Výběr kabelů pro ripování vinylů

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Výběr kabelů pro ripování vinylů

Příspěvek od Antony »

Nemyslím si, že by to mladé kapely zabalily kvůli několika ripujícím nadšencům. Zdroj jejich problémů vidím úplně jinde.
Hudební průmysl (pokud do něj řadím možnost individuálního nahrávání a vydávaní hudby) je na tom nejlépe, co kdy byl. Jak z hlediska autorů a interpretů, tak z hlediska posluchačů.
Vždycky mne fascinovalo, v jakém dobrém stavu lze sehnat desítky let staré vinyly z Japonska. Po přečtení několika specializovaných stránek a diskuzních fór mi to začalo být jasné. Typický japonský sběratel si novou desku nahrál na kazetu, pak ji zabalil a bezpečně uložil. Pustil si ji jen výjimečně. Z kazety muziku poslouchal dlouhodobě, pravidelně a opakovaně, tahal ji na cesty, půjčoval a tak různě. Až se rozhodl z nějakého důvodu sbírku prodat, vytáhl album z regálu ve stavu fungl nového. Nedělali to tak samozřejmě všichni, ale celkem významná část ano. Říkám tomu japonský přístup, hodně to koreluje s tím, co o nich vím, o jejich vztahu k věcem, prostoru, životu. Na tento přístup se snažím modernějšími prostředky navazovat.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Ano, to jsme dělali celé mládí.
LPíčka byla jediný kvalitní zdroj, těžko se sháněla a byla (tedy ta zahraniční) hodně drahá. Proto je bylo nutno co nejvíce šetřit a tak se zálohovalo / kopírovalo.
Vše analogovou cestou samozřejmě - pásek nebo kazeta. Ovšem ani kvalitní pásky a kazety nebyly snadno dostupné.
Jediným kladem bylo časté vzájemné setkávání podobně "postižených" jedinců. To bylo super.

Když přišel digitál - CDéčka, bylo to vysvobození. Konec neurózy z možného poškození zdroje a degradace záznamu.

Chápu, že to někoho baví i v současné době, ale pro mě by to dnes byla už jen ztráta času. Je tolik skvělých nahrávek (a koncertů), že do konce života nemá nikdo z nás šanci poslechnout si víc než jen nepatrnou část ...
Čas je nejvzácnější komunita, ať jej každý stráví dle svého co nejlépe.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Ne komunita, ale komodita.

A CD bylo vysvobozením od LP, jenže to bohužel moc dlouho nevydrželo a příšla Loudness War a dnes jsou tak zase v mnoha případech a u mnoha nahrávek vysvobozením právě LP. Takže tady nejde o to, že to někoho prostě jen baví, někdo to dělá proto, že právě na LP jsou mnohý alba v těch zvukově nejlepších verzích.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

"Je tolik skvělých nahrávek (a koncertů), že do konce života nemá nikdo z nás šanci poslechnout si víc než jen nepatrnou část ..."
Takže pokud si nějaký interpret neohlídá kvalitu nahrávky nebo to dělá ve spolupráci s nakladatelstvím záměrně (protože více peněz za LP), tak mě nezajímá.
Ale samozřejmě, je to dáno i tím, že ty pro mne zásadní věci (rock, pop) mám na CD z doby, kdy LW neexistovala. Jakkoliv některá z nich zvukově taky stojí za prd.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Interpreti dnes mají pramalou šanci "ohlídat" si kvalitu vlastních nahrávek. Že je hudby tolik, že si člověk nemůže poslechnout všechno je jen dobře, čím víc tím větší výběr, ale málokdo poslouchá a líbí se mu všechna hudba všech žánrů a obecně zkrátka když si chci poslechnout něco konkrétního, tak to, že je spousta jiný hudby, je mi k ničemu a je to irelevantní argument. Když si chci poslechnout konkrétní album, tak hledám to nejlepší vydání (teprve když žádný dobrý není tak jdu jinam) a když je to vydání na LP, tak to album poslouchám z LP, ne že si řeknu "pokud si nějaký interpret neohlídá kvalitu nahrávky nebo to dělá ve spolupráci s nakladatelstvím záměrně (protože více peněz za LP), tak mě nezajímá." To je totiž nesmysl. Zaprvý, i mnohý LP jsou dnes už zmrvený po vzoru Loudness War, i ty se dnes mrví čím dál tím častějc. Zadruhý, s takovýmhle přístupem si dneska ohromný mnohžství alb z mainstreamovejch žánrů vůbec neposlechneš, i když třeba z tý LP bys v pohodě mohl. A zatřetí, odlišnej (a dnes v době Loudness War mnohdy lepší) zvuk na LP není záměrně proto, že "za LP je více peněz," ale proto, že mastering pro LP se musí dělat jinak, musí se tej technologii přizpůsobit (a není tak snadný to domrvit stejně jako u digitální formátů a nosičů) a cena je vyšší třeba i proto, že výroba LP je mnohem složitější a nákladnější než výroba CD.
Je to prostě jak pořád říkám, pokud chceme poslouchat hudbu kvalitně musíme bejt přizpůsobivý a mít možnost přehrávat kdejaký nosiče a formáty, i LP, jinak se jen sami omezujeme a sami se tím ještě víc ochuzujeme v už tak na kvalitní vydání alb chudej době.

A v době kdy Loudness War neexistovala vycházela alba na CD i LP se zvukem na stejnej urovni zvukový kvality a i přes všechny nedostatky LP je ten zvuk na LP zkrátka jinej, takže i tam se LP vyplatí, jen zase z trochu jiných důvodů.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

"Zadruhý, s takovýmhle přístupem si dneska ohromný množství alb z mainstreamovejch žánrů vůbec neposlechneš, i když třeba z tý LP bys v pohodě mohl."
Zatím se mi nestalo, že bych nesehnal nějakou nahrávku, o kterou jsem opravdu stál, se slušným DR v digitální formě. Ovšem je fakt, že současný mainstream mě moc nezajímá.
"A zatřetí, odlišnej (a dnes v době Loudness War mnohdy lepší) zvuk na LP není záměrně proto, že "za LP je více peněz," ale proto, že mastering pro LP se musí dělat jinak, musí se tej technologii přizpůsobit (a není tak snadný to domrvit stejně jako u digitální formátů a nosičů) a cena je vyšší třeba i proto, že výroba LP je mnohem složitější a nákladnější než výroba CD."
To je naprosto nesmyslná argumentace. Je mnohem náročnější udělat dobrý mastering pro LP (vzhledem ke jeho omezeným technickým parametrům) než pro digitální médium. Vlastní výroba LP dnes asi bude dražší než výroba CD, nicméně ten rozdíl naprosto neodpovídá rozdílu prodejní ceny. Je to zkrátka jen využití (zneužití) současné retro módy a naivity konzumentů.
"A v době kdy Loudness War neexistovala vycházela alba na CD i LP se zvukem na stejnej urovni zvukový kvality a i přes všechny nedostatky LP je ten zvuk na LP zkrátka jinej, takže i tam se LP vyplatí, jen zase z trochu jiných důvodů."
Přesně. LP vnáší do zvuku spoustu věcí, co tam nemají co dělat ;) .

Jinak ovšem každému dle jeho chuti a preferencí, když poslech přináší radost, tak je to v pořádku. To je to hlavní.
Snad tomu tak bude i v příštím roce.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Dark side of the moon píše:
Liamee píše: "Zadruhý, s takovýmhle přístupem si dneska ohromný množství alb z mainstreamovejch žánrů vůbec neposlechneš, i když třeba z tý LP bys v pohodě mohl."
Zatím se mi nestalo, že bych nesehnal nějakou nahrávku, o kterou jsem opravdu stál, se slušným DR v digitální formě. Ovšem je fakt, že současný mainstream mě moc nezajímá.
Že se to tobě nestalo nehraje roli a nic to nemění na tom, že se to děje neustále. Případů, kdy v digitální podobě album ve zvukově kvalitní verzi nevyšlo, ale na LP jo, nebo i když v digitální podobě vyšlo v ještě jakž takž dobrej verzi, tak na LP vyšlo s ještě lepším zvukem, jsou dnes hromady.
Liamee píše: "A zatřetí, odlišnej (a dnes v době Loudness War mnohdy lepší) zvuk na LP není záměrně proto, že "za LP je více peněz," ale proto, že mastering pro LP se musí dělat jinak, musí se tej technologii přizpůsobit (a není tak snadný to domrvit stejně jako u digitální formátů a nosičů) a cena je vyšší třeba i proto, že výroba LP je mnohem složitější a nákladnější než výroba CD."
To je naprosto nesmyslná argumentace. Je mnohem náročnější udělat dobrý mastering pro LP (vzhledem ke jeho omezeným technickým parametrům) než pro digitální médium. Vlastní výroba LP dnes asi bude dražší než výroba CD, nicméně ten rozdíl naprosto neodpovídá rozdílu prodejní ceny. Je to zkrátka jen využití (zneužití) současné retro módy a naivity konzumentů.
Ne, to je naprosto relevantní, faktická a smysluplná argumentace. Sám jsi to i potvrdil - "Je mnohem náročnější udělat dobrý mastering pro LP (vzhledem ke jeho omezeným technickým parametrům) než pro digitální médium. Vlastní výroba LP dnes asi bude dražší než výroba CD......" Přesně tak, udělat mastering pro LP je složitější, proces výroby LP je mnohem náročnější, složitější a zdlouhavější, jen výroba lisovacích matric, kterých se musí udělat x, když chceš vyrobit velký množství LP, protože se postupně opotřebovávají, se dost prodraží. K tomu přidej to, že LP je fyzicky větší a je na ní i na jejím obalu větší množství materiálu atd. atd.
A ano, marketing taky hraje roli, ale ten dnes hraje roli všude a ve všem. Vezmi si takový Hi-Resy, tam je teprv neodpovídající rozdíl mezi "výrobní" a prodejní cenou oproti CD. To tě nezajímají ani Hi-Res soubory a ani dražší a lepší digitální nosiče (Blu-ray, SACD atd.) a bereš v potaz jen CD? Protože ty Hi-Resy a dražší a lepší nosiče taky jen oproti CD využivají (zneužívají) současnou módu a naivitu konzumentů.
Liamee píše: "A v době kdy Loudness War neexistovala vycházela alba na CD i LP se zvukem na stejnej urovni zvukový kvality a i přes všechny nedostatky LP je ten zvuk na LP zkrátka jinej, takže i tam se LP vyplatí, jen zase z trochu jiných důvodů."
Přesně. LP vnáší do zvuku spoustu věcí, co tam nemají co dělat ;) .
Ano, a taky nám přináší to co digitál nedokáže a co se spoustě lidí líbí a i přes všechny ty svoje nedostatky nám ty LP dokážou přinášet poslech hudby na špičkovej úrovni.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Díky za pochopení mých argumentů. Vidíš, že to jde. Sice zbytečně trochu moc slov, ale nevadí.
Jen si ještě ujasni pár detailů a rozporů jako "... mastering pro LP ... není tak snadný domrvit stejně jako u digitální formátů a nosičů" versus "...udělat mastering pro LP je složitější..." a bude to.
Ale jinak pokrok, viz. "... (analog) nám taky přináší to co digitál nedokáže a co se spoustě lidí líbí a i přes všechny ty svoje nedostatky nám ty LP dokážou přinášet poslech hudby na špičkovej úrovni."
Jj, někomu nevadí drahé médium, šum drážky, přeslech mezi kanály, někomu nižší DR nebo mix "bum cink". Lidé jsou různí.
To všechno je sice z hlediska HiFi špatně, ale jak už jsem napsal výše, každému dle jeho chuti a preferencí, když poslech přináší radost, tak je to v pořádku. To je to hlavní. Pokud to akceptuješ, bude ti líp.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Prijde mi, ze jsi stale nepochopil, ze kvalita mixu/masteringu nahravky je to nejpodstatnejsi, s nejvetsim vlivem na kvalitu vysledneho poslechu.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

31 pro 2023 18:01
Díky za pochopení mých argumentů. Vidíš, že to jde. Sice zbytečně trochu moc slov, ale nevadí.
Jen si ještě ujasni pár detailů a rozporů jako "... mastering pro LP ... není tak snadný domrvit stejně jako u digitální formátů a nosičů" versus "...udělat mastering pro LP je složitější..." a bude to.
*bravo* *bravo* *bravo* :lol: :lol: Bravo, další krásná názorná ukázka tvých fabulací a toho jak se snažíš vařit z vody (už ses doučil jak je to s tím Atmosem a TrueHD/DD+ v něm, nebo o tom pořád ještě nic nevíš :lol:).
Ale tedy pro ty hůř a pomaleji chápající..... mezi větama - "mastering pro LP není tak snadný domrvit stejně jako u digitální formátů a nosičů" a "udělat mastering pro LP je složitější" není žádnej rozpor. A ač tě to překvapí, tak dokonce mezi těmahle větama není rozpor ani když je tak jako ty teď vytrhneš z kontextu. Ale kdybys to z kontextu nevytrhnul a rozuměl jak psanýmu textu tak i problematice a něco o těchhle věcech věděl, tak bys taky věděl a chápal, že obě vyjádření nejsou ani trochu v rozporu, protože popisujou stejnou věc jen jinýma slovama a z trochu jinýho úhlu. Takže trapnej pokus, ale opět ses jen nechal nachytat na švestkách.
31 pro 2023 18:01
Ale jinak pokrok, viz. "... (analog) nám taky přináší to co digitál nedokáže a co se spoustě lidí líbí a i přes všechny ty svoje nedostatky nám ty LP dokážou přinášet poslech hudby na špičkovej úrovni."
Jj, někomu nevadí drahé médium, šum drážky, přeslech mezi kanály, někomu nižší DR nebo mix "bum cink". Lidé jsou různí.
To všechno je sice z hlediska HiFi špatně, ale jak už jsem napsal výše, každému dle jeho chuti a preferencí, když poslech přináší radost, tak je to v pořádku. To je to hlavní. Pokud to akceptuješ, bude ti líp.
Žádnej pokrok, ale desetiletí známý věci, který neustále Já i mnozí další opakujeme. To jen takový jako ty se to neustále pokouší v diskusích o vinylu používat jako "argumenty" o pokroku nebo třeba prozření zastánců vinylu atp. A ano, někomu nevadí platit (krásně ses "nenápadně" vyhnul tomu co jsem psal o cenách v podstatě všech dalších digitálních médií/nosičů a Hi-Resů, nehodí se ti to do krámu, co? :lol: *bravo*) a překvapí tě to, ale nedostatků vinylu je mnohem víc a přesto mnohdy LP hrajou mnohem líp než jakýkoli digitální formáty a média, zapomínáš na Loudness War a zvukovou kvalitu nahrávek/vydání alb. A taky zapomínáš na to, že mnohý ty nedostatky LP umíme řešit, umíme je zmírnit, či dokonce zcela eliminovat, takže už nevadí. A zapomínáš i na to, že všechno má svoje nedostatky a nevýhody (i digitální formáty a média), ale taky naopak svoje výhody a klady, který můžou mnohý/některý ty nevýhody a nedostatky vyrovnávat či dokonce přebíjet atd.
A ne, to všechno cos teď vyjmenoval není z hlediska HiFi špatně, to máš dost pomotaný představy o tom co je to HiFi. Z toho cos teď vyjmenoval je z pohledu HiFi špatně jen příliš nízký DR, to ostatní může být, ale taky nemusí být špatně (záleží do jaký míry se to děje) a cena médií dokonce s tím co je nebo není z hlediska hifi špatně nesouvisí vůbec nijak.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Yiakubou:
"Prijde mi, ze jsi stale nepochopil, ze kvalita mixu/masteringu nahravky je to nejpodstatnejsi, s nejvetsim vlivem na kvalitu vysledneho poslechu."
Pokud to mělo být na mě (?), najdeš na tomto fóru dost mých příspěvků ohledně této tématiky. Ano, je to zásadní.

LUK/Liamee:
Asi by bylo lepší psát příspěvky ve střízlivém stavu.
Hádáš se sám se sebou, rozpor v každé druhé větě, taháš sem nesouvisející témata.
Výrokem roku je "... z pohledu HiFi špatně jen příliš nízký DR ...". HiFi = DR *2thumbsup*

Jinak, ještě jednou - jak už jsem napsal výše, každému dle jeho chuti a preferencí, když poslech přináší radost, tak je to v pořádku. To je to hlavní.
Líbí se ti LP, baví tě si hrát s ripováním a "eliminováním" jejich nedostatků? OK. Užívej.
Pro mě to cesta není, nehodlám se vracet v čase o 50 let zpět - viz. můj první příspěvek zde.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Už jste tedy vybrali ten správnej kabel?

The Revelator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od The Revelator »

Jarda69: zatím jsem ještě žádný nekoupil, takže jestli máš nějakou radu/tip, tak klidně piš :)

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jen se ptám. Za chvíli načneme 4 stránku. Na zvuk bude mít vliv kabel mezi gramofonem a předzesilovačem.
Zkusil bych pro potřeby grabování umístit předzesilovač těsně ke gramci aby měl kabel jen par centimetrů.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

02 led 2024 14:17
LUK/Liamee:
Asi by bylo lepší psát příspěvky ve střízlivém stavu.
Souhlasím, tím bys měl začít, Já alkohol zásadně nepiju.
Hádáš se sám se sebou, rozpor v každé druhé větě, taháš sem nesouvisející témata.
Ne, nic z toho. Tohle jsou všechno jen další tvoje lži, plácání nesmyslů, překrucování, podsouvání atd. Jen se ztrapňuješ.
V tom co píšu žádný rozpory nejsou. A jestli v tom nějaký vidíš, tak buď proto, že nerozumíš česky psanýmu textu, nebo si to opět vytrháváš z kontextu, překrucuješ atd.
Výrokem roku je "... z pohledu HiFi špatně jen příliš nízký DR ...". HiFi = DR *2thumbsup*
*bravo* *bravo* *bravo* Výborně, další perfektní ukázka tvýho podsouvání, překrucování, vytrhávání z kontextu a lhaní. Napsal jsem: "Z toho cos teď vyjmenoval je z pohledu HiFi špatně jen příliš nízký DR." Krásně ses sám usvědčil hochu. :lol: *bravo*
Líbí se ti LP, baví tě si hrát s ripováním a "eliminováním" jejich nedostatků? OK. Užívej.
Líbí se mi LP, protože mi přináš poslech hudby na špičkovej úrovni. Nebaví mě hrát si s ripováním a proto to nědělám. S eliminováním jejich nedostatků si hrát nemusím, vím jak na to a mám ohledně toho vyřešeno všechno co je potřeba. Tebe se na souhlas ani svolení co si budu užívat ptát nebudu.
Pro mě to cesta není, nehodlám se vracet v čase o 50 let zpět - viz. můj první příspěvek zde.
No jo no, někdo holt chce mít co nejvíc možností užívat si kvalitní poslech hudby, že ty ne a máš o tom dost pokroucený představy, je ale taky v pořádku. :lol:

P.S. Hezky ses opět "nenápadně" vyhnul tomu na co se tě ptám. Už ses doučil jak je to s tím Atmosem?

Odpovědět