Výběr kabelů pro ripování vinylů

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
The Revelator
Kontaktovat uživatele:

Výběr kabelů pro ripování vinylů

Příspěvek od The Revelator »

Zdravím všechny,
po několika letech nadávání na loudness war a stahování vinylových ripů z všemožných zdrojů jsem se konečně rozhodl, že bych si rád začal dělat vlastní digitální kopie vinylů. Co se týká výběru audiotechniky, tak u většiny už mám nejspíš jasno a podle toho, jak se mi podaří šetřit peníze, to začnu postupně nakupovat:

Gramofon: Technics Sl-1210 GR2
Přenoska: Lyra Delos
Předzesilovač: Musical Fidelity V90-LPS
AD/DA převodník: RME ADI-2 Pro FS Black Edition
(možná si k tomu jednou dokoupím i Pro-Ject Vinyl Cleaner)

Akorát si moc nevím rady s kabely, kterými to všechno propojím až k počítači – co jsem se díval, tak budu potřebovat 1× pár RCA male → RCA male, 1× pár RCA → XLR, 1× USB kabel k připojení k počítači. Nerad bych koupil poměrně drahou audiotechniku a degradoval kvalitu zvuku koupí nekvalitních kabelů, ale zase za ně nechci utratit majland (řekněme tak do 2000 za pár). Jestli to chápu dobře, tak bych se měl dívat spíš po kabelech s nízkou kapacitou a co nejkratší délkou (řekl bych, že takových 60 cm je asi taková ideální maximální délka, co myslíte?). Poradil by mi někdo s výběrem konkrétní značky (Mogami? Vincent? Audioquest?) Má s tím někdo zkušenosti? Děkuji za jakékoliv rady a tipy. :D

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Výběr kabelů pro ripování vinylů

Příspěvek od Tomáš »

Jako převodník si myslím ti úplně stačí RME ADI-2 FS (je to pouze AD/DA převodník(,kabely neřeš,u optiky to je jedno,u SPDIF jakýkoliv kvalitní profesionální kabel s dvojitým stíněním
RME
RME ADI-2 FS _ shop.disk.cz_2023121920444.jpg
https://shop.disk.cz/rme-adi-2-fs/

kabel třeba Gotham Audio,ale je jich na trhu víc
Obrázek
https://www.kreatek.cz/gotham-audio-cables.html

Na nějaký "hifi kabely" se vykašli,když si chceš koupit profesionální převodník,používej profesionální kabely,jsou levnější a lepší :D

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ale prdy, jestli chce digitalizovat vinyl, tak na to je ADI-2/4 Pro SE s RIAA modem

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

SPDIF kabel by měl mít impedanci 75 Ω,výborné jsou také německé Klotz
https://shop.klotz-ais.com/tria08lp.html
klotz.png

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Ahoj,
předem musím napsat že vůbec nechápu důvod ripovaní desek někam na disk. Ve svých začátcích jsem to zkoušel na Debut 3 USB. Je s tím spousta práce. Nejdřív cca hodina nahrávání. Následně hodina úprav v pc. Dělal jsem to podle jednoho návodu kdy se to projíždělo nějakými procesy snížení hladiny šumu v pozadí a ještě jsem odstraňoval praskot. Následuje střih a popis jednotlivých skladeb a nakonec převod do flac. Ve finále když jsem tento rip porovnával s originálem tak hrál prostě jinak. Již v něm byly slyšet digitální artefakty.
Takže vidím jako jediný důvod proč toto chce někdo podstupovat je krádež díla. Kdy si desky koupím na burze. Doma zkopíruji a na další burze zase prodám. Již jsem se na burze s touto praktikou několikrát setkal. Pro mě je to stále krádež muziky.

Ke komponentům:
Analog je o sladění několika komponentů. Kdy nejslabší článek dokáže zabít celí zvuk. Proto si myslím že třeba Delos je pro tento gramofon už trošku "moc" a nevytáhne z ní plný potenciál. Takže bych zde klidně ušetřil a šel do něčeho levnějšího. Pro zvuk stejně důležité je i phono. Ten základní v90 zcela zabije vynikající zvuk Delosu. K takové přenosce bych volil minimálně P-J RS. Nebo jiné phona v pořizovací ceně cca 30tkč. Další ještě velmi důležitá věc je první kabel mezi phonem a gramofonem. Zde by kvalitou odpovídal stříbrný VDH. A ano platí co nejkratší s malou kapacitou. Převodník neporadím. Nezajímám se o ně. Ty ostatní kabely bych asi taky volil něco z profi značek.

The Revelator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od The Revelator »

Cítím potřebu uvést pár doplňujících informací:
1) mám více důvodů proč ripovat desky:
- u novějších alb je zvuk na vinylu o několik řádů lepší než to, co je k dispozici v digitálu, resp. streamovacích platformách (hlavně z hlediska vyšší dynamiky)
- u novějších alb až tak neřeším spor analog vs. digitál, protože zdroj, ze kterého ty vinyly vyrábí je dnes převážně digitální
- pustit si desku na gramofonu v pohodlí domova je samozřejmě super - o tom není debata, ale když jedu třeba 3 hodiny vlakem a chci u toho poslouchat svou oblíbenou hudbu, tak chci mít po ruce aspoň jejich digitální kopie
- vím, že celé to nahrávání i editace je časově náročná, ale to mi nevadí
2) pokud se nepletu, tak zákon povoluje pořízení kopie ze zakoupeného média pro vlastní potřebu (neplánuji to nikde šířit, takže svědomí mám čisté)
3) desky se snažím kupovat nové (použité jen výjimečně, když není jiná možnost) a prodávat je rozhodně nehodlám

Každopádně díky za rady, určitě ještě popřemýšlím o tom předzesilovači..

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardalukas »

Přidám taky názor.
Za prvé nechápu proč ripovat vinyl do digitální podoby. Kvalitní digitální kopie (ať už koupená v Hi-Res a nebo SACD), bude vždy v lepší kvalitě, než podomácku ripnutý vinyl...
Takže v tomto opravdu smysl nevidím. Pominu krádež díla, protože pokud si udělám kopii a originál stále mám, tak to není krádež. V případě, že udělám kopii a originál prodám, tak ano. Ale to není účel této diskuse.
Pokud si budu chtít vinyl prostě natáhnout - udělat zálohu na "něco" a pak ho kvalitně zabalit a uložit do sbírky, tak jedině kotoučák. Jedině analog, je cesta na zálohu vinylu... A to je dnes docela drahá sranda...
Toť můj názor.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Kvalitní digitální kopie nových alb však k dispozici mnohdy nebývá. Nezřídka se vyskytují úkazy s dynamickým rozsahem ubohých 3-6dB a přesto že je zvuk na první poslech proti vinyl ripu detailnější, nedá se dlouhodobě poslouchat, po několika minutách uši nabydou dojmu že z repro leze něco jako zvuk písku skřípajícího v zubech a člověk přepne na jinou hudbu. Přestože stoleté škrabátko vinyl s mizernou technickou kvalitou je dnes zcela přežité, náskok novějších a technicky superlativních formátu se rozhodli masterovací inženýři nejen nevyužít, ale doslova pohřbít, takový dojem přichází z mnoha nových vydaných alb.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

weiron
Souhlas a dodávám, že je to ztráta času a výsledek neuspokojivý.

The Revelator
Do sluchátek nepoužitelný, protože ty digitální artefakty Ti rozbourají uši.
BTW: to, že se dnes LP vyrábějí z digitálního masteru je pravda ( až na drahé vyjímky už jsou jen digitální nahrávací studia ), ale Ty tady píšeš o tom, že to chceš "převracet" podruhé a to na podstatně kvalitativně horším zařízení s mnoha proměnnými.

Kupuj LP, poslouchej LP a ušetříš si čas, peníze i nervy.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Digitalizovat vinyl se samozrejme da i kvalitne, ale je k tomu potreba vhodne vybaveni, dalsi upravy po samotnem prevodu a je nutne vedet jak na to. Pak je to pouzitelny i do sluchatek.
jardalukas píše:
20 pro 2023 11:28
Kvalitní digitální kopie (ať už koupená v Hi-Res a nebo SACD), bude vždy v lepší kvalitě, než podomácku ripnutý vinyl...
To je blbost. Kvalitne digitalizovany vinyl s kvalitnim mix/masteringem bude porad hrat lip, nez digitalni kopie s blbym masteringem.

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

To co píšeš ty je blbost. Je to stejný, jako by jsi napsal, že rip s CC kazety bude kvalitnější než CD... Zamysli se nad tím, co píšeš.
A ano, pokud budeš mít kvalitní vybavení, dosáhneš určitě pěkných výsledků, ale pořád se to nebude rovnat kvalitě přímé digitální kopie...
Pár ripovaných vinylů jsem slyšel. Převedeny do 24/192 a ano hrálo to pěkně, ale... Když jsem pak dal do šuplíku své SACD, tak to bylo opravdu někde jinde...

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

Jenom taková poznámka.
Vůbec nechápu, proč taky někteří s vás píšou něco o masteringu, atd... Víte vůbec co to znamená ? Chytré řeči o "zmršeném" masteringu, atd. se tady linou v několika diskusích. Píšou to povětšinou lidé, kteří vůbec nemají šajnu co to je a co se za tímto slovíčkem skrývá. Viz třeba věta "Kvalitne digitalizovany vinyl s kvalitnim mix/masteringem". Vůbec nechápu, proč by měl někdo doma provádět nějaký mix/mastering u hotového produktu. Pokud ano a dotyčný má to vybavení (což nemá), právě tímto zásahem úplně změní zvuk u hudebního díla. Změní totálně vše. Od délky skladby, kvality, až to celkový zvuk.Také tímto zásahem se dopouští protiprávního jednání a porušuje autorská práva.
Jak už jsem psal výše, pokud budu chtít zazálohovat vinyl = analogovou nahrávku, použiju analog... A bez úprav, jedině tak bude pořízená kopie zvukově srovnatelná s vinylem, včetně praskání a šumu... Věřím, že většině posluchačů o to jde, o poslech...

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Jses totalne mimo a blbosti pises ty. Ja s produkci nejake amaterske zkusenosti mam - dokonce mam doma celkem kvalitni nahravaci studio. Jake zkusenosti mas ty? Vzdyt tady nikdo nepsal, ze ma nekdo doma mixovat a masterovat. Asi jsi jaksi nepochopil, ze mastering na vinylu je vzdy jiny, nez na CD, SACD, apod. Tedy pokud ten vinyl neni udelany nejak prasacky, ciste jen jako prepis digitalniho masteru. To jsou ale smejdy, ktere neberu v potaz.
jardalukas píše:
20 pro 2023 12:29
Pár ripovaných vinylů jsem slyšel. Převedeny do 24/192 a ano hrálo to pěkně, ale... Když jsem pak dal do šuplíku své SACD, tak to bylo opravdu někde jinde...
Ten rozdil je dany 1/ kvalitou toho vinyl ripu - vsadim se, ze jsi poslouchal nejakou piratskou kopii s neznamym puvodem a procesem vzniku. 2/ Jak uz jsem psal, mastering na SACD byl uplne jiny, nez na vinylu.

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

Nebudu se tady s nikým hádat, popisovat co dělám a v jaké branži, atd. Jak jsem psal výše, je to můj názor na věc...
Jen jsem chtěl zakladateli tohoto vlákna poradit, aby šel dál cestou analogu... Tečka...

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Tak nerad, kdyz o tom vis kulovy. Sam jsi se usvedcil.

Odpovědět