Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
Benda
Kontaktovat uživatele:

Re: Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero

Příspěvek od Benda »

Pro vyváženost přidávám odkaz na audiophile USD DACy:

http://www.audioreview.com/usbdaccrx.aspx

nebo rovnou

http://www.wavelengthaudio.com/usbdac.html

kde říkají " A Computer will always be better than even the most expensive transport, just from the virtue of an endless supply of software. When was the last time you receive a software update for your expensive transport?" :?

Samozřejmě, každý si musí ověřit.
Good luck :!:

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

http://www.wavelengthaudio.com/usbdac.html - TDA1543 DAC - to musi byt sado maso :mrgreen: , nekolik prevodniku s timto primitivnim a zastaralym obvodem jsem slysel , s high endem to nema nic spolecneho . Bendo odkud ses ? Prijed ke mne takhle na dalku se tezko vysvetluje o co jde .

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Hlavo-A pokud použiju zvukovku na Express card tak už je to něco jiného?Nemám si radši koupit Lynx22?A potom když řeknu,že to je sračka,tak to uznáš i ty?

Pokud procházím tenhle tread,tak mi vychází,že zastáváš to co vlastníš.Ale to mi nevadí.Vadí mi ale,že začínám mít pocit,že pokud vyzkouším něco,tak odepíšeš"udělej ještě tohle"nebo"musíš koupit tohle".Celou dobu tady tvrdím,že si to musím vyzkoušet sám.Skepsi mám již předem.Přímá úměra v našem koníčku mezi penězi a kvalitou je vždy.To ty snad už víš.A dost pochybuji,že nějaká karta za 20K bude šlapat na paty nějakému přehrávači v kategorii co vlastním nebo jsi mněl i ty.Ale v jednom máš pravdu.Mudruju tady a v tomhletom jsem na začátku.Takže už mlčím.Ovšem já se vrátím a to již brzy...

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

Cibo,
vím, o čem mluvíš. Reagoval jsem tak trochu na vyjádření "tvého" výrobce. On si každý může říkat, co chce.
Wavelenght jsou tak trochu retro maniaci, tak asi proto Philips TDA1543 :) Nic pro mne. Všude cpou lampy.
Na stereophile je i fotka vnitřku. Srandovní.

Jsou i další pokusy v této oblasti.
http://www.hagtech.com/chime.html
http://www.perreaux.com/products/silhou ... -_usb_dac/
a další

Nelze čekat, že highend audio v pc bude řešit některý stávající výrobce highend audio playerů/transportů/daců. Ikdyž, kdo ví.
Díky rostoucímu bussinesu s downloadem hudby, lze věřit, že highend v pc nastane. Nakonec Apply se dobře prosadily ve studiích a teď jedou na Intelech. Tak, doufejme ...

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

Osobně na USB moc nevěřím. Technicky se mi jeví firewire jako perspektivnější. Ale uvidíme.
Jako příklad:
http://www.weiss-highend.ch/minerva/index.html

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Benda píše:Cibo,
vím, o čem mluvíš. Reagoval jsem tak trochu na vyjádření "tvého" výrobce. On si každý může říkat, co chce.
Wavelenght jsou tak trochu retro maniaci, tak asi proto Philips TDA1543 :) Nic pro mne. Všude cpou lampy.
Na stereophile je i fotka vnitřku. Srandovní.

Jsou i další pokusy v této oblasti.
http://www.hagtech.com/chime.html
http://www.perreaux.com/products/silhou ... -_usb_dac/
a další

Nelze čekat, že highend audio v pc bude řešit některý stávající výrobce highend audio playerů/transportů/daců. Ikdyž, kdo ví.
Díky rostoucímu bussinesu s downloadem hudby, lze věřit, že highend v pc nastane. Nakonec Apply se dobře prosadily ve studiích a teď jedou na Intelech. Tak, doufejme ...
Je mi to jasny , ale i tak kdyz budes chtit stav se , jeste maly poznatek - jelikoz mam ted doma celkem 4 PC (2 notebooky 2 stanice ,Vista , XP) prolezl jsem je se sluchatky a vsude na usb bylo slyset ruseni od dalsich periferii tak si taky myslim , ze tam je nejaky problem se systemem jako takovym , uz jsem to nekde cetl , ze nakonec bylo nutne zakoupit Apple .. anebo brat data z firewire . Casem se k tomu jeste vratim .

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

Cibo, Díky za pozvání. Snad to někdy vyjde.

JP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JP »

ciba
som rad,ze to nevzdavas. PC vie naozaj poskytnut solidny zvuk za velmi prijatelnu cenu. Poronavas lacnu usb kartu, o ktoru vela ludi ani nezakoplo, tak to aj dopadlo. DAC nepoznam, k tomu sa nevyjadrujem. Mimo ine cez USB lezie asi najviac bordelu.
Myslim, ze ak otestujes Lynx 16/22 alebo nejaku RME kartu, tak nazor aspon ciastocne poopravis. Zaklad je aby do porovnania PC s hifi clovek nesiel so skepsou, potom je vsetko dopredu jasne.
Aby kvalitna karta nicila detaily alebo rusila sumom je nepripustne, nieco nebude v poriadku.

jirka64
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirka64 »

S USB a FireWire se to má asi takto:
FireWire má přímý přístup do paměti (Direct Memory Access - DMA). Procesor uloží data do paměti a předá FireWire adresu a počet bajtů a FireWire načítá data přímo z paměti a posílá je ven bez účasti procesoru. Zatímco USB přímý přístup do paměti nemá a tím dochází k o něco větší zátěži procesoru. Obsah jednoho CD je procesor schopen poslat přes USB za přibližně 20 vteřin, což představuje zátěž procesoru asi 0.5%. Takže v případě audia není FireWire nijak výhodnější než USB.
Pokud dac hraje přes USB hůř, než přes spdif, je chyba na straně dacu. Četl jsem recenzi Benchmark DAC1 USB, kde je poslech přes USB hodnocen, jako lepší než přes spdif.
Počítač, jako zdroj audio dat pro DAC, je dokonalý. Snad trochu problém může být OS Windows, ale ten, když má dostatek paměti RAM a dostatek místa na systémovém hardisku, problémy nedělá.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Ono take zalezi , co ktery vyrobce preferuje , respektive vyrabi a prodava (rozumej jakou periferii pouziva) , napriklad firma Weiss - jednoznacne doporucuje pro jejich top professional DACy pouze firewire a to z duvodu moznosti tzv. isochronniho prenosu dat , vice nize -
Why Firewire?

Firewire is a peer-to-peer protocol, meaning that every device on a Firewire network is equally capable of talking to every other device. Two video cameras on a Firewire network can share data with each other. A Firewire audio interface could save sound data directly to a Firewire hard drive. Your computer is just another peer on this network, and has no inherent special status.

Firewire is always implemented in hardware, with a special controller chip on every device. So the load it puts on your CPU is much lighter than USB communications load, and you're much less likely to lose any sound data just because you're running fifteen things at once. Specialized hardware usually makes things faster and more reliable, and this is one of those times.

But the real reason Firewire is more reliable than USB is more fundamental than that. It's because Firewire allows two operating modes. One is asynchronous, similar to what USB uses. The other is isochronous mode, and it lets a device carve out a certain dedicated amount of bandwidth that other devices can't touch. It gets a certain number of time slices each second all its own. The advantages for audio should be obvious: that stream of data can just keep on flowing, and as long as there isn't more bandwidth demand than the wire can handle (not very likely) nothing will interfere with it. No collisions, no glitches.

From a practical perspective, this also makes it safer to send a lot more audio via Firewire. That's why most of the multichannel interfaces (16 channels, 24 channels, etc.) are Firewire devices, and USB devices usually just send a two-channel stereo signal.

For hooking up your mouse, keyboard or thumb drive, USB is plenty fast and plenty cheap. For hard drives, either one will do (although Firewire is somewhat more reliable). For audio devices, USB will do fine if no other devices are competing with it and if you have processor room to spare. But Firewire will always be able to handle more load with lower latency and no glitches, because it has resources it can set aside to make sure your audio gets where it needs to go.

z tohoto popisu tedy logicky vyplyva , ze na rozdil od USB sbernice , firewire je pro audio ucely lepsi reseni , mimo jine pro odolnost vuci ruseni dalsich zarizeni na USB hubu .

jirka64
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirka64 »

Používám externí USB zvukovku Audigy 2 NX, která podporuje přehrávání i záznam max. 24/96. Neměl jsem zatím žádný problém ani při poslechu hires nahrávek 24/96, které poslouchám přes ASIO4ALL, při libovolném zatížení PC, současném používání USB hardisku ... Audigy 2 NX není highendová zvukovka, ale přes ASIO4ALL se dá poslouchat.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Jak USB, tak Firewire, vznikly na základě jiných potřeb než kvalitní přenos audiosignálu. To, že jsou použity i v kvalitních externích zvukovkách je jen a jen obchodní využití těchto technologií. Tak jako i v jiných lidských činostech, tak i při vývoji hardware pro PC ten dělá to a druhý zase ono, takže pro skutečně kvalitní PC audio je nezbytné použít špičkovou profesionální PC kartu, prostě použít to, co je k tomu určené.
Karty Lynx se v Evropě schání dost těžko (myslím ty laciné), ale v USA je možno zakoupit na Ebay.com za částky již od 6k českých. DPH a clo tu cenu trochu zvedne. V EU je možné sehnat karty RME (vyrábějí v Německu), někdy velice lacino, někdy i draho - nejlepší na Ebay.de.
Jde jen a jen o to, dostat na výstupu z PC kvalitní digitální signál, ničím nerušený a to tyto zvukovky umí. Nehledě na kvalitu jejich D/A převodníků, u Lynx se vyrovnají většině dostupných DACů, takže je možné z nich brát rovnou kvalitní analogový signál, nechcete-li jej dál v digitálu upravovat (například v EQ).

jirka64
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirka64 »

Tady jde o nějaké nedorozumění. PC jako zdroj digitálního audia nepřenáší audiosignál, ale digitální data. Jsou to nuly a jedničky a tyto umí PC přenést naprosto dokonale i přes rozhraní USB kabelem za 30Kč. Teprve převodem těchto digitálních dat získáme audiosignál. PC je stroj na zpracování dat, je schopen data přenášet naprosto bezchybně i na velké vzdálenosti (počítačová síť, internet). A digitální audio v podstatě vzniklo proto, že digitální data lze přenášet beze ztráty jediného bitu. Zvukovka Lynx zkrátka nemůže přenést digitální audio lépe, než rozhraní USB kabelem za 30Kč. Spíš je to naopak, protože Lynx použije pro přenos SPDIF a to je 30 let staré, velmi primitivní rozhraní pro přenos dat, kde je pravděpodobnost ztráty dat vyšší než nula, narozdíl od USB, kde tato pravděpodobnost je nulová.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

To jirka64 :
Ano, máš pravdu. Jde zde jen a jen o kvalitu. A nevěř tomu, že USB či Firewire má stejnou kvalitu v přenosu těch O a 1 jako čistě účelový, specializovaný digitální výstup z profesionální zvukové karty. Nejde o to jak ty 0 a 1 z PC někam přenést (v našem případě do DACu), ale jak kvalitně.
Dobrých externích profesionálních karet (na USB/Firewire) je málo a když, tak jsou relativně drahé. U Lynx žádná externí karta na USB není, u RME také ne. Firewire Lynx nemá, u RME jsou dvě externí karty a to RME Fireface 800 a 400. Všechny ostatní používají AES/EBU - a to již něco znamená.
Ty Firewire karty RME jsou navíc silně specializované, mají A/D a D/A vstupy a výstupy, primárně jsou určeny do nahrávacích studií a pro naše účely jsou zbytečně složité, v ceně okolo 1200 dolarů, zatím co Lynx L22 seženeš již za 450 dolarů.
A jen tak mimochodem, profesionální zvukové karty mají většinou nejen digi in/out, ale také analogové vstupy a výstupy, které jsou jak u Lynx, tak i RME velice kvalitní, takže v případě že dál digitálně neupravuješ signál z PC, nemá smysl použít USB či Firewire, ale rovnou vzít analogový signál z D/A převodníku zvukovky.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

jirka64 píše: Zvukovka Lynx zkrátka nemůže přenést digitální audio lépe, než rozhraní USB kabelem za 30Kč. Spíš je to naopak, protože Lynx použije pro přenos SPDIF a to je 30 let staré, velmi primitivní rozhraní pro přenos dat, kde je pravděpodobnost ztráty dat vyšší než nula, narozdíl od USB, kde tato pravděpodobnost je nulová.
V dobách, kdy jsem začínal s používáním PC jako zdroje kvalitního audiosignálu (když to jde v nahrávacích studiích, tak to doma musí jít také) se všichni IT podivovali nad tím, co od nich chci vysvětlit: "Jaký je vliv jednotlivých komponentů PC na výslednou kvalitu zvuku a jak je to s kvalitou digitálního výstupu zvukové karty". Nikdo z nich tento problém nikdy neřešil (nebyl důvod). Dnes po letech vím jedno: Je lepší použít digitální výstup integrované zvukové karty, než USB výstup z PC. Pravděpodobně kolektivy vývoje firem Lynx a RME zaspaly dobu, když nepochopily kvalitu USB výstupu a tvrdošíjně si trvají na svém. S touto větou se ti to povedlo, nebo jsi to někde četl a bez uvažování opsal ?

Odpovědět