Počítač v roli ultimativního zdroje
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Počítač v roli ultimativního zdroje
z fotky to Fero fakt nebylo poznat, proto jsem septal
Zaujal mne ten "procesor". USB karta jde samozřejmě s extermího zdroje.
Rozumím tomu správně, že DC-ATX máš připojený na základní desku, ale CPU krmíš z externího lineárního zdroje?
kychtax ještě navíc napájí SSD disky z extermího zdroje.
V pohodě, já to nemyslel zle

Naopak, naprosto s tebou souhlasím, že USB karta je u audio PC jeden z nejdůležitějších prvků a reálně jsme ještě nedávno uvažoval u výměně Femto za vyšší model = ať už od Pink Faunu anebo JCAT - jednalo by se však o dost vysokou cenu a nákup naslepo.
A tohle mne zaujalo také. DC kabeláž si dělám taky vlastní, ale na interní do PC nemám nářadí. Ty si je vyrábíš sám, anebo jsi někde nakoupil?PavelDosko píše: ↑26 lis 2021 11:05.. v PC pouzivam stribrnou kabelaz, ta dodana s HDPlex ATX byla dejme tomu jen na overeni funkcnosti...
K tomu samostatnému napájení HDD - někde jsem četl, že je to vhodnější napájet zvlášť (tzn. ne z jednoho zdroje), kvůli nějakým interakcím.
Byla to diskuse nad novým napájecím ATX zdrojem TAIKO. Uživatel srovnával vše zapojeno z TAIKO vs. TAIKO pouze napájející MB, zbytek HDD, karty měly své zdroje. Ten uživatel pak slyšel rozdíl ve výsledném zvuku. Já jsem tady dva zdroje měl, tak jsem to udělal. Nijak horečně jsem nesrovnával.
Fero, doufám že napíšeš pak report soužití s Metronomem. Případně i srovnání zde. Hodně mne to zajímá.
Byla to diskuse nad novým napájecím ATX zdrojem TAIKO. Uživatel srovnával vše zapojeno z TAIKO vs. TAIKO pouze napájející MB, zbytek HDD, karty měly své zdroje. Ten uživatel pak slyšel rozdíl ve výsledném zvuku. Já jsem tady dva zdroje měl, tak jsem to udělal. Nijak horečně jsem nesrovnával.
Fero, doufám že napíšeš pak report soužití s Metronomem. Případně i srovnání zde. Hodně mne to zajímá.

Já na to líčení úchvatných zvukových změn moc nejsem.Fero, doufám že napíšeš pak report soužití s Metronomem. Případně i srovnání zde. Hodně mne to zajímá.
Ale samotný fakt, že jsem se nakonec rozhodl koupit přístroj, který:
- jsem opravdu nechtěl (další krabice, další napájecí kabel)
- je podle mých vlastních měřítek po softwarové stránce jen holý základ (žádný openhome standard, takže budu muset provozovat BubbleUpnp server, žádná funkcionalita media serveru - a už vůbec ne možnost integrovat minimserver => stejně musím nějaké to PC provozovat a nemám na něj místo jinde, než v hifi stolku)
- podle výčtu formátů, není tak docela na výši ve srovnání s konkurencí (sice je nepoužívám, ale za ty peníze člověk prostě čeká, že to tam bude)
... svědčí o tom, že mne musela přesvědčit právě zvuková kvalita. Já měl DSS doma k poslechu několikrát a z výše uvedených důvodů jsem se mu chtěl vyhnout.
Tak jsem postavil zbrusu nové audio PC, nechal udělat upgrade napájecího zdroje v CASEA, vyzkoušel tu ethernetovou SOTM kartu - což jsou desítky tisíc korun jen v nákladech za komponenty - a DSS je v mém systému prostě dál. Tím nijak netvrdím, že to výsledné audio PC hraje špatně - to rozhodně ne!
Když jsem si však jako cíl stanovil dorovnání na úroveň DSS, musel bych jít do dalších nemalých investic - USB karty vyšších řad, nákupy na slepo, interní kabeláž... cenově bych se možná dostal k těm 70-80 tisícům s nejistým výsledkem.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
na objednavku z ghentaudioFS píše: ↑26 lis 2021 11:23A tohle mne zaujalo také. DC kabeláž si dělám taky vlastní, ale na interní do PC nemám nářadí. Ty si je vyrábíš sám, anebo jsi někde nakoupil?PavelDosko píše: ↑26 lis 2021 11:05.. v PC pouzivam stribrnou kabelaz, ta dodana s HDPlex ATX byla dejme tomu jen na overeni funkcnosti...
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
jak jsem psal vyse - z HDPLEX300 krmim HDPlex400ATX (ta u mne napaji zakladni desku + RAM + SSD), zvlast z HDPlex300 napajim CPU a dalsim vystupem HDPlex300 krmim USB kartu. Posledni vystup HDPlex300 krmi oddelovak optika/ethernet 11GTek.
- Mike_Czech
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl jsem se zeptat, zatím jen hypoteticky, pokud by mi ten NUC časem nestačil a chtěl bych ten zdroj hudby posunout zase na vyšší level.
Proč to napájíte takto zvlášť? Nestačil by mi například tento lineární zdroj pro celé PC:
https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 275ef130-2
Nebo pak ještě silnější 850W varianta , ale to je myslím už zbytečné:
https://www.aliexpress.com/item/4000811 ... 1c49dc5-11
Ten má dokonce sólo výstupy na jednotlivé voltáže.
Proč to napájíte takto zvlášť? Nestačil by mi například tento lineární zdroj pro celé PC:
https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 275ef130-2
Nebo pak ještě silnější 850W varianta , ale to je myslím už zbytečné:
https://www.aliexpress.com/item/4000811 ... 1c49dc5-11
Ten má dokonce sólo výstupy na jednotlivé voltáže.
@Mike_Czech:
Když jsem to řešil poprvé před cca 8 lety, tak snad ani žádný lineární ATX zdroj na trhu nebyl, ani nevím. Pak už jsem možná spíše ze setrvačnosti šel cestou AC/DC a DC/ATX. Přitom HDPLEX, jejichž zdroje používám, také dělá tuhle 500W verzi s výstupní ATX kabeláží.
Ty Teradaky, co jsi postnul vypadají zajímavě, třeba je někdo vyzkoušel a podělí se o zkušenost.
Když jsem to řešil poprvé před cca 8 lety, tak snad ani žádný lineární ATX zdroj na trhu nebyl, ani nevím. Pak už jsem možná spíše ze setrvačnosti šel cestou AC/DC a DC/ATX. Přitom HDPLEX, jejichž zdroje používám, také dělá tuhle 500W verzi s výstupní ATX kabeláží.
Ty Teradaky, co jsi postnul vypadají zajímavě, třeba je někdo vyzkoušel a podělí se o zkušenost.
Zvlášť zareaguji na tuto část Tvého příspěvku: U mne bylo docela zásadním posunem pryč od zapatlaného zvuku použití samostatné USB karty (JCAT Femto USB), takže já vidím limit NUC v (obvyklé) absenci PCIe rozhraní. Ale zase nemohu soudit - NUC jsem nikdy neměl..Mike_Czech píše: ↑07 pro 2021 13:51Chtěl jsem se zeptat, zatím jen hypoteticky, pokud by mi ten NUC časem nestačil a chtěl bych ten zdroj hudby posunout zase na vyšší level.
- Mike_Czech
- Kontaktovat uživatele:
Chápu, díky za info.
Topping vyvinul pro hraní z počítače nový konvertor (interface) z USB do AES-EBU(2x),koaxial(2x),toslink(2x) a I2S(HDMI).

Velice rychlé femtosekundové hodiny (nízký jitter) AES-EBU <100 ps,coax <150 ps,toslink <2ns
https://shenzhenaudio.com/products/topp ... e-outputs
Cena v Evropě 600 €

Velice rychlé femtosekundové hodiny (nízký jitter) AES-EBU <100 ps,coax <150 ps,toslink <2ns
https://shenzhenaudio.com/products/topp ... e-outputs
Cena v Evropě 600 €
no nevím, kdysi to mělo možná význam ale dnes už všechny novější DACy používají asynchronní přenos kde je drahá "Femto Clock Technology (Crystek CCHD-957) lowers jitter below measurable levels" naprd protože DAC má vlastní buffer a oscilátor. Jediný v čem ta drahá karta může vylepšit zvuk je v tom filtru který omezí bordel který se generuje v PC a přes galvanicky propojený USB se přenáší do DACu. Myslím ale že úplně stejného efektu se dá dosáhnout nějakým USB galvanickým oddělovačem za podstatně menší cenu.FS píše: ↑07 pro 2021 17:16Zvlášť zareaguji na tuto část Tvého příspěvku: U mne bylo docela zásadním posunem pryč od zapatlaného zvuku použití samostatné USB karty (JCAT Femto USB), takže já vidím limit NUC v (obvyklé) absenci PCIe rozhraní. Ale zase nemohu soudit - NUC jsem nikdy neměl..Mike_Czech píše: ↑07 pro 2021 13:51Chtěl jsem se zeptat, zatím jen hypoteticky, pokud by mi ten NUC časem nestačil a chtěl bych ten zdroj hudby posunout zase na vyšší level.
https://www.pcmag.com/encyclopedia/term ... us-usb-dac
https://hifimediy.com/product/hifime-hi ... -isolator/
Já taky nevím
Vyzkoušej a poděl se o výsledek.
Mohu se jen vyjádřit k tomu, co jsem zkusil. Myslet si je jedna věc, zkusit je mnohdy jiná. Taky bych si myslel, že mi přes USB bude hrát PC lépe než CD transport přes coax. Žel, takto jsem to neslyšel.

Mohu se jen vyjádřit k tomu, co jsem zkusil. Myslet si je jedna věc, zkusit je mnohdy jiná. Taky bych si myslel, že mi přes USB bude hrát PC lépe než CD transport přes coax. Žel, takto jsem to neslyšel.