Počítač v roli ultimativního zdroje

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
novtom
Kontaktovat uživatele:

Re: Počítač v roli ultimativního zdroje

Příspěvek od novtom »

Tomáš píše:
25 zář 2021 09:16
novtom
Zdroj jsem na doporučení místních koupil tento:

US $220.06 | TeraDak linear power supply, HiFi fever NUC host 19V 4.5A hard disk box PC linear power supply, low noise
https://a.aliexpress.com/_mOzH5bZ

Ale počítat s DPH navíc
čti pořádně,cena je včetně DPH - Price includes VAT,tam by už spíš hrozilo clo

to overgrounder
úplně by ti stačilo toto:
https://www.aliexpress.com/item/4000940 ... 603%22%7D

cena včetně DPH a dopravy 99 $, 50W je dostatečné,koukám dostatečná stabilizace,je tam i nějaký filtřík proti VF bordelu,no nekup to :D
Obrázek
Myslel jsem clo, přepsal jsem se. Za mě ho vyřizovalo DHL a řeklo si za to ještě 600 Kč navíc. Ale v pátek poslali v úterý jsem měl zdroj doma i proclený

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

ahoj, kdo máte zájem trochu experimentovat s počítačem tak prodávám:

hifi-bazar/sitove-prehravace/lenovo-ide ... 23544.html

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Malé ohlédnutí za mou audio-PC-cestou:

Před léty jsem začal stavět audio PC veden snahou ušetřit .. *2thumbsup*

Vybral jsem si pasivní skříň FC5 EVO od Streacom, Procesor Intel I3-3225 s TDP35W, nějaké paměti, základní desku Ultra durable od Gigabyte, SSD disk Crucial, zcela zbytečně BD mechaniku, spínaný napájecí zdroj 160W (už nevím přesně?), zakoupil licenci Windows a JRiver Media player .. abych zjistil, že to i jen jako digitální transport hraje opravdu blbě. Přitom jsem nechtěl moc - jen aby to hrálo aspoň tak dobře, jako CD transport.

Následovala koupě lineárního zdroje HDPLEX ve verzi 160W, což byl posun správným směrem, ale pořád to ani zdaleka nehrálo jako přes CD transport. Dalším významným zlepšením bylo přidání JCAT USB Femto karty, kterou jsem napájel externě z HDPLEXu. Už to nehrálo tak hrozně, ale CD mělo pořád navrch. Následoval omyl se slepým nákupem kabelu USB Reference od JCAT - šel do světa a zabydlel se u mne Nordost Tyr 2. .. a pořád mělo CD navrch :)

Postupem časi jsem opustil pro přehrávání hudby Windows a přešel na linuxové distribuce - Audiophile Linux, Audiolinux, později Daphile, Gentooplayer, SnakeOilOS.

Pak jsem pořídil novější napájecí zdroj HDPLEX 200, což se ukázalo jako pěkný upgrade oproti starší verzi. Letos jsem jej nechal upgradovat v CASEA, stihnul vyskratovat při měření proudu a dal opravit opět v Casea *headbang*. Naštěstí tam shořela jen nějaká levná součástka.

To už mi to docela hrálo, ale marná sláva - zvuk z CD transportu to nebyl. Představa o audio PC coby levnější alternativě už taky dostala značné trhliny a to jsem nezapočítal napájecí kabel od zásuvky do lineárního zdroje, který .. ne, tuhle diskusi startovat nebudu :D
Taky jsem si vyrobil pár stíněných DC kabelů, zastínil vnitřní kabeláž .. takové hraní, které se mi zdálo být přínosné - ale víme, jak to je, když se něco DIY uklohní.

Své audio PC používám pod Windows pro sledování Netflixu a někdy v létě začala zlobit integrovaná grafika (Intel HD4000), tak jsem začal pomýšlet na výměnu celého audio PC, trochu jsem měl chuť zase něco zkusit, trochu jsem chtěl stříbrnou krabici místo černé, spálil jsem ten HDPLEX200 a nevěděl, zda půjde opravit ... začal jsem objednávat HDPLEX DC-ATX a skříň - vše oficiálně nedostupné, ale díky vstřícnosti Larryho z HDPLEXu se podařilo nakonec vše sehnat. Do toho se objevila možnost předobjednat nový napájecí zdroj HDPLEX 300, Česká pošta dostala do spárů můj objednaný 200W DC-ATX (do teď nedoručený), Larry zajistil HiFi 400W DC-ATX.

Na přelomu října/listopadu jsem to konečně zkompletoval, lineární zdroj prozatím můj nejstarší HDPLEX. Pohrál si s nastavením BIOSu (fakt slyším rozdíl?) a byl docela spokojený s výsledným zvukem ... a zapůjčil si Metronome DSS (streamer bez DAC) , abych se ujistil, že mé PC si jen hraje na to, že hraje :(

Náhoda tomu chtěla, že za týden volá Casea - HDPLEX 200 je opravený, Amarockstudio naskladňuje novou ethernetovou kartu od SOTM. Dávám to dohromady a fakt po dlouhé době slyším můj systém "zpívat" - nutno přiznat, lví podíl na tom má nový zesilovač Vitus audio SIA-025. Cvičně připojuji ethernetový kabel na integrovalý LAN výstup a na SOTM kartu - přestože hraji z lokálního disku, rozdíl je jasně slyšitelný - a to mám audio PC od internetu oddělené přes optiku, samotný konvertor napájený z lineárního zdroje.

Jsem fakt nadšený. Běžím do studia půjčit si znovu Metronome DSS - říkám si: Teď to bude konečně ono, teď se ukáže, že prostě nepotřebuji mít síťový přehrávač renomované značky, když si dokážu dát PC i se softwarem dohromady sám!

Dneska jsem objednal Metronome DSS.

Aby bylo jasno, nelituji - Audio PC je především zábava, je to cesta, kterou hifista musí chtít jít rád, aby to mělo smysl. Něco jsem se u toho i naučil ... a nakonec to opravdu nehraje špatně.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Gratuluji k rozhodnuti. *palec*
dobry cd transport/cdp je nemilosrdny. Vim o kolezich, kteri srdnate bojuji a pak zapoji cd za 1/3-1/5 ceny streamu a je to tezka bitva. Cd je tezka vaha. Bohuzel to chce asi vysypat dost minci / usili (do streamu nebo pc), aby se clovek posunul nad urc. level a mohl si to s cd cestou rozdat :-). Nebo koukat po music serverech z vyssi tridy.

tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tesarpa »

FS píše:
23 lis 2021 01:14
Jsem fakt nadšený. Běžím do studia půjčit si znovu Metronome DSS - říkám si: Teď to bude konečně ono, teď se ukáže, že prostě nepotřebuji mít síťový přehrávač renomované značky, když si dokážu dát PC i se softwarem dohromady sám!

Dneska jsem objednal Metronome DSS.
Pro zajímavost, hraješ z lokálně uložených souborů (asi FLAC) nebo ze streamovacích služeb (Tidal/Qobuz)? Po delší době, co jsem ladil reprodukční řetězec (repro, koncák, předzesilovač, DAC, streaming transport, server), jsem se dostal do stavu, že jsem se zvukem vlastně už docela spokojen. Nicméně pořád tam platilo, že porovnání s CD (použité jen jako transport do externího DAC) vycházelo přesně jak píšete, prostě jasně lepší z CD. Nicméně, teď jsem po posledních úpravách zaznamenal, že ze serveru hrané soubory už znějí dobře, prakticky nerozeznatelně od CD. Ale z Qobuzu cestou ROON to zní hůře. Jak to vychází u vás, máte v tom taky rozdíl?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@kychtax: Děkuji :)

@tesarpa:
Qobuz nemám, ale Tidal jsem si nějakou dobu platil. Z lokálního disku mi to hrálo lépe, ale bez garance, že poslouchám stejná "data" to není moc relevantní porovnání. Obecně mne TIDAL připadal OK, ale nijak jsem to moc neřešil.

Spíše jsem se docela zabýval streamováním z lokálního NAS vs přehrávání s lokálního disku přímov v audio PC. Dokonce jsem ve snaze o čistotu řešení měl audio PC s JCAT USB kartou jako ryzí endpoint, na Raspberry běžel minimserver a na NAS byla jen data (Raspberry jako endpoint jsem zcela zavrhl, pro mne špatný zvuk).
Ukázalo se, že přehrávání z lokálního disku je zvukově lepší, méně krabiček a kabelů, celkově snadnější management všech těch služeb. Nicméně, bylo to v době, kdy jsem ještě "neobjevil", jaký vliv mají switche samotné, jejich napájení a ethernetové kabely... a už jsem se k tomu nevrátil a hrál jen z dat přímo v audio PC.

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Existuje aj možnosť nahrať vopred celú skladbu do buffra v PC (umožňuje foobar2000, štandard v Audirvana Studio) a prehrávanie sa potom robí len z operačnej pamäte. Potom nie je dôvod, aby to hralo rôzne z lokálneho či sieťového disku alebo zo streamovacej služby.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@mrba: Je to tak. Tuhle funkci nabízí i jiná řešení než foobar. Za sebe musím přiznat, že jsem v tom rozdíl nezaznamenal.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

@FS: diky za zkusenosti, prosim s jakym CD transportem srovnavas?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Yiakubou: Mám starý CD přehrávač CAIRN FOG-2, do kterého jsem si nechal v Casea udělat nový digitální výstup (ani nevím, co přesně to bylo - upgrade za cca 10 tisíc).

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Dělal jsem fotky svých audio PC na bazar, tak mne napadlo zde ukázat, jak mají HDPLEX a Streacom vyřešené pasivní chlazení.
Streacom, přestože od pohledu chudší co se týče chladících trubic, bez problému uchladí mé audio PC ať již v původní konfiguraci s procesorem Intel I3, anebo v nynější s Intel I5.
V HDPLEXu mám teď instalovaný výkonný AMD Ryzen 5600G a teploty jsou úplně v pohodě.
Přílohy
IMG_20211126_093127.jpg
IMG_20211103_225552.jpg

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

A teď něco pro nadšence:
Mám zapůjčenou k otestování novou ethernetovou kartu SOTM. Už jsem doma pár audiofilních i průmyslových switchů vyzkoušel a musím říct, že tato karta u mne vyhrává na celé čáře. Kdybych si audio PC nechával jako digitální transport pro DAC, určitě bych si tuhle kartu nechal natrvalo.
PS: Docela by mne zajímalo, do jaké míry je potom ještě přínosná investice do switche.
Přílohy
IMG_20211126_093227.jpg

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Nedávno se řešila ne/kvalita napájení audio PC prostřednictvím různých DC-ATX adaptérů (picoPSU). Koupil jsem tenhle DC-ATX konvertor od HDPLEXu, jehož parametry jsou na úrovni nejlepších ATX zdrojů (do 10mV na všech větvích).
Cena je relativně příjemná (do 100EUR), ale s dostupností je to špatné.
Přílohy
IMG_20211126_093028.jpg

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

koukam na tu USB kartu, to je nejaky genericky zaklad ? pokud mas sotm switch tak by zvuku spis prospela poradna USB karta

jo HDPlex ATX400 je fajn, krmim ji HDPlex300 linearnim zdrojem - zvlast motherboard, zvlast procesor, zvlast USB kartu a je to znat, v PC pouzivam stribrnou kabelaz, ta dodana s HDPlex ATX byla dejme tomu jen na overeni funkcnosti. Stejne tak napajeci kabely z HDPlex300.
Naposledy upravil(a) PavelDosko dne 26 lis 2021 11:11, celkem upraveno 1 x.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

"Generický zaklad" je pro každého něco jiného *2thumbsup*

Pro mne je generický základ tato karta - USB JCAT Femto. Je to ta na fotce.

Bez ní a lineárního napájení to IMHO není audio PC, ale normální počítač.

Odpovědět