Počítač v roli ultimativního zdroje

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Počítač v roli ultimativního zdroje

Příspěvek od PavelDosko »

mcm píše:
23 pro 2021 20:48
FS píše:
07 pro 2021 17:16
Mike_Czech píše:
07 pro 2021 13:51
Chtěl jsem se zeptat, zatím jen hypoteticky, pokud by mi ten NUC časem nestačil a chtěl bych ten zdroj hudby posunout zase na vyšší level.
Zvlášť zareaguji na tuto část Tvého příspěvku: U mne bylo docela zásadním posunem pryč od zapatlaného zvuku použití samostatné USB karty (JCAT Femto USB), takže já vidím limit NUC v (obvyklé) absenci PCIe rozhraní. Ale zase nemohu soudit - NUC jsem nikdy neměl..
no nevím, kdysi to mělo možná význam ale dnes už všechny novější DACy používají asynchronní přenos kde je drahá "Femto Clock Technology (Crystek CCHD-957) lowers jitter below measurable levels" naprd protože DAC má vlastní buffer a oscilátor. Jediný v čem ta drahá karta může vylepšit zvuk je v tom filtru který omezí bordel který se generuje v PC a přes galvanicky propojený USB se přenáší do DACu. Myslím ale že úplně stejného efektu se dá dosáhnout nějakým USB galvanickým oddělovačem za podstatně menší cenu.

https://www.pcmag.com/encyclopedia/term ... us-usb-dac

https://hifimediy.com/product/hifime-hi ... -isolator/
teoreticky to sedi, prakticky to tak neni, vyzkousej

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

FS píše:
23 pro 2021 22:23
Já taky nevím :) Vyzkoušej a poděl se o výsledek.

Mohu se jen vyjádřit k tomu, co jsem zkusil. Myslet si je jedna věc, zkusit je mnohdy jiná. Taky bych si myslel, že mi přes USB bude hrát PC lépe než CD transport přes coax. Žel, takto jsem to neslyšel.
stačí porovnat spotřebu CD trasportu a PC - PC není navrženo jako zařízení pro audiofily tak část té spotřebované energie v PC se promění na generování různých ruchu, šumu, brumu a to se pak šíří do všech okolních zařízení. Stačí úplně když máte připojený PC do sítě a i když máte DAC napájený přes sítový fitr/pračku tak stejně část projde do DACu. Jako levné řešení bych zkusil notebook napájený při přehrávání jen z baterie a odpojený od sítě a nějaký galvanický izolátor na usb.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Zkoušel jsem kde co :)
Samozřejmě taky ten notebook s odpojeným napájením, raspberry z baterky i lineárního zdroje jako endpoint. Jednu dobu jsem měl striktně rozdělené role - NAS pro data, raspberry jen pro media server, PC jen jako přehrávač. Koupil jsem naslepo od Gustarda USB - SPDIF konvertor s galvanickým oddělením (mimochodem, bylo to "kurvítko"), měl jsem zapůjčené totéž od Casea. Porovnával jsem vliv napájecích zdrojů, různých switchů - od těch za pár stovek po dvojici profi Cisco za pár desítek tisíc, konvertory metalika - optika, audiofilské switche, ethernetové kabely od obyčejných, přes levné audioquesty, přes Supra, profi kabely LinkUp až k Nordostům a SOTM, USB kabely. Různé SW vybavení pro audio - JRMC, foobar, různé linuxové distribuce a optimalizátory. Experimentoval jsem s upsamplingem, REW, koupil jsem si kvůli tomu i měřící mikrofon, pokusil se v různých SW vytvořit filtry pro úpravu akustiky místnosti. Za ty dobu se u mne vystřídaly tři DACy, z toho dva s USB vstupem.
A ani zdaleka jsem nevyzkoušel všechny ty "nesmysly", kterým se spousta lidí směje, a ani si nenárokuji mít jedinou pravdu o tom co funguje či nikoli. Ale naučil jsem se, že dokud si něco nezkusím, tak se k tomu vyjadřuji velice opatrně. A až si něco zkusím, tak si pořád opakuji, že to jinde a pro někoho jiného může být úplně jinak.
Určitě je fajn, mít nějakou teorii, nějaký rozumný předpoklad, že to či ono bude ku prospěchu věci - ale když to potom nedotáhnu k realizaci, zůstane jen ono okřídlené "myslet, znamená h...o vědět". Tím se, prosím, nechci nikoho dotknout - sám jsem se před léty smál těm bláznům, kteří platí nehorázné peníze za streamery, které přece nejsou nic než okrouhaný počítač.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

v pohodě, není třeba se rozčilovat, nikomu se nesměju, spíš se snažím tak nějak racionálně přistoupit k řešení problému :--) ono stejně nakonec rozhoduje lidské ucho a tam kolikrát hraje lépe i to co je technicky horší.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@mcm: Však já se nerozčiluji :) Právě naopak, Tvé racionání úvahy mi připomínají můj vlastní někdejší přístup k věci.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

FS píše:
24 pro 2021 14:52
Koupil jsem naslepo od Gustarda USB - SPDIF konvertor s galvanickým oddělením (mimochodem, bylo to "kurvítko"), měl jsem zapůjčené totéž od Casea.
USB - SPDIF konvertor s galvanickým oddělením --- > to bych nedělal, SPDIF není v ničem lepší než USB, nechal bych tam jen galvanický oddělovač na USB

https://www.audiosciencereview.com/foru ... tter.1943/

Conclusions
As seen from pure measurement point of view, there was no case where USB was worst than S/PDIF. Indeed the reverse was true in that S/PDIF was noisier in some DACs. So the default assumption that somehow S/PDIF has some advantage over USB is simply false.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

No, jo, ty Amirovy "pravdy" je třeba číst opravdu pozorně: ".. default assumption .." z jeho závěru nelze vynechat. Ve svém jiném vlákně zase dokazuje, že I2S propojení není lepší než SPDIF.

Ale aby nedošlo k dojmu, že tady propaguji nějaký konkrétní způsob universálně nejlepšího propojení mezi transportem a DACem, tak to není. A pokud bych se už pustil do amatérských teoretických úvah, potom bych musel předpokládat, že USB propojení je technicky nejlepší (proti SPDIF i I2S) už kvůli předpokládané eliminaci problémů způsobených kabeláží (což zrovna na ASR rádi popírají).

V praxi to je prostě u různých přístrojů různé a specielně u toho USB vstupu bude hodně záležet na způsobu implementace.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

PavelDosko píše:
24 pro 2021 10:05
mcm píše:
23 pro 2021 20:48
FS píše:
07 pro 2021 17:16

Zvlášť zareaguji na tuto část Tvého příspěvku: U mne bylo docela zásadním posunem pryč od zapatlaného zvuku použití samostatné USB karty (JCAT Femto USB), takže já vidím limit NUC v (obvyklé) absenci PCIe rozhraní. Ale zase nemohu soudit - NUC jsem nikdy neměl..
no nevím, kdysi to mělo možná význam ale dnes už všechny novější DACy používají asynchronní přenos kde je drahá "Femto Clock Technology (Crystek CCHD-957) lowers jitter below measurable levels" naprd protože DAC má vlastní buffer a oscilátor. Jediný v čem ta drahá karta může vylepšit zvuk je v tom filtru který omezí bordel který se generuje v PC a přes galvanicky propojený USB se přenáší do DACu. Myslím ale že úplně stejného efektu se dá dosáhnout nějakým USB galvanickým oddělovačem za podstatně menší cenu.

https://www.pcmag.com/encyclopedia/term ... us-usb-dac

https://hifimediy.com/product/hifime-hi ... -isolator/
teoreticky to sedi, prakticky to tak neni, vyzkousej
ta karta samozřejmě funguje a to hlavně z důvodu "Ultra-low noise linear regulators and filters eliminate noise interferences from a PC" - jak je popsáno na webu výrobce - prostě omezuje bordel generovaný v PC tak aby se nepřenášel po USB do DACu. Stejného efektu jde ale dosáhnout za méně peněz jiným způsobem.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Stejného efektu jde ale dosáhnout za méně peněz jiným způsobem.
Mé řešení vyžadovalo USB kartu a k ní napájecí zdroj, což představuje v souhrnu dost vysokou částku. Takže optimisticky věřím, že máš pravdu - nějaký jiný a levnější způsob by mohl existovat.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

zkuste takový amatérský test - při vypnutém přehrávání v PC vytáhněte hlasitost na zesilovači jestli uslyšíte nějaký brum/šum a poté to samé ale odpojte USB kabel od PC - je v tom nějaký rozdíl?

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Tohle nic neprokaze. Zkousel jsem uz pred nejakou dobou.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

ale jo prokáže - minimálně jestli tam je problém se zemní smyčkou - to jak se to projevuje je hezky popsáno třeba zde:

https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... 1-ver-2014

"Mírný brum a šelesty na hranici slyšitelnosti nebo problémy s potlačením zemních smyček při připojení USB budu každému jistě plně vynahrazeny příjemným a velmi živým zvukem, plném jemnosti, detailů ale i dynamiky a pevného basu."

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

to jo, to už jsem předpokládal, že máme nějak vyřešeno, brum šelesty a zemní smyčku. :-)

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

mcm : jak to tedy mas ve sve sestave vyresene ?

Odpovědět