Počítač v roli ultimativního zdroje
Re: Počítač v roli ultimativního zdroje
Třeba tady - galvanický izolátor
https://shenzhenaudio.com/collections/a ... op-noise
https://shenzhenaudio.com/collections/a ... op-noise
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
teoreticky to sedi, prakticky to tak neni, vyzkousejmcm píše: ↑23 pro 2021 20:48no nevím, kdysi to mělo možná význam ale dnes už všechny novější DACy používají asynchronní přenos kde je drahá "Femto Clock Technology (Crystek CCHD-957) lowers jitter below measurable levels" naprd protože DAC má vlastní buffer a oscilátor. Jediný v čem ta drahá karta může vylepšit zvuk je v tom filtru který omezí bordel který se generuje v PC a přes galvanicky propojený USB se přenáší do DACu. Myslím ale že úplně stejného efektu se dá dosáhnout nějakým USB galvanickým oddělovačem za podstatně menší cenu.FS píše: ↑07 pro 2021 17:16Zvlášť zareaguji na tuto část Tvého příspěvku: U mne bylo docela zásadním posunem pryč od zapatlaného zvuku použití samostatné USB karty (JCAT Femto USB), takže já vidím limit NUC v (obvyklé) absenci PCIe rozhraní. Ale zase nemohu soudit - NUC jsem nikdy neměl..Mike_Czech píše: ↑07 pro 2021 13:51Chtěl jsem se zeptat, zatím jen hypoteticky, pokud by mi ten NUC časem nestačil a chtěl bych ten zdroj hudby posunout zase na vyšší level.
https://www.pcmag.com/encyclopedia/term ... us-usb-dac
https://hifimediy.com/product/hifime-hi ... -isolator/
stačí porovnat spotřebu CD trasportu a PC - PC není navrženo jako zařízení pro audiofily tak část té spotřebované energie v PC se promění na generování různých ruchu, šumu, brumu a to se pak šíří do všech okolních zařízení. Stačí úplně když máte připojený PC do sítě a i když máte DAC napájený přes sítový fitr/pračku tak stejně část projde do DACu. Jako levné řešení bych zkusil notebook napájený při přehrávání jen z baterie a odpojený od sítě a nějaký galvanický izolátor na usb.
Zkoušel jsem kde co
Samozřejmě taky ten notebook s odpojeným napájením, raspberry z baterky i lineárního zdroje jako endpoint. Jednu dobu jsem měl striktně rozdělené role - NAS pro data, raspberry jen pro media server, PC jen jako přehrávač. Koupil jsem naslepo od Gustarda USB - SPDIF konvertor s galvanickým oddělením (mimochodem, bylo to "kurvítko"), měl jsem zapůjčené totéž od Casea. Porovnával jsem vliv napájecích zdrojů, různých switchů - od těch za pár stovek po dvojici profi Cisco za pár desítek tisíc, konvertory metalika - optika, audiofilské switche, ethernetové kabely od obyčejných, přes levné audioquesty, přes Supra, profi kabely LinkUp až k Nordostům a SOTM, USB kabely. Různé SW vybavení pro audio - JRMC, foobar, různé linuxové distribuce a optimalizátory. Experimentoval jsem s upsamplingem, REW, koupil jsem si kvůli tomu i měřící mikrofon, pokusil se v různých SW vytvořit filtry pro úpravu akustiky místnosti. Za ty dobu se u mne vystřídaly tři DACy, z toho dva s USB vstupem.
A ani zdaleka jsem nevyzkoušel všechny ty "nesmysly", kterým se spousta lidí směje, a ani si nenárokuji mít jedinou pravdu o tom co funguje či nikoli. Ale naučil jsem se, že dokud si něco nezkusím, tak se k tomu vyjadřuji velice opatrně. A až si něco zkusím, tak si pořád opakuji, že to jinde a pro někoho jiného může být úplně jinak.
Určitě je fajn, mít nějakou teorii, nějaký rozumný předpoklad, že to či ono bude ku prospěchu věci - ale když to potom nedotáhnu k realizaci, zůstane jen ono okřídlené "myslet, znamená h...o vědět". Tím se, prosím, nechci nikoho dotknout - sám jsem se před léty smál těm bláznům, kteří platí nehorázné peníze za streamery, které přece nejsou nic než okrouhaný počítač.

Samozřejmě taky ten notebook s odpojeným napájením, raspberry z baterky i lineárního zdroje jako endpoint. Jednu dobu jsem měl striktně rozdělené role - NAS pro data, raspberry jen pro media server, PC jen jako přehrávač. Koupil jsem naslepo od Gustarda USB - SPDIF konvertor s galvanickým oddělením (mimochodem, bylo to "kurvítko"), měl jsem zapůjčené totéž od Casea. Porovnával jsem vliv napájecích zdrojů, různých switchů - od těch za pár stovek po dvojici profi Cisco za pár desítek tisíc, konvertory metalika - optika, audiofilské switche, ethernetové kabely od obyčejných, přes levné audioquesty, přes Supra, profi kabely LinkUp až k Nordostům a SOTM, USB kabely. Různé SW vybavení pro audio - JRMC, foobar, různé linuxové distribuce a optimalizátory. Experimentoval jsem s upsamplingem, REW, koupil jsem si kvůli tomu i měřící mikrofon, pokusil se v různých SW vytvořit filtry pro úpravu akustiky místnosti. Za ty dobu se u mne vystřídaly tři DACy, z toho dva s USB vstupem.
A ani zdaleka jsem nevyzkoušel všechny ty "nesmysly", kterým se spousta lidí směje, a ani si nenárokuji mít jedinou pravdu o tom co funguje či nikoli. Ale naučil jsem se, že dokud si něco nezkusím, tak se k tomu vyjadřuji velice opatrně. A až si něco zkusím, tak si pořád opakuji, že to jinde a pro někoho jiného může být úplně jinak.
Určitě je fajn, mít nějakou teorii, nějaký rozumný předpoklad, že to či ono bude ku prospěchu věci - ale když to potom nedotáhnu k realizaci, zůstane jen ono okřídlené "myslet, znamená h...o vědět". Tím se, prosím, nechci nikoho dotknout - sám jsem se před léty smál těm bláznům, kteří platí nehorázné peníze za streamery, které přece nejsou nic než okrouhaný počítač.
v pohodě, není třeba se rozčilovat, nikomu se nesměju, spíš se snažím tak nějak racionálně přistoupit k řešení problému :--) ono stejně nakonec rozhoduje lidské ucho a tam kolikrát hraje lépe i to co je technicky horší.
@mcm: Však já se nerozčiluji
Právě naopak, Tvé racionání úvahy mi připomínají můj vlastní někdejší přístup k věci.

USB - SPDIF konvertor s galvanickým oddělením --- > to bych nedělal, SPDIF není v ničem lepší než USB, nechal bych tam jen galvanický oddělovač na USB
https://www.audiosciencereview.com/foru ... tter.1943/
Conclusions
As seen from pure measurement point of view, there was no case where USB was worst than S/PDIF. Indeed the reverse was true in that S/PDIF was noisier in some DACs. So the default assumption that somehow S/PDIF has some advantage over USB is simply false.
No, jo, ty Amirovy "pravdy" je třeba číst opravdu pozorně: ".. default assumption .." z jeho závěru nelze vynechat. Ve svém jiném vlákně zase dokazuje, že I2S propojení není lepší než SPDIF.
Ale aby nedošlo k dojmu, že tady propaguji nějaký konkrétní způsob universálně nejlepšího propojení mezi transportem a DACem, tak to není. A pokud bych se už pustil do amatérských teoretických úvah, potom bych musel předpokládat, že USB propojení je technicky nejlepší (proti SPDIF i I2S) už kvůli předpokládané eliminaci problémů způsobených kabeláží (což zrovna na ASR rádi popírají).
V praxi to je prostě u různých přístrojů různé a specielně u toho USB vstupu bude hodně záležet na způsobu implementace.
Ale aby nedošlo k dojmu, že tady propaguji nějaký konkrétní způsob universálně nejlepšího propojení mezi transportem a DACem, tak to není. A pokud bych se už pustil do amatérských teoretických úvah, potom bych musel předpokládat, že USB propojení je technicky nejlepší (proti SPDIF i I2S) už kvůli předpokládané eliminaci problémů způsobených kabeláží (což zrovna na ASR rádi popírají).
V praxi to je prostě u různých přístrojů různé a specielně u toho USB vstupu bude hodně záležet na způsobu implementace.
ta karta samozřejmě funguje a to hlavně z důvodu "Ultra-low noise linear regulators and filters eliminate noise interferences from a PC" - jak je popsáno na webu výrobce - prostě omezuje bordel generovaný v PC tak aby se nepřenášel po USB do DACu. Stejného efektu jde ale dosáhnout za méně peněz jiným způsobem.PavelDosko píše: ↑24 pro 2021 10:05teoreticky to sedi, prakticky to tak neni, vyzkousejmcm píše: ↑23 pro 2021 20:48no nevím, kdysi to mělo možná význam ale dnes už všechny novější DACy používají asynchronní přenos kde je drahá "Femto Clock Technology (Crystek CCHD-957) lowers jitter below measurable levels" naprd protože DAC má vlastní buffer a oscilátor. Jediný v čem ta drahá karta může vylepšit zvuk je v tom filtru který omezí bordel který se generuje v PC a přes galvanicky propojený USB se přenáší do DACu. Myslím ale že úplně stejného efektu se dá dosáhnout nějakým USB galvanickým oddělovačem za podstatně menší cenu.
https://www.pcmag.com/encyclopedia/term ... us-usb-dac
https://hifimediy.com/product/hifime-hi ... -isolator/
Mé řešení vyžadovalo USB kartu a k ní napájecí zdroj, což představuje v souhrnu dost vysokou částku. Takže optimisticky věřím, že máš pravdu - nějaký jiný a levnější způsob by mohl existovat.Stejného efektu jde ale dosáhnout za méně peněz jiným způsobem.
zkuste takový amatérský test - při vypnutém přehrávání v PC vytáhněte hlasitost na zesilovači jestli uslyšíte nějaký brum/šum a poté to samé ale odpojte USB kabel od PC - je v tom nějaký rozdíl?
Tohle nic neprokaze. Zkousel jsem uz pred nejakou dobou.
ale jo prokáže - minimálně jestli tam je problém se zemní smyčkou - to jak se to projevuje je hezky popsáno třeba zde:
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... 1-ver-2014
"Mírný brum a šelesty na hranici slyšitelnosti nebo problémy s potlačením zemních smyček při připojení USB budu každému jistě plně vynahrazeny příjemným a velmi živým zvukem, plném jemnosti, detailů ale i dynamiky a pevného basu."
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... 1-ver-2014
"Mírný brum a šelesty na hranici slyšitelnosti nebo problémy s potlačením zemních smyček při připojení USB budu každému jistě plně vynahrazeny příjemným a velmi živým zvukem, plném jemnosti, detailů ale i dynamiky a pevného basu."
to jo, to už jsem předpokládal, že máme nějak vyřešeno, brum šelesty a zemní smyčku. 

- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
mcm : jak to tedy mas ve sve sestave vyresene ?