Počítač v roli ultimativního zdroje
Re: Počítač v roli ultimativního zdroje
Dokopal som sa k popisu riešenia, kde používam ako zdroj hudby PC. Jedná sa o otvorenú a komunitnú platformu LMS, ex. Squeezbox
Bohužiaľ len v ENG, ale možno sa niekomu zíde..
https://music.forem.com/chamachomo/lyri ... ening-5b70
Bohužiaľ len v ENG, ale možno sa niekomu zíde..
https://music.forem.com/chamachomo/lyri ... ening-5b70
pekne popísané
Už jsem pročetl "pár řádků" o domácí reprodukci hudby pomocí počítače. Lidi píšou všechno možné a názory se různí. Ale v čem se asi vlastně víceméně všichni shodnou je, že Windows se k tomu moc nehodí a lepších výsledků lze dosáhnout pomocí různých distribucí Linuxu.
Rád bych nějakou vyzkoušel na svém notebooku, jestli poznám nějaké zlepšení. Vím, že se používá Daphile, AudioPhile Linux a další. Ale v životě jsem s Linuxem nepracoval, takže bych uvítal nějaké doporučení, který instalovat. Aby nebyla práce s ním pro absolutního laika nějak složitá a pro to vyzkoušení zdarma.
Vím, že se pro poslech staví speciální audio PC, ale to není úplně nejlacinější záležitost. Takže bych případně investoval do něčeho nového až po nějakém ověření na stávajícím notebooku. Ne hned třeba zbytečně vyhodit nemálo tisíc.
Rád bych nějakou vyzkoušel na svém notebooku, jestli poznám nějaké zlepšení. Vím, že se používá Daphile, AudioPhile Linux a další. Ale v životě jsem s Linuxem nepracoval, takže bych uvítal nějaké doporučení, který instalovat. Aby nebyla práce s ním pro absolutního laika nějak složitá a pro to vyzkoušení zdarma.
Vím, že se pro poslech staví speciální audio PC, ale to není úplně nejlacinější záležitost. Takže bych případně investoval do něčeho nového až po nějakém ověření na stávajícím notebooku. Ne hned třeba zbytečně vyhodit nemálo tisíc.
Na vyzkoušení bys mohl třeba zkusit vytvořit "live USB" s Daphile https://www.daphile.com/download/Daphil ... lation.pdf), takže bys nemusel hned přeinstalovat operační systém na svém notebooku.
Na druhou stranu, jakkoli je pravda, že SW výsledný zvuk podle mé zkušenosti ovlivňuje, tak podstatnější rozdíly u mne byly způsobeny HW - u audio PC teda:
- lineární napájení (sám nevím, jak si v tomto srovnání stojí provoz z baterie)
- USB karta s odděleným napájením (!) - anebo tedy externí DDC
- samotná volba PC - na jedné straně chceš něco ne moc výkonného, ale na druhé straně nechceš, ať to pracuje na hraně možností - NUC jsou asi fajn, akorát tam typicky nedostaneš tu USB kartu
Nechci Tě zrazovat od experimentování, člověk se u toho i leccos naučí
, ale pokud jsi ještě nezkoušel zapojit mezi notebook (byť s Windows) a USB DAC nějaký ten DDC anebo aspoň galvanický oddělovač USB, tak bych se spíše vydal nejdříve tímto směrem.
A pokud se s tím opravdu nechceš "hrát" (cesta je cíl), tak můžeš za pár korun (ve srovnání s audio PC) sáhnout po Wiim Ultra nebo něčem podobném a máš řešení se vším luxusem.
Edit: Aby bylo jasno, já Wiim Ultra zkoušel a za dobrý transport to nepovažuji. Ale pořád si myslím, že v poměru cena/výkon/obslužnost to je solidní volba.
Na druhou stranu, jakkoli je pravda, že SW výsledný zvuk podle mé zkušenosti ovlivňuje, tak podstatnější rozdíly u mne byly způsobeny HW - u audio PC teda:
- lineární napájení (sám nevím, jak si v tomto srovnání stojí provoz z baterie)
- USB karta s odděleným napájením (!) - anebo tedy externí DDC
- samotná volba PC - na jedné straně chceš něco ne moc výkonného, ale na druhé straně nechceš, ať to pracuje na hraně možností - NUC jsou asi fajn, akorát tam typicky nedostaneš tu USB kartu
Nechci Tě zrazovat od experimentování, člověk se u toho i leccos naučí
A pokud se s tím opravdu nechceš "hrát" (cesta je cíl), tak můžeš za pár korun (ve srovnání s audio PC) sáhnout po Wiim Ultra nebo něčem podobném a máš řešení se vším luxusem.
Edit: Aby bylo jasno, já Wiim Ultra zkoušel a za dobrý transport to nepovažuji. Ale pořád si myslím, že v poměru cena/výkon/obslužnost to je solidní volba.
"live USB" s Daphile
To bych mohl zkusit. To mě nenapadlo.
NUC jsou asi fajn
O tom jsem přemýšlel, ale tam občas nebývají paměti a disky a já nemám představu co tam dát.
USB DAC
V současné době používám Cambridge Audio DacMagic 200M. Jestli je to co máš na mysli.
Wiim Ultra
To jsem řešil už před rokem (asi více). Ale to je vlastně streamer a to nechci.
To bych mohl zkusit. To mě nenapadlo.
NUC jsou asi fajn
O tom jsem přemýšlel, ale tam občas nebývají paměti a disky a já nemám představu co tam dát.
USB DAC
V současné době používám Cambridge Audio DacMagic 200M. Jestli je to co máš na mysli.
Wiim Ultra
Zkus nejdriv tu USB flashku s nejakym linuxovym OS, treba Daphile, kde nemusis umet Linux. Tech moznosti je ale vic, vetsinou maji webove rozhrani, tak obycejne zadas do prohlizece IP adresu a ses tam. Aspon zjistis, jestli pro tebe zmeny na tehle urovni maji smysl a je to zadarmo. FS nemyslel USB DAC ale DDC, nebo-li USB bridge - posles tam signal pres USB z PC a mel bys pak mit za urcitych okolnosti kvalitnejsi vystup. Pokud uz ale tvuj DAC ma kvalitni USB vstup, tak to zadna zmena byt nemusi. Ja mam na tohle Singxer SU-6, ale moznosti je vic.
Kdyby ses pak rozhodnul pro audio PC, tak doma se mi vali 2 NUC v pasivni skrini s linearnim zdrojem po nakupu Eversolo T10. Nikde to nenabizim, ale ani to uz nepotrebuju, tak klidne napis.
Kdyby ses pak rozhodnul pro audio PC, tak doma se mi vali 2 NUC v pasivni skrini s linearnim zdrojem po nakupu Eversolo T10. Nikde to nenabizim, ale ani to uz nepotrebuju, tak klidne napis.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
A teraz polozim asi velmi blby dotaz. Ak si dam na jeden ultimate PC s Daphile distribuciu, mozem cez neho z ineho PC (cez foobar) prehravat prosim?
Myslim, ze ano. Na Daphile aktivuj nejaky plugin typu Upnp bridge a ve foobaru plugin, ktery smeruje vystup na upnp renderer.
tohle konstatovani nejak nechapu
Ja mam zkusenost, ze i kazdy linuxovy system mi hral odlisne, testovano prehazovanim SD karet ve stejnem HW (Rpi5 Ian Canada kombo).
Za me uz je tento DIY smer "rabbit hole", ale kazdy mame jine pozadavky a cestu
.
Vzdyt resis streamer/zdroj prehravani ..... nebo mysleno tak, ze chces udelat "streamer z PC"?Wiim Ultra
Ja mam zkusenost, ze i kazdy linuxovy system mi hral odlisne, testovano prehazovanim SD karet ve stejnem HW (Rpi5 Ian Canada kombo).
Za me uz je tento DIY smer "rabbit hole", ale kazdy mame jine pozadavky a cestu
Jasně. Streamer/zdroj prehravani. Možná jsem sto let za opicemi
, ale já si chci hrát to, co mám doma. Flac a CD. Streamer beru jako něco, co by mi poskytovalo poslech hudby z různých streamovacích služeb a to je to, co já nechci. Není to kvůli poplatkům
. Prostě mi to nevyhovuje.
Poslech z PC jsem také zkoušel ( Intel NUC ) s audirvanou. Nyní mám streamer s ssd uvnitř, žádné služby nepoužívám pouze svá audio data, a občas si poslechnu nějaká rádia ve flac. PC bych už jako zdroj přehrávání nechtěl, i když tu možnost stále mám.
To Sto61
Já být tebou,využil bych té nabídky od Yiakubou a vzal bych od něj ten NUC.Intel už je přestal kompletovat a jsou všude beznadějně vyprodány.Co tam vrazíš za operační systém,je ůplně jedno.Já už ho provozuju 5 let a jsem spokojenej(mám tam SSD 7 TB
)
post228555.html#p228555
Já být tebou,využil bych té nabídky od Yiakubou a vzal bych od něj ten NUC.Intel už je přestal kompletovat a jsou všude beznadějně vyprodány.Co tam vrazíš za operační systém,je ůplně jedno.Já už ho provozuju 5 let a jsem spokojenej(mám tam SSD 7 TB
post228555.html#p228555
Už jsem mu psal. Ta uvidíme. Zkoušel jsem to už včera večer v posteli z telefonu, ale odeslání zprávy nějak nefungovalo. Jestli je něco špatně jen u mě nevím.
Spolu jsme si v minulosti ohledně NUC pár řádků napsali, ale jsem línej jak lemra a ještě jsem se k tomu nedokopal.
Spolu jsme si v minulosti ohledně NUC pár řádků napsali, ale jsem línej jak lemra a ještě jsem se k tomu nedokopal.
Rozumim a plne chapu tuhle cestu, zaroven si nemyslim, ze je clovek v praveku, kdyz chce hudbu ze svych nosicu, takovych lidi je porad hodne a nekteri se k tomu treba vraci.
Presto "streamer" v dnesnich podminkach neznamena jen ciste krabicka pro online obsah, ale muzes do nich davat SSD disky, napojit na domaci NASku atd., tzn. kombinovat obsah.
Presto "streamer" v dnesnich podminkach neznamena jen ciste krabicka pro online obsah, ale muzes do nich davat SSD disky, napojit na domaci NASku atd., tzn. kombinovat obsah.
Ak nemas skusenosti technicke s linuxom uplne sa nato vydrb. Nic dobre z toho nedostanes. Moja posledna skusenost s jednou z najuznavanejsich linuxovych distribucii... kdo-je-kdo/janik-t27705-75.html
PC odporucam windows s roonom a jplay alebo nejaky slusny streamer (zalezi od ostatku systemu). To mam doma a je to parada. Windows uz davno nie je to co byval. Precitaj si moju skusenost a ak ta nieco zaujme daj vediet cez SZ.
PC odporucam windows s roonom a jplay alebo nejaky slusny streamer (zalezi od ostatku systemu). To mam doma a je to parada. Windows uz davno nie je to co byval. Precitaj si moju skusenost a ak ta nieco zaujme daj vediet cez SZ.