Počítač v roli ultimativního zdroje

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Počítač v roli ultimativního zdroje

Příspěvek od kychtax »

čiže BVa používá asi DACmagic. Zas se tomu trochu vyhnul.
tady v racku to ale nevypadá na DM. Každopádně PC s monitorem tam nějaké asi je. Autor sestavy se zřejmě podělit nehodlá. :)
Obrázek
Naposledy upravil(a) kychtax dne 12 čer 2020 12:32, celkem upraveno 2 x.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

pulenej píše:
12 čer 2020 12:19
ja se jen s mym selským rozumem přikláním k tomu že mnohem větší vliv a prostor na zlepšení je vždy v analogové doméně na úplném konci převážně mechanicko akustických meničích na samém konci a tím jakej zesák je krmi ..
ale třeba DAC je jako každej zdroj taky podstatnej a věřím tomu že i naprosto neměřitelný věcí maj vliv na zvuk
předmětem tohodle topiku je ale čist PC jako digi transport
grafy ale fakt sami o sobě nehrajou , to je na akdemickou diskuzi nekde jinde ne ?
samozdřejmě je jednodušší a levnejší si leckdy hrát s USB kabely na začátku než řešít místnost a bedny
podle mě tam ale největší haluz zanáší očekávání a psyhoakustika kdy jak jsem psal mákdo při větší investici
nebo líp vypadajícím kabelu na obrázku slyší zhoršení zvuku ..tak náš mozek proste pracuje
Nevidim to stejně jako ty, ta důležitost analogový a digitální domény je imho vyrovnaná. Samozřejmě, že soudim jen a pouze na základě subjektivních dojmů (což je pro trolly jako skypi, svarťák a spol. sprostý slovo). Sestava musí být vyrovnaná ve všech směrech, jak je byť jedno úzký hrdlo, zabije se tím vše. Takovejch promarněnejch potenciálů už jsem zažil. Vzpomeňme si jak podobní trolové tvrdili v 90. letech a někteří ještě v půlce milénia, že je jedno jakej máš CD přehrávač, musí to hrát vždy stejně. Vždyť jde přeci o dokonalý digitální signál! Opravdu se našli hifisti, kteří se nechali zblbnout a vlastníce jinak velice drahé sestavy, používali třeba DVD přehrávače za tisícovku na začátku sestavy. Je to extrém, ale i takhle daleko to může dojít.
Naposledy upravil(a) Kocmeister dne 12 čer 2020 12:30, celkem upraveno 1 x.
kabelguru.cz

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

samo souhlas že dokonajej konec se dá pěkně zabít mizerným zdrojem signálu

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jbajci »

Zajímavá alternativa k počítači pro audio je toto:
https://darko.audio/2020/06/allos-usbri ... re-review/
nemáte s tím někdo osobní zkušenost?

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

jimmi píše:
12 čer 2020 10:32
Bazi 36 .... Na čom počuvam je v textoch dozadu tu hifiroom forum napísane tiež aj aké káble a poistky použivam.
Ked si to dohladáš nájdeš to. :D
Nič netajím a aj obrazky mojho HIFI nájdeš a su nepravidelne "na očiach". 8-)
Džimíku, pročpak mi posíláš soukromý zprávičky? Že ty ses zamiloval? :oops:

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

jbaci : to neni alternativa pocitace, to je pocitac na bazi RPi, je to pouzitelne. Nektere OS ho sice nepodporuji, ale pouzitelne to obecne je, hral jsem si s nimi, zejmena desky osazene "superkapacitory" byly zajimave

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Bazi 36 máš v odkaze aj foto mojej zostavy,nemusíš to hladať. Na to je SS a čo tam vidíš zamilované naozaj neviem. Zosik je ECI 5mk2 aj CDp ECI a ešte Triode aj ako DAC. Comp je https://ark.intel.com/content/www/us/en ... i5beh.html
2x16GB RAM + Samsung 860 EVO 500 GB v tej AKASA pasivnej hlinikovej krabici.Repro su Noble Audio Lucid Premium Gold signature. 8-)

A teraz Bazi 36 napíš Ty aký počitač použivaš na akej aparature. ;)

Aj BVa by to mohol popísať ako som sa pýtal. :)
Naposledy upravil(a) jimmi dne 12 čer 2020 13:33, celkem upraveno 1 x.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

BVa píše:
12 čer 2020 12:06
A ešte raz, podstatné je to, čo z toho lezie v audiopásme. Niečo nad 1MHz s úrovňou cca 1mV ma skutočne netrápi, so zvukom to urobí..nič.
Tohle tvrzení máš samozřejmě ověřeno slepým ABX testem, že VF rušení nevadí ani např. při tichých pasážíš nahrávek symfonické hudby? A co odolnost ostatních komponentů v HIFI sestavě na VF rušení?
Ten Dacmagic+ je regulérní generátor VF rušení, takže majitelé aspoň ani nemají důvod řešit stíněnou kabeláž, protože to rušení místo nachytávání z okolí jim jde rovnou se signálem z DACu. Ať vám to hraje.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Tohle tvrzení máš samozřejmě ověřeno slepým ABX testem, že VF rušení nevadí ani např. při tichých pasážíš nahrávek symfonické hudby? A co odolnost ostatních komponentů v HIFI sestavě na VF rušení?
Ten Dacmagic+ je regulérní generátor VF rušení, takže majitelé aspoň ani nemají důvod řešit stíněnou kabeláž, protože to rušení místo nachytávání z okolí jim jde rovnou se signálem z DACu. Ať vám to hraje.
Jirí , reálne vieš o tom presne to, čo som aj prepokladal.. A síce... však vieš čo..
Overené to mám meraním (pre teba sprosté slovo, ale asi 1000x spoľahlivejšie ako uši..) a v celom audiopásme, všade až po výstup konca nie je do -120dBr nič, čo by bolo produktom nejakých "rušení" z DACu. A skús pochopiť toto
A ešte raz, podstatné je to, čo z toho lezie v audiopásme. Niečo nad 1MHz s úrovňou cca 1mV ma skutočne netrápi, so zvukom to urobí..nič.
. Ty počuješ priamo 1MHz, tvoje boxy a zosilňovač to prenesú??
Skús si dať niekomu (napr. PMA..) zmerať, čo lezie z tvojho DACu, ty "generátor rušení" :) .

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

jimmi píše:
12 čer 2020 13:21
Bazi 36 máš v odkaze aj foto mojej zostavy,nemusíš to hladať. Na to je SS a čo tam vidíš zamilované naozaj neviem. Zosik je ECI 5mk2 aj CDp ECI a ešte Triode aj ako DAC. Comp je https://ark.intel.com/content/www/us/en ... i5beh.html
2x16GB RAM + Samsung 860 EVO 500 GB v tej AKASA pasivnej hlinikovej krabici.Repro su Noble Audio Lucid Premium Gold signature. 8-)

A teraz Bazi 36 napíš Ty aký počitač použivaš na akej aparature. ;)

Aj BVa by to mohol popísať ako som sa pýtal. :)
Tak takhle ty si představuješ koloběh světa? Půl století do všeho strkáš chobot a výzvám ke svému hw odhalení se vysmíváš, nereaguješ. Teď, to jest včera, nebo kdy, jsi zveřejnil obsah žaludku svého PC a hned, zřejmě jako bonus, jsi k tomu chytil i morální právo požadovat po druhých to, čemu ses roky vyhýbal jako čert kříži. Opravdu jsi tak naivní, bambulo, že si myslíš, že bude na tvoje výzvy někdo reagovat? Já tady nikomu pc cestu nekritizuju, ani jsem se ke Kocmeisterovo elaborátu nevyjadřoval, tak mě laskavě nezatahuj do místních šaškáren mezi klientama Okresního Ústavu Národního Zdraví. Kapišto?

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Dali by ste si k ultimatnemu PC takyto gadget od PS Audio?
- https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.14122/

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Dali by ste si k ultimatnemu PC takyto gadget od PS Audio?
- https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.14122/
To by se muselo vyzkoušet :D Měl jsme v systému gadget s podobně deklarovaným přínosem a bylo to spíše horší, a mám i jiné a to zase zvuk v mém systému zlepšuje. V obou případech to byly nuance.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Dobrej tip Miero, to bych rád vyzkoušel. Princip vypadá i jednoduše, možná by to šlo zbastlit a nedat tak vydělat McGowanovi ani těch 100 USD :D
kabelguru.cz

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Vrátil bych se k prvnímu příspěvku tohoto vlákna, které zahájil Kocmeister pěkně strukturovaným způsobem, kde vymezil témata k diskusi. Navážu tedy na tento první příspěvek a přidám svou velice omezenou zkušenost s diskutovaným body.

počítač jakožto ultimativní transport pro přehrávání hudby
Tím to mne před mnoha lety začalo - pevné přesvědčení, že jde jen o nuly a jedničky a že jako ajťák nebudu přece platit za marketing... a že ušetřím (což se asi moc nepovedlo :) ) a že budu mít flexibilní řešení i pro video.
Začal jsem nejdříve hrát přes optiku (to bylo fakt hodně nedobré, na míle vzdálené od CD transportu), pak jsem zkoušel USB Spdif konvertory (Casea, Gustard), ty mne také nepřesvědčily... a začal shánět USB DAC (ale to je jiný příběh). Dnes hraji přes USB výstup JCAT Femto PCIe karty se samostatným napájením (výstup 5V odpojen na desce = u mne zlepšení).

Dnes mi audioPC přes USB hraje už docela k mé spokojenosti, ale pořád o něco hůře než CD transport. Nedávno jsem měl doma půjčený Network player Metronome DSS a to mi zase ukázalo, jak je mé audio PC zahuhlané ve srovnání s profi výrobkem.

Přístupy (minimalistický, maximalistický)
Chtěl jsme pasívní chlazení, takže jsem šel cestou minimalistickou, PC mělo zapadnout do HiFi stolku - takže jsem zvolil case Streacom FC5 se slotem pro mechaniku (na ripování CD). Procesor Intel řady i3, SSD disk - teplota je OK, výkon na přehrávání videa i hudby stačí.
Zkoušel jsem Raspberry 3, ale nepodařilo se mi z něj (v roli transportu) dostat uspokojivý zvuk, tak jsem to vzdal. A jen na ukojení zvědavosti se mi zaplatit za Allo.., Hifiberry atd. nechtělo.

Napájení
Napájecí zdroj 12V potřebného výkonu mne stál cca 3000 korun. Zpětně vzato to byly vyhozené peníze. Výměna za lineární zdroj HDPLEX za cca 10tisíc se ukázala jako správná cesta. A poslední pokus se zdrojem Nordost Qsource ukázal, že mám pořád v obatsi napájení co zlepšovat.

Stínění
Kabeláž v PC jsem zabalil do fólie, sata kabely to punčošky, stínění uzemnil na kostru přístroje. Slyšel jsem zlepšení ve zvukovém projevu - ale je možné, že jsem se prostě jen radoval z výsledku vlastního úsilí.
Nějaké ty stínící papíry jsem tehdy objednal z USA. Objektivně vzato fungují - stačí pustit na mobilu aplikaci s grafickým zobrazením síly WiFi signálu, mobil zabalit a zase odbalit. Na grafu je krásně z útlumu signálu vidět, že to funguje. Ale rozdíl ve zvuku jsem tehdy žádný nezaznamenal a už jsem se k tomu nevracel.

Systém + tipy na vylepšení
Mám Win10, licenci JRiver, Foobar a podobné. Mám také pár distribucí linuxových prostředí pro přehrávaní hudby (upravený APlinux, Audiplinux, Snakeoil, GentooPlayer, Ubuntu, Daphile). Nejsou to rozdíly nebe a noc, ale když jsem zkoušel nějakou dobu hrát přes Win, a zdálo se to OK, tak po návratu do linuxu jsme si vždycky řekl - jo, to je ono. Přitom by se těžko hledaly nějaké konkrétně popsatelné rozdíly (o ABX testu nemluvě). Pokud bych tedy musel nějak formulovat rozdíl, pak bych řekl, že míra "PC zahuhlanosti" při přehrávání z Win je větší, než z Linuxu. Tohle, prosím, nelze zobecňovat. Je to tak u mne doma, jinde to může být zcela jinak.
Vylepšovátka Win tyou Fidelizer apod. mi přijdou jako nesmysl - ne, že by nic nedělaly, ale proč si za peníze kupovat licenci Win se všemi nepotřebnými procesy, abych se jich pak za další peníze zbavoval?
Nakonec nejvíce poslouchám přes Daphile.

Upsampling
Zkoušel jsem (i přes HQplayer). Mně se to prostě nelíbí (stejně jako nemám rád na televizi tzv. cartoon efekt, když se zapne postprocessing obrazu).

Datová úložiště (nejen) hudebních souborů
Zkoušel jsem mechanický vs SSD disk z pohledu zvukové kvality. Já rozdíl neslyšel. Až na hluk samotného disku v případě mechanického. Mírný rozdíl se mi zdál být mezi přehráváním z NAS a z disku v audio PC. Ale to přikládám spíše vlivu ethernetových kabelů a switche. Zde patří můj obdiv Kocmeistrovi, který se tímto bodem asi zabýval důkladně.

USB vs další digitální výstupy
Už jsme zmínil JCAT USB Femto kartu. Bez ní je zvuk výrazně zahuhlanější. Rád bych upgradoval na novější model USB CARD XE, ale prodejce nenabízí výkup a upgrade, takže se zatím asi spokojím s tím, co mám. Lepší napájení pro kartu má také slyšitelný vliv.
Kabel USB je kapitola sama pro sebe. Zkoušel jsem Nordost Heimdal2, Tyr2, JCAT Reference, čínský kabel Valhalla2 (který vypadá zcela jinak než Nordost valhalla2) - nemá cenu vířit emoce - používám Tyr2. Heimdal2 byl mnohem lepší než JCAT, přestože byl levnější.

DRC (Digital Room Correction)
Koupil jsem si UMIK-1, nainstaloval REW a různá udělátka na generování křivek, zkusil SW od Dirac. Měřil na x způsobů. Hrál jsem přes JRiver, kde se dá jednoduše přepínat nastavení výstupu. Návrat do Linuxu a přehrávání bez DRC byl vždy úlevný. Neříkám, že DRC je a priori špatné, jen jsem jej nedokázal svépomocí vhodně nastavit. Pořád jsem měl pocit jakési nepřirozenosti - podobně jako při upsamplingu. Rád bych někdy vyzkoušel zařízení typu Accuphase (Oldear) nebo Trinnov (Fidji99), protože má akustika je výsměch mému systému.

Slovo nakonec
Má omezená zkušenost s audio PC mne vede k závěru, že pro utimativní kvalitu zvuku bych udělal lépe, kdybych šel cestou nějakého profi zařízení, asi raději bez USB. Ekonomická varianta by byla streamer s kvalitním DAC (něco jako Naim NDS), ultimativní network player v kombinaci s DAC. Tento závěr beru jako pracovní a rád jej přehodnotím,až mi to má vlastní zkušenost dovolí :D
Také si uvědomuji, že mnohé závěry jsem učinil na základě pokusů s mým systémem, který v době zkoušení byl dost jiný než ten dnešní - takže kdybych je dnes zopakoval, třeba bych tady teďpsal něco jiného.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Kocmeister píše:
16 čer 2020 10:57
Dobrej tip Miero, to bych rád vyzkoušel. Princip vypadá i jednoduše, možná by to šlo zbastlit a nedat tak vydělat McGowanovi ani těch 100 USD :D
A nechces to skombinovat s niecim takymto, nech to aj nieco realne robi?
- https://www.citel.cz/produkty/ds-hf/

Odpovědět