Počítač v roli ultimativního zdroje

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Počítač v roli ultimativního zdroje

Příspěvek od svartenatt »

Máte si to poskládat normálně, potom se divíte, že jsou problémy.
Micro ATX deska, nějaký Ryzen 5 a minimálně 8 GB RAM, SSD. Skříně pro to taky existují a zdroj nějaký platinum bez ventilátoru.
Všechno nepotřebné povypínat v BIOSu. Tím to končí.

Čím je PC menší, tím je více rušení.

iljic
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od iljic »

Jak jsem psal, seká se až při DSD. S převzorkováním i bez přehraje vše do DSD, ale je to hrana. Ovlivnil to nejspíš přechod na Ubuntu 20.04 a poslední HQplayer. Změna proběhla najednou takže těžko soudit kdo to více ovlivnil. Mam pocit že to hlavně brzdí Ubuntu 20.04. Už po nainstalování systému mně přišlo, že to neběhá jak by mělo. Tvůrce HQplayeru doporučuje 20.04, ale možná to byla chyba, měl jsem zůstat na 18.04, hodím tam zatím zpět tu 18tku.
NAS používám dlouho, zatím jsem koupil oddělovač MI1005 a čekám na kabeláž CAT8, takže síť řeším, ale asi stejně už zůstanu u dat na disku v audioPC. Když jsem porovnával zvuk z NAS a z disku v audioPC tak jasná volba disk v PC, ale mohlo to byt tím, že síť nebyla pořešena. Vyladím obé a pak se rozhodnu z čeho budu dodávat data.

iljic
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od iljic »

Svartenatt souhlas. Tak ten můj NUC už je dědeček a posloužil dobře a jen je potřeba abgrade. Nic víc nic míň. Chci to už udělat co nejlépe tak jsem jen vznesl dotaz.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Tak mam na ceste ze zamori sata konektory pro diy - napajeni I data. Osazovat je budu stribrem. Na www jcat maji napsano: Offers overwhelming improvement of sound quality & image quality ... :P tak jsem zvedav. Pripravene mam tri druhy dratu, 2x stribrne a postribreny.

iljic
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od iljic »

👍, obdivuji tu hravost. Ale zas pak chápu tu radost pokud se dílo podaří. U mně to vypadá na Intel NUC 8i7beh, disk 2TB m.2 nvme, 16GB RAM a lineární zdroj stávající, to by mohlo zas chvilku makat.
Jinak objednal jsem si od Intony galvanický USB isolator. Myslím, že zajímavá alternativa k Ifi. Kdo řeší může zařadit do výběru.
https://intona.eu/en/products/

iljic
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od iljic »

No tak jsem si pro jistotu přečetl ještě jednou celé vlákno a místo toho aby mně to pomohlo v rozhodnutí jakou cestou se vydat tak naopak to mám ještě více zamotané. Je i celkem náročné filtrovat osobní útoky, srážky s egem apod. Ale děkuji za všechny podněty, nechám to působit a uvidíme kam mě to dovede. :-)

harmasan
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od harmasan »

- skrinka podľa požadovaných rozmerov, s tým súvisí výber MB (mATX, miniITX)
- semi pasívny zdroj (Corsair RMx trebárs)
- dnes by som preferoval Ryzen pred Intel (Ryzen 5 3400G)
- minimálne 8 GB RAM, 16 je podľa mňa na daný use case overkill, ale aktuálne sú pomerne lacné
- systém 500 GB NVMe, data SATA SSD (2 TB je dnes zaplatiteľné)
- chladenie regulovať semi pasívne cez Aquacomputer Fan Controller

Toto je základ, na ktorom by som to dnes staval. Ostatné veci sú už len vata okolo.

Čisto ako klient je dnes zaujímavé aj RaspberryPi alebo ODroid, ale to chce trochu viac vedomostí a chuti skúšať nové veci. Náročný resampling tam môže byť výkonový problém.

BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BK »

iljic treba si dat zakladnu otazku pred stavbou audio-PC:

"Ide mi hlavne o kvalitu zvuku alebo sa chcem hlavne bavit vymenou suciastok v tomto PC a zit v iluzii ze to nejako vylepsilo zvuk ?"

Prva moznost je nudna ale usetri vela penazi.
Druha moznost je silno emotivna, bude stat vela penazi a bude mat vela vzostupov a padov.

Akekolvek dnesne nove PC s pasivnym chladenim, SSD diskom a pocutelne nepiskajucim zdrojom splna prvu moznost.
Pre druhu moznost nie su ziadne hranice ako vytrvalo dokazuju niektori ludia tu na fore :)

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Iljic ma ten "problem", ze ma bedny na kterych uz toho slysi opravdu hodne - SP Audio GT. To si pak clovek udela rychle nazor navliv kabelu, pc, atd. A nepotrebuje k tomu "zarucene" rady ani forum. *2thumbsup*

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

BK: kdyby měli všichni nároky jako ty (a to fakt dávám ego hodně mimo), byla by situace velmi jednoduchá a vlastně by nikdo nemusel skoro nic řešit. Stačí tvoje oblíbený "wasabi", jakýkoliv SSD a pasiv a je vyhráno že? No škoda, že to pak v roli transportu přehraje DVD přehrávač za pár tisíc.
kabelguru.cz

BK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BK »

Chlapi viac uz pre vas urobit nemozem. Ked chcete hladat problemy tam kde nie su, tak hladajte. Kto chce kam pomozme mu tam.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

diky, my si teda pomuzeme sami

iljic
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od iljic »

JJ, přesně jak píše kychtax. Změnou beden se rozjel kolotoč možných změn, hledání nejslbších článků řetězce. Každá malá změna je slyšet. Pořád vnímám, že potenciál beden není využit naplno. Mám je asi 10 dní a poslouchám denně a hlavně v noci. Od 1 ráno je nejlepší zvuk, neuvěřitelná změna oproti dennímu poslechu. V podstatě přes den to nemá ani cenu, tudíž to vypadá na nutnost pořídit síťovou pračku a trufám si dokonce tvrdit, že bude dříve než-li změna zesilovače, protože zvukový přínos by mohl být vyšší.. No a také jsem zjistil, že audio PC a vše kolem něj dokáže být také velmi velkou brzdou. Do toho řeším akustiku atd. V podstatě nakupem reprosoustav to neskončilo naopak začalo. Vše znovu a pořádně. :-) Ale cítím, že už konečně bude zvuk dle mých představ, alespoň na chvíli dokud nedorazí další hifi neuróza. :-)

iljic
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od iljic »

Na základě příspěvku harmasana jsem objevil toto https://www.onlogic.com/ml100g-40/, přijde mi to docela slušné řešení.

Odpovědět