Noble Audio vs. Isotek atd.

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Odpovědět
Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Noble Audio vs. Isotek atd.

Příspěvek od Tomáš »

Takto ve skutečnosti vypadají filtry od NA(on ten Isotek není o moc lepší,předražená prázdná krabice s pěknou povrchovkou) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
krabice s hovnem.jpg

marekg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marekg »

Toto je uz ale "too much"...
Nuti niekto niekoho kupovat NA vyrobky? Naco taketo osocovanie niekoho, kto hobby dostal dalej a venuje tomu cas a energiu?
U mna filter NA funguje velmi dobre a s ochotou som ho, po zapozicani a vyskusani, aj zaplatil. V case kupi som porovnaval viac rieseni v cenach 500-2.000€ (to bola moja hranica) a rozhodnutie padlo na NA. A ano, ide to aj lepsie, co som mal moznost skusit ale potom je uz otazne, ci nebude lepsie riesit radsej ostatne komponenty...

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

BVa píše:
23 kvě 2024 22:08
A každý filter zvýši impedanciu siete, čo môže pri vyšších odberoch mať vplyv na " tvrdosť" zdroja napr. výkonového zosilňovača
Můžu se zeptat, jak by ten zmiňovaný případný vliv na "tvrdost" zdroje projevil na výsledném zvuku? Projevilo by se to tím dost často zmiňovaným "přidušením" - ztrátou dynamiky?
Byl by ten rozdíl i měřitelný? Jaká veličina (parametr) by se změnila?

Díky.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Pokles napätia siete za filtrom pri vyššom odbere zosilňovača pri hlasitej reprodukcii, teda skoršia limitácia (orezanie špičiek) pri hraní "nadoraz". A ak je aj preamp a DAC napájaný z toho istého filtra, tak kolísanie sieťového napätia sa môže (nemusí, podľa konštrukcie ich zdrojov..) prejaviť na napájaní týchto prístrojov a môže to modulovať výstupný signál napr. prienikom zvlnenia zo zdroja do signálu, teda zhoršením odstupu.
Vyskúšať sa to orientačne dá napr. pripojením nejakého spotrebiča s vyšším príkonom (reflektor, infražiarič) za sieťový filter a pri zapnutí/vypnutí toho spotrebiča sa môže objaviť puknutie do reproduktorov (reprodukcia "pauznutá" pri obvyklom nastavení hlasitosti)...

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Torus vyuziva vo svojich modeloch vacsinou len odelovacie toroidne trafa Plitron a priemyslenu prepatovu ochranu. Ma aj wall mount riesenia. Tak ci tak, niekde mozu byt ucinnejsie riesenia aktivne ako ma napr Accuphase, niekde viacstupnove pasivne filtre (ako ma aj napr NA, Isotek…) a niekde ich kombinacia. So Slovenskych malovyrobcov by som zmienil aj Bubuxinove filtre.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Riesenie od Torus (fotka z rady TOT): Cize filtracia vyhradne na urovni galvanickeho oddelenia od siete (oddelovacie trafo)
Přílohy
IMG_1909.jpeg
IMG_1912.jpeg

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

Tome, že je Isotek navoněná bída s nouzí, vím už dávno. Jediné, co na něm za něco stojí, jsou ty hezké škatule. Trochu mi to připomnělo "aféru" Barclay Digital z 90.tek. Další firma, od které bych domů nic nechtěl je Synergistic Research.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

K otázce řešení zvýšení impedance sítě předřazeným filtrem a vlivu na dynamické chování zesilovače mohu napsat to, že moje jednotky Galaxys mají odpor vinutí cívky filtru plus vnitřního prodrátování k zásuvkám pro zesilovače na hornotě 0,01 Ohmu
To jistě BV potvrdí, že není o čem se bavit, to nemá možnost něco brzdit.
Noble Audio - výroba a prodej

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

FS píše:
24 kvě 2024 15:23
ad "ale úbytek dynamiky měřitelný je"
Nebudu polemizovat ani rozporovat dříve prezentované příspěvky PMA a BVA - stejně tomu nerozumím a je mi to nakonec jedno. Já tam negativní dopad v dynamice (ať už psycho nebo reálně) slyším, takže zatím nefiltruji, přestože v některých jiných aspektech se mi zdála filtrace přínosná.
V různém čase jsem na různých přístrojích (Electrocompaniet AW180, EC4.8, EC4.8, Pass Labs X250.8, X350.8, XP20, XP22, Vitus Audio SIA-025, dokonce i různé proudově nenáročné zdroje signálu... ) zkoušel různé bazmeky (filtraci NA, oddělovací traf 3kVA, DC filtr, nějaké UPS) a vždycky to do té či oné míry bylo špatné. V rámci mé omezené zkušenosti byla stará Sunrise od NA ještě pořád nejlepší, kdy to bylo "něco za něco".
Jen kvůli negativně nastaveným očekáváním jsem se zatím nedokopal k tomu, abych si nějakou lepší filtraci proti záloze nechal poslat na vyzkoušení - pokud se to změní, tak bude nejvyšší model od NA určitě mezi prvníma na seznamu k vyzkoušení, protože mám nějakou zkušenost s jeho napájecíma kabelama a zdá se mi, že poměr cena/výkon je u něj v souladu s mými představami.

FS zde popsal své špatné zkušenosti s několika jednotkama, a zkoušel i Sunrise. Ze sto případů je tak do pěti, kdy je u této jednotky kromě vítaného vnímáno i něco co se jeví jako negativní. Jeho sestava je zaprvé patřící do top třídy a jeho nároky jsou hodně vysoké, takže filtrační jednotka za dvacet tisíc i když je dost dobrá přeci jen není úplně odpovídající. Obdobný negativní vlivy na zvuk zaznamenal i při zařazení jen samotného DC filtru, takže se nabízí, že ne brždění EMI filtrem v Sunrise, ale DC filtr v něm dělá to co se mu nezamlouvá na jeho sestavě. Galaxys i nový Heaven jsou osazené DC filtrem, ale je zde přemostitlný, takže když není problém bručení traf v zesilovačích způsobeným DC složkou v síti, tak se DC filtr vyřadí. Jsem si vědom určitého podepsání se na zvuku při zařazení DC filtru a proto jsem u vyšších modelů udělal možnost přemostění. Zajímá mě jak to vnímají ostatní a tak každého kupujícího Galaxysu žádám o zpětnou vazbu, jak vnímá DC filtr, jestli preferuje jeho zařazení, nebo přemostění, a jestli by ten rozdíl co zaznamená označil za malý nebo větší. Hodně přes 80% odpovědí je, že neslyší výraznější rozdíl, a tedy nemají preferenci. To ukazuje na to, že DC filtr není u většiny problém, ale jsou evidentně sestavy a uši-mozek, kde se zvukový podpis jeví jako negativní.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Tomáš píše:
22 kvě 2024 18:04
Kdyby si použil něco takového
Obrázek

tak nemusíš nic schovávat.Nakonec je to i příliš velké,80 x 50 x 28mm,do 1400 W

To schovávání srágor do větší hezčích krabiček dřív dělávali s oblibou Číňani,to si jistě odkoukal z Aliexpressu :mrgreen:

Takže se podíváme na to mé schovávání srágor do větších krabiček, a co je jak opravdu veliké aby jsme se dostali k nějakým faktům.
To co tu Tomáš prezentuje je filtr osazený maličkýma cívkama na 20mm jádrech motaných drátem o síle do 1mm, to je v nejlepším případě vodič o vodivém průřezu 0,8mm2.
Ve filtru pro zesilovače používám u Sunrise jádro 53mm a drát o průřezu 2,5mm2
a u Galaxysu dokonce 63mm jádro a drát má 3,3mm2
Takže on mi tu ukazuje, jak má filtry velké a se schopností přenášet až 1400W a ty moje umí 5700 a 8200W

Co jsou malé srágory s velkým odporem a co schovávám do krabiček je názorně vidět tady.
Obrázky jsou navzájem ve velikostním poměru 1:1, takže se díváme na reálné poměry.
Musím si filtry vyrábět sám, protože jsem na trhu nic odpovídajícího mým požadavkům nenalezl.

Porovnání jader filtrů.jpg

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

blesk666 píše:
25 kvě 2024 07:52
Torus vyuziva vo svojich modeloch vacsinou len odelovacie toroidne trafa Plitron a priemyslenu prepatovu ochranu. Ma aj wall mount riesenia. Tak ci tak, niekde mozu byt ucinnejsie riesenia aktivne ako ma napr Accuphase, niekde viacstupnove pasivne filtre (ako ma aj napr NA, Isotek…) a niekde ich kombinacia. So Slovenskych malovyrobcov by som zmienil aj Bubuxinove filtre.
Torus bol sucastou Plitronu a pred par rokmi sa oddelili do samostatnej firmy. TOT je v najnizsia rada, ako to ide dalej tak sa ta funkcionalita rozsiruje, ale v principe stale to je oddelovak. Mne sa na tom paci to, ze sa na nic nehraju, vsetko to je fyzika a netvaria sa, ze po zapojeni nastane svetovy mier. Anglictina ma na to pekny vyraz: no-nonsense.

v US su Torusy v principe standard, aj vzhladom na kvalitu ich siete na urovni rozvojovej krajiny v strednej Afrike.

Ja teraz cakam na zapojenie takeho automatizacneho modulu, nech to vzdy nezapinam a nevypinam 10 minut, uz ho ako fyzicky mam, len ho nemam naprogramovany a pripojeny pod Control4.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@NA: Pěkné názorné srovnání s Tomášovým DIY.

@Tomáš: Nevím, zda máte s NA nějaké osobní spory, ale svůj infantilní smysl pro humor bys mohl prezentovat někde soukromě. Co se týče DIY filtru, jistě jsi na něj náležitě pyšný a přeji Ti to... Ale taky není třeba být zaslepený. Takže je na místě otázka: Zkusil jsi svůj produkt porovnat s tím od NA, abys taky mohl prezentovat své vyhraněné názory?

@Fidji99: Torus vypadá zajímavě - dokonce má v ČR zastoupení. Ale upřímně nevím, jak velké oddělovací trafo by tam muselo být, aby to nebrzdilo zvuk ... a jestli by to pak celé nestálo více než můj celý aparát :) A taky to jeden musí někam schovat, což by třeba v mém případě byl docela problém.
Taky úplně nerozumím původu Tvého despektu k produkci NA? Měl jsi možnost jeho filtry někde porovnat?

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

nevím co míníš tím názorným srovnáním, ale pokud si pamatuji z fotek, NA má ten modul s prstencem feritu v krabici jeden pro celkovou zátěž max. 36A (pominu, že běžná domovní instalace 2.5mm2 (16A jistič) na takový proud není dimenzovaná), tak DIY Tomáše je 5 separátních modulů á 16A (když odhadneme ten průřez na cca. 0.8mm2). Nevím, co bys chtěl takovým výkonem živit? Chápu, že je třeba výkonová rezerva, ale ty menší moduly vyhoví pro drtivou většinu sestav naprosto stejně jako jeden velký, takže to srovnání co psal NA kulhá na obě nohy.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Nevím jaké fotky jsi MPK kde viděl, ale z toho co píšeš se zdá, že si myslíš, že mé jednotky obsahují jen jeden filtr pro všech šest zásuvek? Kdyby jsi se podíval na mé stránky a seznámil se s informacemi k mým jednotkám nemohl by jsi psát nesmyly.

Případné dušení dynamiky se řeší pro zesilovače nikoli linkové přístroje. To co tu demonstruju na tom srovnávacím obrázku je o filtru pro zesilovače, pro linkové zásuvky mam další filtry zvlášť, v Galaxysu je pět filtračních větví. Proudová schopnost použitých filtrů je 1x36A + 4x10A.
Tomášova jednotka má filtry dimenzované jen na 6A ne 16A.
To velké proudové předimenzování tlumivek u filtru pro zesilovače používám protože to je nutnost, aby to nepoznamenávalo dynamické chování silných zesilovačů. Zde to je o praktických zkušenostech, pokud se to bere vážně, tak nelze k tomu přistupovat jen z teoretické roviny a použít výpočty příkonů zesilovačů a na ně s nějakou rezervou dimenzovat cívky.
Ten výrobce filtračních modulů co použil Tomáš u své DIY stavby dělal tyto 6A pro linkové přístroje a pro zesilovače měl silnější 15A. I tyto považuju za nedostatečně dimenzované, a proto dělám 25 a 36A, ale Tomáš si klidně použil jen ty malé 6A a ještě se tím chlubí a tvrdí, že já používám menší a slabší a cpe nám sem exkrementy.
Je to úplná groteska.

Booker
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Booker »

Jaký mají vliv výrobky Isotek a NA na zvuk?

Odpovědět