Furutech High End Fuse - pojistky

Různé udělátka typu hroty, antivibrační podložky, hifi racky a další pomůcky pro lepší zvuk a vzhled
Odpovědět
Steve
Kontaktovat uživatele:

Re: Furutech High End Fuse - pojistky

Příspěvek od Steve »

BVa píše:
13 črc 2019 16:10
Nič iné nedokáže a nezlepší, pretože v žiadnom "normálnom" prístroji nie je v signálovej ceste, v cesta "zvuku".

Pojistka opravdu není v signálové cestě, ale to není ani napájecí kabel, že, a ten přesto zvuk změní, a to někdy zásadním způsobem.

Už to tu bylo omílané tisíckrát, ale dovolím si ještě pár poznámek zvláště zatvrzelým skeptikům: Nechápu přístup těchto uživatelů fóra, kteří permanentně kritizují nebo aspoň s posměšným tónem všeználků komentují zkušenosti a poznatky druhých (netýká se jen pojistek), tedy těch, kteří sem ochotně a v dobrém úmyslu přispívají, s cílem přinést něco prospěšného a užitečného ostatním. Jejich poznatky kupodivu komentují i přesto, že sami zpravidla nemají jakoukoli vlastní zkušenost v tomto směru. Chtělo by to více pokory, tolerance a méně ega, pánové. Uvědomit si a připustit, že váš pohled na věc nemusí být zcela správný a nemusí odpovídat realitě a že by i někdo jiný mohl mít pravdu. Zvlášť vychází-li dotyčný z vlastní praktické zkušenosti, kterou si jistě několikrát na vlastní uši ověřil, než nám ji zde předložil.Sám jsem se přesvědčil, že ne vše lze změřit, ne vše je možné posuzovat jen z technického nebo fyzikálního pohledu, psaných pouček a zažitých paradigmat. A u hudby, kde vnímáme emoce, barvy, nálady,a mimochodem i prostor nahrávky, to platí dvojnásob, to přece nijak neměříme a výsledky mohou být diametrálně odlišné. Jak už jsem psal dříve, vliv výměny obyčejné pojistky za kvalitnější (např.Hifi tuning Silver star) má podobný dopad na změnu zvuku asi jako výměna napájecího kabelu,jejichž vliv dnes asi už nikdo nepopírá. V závislosti na pojistce a typu přístroje (filtrační jednotku nevyjímaje) se vliv výměny projeví v různé míře, někdy výrazněji, někdy méně, ale slyšitelná změna ve zvuku je tu VŽDY. Pokud má daný posluchač (testující) kvalitní sestavu, kvalitní filtr a kvalitní kabeláž (signál a reprokabel nevyjímaje), nejlépe i samostatný el. rozvod pro HIFI, tak ten rozdíl jistě uslyší, tím si může být jist. Proto není třeba to dramatizovat a stresovat se nějakými slepými testy a tvářit se u toho důležitě a věděckovýzkumně, chce to spíš hodit se do pohody a uvolnit se, zapomenout na předsudky a "otevřít se", "testovat" bez stresujícího očekávání a napětí, v pohodě, v klidu, s úsměvem. Pokud dotyčný dodrží tato pravidla a přesto bude pak tvrdit, že napájecí kabely resp. výměna pojistky zvuk nijak nemění, tak mám pro něj špatnou zprávu. Buď je totiž totálně hluchý a nebo, což je horší, lže sám sobě a patří pak do skupiny lidí, které jsem definoval výše a není mu zřejmě pomoci. A jak už tu psali kolegové nebo se dočteme na spoustě jiných zahraničních fórech (např. audiogon.com a pod.), co pojistka, to jiný a specifický dopad na výsledný zvuk, každá má svůj vlastní, charakteristický "zvukový podpis", stejně jako jsme to vypozorovali u napájecích kabelů. Mně osobně, kdybych to sám nevyzkoušel, by také ani ve snu nenapadlo, že taková malá blbost, jako je pojistka, udělá podobnou práci na změně zvuku a výkonu zařízení jako silové kabely za tisíce a tisíce korun. Také platí a je dobré vědět, že pojistka se zahořuje podobně, jako kabel, takže po výměně se několik desítek hodin bude charakter zvuku ještě velmi pozvolna měnit do finální podoby.
Takže jak jsem již doporučil dříve, kdo má zájem a chce se se zvukem posunout dále, vyzkoušejte různé pojistky, nebojte se toho. Nemusíte začínat s těmi drahými, na aliexpressu i ebay je fůra taiwanských i čínských pojistek, pomalých i rychlých, které nejsou drahé a svou práci dělají velmi dobře a požadované zlepšení do systému přináší. Byla by škoda možnost tohoto jednoduchého a vcelku levného upgrade ignorovat a zbytečně tak omezovat výkon svého přístroje obyčejnou pojistkou za pár korun, když přístroj napájíme kolikrát silovým kabelem za tisíce korun a vlastně tak naplno nevyužíváme jeho potenciál.

Závěrem chci poděkovat všem zdejším průkopníkům, kteří se nebojí nést svou kůži na trh a ochotně sem přinášejí své poznatky a zkušenosti s nejrůznějšími hifi doplňky, ať už se ukáže, že tyto svůj smysl nebo přínos mají či nemají, ať je to zkušenost dobrá či špatná, ať jde o dobrou investici nebo pochybnou. Pokud zde takoví lidé budou a nebude jim nikdo hloupými a ničím nepodloženými kritikami brát chuť se s námi o ně dělit,pak toto fórum má svůj smysl a udrží si své čtenáře a nadšence.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Jak už jsem psal dříve, vliv výměny obyčejné pojistky za kvalitnější (např.Hifi tuning Silver star) má podobný dopad na změnu zvuku asi jako výměna napájecího kabelu,jejichž vliv dnes asi už nikdo nepopírá.
Možno "podobný", ale asi 100x menší (dĺžka poistky vs. dĺžka kábla..). A poistka je vnútri prístroja,odtienená, kábel je mimo a vyžaruje a chytá prípadné rušenia. Čím je prístroj horší (menej odolný, viac vyžaruje rušení, EMI..) tým je to viac poznať a samozrejme sa to dá zmerať, takže je to nepriamo úmerné (EMI)kvalite prístrojov. Vplyv poistky nikto nikdy (žiadny výrobca, predajca..) žiadnym meraním nedoložil. A keď sa má zmeniť zvuk, musí sa zmeniť signál. Reči o neskúsenosti nebudem ani komentovať, je to trápna argumentácia, pri takýchto úvahách
A u hudby, kde vnímáme emoce, barvy, nálady,a mimochodem i prostor nahrávky, to platí dvojnásob, to přece nijak neměříme a výsledky mohou být diametrálně odlišné.
si dovolím povedať, že sa bavíme o reprodukcii, nie tvorbe hudby.. A kvalita reprodukcie (to nie je "kvalite pocitov" poslucháča..) sa dá veľmi dobre zmerať, samozrejme že sa to robí, porovnaním s originálom a zistením odlišností. To sú jednoducho všetky skreslenia (nielen jedno číslo THD..)
A toto
Zvlášť vychází-li dotyčný z vlastní praktické zkušenosti, kterou si jistě několikrát na vlastní uši ověřil
nie je praktická skúsenosť so zvukom, je to "emocionálny poryv ". Od reálneho zvuku k pocitu poslucháča je dosť ďaleko a hlavne je to silne subjektívne s množstvom iných vplyvov ako je zvuk. Preto "správny" audiofil vždy potrebuje vidieť a vedieť čo počúva, aby mohol dobre a "správne" počuť. ;)
Ak to uzavriem, všetky zázračné poistky sú vcelku neškodná zábava (ak sa dodrží typ a hodnota) bez vplyvu na zvuk, ale s výrazným vplyvom na "kolobeh obeživa". :roll:

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Paul McGovan (PS Audio) - a jeho zkušenost s pojistkama. /Zapnout si české titulky.
.. ja mám pojistky z hornbachu. Zatím teda.. :)
Naposledy upravil(a) kychtax dne 14 črc 2019 16:09, celkem upraveno 1 x.

Steve
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steve »

BVa píše : Ak to uzavriem, všetky zázračné poistky sú vcelku neškodná zábava (ak sa dodrží typ a hodnota) bez vplyvu na zvuk, ale s výrazným vplyvom na "kolobeh obeživa".
"Vplyv poistky nikto nikdy (žiadny výrobca, predajca..) žiadnym meraním nedoložil."

Co se týká toho slavného měření, tak minimálně zrovna německý výrobce Hifi tuning pojistek nějaká technická data spolu s porovnáním obyčejných pojistek někde uváděl, už nevím ale kde, vyhledat se to jistě někde dá.Ale je mi to celkem šumafuk, páč já neposlouchám měřákem, ale ušima a je pro mě podstatné, že jejich stříbrná pojistka zlepšení výkonu a zvuku poskytuje a JE jednoznačným kvalitativním přínosem.
Takže s tím "vplyvom na zvuk" bohužel nemáš pravdu, a protože jsi nikdy žádnou jinou pojistku nezkusil, tak o tom víš přirozeně prd. Kdybys to zkusil, změnil bys určitě názor, stejně jako ho změnily ty tisíce lidí před tebou, co již nejrůznější Hifi pojistky vyzkoušeli a z nichž se mnozí o své poznatky dělí na nejrůznějších hifi fórech. Nikde jsem nenarazil na tvrzení, že je to investice k ničemu. Dokonce i u levných čínských pojistek Aucharm v ceně několika dolarů najdeme na zahraničních fórechsnad jen kladné ohlasy.Např. i ve filtru IsoTek Aquarius udělá např.Hifi tuning Silver star divy, natož v přístrojích, jako jsou koncové zesilovače,kde je pojistek často více. Chce to jen zkusit a přesvědčit se na vlastní uši, nic víc není potřeba.Ale je to na zvážení každého jednoho soudruha, zda se rozhodne investovat pár stovek do lepší pojistky nebo ne,každý svého štěstí strůjcem a víc už k tomu nemá cenu cokoli dodávat.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Steve
Čo s tebou, si ideálny zákazník (obeť..) predajcov "snake oil" , tak v tom svojom presvedčení zotrvaj. Však aj oni chcú žiť, potrebujú každú naivnú dušičku.
Ak si myslíš, že za cca 45rokov, čo robím zosilňovače (z toho 30 rokov sa tým živím ) som nepoužil poistky rôznych výrobcov, tak si veľmi naivný..Rovnako ako som použil aj tranzistory, kondenzátory, odpory a iné súčiastky od rôznych výrobcov. A vždy som si vybral to, čo bolo momentálne objektívne najlepšie pre požadovanú aplikáciu, s garantovanými a stabilnými vlastnosťami , pri najvýhodnejšom pomere cena/vlastnosti. Nie podľa pocitov a hlúpej marketingovej masáže niektorých výrobcov a "testov" časopisov, čo z pozitívnych výsledkov testov žijú, ale podľa faktov a merania. A cena bola len jeden z faktorov, určite nie ten rozhodujúci. Však si niekedy vyskúšaj ten "stresujúci" slepý test a zistíš, kto bol (je) hluchý a komu nie je pomoci a kto "ví prd".. ;) ..Pozri si tú inzertnú hru "škatule škatule hýbte sa" čo predvádza nick jimmy na všetkých fórach, ktorý tiež uveril každej blbosti a všetko potreboval vyskúšať. :roll:
A že sú na fórach kladné ohlasy?? Však nikto dobrovoľne neprizná, že bol za vola..

Steve
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steve »

to BVa: Nepopírám Tvou technickou erudici a odbornou praxi, nicméně musím trvat na svém, a to že v tomto případě nemáš pravdu. A pokud jsi zkoušel různé pojistky, nedovedu si vysvětlit, že jsi změnu nezaregistroval.Pak to tedy neslyšíš, nedá se nic dělat,nechápu to a je mi to líto. Netvrď prosím ale kategoricky,jen na základě svého subjektivního dojmu, že kvalita pojistky vliv nemá a nejsou mezi nimi žádné kvalitativní rozdíly jen proto, že Ty osobně to neslyšíš. Jiní to totiž slyší, jak se ukázalo. A co se týká Tvé poslední věty - proč by to někdo proboha nepřiznal ? Myslíš že je každý tak zakomplexovaný a má takový problém s vlastním egem ? U zklamání z drahé pojistky bych sem tam takovou možnost nebo lež připustil, (i když já osobně bych napsal pravdu)', ale že by všichni lhali, vymýšleli si,psali kladné recenze a posílali kladné feedbacky i u pojistek v ceně sta, dvouset, tříset korun ? Proč by to dělali ? Co by z toho měli? A odborní recenzenti,kteří mají již nějaké jméno a prestiž, testující pojistky v různých renomovaných audiočasopisech - ti lžou všichni také? Ruku na srdce, tomu snad sám nevěříš. A v neposlední řadě, výrobci takových produktů, pokud by nefungovaly tak, jak je deklarováno a klamali vědomě zákazníka, by museli být padlí na hlavu, udělali by si akorát ostudu, zničili si pracně získané jméno a postavení na světovém trhu a museli by přirozeně po nějaké době výrobu zastavit, protože by neměli ani odbyt. A k tomu u německého výrobce Hifi tuning pojistek, ale i mnohých dalších renomovaných značek, pokud vím a jak vidíme, zatím nedošlo a neplatí to. Spíše naopak, objevují se další a další pojistky různých vlastností a rozdílných materiálů.Většina kupujících totiž o svých zkušenostech s nákupem nejrůznějšího zboží a jeho kvalitou, a tedy i pojistek, říká pravdu, naštěstí.
Nechme tedy na každém, ať si toto téma přebere po svém a podle toho se rozhodne, zda to strašné, několikadolarové riziko podstoupí, nebo ne. Za sebe mohu znovu ubezpečit všechny ty, co se pro koupi Hifi pojistek rozhodnou, že se nemusí bát zklamání a že je to krok správným směrem.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Steve
Jediná otázka: Súhlasíš s tým, že ak sa nezmení signál ( z prehrávača, preampu, konca..) nezmení sa ani zvuk z repoboxov??

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Já jsem blízko tomu připustit, že ty pojistky slyšet půjdou (ať podpořím naši stranu *2thumbsup* ), i když jsem to zatím nevyzkoušel. (Ale u mně to asi nepřekvapí, že.. hihih). To co říká ten pán ve videu, a dál to že jsou tam nějaké, nějak udělané kontakty, vodiče atd. Že hrají roli různé blbosti, pokovení, kvality vodičů atd... už jsem si vyzkoušel na sobě. Proč by nemohly platit podobné "nelogičnosti" v pojistkovém mikrosvětě :?: :?: A co jsem koukal, tak v Primare jich mám uvnitř, myslím, 5? :o

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

kychtax stačí ked vyskušaš u koncaku len tu jednu ako je hlavný privod ku sieťovej šnure. Bud budeš počuť rozdiel alebo nie. 8-) :idea:

Steve
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steve »

to BVa: Nevím, kam tím míříš, jestli máš na mysli zase nějaké měřitelné výsledky,nejsem technik, jsem jen hloupý ekonom a laik a mám jen své uši, kterým ale zatím věřím,tak mohu odpovědět jen obecně a dle své zkušenosti a to tak, že kvalita napájení (el.rozvod, filtrace, silové kabely) je zcela zásadní pro výkon celého systému a tedy se projeví určitým způsobem i na výsledné kvalitě reprodukce a tedy i určité kultivaci hudebního signálu. Ale abych to trochu vysvětlil:Tuším že to byla společnost COMBAK Corp., vyrábějící špičkové napájecí kabely Harmonix, která přiřazuje kvalitě el. napájení Hifi systému naprosto zásadní roli, stejnou důležitost a obrazně obdobnou úlohu, jako má krev v těle člověka. Když krev proudí špinavými, zanesenými a špatně průchozími cestami - žilami a tepnami v těle, pak je tělo unavené, nemocné a trpí různými neduhy. Když je krev čistá a i cesty jimiž proudí jsou čisté a plně průchozí, pak je tělo zdravé, silné a výkonné.
A je to pravda. Proto si děláme samostatné el. rozvody, pořizujeme filtrační jednotky, silové kabely z čisté mědi nebo dokonce stříbra.No a protože tou "cestou krve" je vedle napájecího kabelu i ta maličká pojistka v přístroji, pak i ta tzv. audiofilská, stříbrná, měděná nebo jakákoli jiná, přijde nakonec na řadu a přispěje svou trochou do mlýna a zvuk nám hezky rozjasní a zkultivuje, když jí nahradíme tu obyčejnou skleněnou wolframovou nebo cínovou. Takže co se týká různých měření, opravdu nevím, zda se úroveň nebo měřitelné vlastnosti signálu nějak změní k lepšímu, ale co vím určitě a díky bohu za to je, že pro uši je to změna zcela jasná, příjemná a radostná.
Tímto navrhuji už naši diskusi ukončit, oba jsme rozdílného názoru a z tohoto pohledu je pro ostatní čtenáře bezpředmětná a zbytečná, vše podstatné již bylo řečeno v předchozích příspěvcích výše, takže čtenář má dostatek informací, aby si vše srovnal v hlavě a řídil se dále jen svým rozumem, pocity a intuicí.

Steve
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steve »

kychtax píše:
14 črc 2019 20:44
Já jsem blízko tomu připustit, že ty pojistky slyšet půjdou (ať podpořím naši stranu *2thumbsup* ), i když jsem to zatím nevyzkoušel. (Ale u mně to asi nepřekvapí, že.. hihih). To co říká ten pán ve videu, a dál to že jsou tam nějaké, nějak udělané kontakty, vodiče atd. Že hrají roli různé blbosti, pokovení, kvality vodičů atd... už jsem si vyzkoušel na sobě. Proč by nemohly platit podobné "nelogičnosti" v pojistkovém mikrosvětě :?: :?: A co jsem koukal, tak v Primare jich mám uvnitř, myslím, 5? :o

Jestli máš v Primare 5 pojistek a nahradíš je za audiofilní, tak nebudeš chápat *thumbs up*. A není třeba začínat tisícovými kousky, stačí ty za pár USD, pro začátek.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Tie "analógie" sú úplne na hlavu, úprimne len snáď pre totálnych .......A že niečo tvrdí (bez jedinéno faktu..) firma, ktorá to vyrába , to je tiež "argument". Zbytočná strata času.
A keď tak veríš svojmu sluchu, tak si to vyskúšaj v slepom teste, aj keď je to "stres"..Však musí byť, keď vtedy všetci "počujúci" ohluchnú.
Mieril som tam, že kľudne vymením napr. v preampe aj 5 rôznych poistiek, 5x nahrám z jeho výstupu rovnakú skladbu, a po porovnaní budú nahrávky (hires, 24/96) identické s rozdielmi pod -100dB. Rovnako s koncom, DACom a podobne. Odskúšane veľakrát. A keď sa nezmení signál, "zmena" zvuku je čistá halucinácia. :roll: Jasná, príjemná a radostná, ale halucinácia. ;)

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

BVa sa nezmení to je zbytočné s ním debatovať o HIGH END poistkach. Strata času a iluzii. 8-) :D

„Čas je iba ilúzia.“ — Albert Einstein

=====

„Najväčším nepriateľom poznania nie je nevedomosť, je ním ilúzia poznania.“ — Stephen Hawking

Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/citaty/27269 ... ia/?page=2

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Kto chce, hľadá spôsob. Kto nechce, hľadá dôvod. *2thumbsup*

Steve
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steve »

BVa píše:
14 črc 2019 21:22
Tie "analógie" sú úplne na hlavu, úprimne len snáď pre totálnych .......A že niečo tvrdí (bez jedinéno faktu..) firma, ktorá to vyrába , to je tiež "argument". Zbytočná strata času.
A keď tak veríš svojmu sluchu, tak si to vyskúšaj v slepom teste, aj keď je to "stres"..Však musí byť, keď vtedy všetci "počujúci" ohluchnú.
Mieril som tam, že kľudne vymením napr. v preampe aj 5 rôznych poistiek, 5x nahrám z jeho výstupu rovnakú skladbu, a po porovnaní budú nahrávky (hires, 24/96) identické s rozdielmi pod -100dB. Rovnako s koncom, DACom a podobne. Odskúšane veľakrát. A keď sa nezmení signál, "zmena" zvuku je čistá halucinácia. :roll: Jasná, príjemná a radostná, ale halucinácia. ;)
Poslední dovětek. Nevím, jak a proč dělat slepý test a proč to dramatizovat, zvlášť když jsem doma např. sám a nikoho k asistenci nepotřebuji a výměna pojistky například ve filtru IsotekAquarius trvá minutu dvě.Vyzkoušel jsem kromě obyčejné pojistky dvě další, Hifi tuning Silver star a ruskou stříbrnou "military fuse". Neznaje tyto pojistky nijak blíže, vždyť jsem je měnil poprvé,jsem přirozeně vůbec netušil, zda něco uslyším a co od toho mám čekat nebo nečekat, natož abych věděl "co mám slyšet", jak mě a ostatním testujícím podsouváš, takže v tomto smyslu byl ten test snad dostatečně "slepý". Přesto jsem změnu ve zvuku registroval v podstatě hned (bass, středy, prostor nahrávky, kvalita výšek - intenzita a ostrost, čistota, hedvábnost, sametovost a analogovost zvuku, jeho prokreslenost, čistota, kontury nástrojů, jejich objem, zaostření a umístění v prostoru, přirozenost a uvolněnost zpěvu, apod.). Tyto atributy byly podány a vnímány najednou různým, odlišným způsobem, některé změny byly slyšitelné HNED, další až posléze a po pozornějším, několikaminutovém poslechu důvěrně známé nahrávky.Efekt výměny pojistky a jeho synergie, se promítly a naakumulovaly vlastně z filtru do CELÉHO řetězce. Tohle už opravdu nemohl slyšet snad jen hluchý a rybička v akváriu. A tímto už vážně končím. :)

Odpovědět