Digitální koaxiální kabel
Digitální koaxiální kabel
Co kdo používate? Zkušenosti, doporučení, značky. Materiál na DIY, konektory, atd.
Re: Digitální koaxiální kabel
Pouzival som Van den Hul Triaxal Cinch - BNC .
Potom som ho vymenil za Audioquest - Hawk Eye .
cena je rozdielna - samozrejme - - - zvuk ? 3x rozdielnejsi . Nebáť sa skusit iny kabel aj inej cenovej relacie. Doporucujem odskusat .
Potom som ho vymenil za Audioquest - Hawk Eye .
cena je rozdielna - samozrejme - - - zvuk ? 3x rozdielnejsi . Nebáť sa skusit iny kabel aj inej cenovej relacie. Doporucujem odskusat .
Cim by se mohly lisit digitalni kabely ve zvuku? Nepredpokladam, ze bychom se bavili v kategorii "byl procvakly dvakrat dverma", takze na nem vypadavaly kusy signalu, pripadne ze by vedl kolem strojovny vytahu s podobnym vyslednym efektem, takze mi zbyva maximalne jitter, a to jeste za predpokladu, ze cilove zarizeni neprotahne signal bufferem (cimz by jitter zavisel na jeho hodinach, nikoli hodinach zdroje signalu).
Pocuvaj David,
neviem co si myslel s tvojou strojovnou vytahu. Ale ja mam sukromny vytah so spickovou strojovnou , a ta nema ziadny efekt na koax . kabel . Ale predsa skus si vyskusat van de hull a audioquest hawk eye alebo egle eye .
A víščo a mozno je to bezpredmetne , mozno bu ti stacil tieneny externy koax. kabel od terestrealnej TV anteny k tel. prijimacu .
neviem co si myslel s tvojou strojovnou vytahu. Ale ja mam sukromny vytah so spickovou strojovnou , a ta nema ziadny efekt na koax . kabel . Ale predsa skus si vyskusat van de hull a audioquest hawk eye alebo egle eye .
A víščo a mozno je to bezpredmetne , mozno bu ti stacil tieneny externy koax. kabel od terestrealnej TV anteny k tel. prijimacu .
Kolem poradneho elektromotoru bych cekal solidni elektromagneticky sajrajt, kterym se da proverit stineni. Strojovna vytahu je v dome nejobvyklejsi misto se silnym motorem.sunes píše: neviem co si myslel s tvojou strojovnou vytahu. Ale ja mam sukromny vytah so spickovou strojovnou , a ta nema ziadny efekt na koax . kabel . Ale predsa skus si vyskusat van de hull a audioquest hawk eye alebo egle eye .
Mezi jakymi komponenty zpusobil prechod z van den hull na audioquest ten trojnasobny rozdil ve zvuku?
Hej Sunes,
to chce klid. Prostě je těžko věřit tomu, že kus dobře stíněného drátu s dobře udělanýmy konektory nemůže být definitivní.
Co jsem měl možnost si přečíst, tak je u koaxů důležitá přesná impedance, která je u Cinch konektorů náročným požadavkem. Nebo to byl jen PR kec. Mě to dovedlo ke konektorům Canare s jedním Belden kabelem s nízkou kapacitou, na anglickém eBay se dá dohledat spousta hotových produktů. Já jsem bral od Bluejeanscable (prostě modrý džíny) nebo tak nějak a bylo to z USA do dvou dnů doma. Na druhou stranu už jsem slyšel od známého, kterému věřím, že zatraceně slyšel rozdíly v digitálních koax kabelech. Sám jsem tu čest zatím neměl, slyšel jsem malé rozdíly v optice a koaxu. Takové, že bych si jich při slepém testu zcela jistě nevšiml. Rád zkusím špičkový koax, ale u mě je potíž v nutnosti RCA-BNC. Takže jedu zatím tak jak jedu a poslouchám hudbu.
P.S.: Jak si představit trojnásobný rozdíl ve zvuku? Mě systém hraje bych řek už dost dobře, takže trojnásobný rozdíl bych čekal, že už se každá velká potřeba promění ve zlato, jako v Blaníku.
to chce klid. Prostě je těžko věřit tomu, že kus dobře stíněného drátu s dobře udělanýmy konektory nemůže být definitivní.
Co jsem měl možnost si přečíst, tak je u koaxů důležitá přesná impedance, která je u Cinch konektorů náročným požadavkem. Nebo to byl jen PR kec. Mě to dovedlo ke konektorům Canare s jedním Belden kabelem s nízkou kapacitou, na anglickém eBay se dá dohledat spousta hotových produktů. Já jsem bral od Bluejeanscable (prostě modrý džíny) nebo tak nějak a bylo to z USA do dvou dnů doma. Na druhou stranu už jsem slyšel od známého, kterému věřím, že zatraceně slyšel rozdíly v digitálních koax kabelech. Sám jsem tu čest zatím neměl, slyšel jsem malé rozdíly v optice a koaxu. Takové, že bych si jich při slepém testu zcela jistě nevšiml. Rád zkusím špičkový koax, ale u mě je potíž v nutnosti RCA-BNC. Takže jedu zatím tak jak jedu a poslouchám hudbu.
P.S.: Jak si představit trojnásobný rozdíl ve zvuku? Mě systém hraje bych řek už dost dobře, takže trojnásobný rozdíl bych čekal, že už se každá velká potřeba promění ve zlato, jako v Blaníku.
Už to psal PMA vícekrát.
Na každý "digitální" přenos je nutno pohlížet stejně jako na analogový. Nic jako bezproblémový čistě digitální přenos, netečný k rušení a kvalitě kabelu neexistuje. Proto i digitální kabely mají větší, nebo menší negativní vliv na kvalitu přenášeného signálu.
Na každý "digitální" přenos je nutno pohlížet stejně jako na analogový. Nic jako bezproblémový čistě digitální přenos, netečný k rušení a kvalitě kabelu neexistuje. Proto i digitální kabely mají větší, nebo menší negativní vliv na kvalitu přenášeného signálu.
Nejsem technik. Ale uvedu jeden na první pohled odtažitý příklad z biologie. Existují prahové a (bezprahové) pravděpodnostní účinky. Něco v tom smyslu, že u jedněch jevů je vždy určitá pravděpodobnost projevu (chyby) a u druhých musí dojít k překročení určité hranice, za kterou následuje různě tvarovaný nárůst efektu.
Měl jsem vždy za to, že digitální audio formáty by měly být ošetřeny tak, aby při běžných situacích jejich přenos v digitální formě probíhal v klidu, suchu a bezpečí. Stále věřím, že by měl být určitý práh, pod kterým je vše ok. Dle referencí některých lidí se ale zdá, že tomu tak vždy není při přenosu signálu kabely v digitální formě. Když si dám dohromady ty dvě věci, tak mi z toho vyplývá, že je buď něco špatně, nebo mi to pořád nějak nedochází. Až neuslyším rozdíl, který uslyší pár dalších lidí jako jasný, tak je tu ještě jedna další možnost. Jsem nahluchlý a nemusím to řešit.
Měl jsem vždy za to, že digitální audio formáty by měly být ošetřeny tak, aby při běžných situacích jejich přenos v digitální formě probíhal v klidu, suchu a bezpečí. Stále věřím, že by měl být určitý práh, pod kterým je vše ok. Dle referencí některých lidí se ale zdá, že tomu tak vždy není při přenosu signálu kabely v digitální formě. Když si dám dohromady ty dvě věci, tak mi z toho vyplývá, že je buď něco špatně, nebo mi to pořád nějak nedochází. Až neuslyším rozdíl, který uslyší pár dalších lidí jako jasný, tak je tu ještě jedna další možnost. Jsem nahluchlý a nemusím to řešit.
Samozrejme, ze digitalni prenos je ruseny. Jenze do media namoduluji sekvenci nul a jednicek. Signal, do ktereho se moduluje, se pri prenosu trochu poskodi, nicmene z nej umim (vetsinou) stejnou sekvenci nul a jednicek zase dostat. Zajimavy je ten pripad, kdy se signal poskodi tak moc, ze rekonstruovat nejde. Pak se pouzivaji detekcni nebo navic i korekcni mechanismy. Detekcni umoznuji to poznat, korekcni i jiste mnozstvi chyb opravit. Ve skutecnosti i elektricky dobre propojeny Ethernet obcas zakrouti nejakemu bitu krkem, jenze na to ramce (tj. bitove bloky na nem posilane) maji kontrolni soucty. Dokonce i opticka vlakna na dlouhych trasach (stovky km) obcas nejakemu bitu neudelaji dobre (udava se jeden z miliardy), takze tam se take pouzivaji kontrolni soucty.Renown píše:Už to psal PMA vícekrát.
Z tohoto pohledu je S/PDIF nezaruceny, protoze nepouziva zadnou ochranu proti chybe v prenosu, ani detekci. Taky by to nebylo prilis uzitecne, protoze prenasi data v realnem case, tj. neda se cekat na preposlani opravy. Jenze pri rychlostech v Mbit/s, ktere prenasi, pri Manchester kodovani na delku nejvys deseti metru a pri napetovych urovnich kolem pul V, co bych proboha musel kolem koaxialniho kabelu delat, aby zmenil bit?
I kdyz by se bit zmenil (predpokladejme jeden z milionu, at vezmeme za vzor spise metalicke pocitacove site), bylo by to slyset? Rekneme, ze tim cpu 192 kHz vzorkovani na 24 bitech, to by znamenalo, ze prumerne ctyrikrat za vterinu se zmeni jeden bit. To opravdu pochybuji, ze nekdo pozna. Dalsi vec je, kdyby se zmenil cely blok dat. Pak ovsem na druhe strane vyleze nahodne skrceni, posluchac vyskoci oknem a mozna i membrany vyskoci z repraku.
Ja bych velmi striktne rozlisoval, co je tedy poskozeni analogoveho signalu, ve kterem je prenasen digitalni signal, a co je pak poskozeni toho vlastniho digitalniho signalu prenaseneho systemem.
Takze jak rika Agavel: bud je neco spatne na magii s digi kabely, nebo mi neco nedochazi. To druhe povazuji za trochu mene pravdepodobne, protoze par zkousek z prenosu dat a siti v indexu zapsano mam.
david:
Spíš než rušení vadí odrazy vlnění. To bys taky musel rozebírat, jak na který signál reagují přijímače, jak odrazy ovlivňují vysílač. Lepší dig. kabely mohou obsahovat i oddělovací trafo a nějaké sítě pro tlumení odrazů. Myslím, že v.d. Hul používá grafitovaný silon nebo co, právě kvůli většímu, rovnoměrně rozloženému odporu. (Před desetiletími nechvalně známý jako odrušený zapalovací kabel v autech - možná lacino skoupil neprodejné zásoby
)
Spíš než rušení vadí odrazy vlnění. To bys taky musel rozebírat, jak na který signál reagují přijímače, jak odrazy ovlivňují vysílač. Lepší dig. kabely mohou obsahovat i oddělovací trafo a nějaké sítě pro tlumení odrazů. Myslím, že v.d. Hul používá grafitovaný silon nebo co, právě kvůli většímu, rovnoměrně rozloženému odporu. (Před desetiletími nechvalně známý jako odrušený zapalovací kabel v autech - možná lacino skoupil neprodejné zásoby
To Borek
Asi po dvou letech zkoušení různých kabelů jsem v roce 2002 skončil u kabelu NEOTECH ND021080. Od té doby ho doporučuje ke svým výrobkům pan Vrána z firmy CASEA. Já už delší dobu DAC nepoužívám, tak jsem již od té doby další kabely netestoval. Tenhle NEOTECH však mam stále doma a v případě, že je potřeba propojit něco digitálně(test nějakého DAC) vytáhnu ho ze skříně. Dá se koupit i jako metráž a pak vyjde i poměrně levně. DOPORUČUJU!
Asi po dvou letech zkoušení různých kabelů jsem v roce 2002 skončil u kabelu NEOTECH ND021080. Od té doby ho doporučuje ke svým výrobkům pan Vrána z firmy CASEA. Já už delší dobu DAC nepoužívám, tak jsem již od té doby další kabely netestoval. Tenhle NEOTECH však mam stále doma a v případě, že je potřeba propojit něco digitálně(test nějakého DAC) vytáhnu ho ze skříně. Dá se koupit i jako metráž a pak vyjde i poměrně levně. DOPORUČUJU!
Noble Audio - výroba a prodej
Zbývá už tedy jediné. Uchýlit se k vysvětlení, že rozdíly plynou z rozhození časové základny. Je to prostě rozdžitrovaný. Vzhledem k přenosu několika málo či pouze dvou stavů si to lze obtížně představit ale vyloučit se to nedá. Pokud by něco v kabelu dělalo rotiku, může se to projevit různě při vypjatých pasážích jedničkových forte a uvolněných piánek nulových zhluků? SPDIF v korekčních mechanismech určitě už dlouho není king. Týká se to stejnou měrou i AES/EBU? Viděl jsem někde popsanou možnost propojení cinch/AES(XLR), takže z datového hlediska je to to samé?
Já tomuhle nerozumím, moje závěry jsou pouze úvahou selského rozumu na základě dosud přečteného. Jistě můžu mluvit jen o věcech, co jsem slyšel. Borkovi jsem poslal tip jak jsem to řešil prozatím já. Osobně jsem napsal, že bych chtěl slyšet dobrý koax kabel a moje specifické omezení. Taky jsem napsal důvody, proč o pochybuji o popisovaném výrazném přínosu a pokud by na tom něco bylo, že si neumím představit trojnásobné zlepšení. Takové jsem už dlouho nezažil a byly to pěkné doby v hifi, kdy to šlo. Při současných bednách k tomu možná chybí dokonalé rozlišení na výškách, ale na převodníku je dobrý sluchátkový výstup a moje závěry ze zkoumání optika/coax pramení z toho.
Já tomuhle nerozumím, moje závěry jsou pouze úvahou selského rozumu na základě dosud přečteného. Jistě můžu mluvit jen o věcech, co jsem slyšel. Borkovi jsem poslal tip jak jsem to řešil prozatím já. Osobně jsem napsal, že bych chtěl slyšet dobrý koax kabel a moje specifické omezení. Taky jsem napsal důvody, proč o pochybuji o popisovaném výrazném přínosu a pokud by na tom něco bylo, že si neumím představit trojnásobné zlepšení. Takové jsem už dlouho nezažil a byly to pěkné doby v hifi, kdy to šlo. Při současných bednách k tomu možná chybí dokonalé rozlišení na výškách, ale na převodníku je dobrý sluchátkový výstup a moje závěry ze zkoumání optika/coax pramení z toho.
Může to být jeden z nejlepších dig. kabelů, ale s cenou 20.000,- to asi není pro Borka zajímavý tip.
Noble Audio - výroba a prodej
Cenově určitě ne.
Jen, že se tady mluví o digitálním propojení a vlivech na jeho kvalitu...
Ten Neotech jsem měl doma taky. Za ty prachy jo.
Oproti výše zmiňovanému kabelu to nemá ale šanci...
Jen, že se tady mluví o digitálním propojení a vlivech na jeho kvalitu...
Ten Neotech jsem měl doma taky. Za ty prachy jo.
Oproti výše zmiňovanému kabelu to nemá ale šanci...