Reprokabel - zvýraznění basů
Re: Reprokabel - zvýraznění basů
Ono je to stejně všechno jedno. Kabel, který by "rozšířil objem, přidal na detailu a možná šel malinko víc do basů" asi neexistuje.
Nie je dôležitý len prierez ale aj konštrukcia a dielektrikum (ale aj riešenia potlačenia prenosu a indukcie RFI/EMI a podľa niekotorých zdrojov aj “tlmenie” vibrácií (s tým nemám skúsenosť, takže neviem potvtdiť ani vyvrátiť).
Moja skúsenosť je taká, že tzv multicore (teda jednotlivé izolované solid core vodiče). Majú obvykle temnejší alebo menej “zvonivý” charakter a stredobas plnší a spodok pritom menej nafúknutý. Typicky napr kabeláž Audioquest. Už mnou skôr zmieňovaný Athom Zef Max je “dvojlinka” ale kombinácia pevných (solid core) vodičov a lanka so širším stredovým mostíkom. Ten je dosť objemný dole ale aj dosť razantný a má dosť živý aj vrch.
Koaxiálne káble - napr. Magelan SPK240 (odporúčané BV) majú suchší spodok aj vrch. Ten by som tomu čo požaduje plnší spodok a detailnejší vrch neodporúčal…
Ešte by som doplnil. Ak majú repro káble až 6m, znížia výsledný DF zosilňovača (pri 8Ohm repro) takto podľa prierezu:
2×2,5 mm² na 65
2×4 mm² na 86
2×6 mm² na 107
Pri 4Ohm repro budú hodnoty ešte polovičné!
Len dopľňam že som uvažoval s takým priemerným DF a to s hodnotou 200.
Prvně si zjisti, jaký odpor má tlumivka před basákem, případně odpory před středákem a výškáčem. Pak bych asi začal řešit rozdíl v odporu kabelu. I když u 6 metrů už je to hodně.
Iste, ale to by sme potom nemuseli DF u zosilňovača často riešiť vôbec…
Ja mám pred basákmi sériovú cievku 15mH 0,31Ohm. (basové meniče sú paralelne 3x15Ohm)
https://www.mundorf.com/audio/de/shop/c ... ?card=5231
Často to bude skôr asi horšie ako 0,31Ohm ale aj tak je to rádovo väčšia hodnota ako impedancia repro káblov (mam 2x6mm2 dľžky 2m)
https://www.mundorf.com/audio/de/shop/c ... ?card=5231
Často to bude skôr asi horšie ako 0,31Ohm ale aj tak je to rádovo väčšia hodnota ako impedancia repro káblov (mam 2x6mm2 dľžky 2m)
Pěkná tlumivka.
Pardon cievka má samozrejme 4,7mH (tá čo je v odkaze), 15mH je (air core typ Mundorf L100) v pararelnom RLC notch filtri (kompenzácia impedančného peaku na basoch)
Proč nemá ta tlumivka i plechy "I" s nějakou mezerou? To by vyšlo ještě líp.
Cívka na EI jádru vyjde na danou hodnotu sice s menším počtem závitů, takže s nižším odporem než na jádru E nebo I, ale vykazuje větší zkreslení a promítá se neblaze do zvuku.
Noble Audio - výroba a prodej