Sieťový napájací kábel

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Uživatelský avatar
krmelec
Příspěvky: 36
Registrován: 27 bře 2012 18:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od krmelec »

Většina komponentů nemá dvojžilový kabel, ale buď je to zařízení třídy II (tedy dvojžílový síťový kabel) nebo zařízení třídy I (trojžílový kabel). No a ty máš očividně komponent třídy II, ale kupil sis trojvodičový kabel k zařízení třídy I. No a protože nám vyhláška říká, že přívodní kabel k zařízení třídy II musí splnit nějaké parametry (např. že vidlice musí být neoddělitelná ke kabelu a lze ji oddělit jen jejím zničením) tak samozřejmě nemůžeš koupit ani koncovky ke zhotovení kabelu k zařízení třídy II, bo by to bylo v rozporu s vyhláškou.
Takže to nějací koumáci dělají tak, že si koupí vidlice i zástrčky k zařízení třídy I (třípólové) a prostě zapojej jen krajní vodiče.

rover777
Příspěvky: 29
Registrován: 14 říj 2017 12:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od rover777 »

děkuji,chci to k marantzu 7011,který má toto:http://www.imagehosting.cz/?v=marantz701.png ,ale zemnící kolík tam není,ale už to dělám do budoucna,co kdyby.většinu komponentů mám II.třídy,cd,blu ray,tape deck,md,krom hts 2600: http://www.imagehosting.cz/?v=hts2600.png .chtěl jsem vyměnit přivodní kabel,ale je to na tvrdo připojeno uvnitř a nechci do toho vrtat,možná výhledově? a ty konce letovat nebo ne?dík za odpověď.

Uživatelský avatar
krmelec
Příspěvky: 36
Registrován: 27 bře 2012 18:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od krmelec »

No, letovat to ani nemusíš, to je na tobě, ale raději třikrát měř a jednou řeš, ať z toho není průser.
Jo a jestli je síť TN-C nebo TN-S nemá nic společného s tím, jestli má být přívodní šňůra dvoj nebo tří-vodičová.

rover777
Příspěvky: 29
Registrován: 14 říj 2017 12:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od rover777 »

moc děkuji za odpovědi. *palec*

TRANSIWATT
Příspěvky: 468
Registrován: 27 lis 2013 17:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od TRANSIWATT »

Krmelec :!: :!: :!:
..."Takže to nějací koumáci dělají tak, že si koupí vidlice i zástrčky k zařízení třídy I (třípólové) a prostě zapojej jen krajní vodiče"...

Tak tohle je NEJVĚTŠÍ ZLOČIN ! TO NELZE *taktone* Přímo v rozporu s bezpečností provozu

A to proto, že taková šňůra by mohla být zaměněna za řádnou s ochranným vodičem, a při použití v přístroji tř I. dojde k ohrožení bezpečnosti .

Uživatelský avatar
krmelec
Příspěvky: 36
Registrován: 27 bře 2012 18:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od krmelec »

Proto píšu " nějací koumáci:" už jsem se s tím setkal.
Nakonec jakýkoliv bastl kabel ve veřejném prostoru pro zařízení tr.II musí revizák správně vyřadit.

dkdkdk
Příspěvky: 440
Registrován: 13 lis 2014 18:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od dkdkdk »

TRANSIWATT - nějak jsi v tom rozčílení na "krmelce" zapomněl dodat, jak to má "rover" správně řešit ;)

petrL
Příspěvky: 1310
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od petrL »

Vyřeší se to snadno tak, že se v přístroji zemnicí kontakt nechá nezapojený. To sice asi také není předpisové, ale nikoho to neohrožuje. Z toho důvodu je jistější zemnit stínění na straně zásuvky ve zdi, protože jinak by v tom případě nebylo uzemněné.

Ostatně ten Marantz má zvláštní konektor - vypadá jako IEC, ale bez zemnicího kolíku. To jsem nikdy neviděl, je to tak od výrobce? Je divný, že by se vyráběl konektor umožňující jenom 1 způsob zasunutí vidlice, když na tom nezáleží.

rover777
Příspěvky: 29
Registrován: 14 říj 2017 12:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od rover777 »

petrL:
Je to tak od výrobce,je to úplně nové.Mě to také překvapilo,asi je to tak navržené že to nemusí mít třetí zemnící kolík.Stejně vyrobým kabel se třemi zapojenými vodiči,aby to šlo připojit i na tříkolík bez následků.

Uživatelský avatar
krmelec
Příspěvky: 36
Registrován: 27 bře 2012 18:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od krmelec »

Tak když je ten Marantz zařízení tř.II (tak jako třeba Yamaha, Pioneer a další, na tom nic zvláštního není), tak logicky nemůže mít ani možnost pro připojení vodiče PE, proto má taky dvojpólovou přívodní šńůru.

Někteří jsou zvláštní "kulináři".

rover777
Příspěvky: 29
Registrován: 14 říj 2017 12:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od rover777 »

Ano,kabel na straně do zásuvky je klasická vidlička pro II.třídu,ale druhý konec je jaký je.Přece nebudu dělat kabel je pro toho marantze.

rover777
Příspěvky: 29
Registrován: 14 říj 2017 12:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od rover777 »

mimochodem jsem se díval a u všech marantzů je tento typ zásuvky stejný,asi je to jejich specialita?

Uživatelský avatar
krmelec
Příspěvky: 36
Registrován: 27 bře 2012 18:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od krmelec »

Když je vidlička dvojpólová tak i konec bude dvojpólový, dokonce i samotný přístroj bude mít dvojpólový konektor pro připojení přívodního kabelu. Na tom nic zvláštního není, je to dokonce požadavek vycházející z ČSN, která nedělá rozdíl mezi spotřebiči hifistickými a ostatními, ale dělí je podle tříd na I, II a III.

Nechtěl by ses na to raději vyprdnout a adrenalin jít zkoušet třeba skokem padákem?

petrL
Příspěvky: 1310
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od petrL »

A pasuje do toho IEC (běžný 3-pólový na kabelu)? Podle fotky asi jo. Je to od Marantze dobrý nápad, lidi pak můžou zkoušet obvyklé napájecí kabely. Jenom mě překvapuje ta jediná orientace zástrčky, mohli to udělat jako obdélník.

petrL
Příspěvky: 1310
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od petrL »

krmelec píše:
01 lis 2017 10:07
Když je vidlička dvojpólová tak i konec bude dvojpólový, dokonce i samotný přístroj bude mít dvojpólový konektor pro připojení přívodního kabelu. Na tom nic zvláštního není, je to dokonce požadavek vycházející z ČSN, která nedělá rozdíl mezi spotřebiči hifistickými a ostatními, ale dělí je podle tříd na I, II a III.

Nechtěl by ses na to raději vyprdnout a adrenalin jít zkoušet třeba skokem padákem?
To nikdo nezpochybňuje. Jde jenom o to, jak připojit "lepší" tzn. skoro vždycky 3-pólový, kabel k přístroji tř. II. Řešením je IEC zásuvka v přístroji, kde se zemnicí kolík nezapojí. U Marantze ale evidentně není třeba v přístroji nic měnit.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti