Síťový kabel
Re: Síťový kabel
Doporučuji tyto kabely vhodné jako síťové - pocínovaná čistá měď,měděný a papírový stínící oplet,izolace jak jednotlivých vodičů,tak
i celku-silikon,vysoce ohebný,2,3,4,6 jader,průřezy 0,3mm,0,5mm,1mm,1,5mm,2,5mm2,metráž
https://www.aliexpress.com/item/1005010 ... 802LBiJrP
i celku-silikon,vysoce ohebný,2,3,4,6 jader,průřezy 0,3mm,0,5mm,1mm,1,5mm,2,5mm2,metráž
https://www.aliexpress.com/item/1005010 ... 802LBiJrP
Technická otázka.
Klasický třížílový kabel si zapojit dokážu, ale kam se tady u toho zapojuje to stínění
? Nebo se vůbec nezapojuje
?
Nějak se mi to nedaří vygůglit.
Klasický třížílový kabel si zapojit dokážu, ale kam se tady u toho zapojuje to stínění
Nějak se mi to nedaří vygůglit.
Kdysi tady o tom byly
bouřlivé debaty,účastnil se i PMA,Velký Bobo-takže takhle:zapojit jen na jedné straně a to k zemi a zapojit u vstupu do přístroje,to jest do vstupního konektoru IEC
Na Hi-Fi používam zásadne len zváračské káble https://nekto.sk/d/kabel-izolovany-vodi ... aoQAvD_BwE
Cez deň s nimi zváram, aby sa zahriali na požadovanú teplotu a správne nakalibrovali a potom večer ich odpojím zo zváračky ,pripojím k hi-fi a počúvam. Týmto spôsobom atómy, protóny a neutróny v medi správne vybrujú a prenášajú audiosignál.
Cez deň s nimi zváram, aby sa zahriali na požadovanú teplotu a správne nakalibrovali a potom večer ich odpojím zo zváračky ,pripojím k hi-fi a počúvam. Týmto spôsobom atómy, protóny a neutróny v medi správne vybrujú a prenášajú audiosignál.
To Kvíčko-hloupej a zbytečnej komentář evidentně od dementa
Tohle sem dám jen jako podnět pro zamyšlení. Tohle tvrdí AI od Googlu.
Vědecky a technicky vzato: V audio technice vždy na straně zásuvky (u vidlice).
Zde je přesná hierarchie argumentů, proč je to tak správně:
1. Potenciál země (Vědecký pohled)
Zem v zásuvce je považována za „absolutní nulu“ (referenční bod). Rušení (EMI/RFI) je elektromagnetická energie, která se indukuje do stínění. Pokud stínění připojíte u zásuvky, odvádíte toto rušení nejkratší a nejpřímější cestou do země dříve, než se dostane do blízkosti citlivých obvodů zesilovače.
2. Eliminace zemních smyček (Audio praxe)
Pokud byste stínění připojil i na straně zesilovače, vytvoříte paralelní cestu k vnitřnímu ochrannému vodiči (PE). Protože má stínění a PE vodič odlišnou impedanci, vznikne mezi nimi vlivem elektromagnetické indukce rozdíl potenciálů. Tím začne stíněním protékat vyrovnávací proud o frekvenci 50 Hz, který se indukuje do napájecích žil a vy ho slyšíte jako brum v reproduktorech.
3. Zesilovač jako "oběť"
Zesilovač je citlivé zařízení, které zjednodušeně řečeno moduluje napájecí napětí na hudební signál. Pokud stínění připojíte k zesilovači:
Děláte ze šasi zesilovače „odpadkový koš“ pro veškeré rušení zachycené po celé délce kabelu.
Vědecky a technicky vzato: V audio technice vždy na straně zásuvky (u vidlice).
Zde je přesná hierarchie argumentů, proč je to tak správně:
1. Potenciál země (Vědecký pohled)
Zem v zásuvce je považována za „absolutní nulu“ (referenční bod). Rušení (EMI/RFI) je elektromagnetická energie, která se indukuje do stínění. Pokud stínění připojíte u zásuvky, odvádíte toto rušení nejkratší a nejpřímější cestou do země dříve, než se dostane do blízkosti citlivých obvodů zesilovače.
2. Eliminace zemních smyček (Audio praxe)
Pokud byste stínění připojil i na straně zesilovače, vytvoříte paralelní cestu k vnitřnímu ochrannému vodiči (PE). Protože má stínění a PE vodič odlišnou impedanci, vznikne mezi nimi vlivem elektromagnetické indukce rozdíl potenciálů. Tím začne stíněním protékat vyrovnávací proud o frekvenci 50 Hz, který se indukuje do napájecích žil a vy ho slyšíte jako brum v reproduktorech.
3. Zesilovač jako "oběť"
Zesilovač je citlivé zařízení, které zjednodušeně řečeno moduluje napájecí napětí na hudební signál. Pokud stínění připojíte k zesilovači:
Děláte ze šasi zesilovače „odpadkový koš“ pro veškeré rušení zachycené po celé délce kabelu.
Až na to, že když se to zapojení stínění tady kdysi řešilo, tak PMA naměřil nejlepší výsledky při spojení se zemnícím vodičem na konci kabelu, tedy u přístrojového konektoru.
Já jsem tenkrát dělal poslechové testy a zkoušel jsem vřechny čtyři možné varianty, spojení na začátku kabelu, na konci, nikde a na obou koncích. Byly tam slyšitelné rozdíly, a podle toho jsem si taky vybral jak kabely zapojovat.
Já jsem tenkrát dělal poslechové testy a zkoušel jsem vřechny čtyři možné varianty, spojení na začátku kabelu, na konci, nikde a na obou koncích. Byly tam slyšitelné rozdíly, a podle toho jsem si taky vybral jak kabely zapojovat.
Noble Audio - výroba a prodej
Pavle díky,tenhle otravnej a zřejmě nudící seJarda69 sem už napsal 3202 HOAXŮ
Toto je inak zaujimavá téma - teda na ktorú stranu napajacieho kábla zapojit tienenie a prečo. Mal som doma cca 20 typov napájacích kablov a cca 15 z toho sa dalo nedeštruktívne rozobrať a pozrieť ako sú zapojené.
13 z nich malo zapojené tienenie na strane zásuvky v stene, 1x nebol tienený a 1x mal zapojené tienenie na strane prístroja.
Na ilustráciu ako je napr zapojený kabel Furutech DPS 4.1
13 z nich malo zapojené tienenie na strane zásuvky v stene, 1x nebol tienený a 1x mal zapojené tienenie na strane prístroja.
Na ilustráciu ako je napr zapojený kabel Furutech DPS 4.1
A dnes některé digitální mašinky mají takovou drobnou nevýhodu,že síťový vypínač je těsně vedle elektrického vstupu a pokud tam připojíme tlustý hifi IEC konektor,nedostaneme se prstem k vypínači
(na obrázku topping U90)
Řešením je buď vcelku drahá a mizerná Supra nebo výtečný a levný německý Schurter s kvalitním mosazným připojením s možností připojení kabelu do 10mm průměr,2,5mm2 průřez k dostání v https://www.gme.cz/v/1499408/schurter-4 ... Qal8PZjyz
Řešením je buď vcelku drahá a mizerná Supra nebo výtečný a levný německý Schurter s kvalitním mosazným připojením s možností připojení kabelu do 10mm průměr,2,5mm2 průřez k dostání v https://www.gme.cz/v/1499408/schurter-4 ... Qal8PZjyz
Zajořuješ kabely?
Zajimave tema, nez sklouzne zase do kopru. Mne se velmi osvedcil z levnejsi kabelaze RAMM Amadeus 5 MK2, ale odizolovat vsechny vodice je teda pekny vopruz, nastesti se pak odmenil zvukem. Jinak zajimave bylo, ze treba FT origo koncovka ma L oznacene vpravo na strane zasuvky.
Mam vetsinu koncovek rhodiovych, ale zvazuji nejake s cistou medi, mate nejake doporuceni na kvalitni neosizene koncovky? Zvazuji Oyaide nebo Viborg.
Mam vetsinu koncovek rhodiovych, ale zvazuji nejake s cistou medi, mate nejake doporuceni na kvalitni neosizene koncovky? Zvazuji Oyaide nebo Viborg.