Síťový kabel
Re: Síťový kabel
Takto vyzerá ten panelový napájací konektor u Luxman 505Z (aj u ostatných Luxmanov):
Je evidentné že do tohto konektoru pôjde každému zapojiť štandardný 3 vodičový kábel s IEC C15 koncovkou na strane prístroja a na druhej strane s Schuko (typ F) alebo pre zásuvky s kolíkom typ E.
Problematické to celé mǒže byť pri pripájaní na zastaralú dvojvodičovú sústavu, hlavne ak by niekto použil “psa” so Schuko zásuvkami
Problematické to celé mǒže byť pri pripájaní na zastaralú dvojvodičovú sústavu, hlavne ak by niekto použil “psa” so Schuko zásuvkami
-
fb_tomáš15
- Kontaktovat uživatele:
Jestli se teda bavíme o případu tzv. "adaptérové šňůry"
( pojem třeba zde https://diskuse.elektrika.cz/index.php/ ... 54.18.html )
aneb na jedné straně schuko (CEE 7/4) nebo naše CEE 7/6 a na druhé straně bude IEC60320 C13 nebo C15, a to celé připojujeme k přístroji s C18, tak vážné nebezpečí nehrozí, ALE je to špatně. Uděláte-li to jako dodavatel výrobku na trh, je to na pokutu a problém, MUSÍ být dodán kabel s koncovkou C14 n. C16.
Stejný problém je k C24 dodat kabel s C19, měli jsme s tím velkou nepříjemnost. A přitoj taková blbost, že.
-
fb_tomáš15
- Kontaktovat uživatele:
blesk666 píše: ↑27 dub 2026 18:59
Je evidentné že do tohto konektoru pôjde každému zapojiť štandardný 3 vodičový kábel s IEC C15 koncovkou na strane prístroja a na druhej strane s Schuko (typ F) alebo pre zásuvky s kolíkom typ E.
Z hlediska bezpečnosti je to jedno, jestli to někdo připojí k zásuvce, která je v TN-C (zastaralú dvojvodičovú sústavu), nebo k TN-S. Neřešme případy shnilých starých drátů. Z hlediska připojení nějakého stínění k PE nebo PEN, z hlediska rušení je to vše diskutabilní vždy. Protože fyzika je jenom jedna, hifistýckých blábolů mnoho a takový ty kecy o čistým referenčním uzemnění v současném elektrosmogu jsou vlhké sny.
Potřeboval bych k LHY switchi, teď tam mám standardní černý, co se dává k počítači. Doporučili byste i nějaký koncovky? DíkyTomáš píše: ↑24 dub 2026 13:57Doporučuji tyto kabely vhodné jako síťové - pocínovaná čistá měď,měděný a papírový stínící oplet,izolace jak jednotlivých vodičů,tak
i celku-silikon,vysoce ohebný,2,3,4,6 jader,průřezy 0,3mm,0,5mm,1mm,1,5mm,2,5mm2,metráž
https://www.aliexpress.com/item/1005010 ... 802LBiJrP
silikon.kabel.jpg
O síťových (napájecích) kabelech se zde na fóru napsalo už mraky příspěvků. Ale mám dojem, že se řeší pouze takováto klasika:
Jak ale řešit, když je audio komponent osazen jinými konektory
:
Nebo nedej bože když je kabel v přístroji "natvrdo"
?
O tom, jak toto řešit mi do oka nic nepadlo. Jestli o tom zde nějaké vlákno je a já jsem ho přehlédl, tak se omlouvám
.
Sto61: Přístroj natvrdo je oříšek, ale jinak řešit jiným kabelem nebo redukcí. Redukce k napájecím kabelům pro své potřeby jsem vždy sehnal. K některým z tvých obrázků pasuje například toto:
https://www.audiophonics.fr/en/power-pl ... -5272.html
nebo:
https://www.audiophonics.fr/en/power-pl ... -5016.html
U redukcí doporučuju ověřit parametry, některé jsou proudově omezené. A asi raději nebrat nic z těch velkých online tržišť, přestože cena bývá atraktivní. Parametry tam nemusejí být přesné a kvalita může pokulhávat.
https://www.audiophonics.fr/en/power-pl ... -5272.html
nebo:
https://www.audiophonics.fr/en/power-pl ... -5016.html
U redukcí doporučuju ověřit parametry, některé jsou proudově omezené. A asi raději nebrat nic z těch velkých online tržišť, přestože cena bývá atraktivní. Parametry tam nemusejí být přesné a kvalita může pokulhávat.
Sto61 tam si holt nezablbneš. Pokud to má uvnitř spínaný zdroj nebo externí napáječ. I když, místo externího spínaného zdroje si můžeš dát 50Hz trafo zdroj 
Pokial to ma uvedené pri konektore “DC” tak dat k tomu kvalitný lineárny zdroj (ak je to 5VDC tak napr Allo Shanti, ak iné napätie tak velmi kvalitné robí mapr Farrad) a k nemu už sa dá dať ľubovolný napájací kábel.
Ak ide o starší alebo súčasný velmi nízkej kategórie, tak tam max skúsiť na ten fixný kábel dat ferity cez a cez ne urobiť závit káblom. Ak ani to nejde tak len nacvaknúť tie rozpolovacie a zacvakávacie ferity.
Ak ide o starší alebo súčasný velmi nízkej kategórie, tak tam max skúsiť na ten fixný kábel dat ferity cez a cez ne urobiť závit káblom. Ak ani to nejde tak len nacvaknúť tie rozpolovacie a zacvakávacie ferity.
To už je pro mě jako z jiné planety.
Šlo mi spíše o to, zda se vůbec někde prodávají kvalitní samostatné rozebíratelné konektory jako náhrada za ten "počítačový" z prvního obrázku.
A když ne, tak prostě a jednoduše zůstanu u toho, co tam dal výrobce.
Šlo mi spíše o to, zda se vůbec někde prodávají kvalitní samostatné rozebíratelné konektory jako náhrada za ten "počítačový" z prvního obrázku.
A když ne, tak prostě a jednoduše zůstanu u toho, co tam dal výrobce.
Prvý ibrázok je práve DC (jednosmerné) napájanie z externého spínaného adaptéru. Tam menit kábel si úplne neviem predstavit. Na strane toho spínaného zdroja - adaptéru, zvykne byt pevne pripojený kábel a ak aj nie je, ako napr zdroje k notebookom, tak silne pochybujem ze to má tmysel riešit.
O aký ide prístroj (označenie a výrobca), aby sme si boli na čistom, či každý nehovoríme aj tak o inom?
O aký ide prístroj (označenie a výrobca), aby sme si boli na čistom, či každý nehovoríme aj tak o inom?
Jsou lidi, co si mění i ty napevno přidělané kabely u DC adaptérů 
U DC adaptérů je také časté řešení koupit jiný (lepší) adaptér, u kterého jsou obvykle přibalené redukce k přístrojům. Např. iFi dává ke svým DC adaptérům spoustu redukcí.
Když jsem kdysi sháněl lepší DC adaptéry k audiu, byl problém sehnat výkonnější varianty, což jsem vyřešil nákladnějším lineárem od HDPlexu (s odpojitelnými kabely na vstupu i výstupu). A k i němu šly sehnat lepší kabely na výstup (samozřejmě i vstup), které jsem ale nepořídil, stačily přibalené. Nevím, jaká je situace dnes, tohle už dlouho neřeším.
U DC adaptérů je také časté řešení koupit jiný (lepší) adaptér, u kterého jsou obvykle přibalené redukce k přístrojům. Např. iFi dává ke svým DC adaptérům spoustu redukcí.
Když jsem kdysi sháněl lepší DC adaptéry k audiu, byl problém sehnat výkonnější varianty, což jsem vyřešil nákladnějším lineárem od HDPlexu (s odpojitelnými kabely na vstupu i výstupu). A k i němu šly sehnat lepší kabely na výstup (samozřejmě i vstup), které jsem ale nepořídil, stačily přibalené. Nevím, jaká je situace dnes, tohle už dlouho neřeším.
Já žádný adaptér nepoužívám. Jenom jsem myslel, že bych dal lepší kabely s odpovídajícími konektory z klasického "psa" k přístrojům. Ale to je asi zbytečné.
Najdi si tady příspěvek od Tomáš » 25 dub 2026 12:09.
Tam konektory jsou.
Už jsem doma měl ten klasickej počítačovej kabel, který neměl pořádný kontakt a v určité poloze vůbec nevedl. Ten asi nebyl moc spolehlivej.
Ideální by byl třeba kabel, dva zkroucené vodiče, L a N 1,5/2,5 v další pracovní izolaci a na tom pak silné stínění 4-6mm2, jako PE. Ale to prý normy nedovolují.
Tam konektory jsou.
Už jsem doma měl ten klasickej počítačovej kabel, který neměl pořádný kontakt a v určité poloze vůbec nevedl. Ten asi nebyl moc spolehlivej.
Ideální by byl třeba kabel, dva zkroucené vodiče, L a N 1,5/2,5 v další pracovní izolaci a na tom pak silné stínění 4-6mm2, jako PE. Ale to prý normy nedovolují.