Síťový kabel

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Síťový kabel

Příspěvek od blesk666 »

Koudy42: Ten RAMM Amadeus 5 MK2 maš použitý ako napajací aj keď ho predávajú ako repro kábel?

Kvíčko skúsme sa zdržať týchto historiek. Téma sa potom vždy zvrhne na boj “veriacich proti neveriacin” Jak križiacka výprava. Je to skutočne zbytočné to tu zas zahnojiť.

Weiron: S akými koncovkami máš dobré skúsenosti a prečo? Viborg ktorý medeny model bol zahuhlaný ?

Skúste niekto odpovedat napríklad na to zapojenie tienenia (na ktorej strane a prečo podľa Vás). Ono to má totiž širšie súvisloti. (nápoveda: prístroje v triede ochrany I a triede II, s ohľadom odolnosti proti EMI/RFI a zemné slučky)

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Viborg VE501+VF501 konkrétně.
Nejvíc v sestavě mam Wattgate 320i+360i a 350i+390i. Ty dražší jsou o něco lepší. Mají trochu lepší zaostření, více informací hlavně na basech. A taky je zvuk trochu měkčí.
Ale ty rozdíly jsou už fakt minimální.

Mnoho jsem toho nezkoušel. Nějaké průmyslové, Sonarquest, Audioquest(na jejich kabelech), Goldkabel, Viborg a Wattgate. A to jsem možná na některé zapomněl.

Zapojení stínění jsem netestoval. Když tam bylo, tak jsem ho připojil u zdi.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Omlouvám se všem, kteří příspěvek od AI vzali jako osobní útok. Čekal jsem, že někdo napíše, jak to je a jak je to správné. Psal jsem to čistě ze zvědavosti, abych to pochopil po technické stránce. Stínění doma neřeším. Vyřešil jsem si vyzařovaní z kabelu do okolí na 50Hz a roky jsem neměl potřebu s tím hýbat. Ono to PE asi nebude žádný svatý grál, hlavně v budovách s více patry. Bude dlouhé a asi i dost zarušené od sousedů. Ani nevím, jestli bylo původně plánované na zemění VF rušení.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Pánové ( kromě Jarda69 ), jak jsem tady již několikrát psal, já už mám prokabelováno a už v tom nelítám, ale také jsem zažil a zkoušel lecos. Pokud chcete experimentovat na které straně nechat v kabelu tři a kde bez stínění, tak musíte mít informace o síti. Pořád jsou dle normy možné dva způsoby zapojení a to TN-S třívodičové a pořád je spousta zapojení budov podle starší normy TN-C dvouvodičové s propojkou z kolíku na pravou ( N ) a to hraje zásadní roli.
Tady byl odkaz na Velkého Boba a PMA s tím, že stínění připojené u přístroje, ale to byla nová síť TN-S a přístroj s tříkolíkem. Bohužel spousta přístrojů má jen dva kolíky, tam pak musí být stínění u zdi a je to celé naruby, ale takto by to mělo být v pořádku, aby stínění fungovalo, ale co to udělá se zvukem je věc jiná.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

@blesk: ano maji to primo na strankach, je to zajimave ale jde pouzit jako reprokabel i napajecak, oboji ma vyborne reference.

@weiron: o Wattegate jsem neslysel, ale zkusim par ;). Diky za tip.

Jinak ja davam stineni na strane zasuvky ne pristroje.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Drvivá vatšina tienených napájacích káblov má tienenie zapojené na strane zásuvky, to je proste fakt.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

A pamatujete na tlustý (15 mm průměr) a neohebný síťový kabel Van Den Hul The MAINSSTREAM HYBRID,který tu za docela slušný peníz nabízel v metráži Libor Grigorescu (Renown)? Ten právě dost detajlně proměřoval PMA,i kvůli zapojení stínění.Ještě někde se mi jeden válí.Pořád se vyrábí :D
van denn hul.jpg

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Van den hul Mainsteam Hybrid som tiež mal (dokonca dva krát a vždy šiel nakoniec preč)

jarda_k_2005
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda_k_2005 »

Ahoj! Myslím si, že je dobré mít kabely stejné sorty alespoň k důležitým komponentům, např. mám dva stejné kabely ke koncovým zesilovačům, k předzesilovači už jsem kabel vyráběl sám, atd. Teď mám doma toto 2x: https://www.aliexpress.com/item/1005010 ... cification

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Nechci tady řešit materiály, ze kterých je ten kabel vyroben.
Mě jde teď pouze o průměr kabelu a velikost (délku) zástrček. Předpokládám, že kabel je docela tlusťoch a ne moc poddajný. A ty zástrčky jsou také docela dlouhé. Takže kolik místa je potřeba ode zdi aby se kabel ohnul a nepoškodil?
Do nábytkové stěny asi nemám nárok :?:. Samozřejmě, podobně je to i u jiných kabelů.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Ja som to myslel tak, že som ten Van den hul mal dva krát v inom čase.
Rovnaké kable môžu a nemusia priniesť benefit. Obvykle však ten istý napajaci kábel nesedi rovnako k rôznym komponentom v zostave

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

K Tomášovu doporučování koncovek Schurter s mosaznými kontakty-
tak to opravdu není kvalitní konektor. Mosaz sice není takový problém s oxidací jako předvádí měď, ale přesto tam oxidace se zhoršováním kontaktu probíhá.
Noble Audio - výroba a prodej

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Stínění zapojené na začátku napájecího třížilového kabelu, tedy spojené s ochranným zelenožlutým vodičem u síťové vidlice přináší sytější zvuk s nápadnějšími basy proti variantě kdy je stínění spojeno na konci u přístrojového konektoru. Takové zapojení na konci kabelu přináší zvuk vyrovnanější. V této variantě zapojení naměřil PMA za kabelem nejnižší hladinu síťového rušení.

A varianty kdy je stínění NEzapojené, a nebo je zapojené na obou koncích kabelu jsou naprosto chybné varianty.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Sto61 píše:
26 dub 2026 11:06
Nechci tady řešit materiály, ze kterých je ten kabel vyroben.
Mě jde teď pouze o průměr kabelu a velikost (délku) zástrček. Předpokládám, že kabel je docela tlusťoch a ne moc poddajný. A ty zástrčky jsou také docela dlouhé. Takže kolik místa je potřeba ode zdi aby se kabel ohnul a nepoškodil?
Do nábytkové stěny asi nemám nárok :?:. Samozřejmě, podobně je to i u jiných kabelů.

Počítej min.10cm.
Když moji zákazníci občas řeší tento problém, tak jim kabel osazuju speciálním úhlovým konektorem.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

NA píše:
27 dub 2026 09:16
Stínění zapojené na začátku napájecího třížilového kabelu, tedy spojené s ochranným zelenožlutým vodičem u síťové vidlice přináší sytější zvuk s nápadnějšími basy proti variantě kdy je stínění spojeno na konci u přístrojového konektoru. Takové zapojení na konci kabelu přináší zvuk vyrovnanější. V této variantě zapojení naměřil PMA za kabelem nejnižší hladinu síťového rušení.

A varianty kdy je stínění NEzapojené, a nebo je zapojené na obou koncích kabelu jsou naprosto chybné varianty.
Je niekde to meranie ešte dostupné na webe?
Ide mi o to za akých podmienok bolo meranie realizované.
Je tu viac možnosti: kabel pred/za filtrom alebo oddelovacím trafom, kàbel k čisto analógovej zostave, kde nie je v nej pripojený ethernet kabel a nie je ani zapojený lokálny streamer/PC…

Odpovědět