USB kabel

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: USB kabel

Příspěvek od PítrsPraha »

Četl jsem, reaguji na větu "Tvoje zpochybňování ..., vlivu impedance kabelů a následný vliv na zvuk...".

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Je to sice trochu nešťastně napsané, ale myšlenka je správná. Hlavním zdrojem rušení je vyrovnávací proud po stínění kabelu nebo analogové zemi (někdy je vedená samostatným drátem, stínění připojené jen na jednom konci - což je nejhorší případ). Vyrovnávací proud (buď PE smyčka, nebo přes kapacity primár/sekundár) má bohužel VF složky až do aleluja. Čím vyšší je impedance zemního návratu (stínění, drátu) a čím horší je geometrická symetrie koaxiálního kabelu, tím více se projeví rušivý vliv. Konkrétně u PC a USB DACu máte cestu PE - PC (třída I. skoro bez výjimky) - USB kabel - DAC- zdroj DACu - preamp - konec - zdroje zesilovačů. Ještě tak nejlépe vychází důsledné celosymetrické propojení, správně navržené. Audio komponenty včetně nejdražších jsou jen komerční produkce a s ohledem na rušení jsou řešené téměř bez výjimky mizeně.
Pavel Macura Audio

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Ano, naprostý souhlas.
Z původního nešťastně formulovaného textu by někdo mohl nabýt dojmu, že kabel ovlivňuje digitální data.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Ještě jedna věc...jak bude bh69 zjišťovat, že USB kabely za pár korun jsou slušné a mají slušně provedené stínění ?
Nebo, že strojně nakrimpované (namáčknuté) konektory vydrží dlouhodobě přenášet signál bez výpadků ?

Nechci šťourat...jen se ptám...
kabelguru.cz

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

šeďour píše:Ještě jedna věc...jak bude bh69 zjišťovat, že USB kabely za pár korun jsou slušné a mají slušně provedené stínění ?
Nebo, že strojně nakrimpované (namáčknuté) konektory vydrží dlouhodobě přenášet signál bez výpadků ?

Nechci šťourat...jen se ptám...
co bych na tom zjistoval - pokud prenos dat funguje, je kabel v poradku ..

jinak tady jsou nejaky navody na USB izolatory

http://www.circuitsathome.com/mcu/usb/usb-isolator
http://www.pahom.tode.cz/other/33-adum4160.html

nemate s tim nekdo zkusenosti ? je to pro "nase" pouziti vhodne reseni ?

a jeden komercni produkt http://www.firestone-audio.eu/shop/prod ... eenkey.php
(u nas prodavany za 2300,-)

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

PMA píše:Přečtěte si pár předchozích příspěvků, je ovlivněna analogová část, ne digitální přenos.
Přesně to potkalo i mě: Po datové části USB kabelu mi z PC do DACu "přitékalo" rušení, které ovlivňovalo analogovou část DACu a odstranil ho až tento USB filtr: http://www.empiricalaudio.com/products/short-block
Před ním jsem zkoušel různé kabely, i ty s přerušenou napájecí větví (můj DAC napájení z USB nepotřebuje), ale nepomohlo nic. Osobně věřím, že celá problematika je složitější a jinak řešený (lepší) USB kabel může někomu s rušením pomoct. U mě pomohl až výše zmíněný USB filtr.

Zkoušel jsem i další USB filtr: http://www.musicdirect.com/p-161004-ifi ... ioner.aspx
ale ten můj problém s rušením nevyřešil... To už se sice dostáváme od USB kabelů trochu jinam, ale pořád do oblasti přenosu USB signálu a jeho vlivu na reprodukci, kde kabely hrají svojí úlohu, minimálně občas přenesou/chytnou i parazity, kteří následně kazí výsledný zvuk.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Je to velmi komplexní problematika a řešení pomocí výměny kabelů je jen souhra náhod. To platí obecně pro všechny typy kabelů, nejen USB.
Pavel Macura Audio

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Zdravím všechny příznivce kvalitní hudby...
Trošku to tu oživím otázkou...
Dá se obecně doporučit, jestli je "lepší" zapojit USB výstup/DAC/předzesilovač, nebo koncák takto:?
1) USB port -> USB kabel 0,5 až 0,75 m -> DAC ->CINCH, nebo XLR 1 až 3 m ->předzesilovač/koncák
2) USB port -> USB kabel 1 až 3 m -> DAC ->CINCH, nebo XLR 0,5 až 0,75 m ->předzesilovač/koncák

Docela by mě to zajímalo, protože stojím před otázkou, jak vyřešit kabely a není to tak jednoduché, jak to na 1. pohled vypadá... :-D

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

osobne nych to videl pouze jako problem v pohodlnosti ovladani - tedy pokud DACem ovladas i hlasitost. Jinak je to jedno.

tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tesarpa »

Logicky by bylo lepší mít delší digitální kabel, kde k žádné ztrátě dojít nemůže. Ale je to potřeba ověřit ušima, teorie je na to krátká.

tomatsu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomatsu »

Tak na to velky pozor. V tomto pripade pouziti delsiho USB kabel by mohl byt prave problem. Ne nadarmo je vyraben a dodavan k PC, tiskarnam a jinym periferiim v delce 1,8m - delsi se nedopoducuje. Je potreba vzit v potaz, ze v kabelu je par pro napajeni i data. Z vlastni zkusenosti - mel jsem v ruce par kabelu USB, ktery nefungovaly ani pri delce 1,8. Ze zajimavosti jsem je vykuchal. Stineni jenom jedna vrstva - velmi ridka puncocha ( pokryti tak 50% max ) - datove a napajeci pary nebyly mezi sebou krouceny a meli minimalni prurez. Proste pruser. Na druhou stranu je velmi dobry Belkin, nebo od HP dodavany k monitorum - 2 vrstvy stineni, kroucene pary napajeni i dat a ty jeste krouceny mezi sebou, dostatecny prurez + osazeny ferity na obou stranach. Ten Belkin jsem si zkousel i v provedeni 5m ( je to na hrane, ale da se pouzit treba k inkoustovym tiskarnam ) a pripojit ho mezi PC a HP plotr. Fungoval asi pul roku a pak ho to asi uz nebavilo, tak zacal produkovat vypadky dat.
Pak muze byt i problem na vystupu USB zarizeni, kdy nemusi podavat stabilne 5V kvuli napajeni.
Urcite bych tedy volil kratsi USB kabel a delsi linkovy RCA/XLR kabel - XLR se k tomu uplne vybizi.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

XLR kabel a symetricka konstrukcia je urcena na dlhsie trasy [napr. mikrofonove kable], cize su asi najmenej nachylne na rusenie.
Tam nie su 3 metre ziadna vzdialenost, a netreba sa ani nejako financne vykrvacat, staci kupit profesionalne mikrofonove kable napr. Mogami Gold. Potom si daj zalezat, ale aby to vsetko islo cez XLR

RCA cinch 3m, tam by som uz vahal, 3M na RCA je uz dost, si myslim.

s USB kablami nemam dlhodobu skusenost, nakolko som od zaciatku staval zostavu tak, aby som sa USB kablom vyhol.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Při delší vedení USB je dobré mít napájení USB někde dál, tj. mít kabely dva - třeba 1-1,5 m, pak nějaký slušný aktivní USB rozbočovač / prodlužovač či nějakou filtrovací USB krabičku s aktivním USB napájením a pak druhý USB kabel...

A jak píše tomatsu: Nejzákladnější kabely k tiskárnám atd. bývaly opravdu nedostatečné šmejdy (nevím jak teď), které svým zpracováním způsobovaly problémy s audiem, s delší vzdáleností horší a horší. Zažil jsem to vícekrát.

Odpovědět