Zahoření kabelů
Re: Zahoření kabelů
Fyzika, elektrotechnika nie je vec názorov, ale faktov. Tie sú dávno a podrobne známe a preskúmané. A všeobecne ( bez ohľadu na niekoho "názor" ) platné.
Tam se samozřejmě stále natáčí pátý díl Rumburaka a rozšafně diskutuje o tom jak metr drahého kabelu před přístrojem vylepšuje elektřinu jdoucí kilometry různorodých rozvodů do přístroje, jak jejich zahořování prospívá signálu, jak dřívka pod nimi zjasňují signál, jak podložky přístrojů mění charakter jejich zvuku, jak je zvuk dolovaný škrabkou přes prach z gramofonové desky na míle napřed před hi-res digitálem který je zrnitý a má kovovou pachuť a podobné nikdy neprokázané parády a komu to nevoní, něco namítá a kazí partu, je dříve nebo později vypoklonkován.
Kdyby nebylo podobných kabelových témat, vláken o tidalu a jím podobných, nebylo by se na tomto fóru skoro o čem hádat.
Tohle forum poslední dobou nějak "spinká" a je třeba ho rozhýbat. Proto se tu zjevil Jano hifista. Musíš být za to docela dobře placen, jinak bys takové nesmysly nepsal a porovnával bys porovnatelné.
Kdybych náhodou chtěl na tomto fóru sdělit například své zkušenosti s kabely, byl bych okamžitě ukamenován. Proto zde " Bohužel nic "!
Ja myslim, ze na tema kablov uz bolo davno povedane vsetko, preto len sem tam napisem, ze mne najviac vyhovuju profi kable.
Jedine co by mohlo priniest nejake nove info, keby bol niekto fakt schopny hodnoverne dokazat, ze tie rozdiely pocuje.
Takto to je ako hadat sa o Coivde/Rusku/Politiek, kde kazdy ma davno vlastny nazor.
Jedine co by mohlo priniest nejake nove info, keby bol niekto fakt schopny hodnoverne dokazat, ze tie rozdiely pocuje.
Takto to je ako hadat sa o Coivde/Rusku/Politiek, kde kazdy ma davno vlastny nazor.
Teď jsi potvrdil, že jsi hlupák...Jano hifista píše: ↑24 zář 2023 20:01Ja tomu rozumiem,len vy tomu akosi nerozumiete. Ake zostavy mate doma ? Co mate vobec napocuvane ? Len teoretizujete ? Alebo mate aj prakticke skusenosti,lebo s takymito diletantmi som sa este nestretol,co ma budu presviedcat o tom,ze medzi kablami niet rozdielu.Ja hovorím zo skusenosti ze rozdiely tu su. Mal som napr. XLR Invictus a XLR wireworld eclipse 8 a rozdiel bol markantný. Pritom ide o normálne " slušné" káble za normálnu cenu s kvalitnými konektormi.
- Jano hifista
- Kontaktovat uživatele:
Oni vychadzaju s toho ze "nic nenamerali" ziadne rozdiely medzi kablami a tak logicky ani ty ci ja nemozeme pocut rozdiely.Ale je to prave o tom,ze tie rozdiely pocut je.Oni budu "stara skola".Otazka je,kolko toho maju napocúvane ci vobec to niekedy posluchom porovnavali.Ale asi skor nie,lebo pristroje im predsa rozdiel nenamerali.
Kašli na to. Tady se to už asi stokrát probíhalo a vždy se stejným výsledkem. Mnoho lidí, které znám, si různé kabely pořídilo a ti raději o tom tady nepíší.
Československá fóra většinou nemají moc dobrou úroveň. Je lepší pročítat fóra zahraniční.
Československá fóra většinou nemají moc dobrou úroveň. Je lepší pročítat fóra zahraniční.
Fox: Máš pravdu, úroveň fóra dělají jeho členové a přispěvatelé... Na tomto fóru je bohužel víc hulvátů policajtů než lidí, kteří si užívají poslech a jsou ochotni se podělit o své zkušenosti kultivovaným způsobem... Díkybohu a vlastně se divím, tu stále nějací zůstali, mají můj obdiv..
Ke kabelům - rozdíly mezi nimi samozřejmě jsou, ale ne na úrovni jednotlivých komponentů, natož beden. A dávat za něj stejné částky jako za komponenty, mě přijde jako vyhazování peněz...
Ke kabelům - rozdíly mezi nimi samozřejmě jsou, ale ne na úrovni jednotlivých komponentů, natož beden. A dávat za něj stejné částky jako za komponenty, mě přijde jako vyhazování peněz...
- Jano hifista
- Kontaktovat uživatele:
Ja som rozne kable skusal za ucelom koncoveho doladenia zostavy.Napr.audioquest reprokable ale aj signalove digitalne mi prisli s celkove takym hutnejsím charakterom,co mi pre bowersi vyhovovalo.Preto ich k nim aj doporucuju.
Ale dalsia vec je,ze ak nemas riesenu sietovu filtraciu /ja som potom pouzil kable wireworld electra,cim dlhsie tym lespie a pasivna filtracia sa mi viacej osvedcila/ tak mi zostava celkove akoby "plestala na vyskach".Po jej zavedení sa to cele skultivovalo a tak som testoval ine kable nez audioquest a vyplatilo sa.S audioquestami by to uz bolo potom viacej posunute k basovemu pasmu......Skrátka skusanie roznych kablov vlastne uz len doladí celkovy vysledny zvukovy obraz,preto aj vysku ceny kablov je potrebne volit vzhladom na celkovu uroven komponentov.
Ale dalsia vec je,ze ak nemas riesenu sietovu filtraciu /ja som potom pouzil kable wireworld electra,cim dlhsie tym lespie a pasivna filtracia sa mi viacej osvedcila/ tak mi zostava celkove akoby "plestala na vyskach".Po jej zavedení sa to cele skultivovalo a tak som testoval ine kable nez audioquest a vyplatilo sa.S audioquestami by to uz bolo potom viacej posunute k basovemu pasmu......Skrátka skusanie roznych kablov vlastne uz len doladí celkovy vysledny zvukovy obraz,preto aj vysku ceny kablov je potrebne volit vzhladom na celkovu uroven komponentov.
Názory na kabely se liší nejspíše podle toho, kdo se k nim dostal jakou cestou ... anebo taky nedostal. Zbytek je o úrovni pisatele.
Proč zrovna kabely budí takové emoce nemohu vědět jistě - tipuji, že to bude kvůli jejich cenám, které jsou IMHO často, jak z jiného světa. Ale i tak mi to nedává moc smysl - takových věcí je spousta, tak proč se trápit zrovna kabely?
Sám jsem teda spíše odpůrce "dolaďování" zvuku systému pomocí kabeláže, snažím se mít kabely, které škodí co nejméně. Ani zatím nemám zkušenost, že by kabely byly nějak závislé na systému, do kterého jsou zapojeny (ovšem taky je pravda, že těch jiných systémů moc nebylo).
Zpět k tématu - zahoření kabelu.
Že se vlastnosti kabelu používáním mění beru jako fakt, ale ještě jsem nikdy nebyl natolik proaktivní, abych si obstaral nový kabel a porovnával ho se zahořeným. A tvrdit s odstupem času, jak se zvuk systému postupně měnil s tím, jak měl kabel odehráno - to bych si já určitě nedovolil.
Ani to moc neřeším - běžným používáním se kabel taky nakonec zahoří. Ale kdo ví, možná názor změním, jestli si budu mít možnost si své kabely na nějakém tom "burneru" upéct
Proč zrovna kabely budí takové emoce nemohu vědět jistě - tipuji, že to bude kvůli jejich cenám, které jsou IMHO často, jak z jiného světa. Ale i tak mi to nedává moc smysl - takových věcí je spousta, tak proč se trápit zrovna kabely?
Sám jsem teda spíše odpůrce "dolaďování" zvuku systému pomocí kabeláže, snažím se mít kabely, které škodí co nejméně. Ani zatím nemám zkušenost, že by kabely byly nějak závislé na systému, do kterého jsou zapojeny (ovšem taky je pravda, že těch jiných systémů moc nebylo).
Zpět k tématu - zahoření kabelu.
Že se vlastnosti kabelu používáním mění beru jako fakt, ale ještě jsem nikdy nebyl natolik proaktivní, abych si obstaral nový kabel a porovnával ho se zahořeným. A tvrdit s odstupem času, jak se zvuk systému postupně měnil s tím, jak měl kabel odehráno - to bych si já určitě nedovolil.
Ani to moc neřeším - běžným používáním se kabel taky nakonec zahoří. Ale kdo ví, možná názor změním, jestli si budu mít možnost si své kabely na nějakém tom "burneru" upéct
FS
Celkem to bereš rozumně.
Všichni starší Hifisti podobný problém v minulosti řešili a mnoho kabelů testovali. Ten a nebo onen. Zahořování mně však minulo. Tam to tzv. zahořování, či rozehrávání já spíš vidím, jako že sis na něho zvykl, resp. na ten zvuk, pokud to vůbec nějakou změnu přineslo. Jsou to mini rozdíly na úrovni rozpoznání, či statistické chyby, pokud to vůbec není jen fikce. Už dávno to neřešíme, na korekci zvuku existují sofistikovanější udělátka s jednoznačným vlivem, popř. přínosem.
Po posledním upgrage cca 2017, mám všechny kabely stříbrné a stíněné. Použil jsem takové, které nemají na zvuk vůbec žádný vliv a jsem tomu rád a spokojený.
BTW: zahořování je naopak velmi důležité u reprobeden a jsou na to speciální zahořovací signály, které to urychlí, ale tam je to něco jiného. Trvá, než se závěsy rozhýbají, nebo se normálně hraje a po x hodinách se do tohoto sravu dojde také, ale trvá to déle.
Ať Vám to hraje, ať už s jakýmkoliv kabelem.
Dodatek: skutečně jeden kabel, který neeeee, ani jako power, ani jako analog a to je Supra. Subjektivně pro mé uši je to zahuhlané a rozmázlé.
Celkem to bereš rozumně.
Všichni starší Hifisti podobný problém v minulosti řešili a mnoho kabelů testovali. Ten a nebo onen. Zahořování mně však minulo. Tam to tzv. zahořování, či rozehrávání já spíš vidím, jako že sis na něho zvykl, resp. na ten zvuk, pokud to vůbec nějakou změnu přineslo. Jsou to mini rozdíly na úrovni rozpoznání, či statistické chyby, pokud to vůbec není jen fikce. Už dávno to neřešíme, na korekci zvuku existují sofistikovanější udělátka s jednoznačným vlivem, popř. přínosem.
Po posledním upgrage cca 2017, mám všechny kabely stříbrné a stíněné. Použil jsem takové, které nemají na zvuk vůbec žádný vliv a jsem tomu rád a spokojený.
BTW: zahořování je naopak velmi důležité u reprobeden a jsou na to speciální zahořovací signály, které to urychlí, ale tam je to něco jiného. Trvá, než se závěsy rozhýbají, nebo se normálně hraje a po x hodinách se do tohoto sravu dojde také, ale trvá to déle.
Ať Vám to hraje, ať už s jakýmkoliv kabelem.
Dodatek: skutečně jeden kabel, který neeeee, ani jako power, ani jako analog a to je Supra. Subjektivně pro mé uši je to zahuhlané a rozmázlé.
AudioQuest - jsou všechny digitální kabely stejné?? Uslyšíte rozdíl mezi nulami a jedničkami!!! (Adam Show Cotterill, USA)
https://www.aqstudio.cz/l/aq-show-2023-12-a-13-rijna/
Asi se pojedu přesvědčit.
https://www.aqstudio.cz/l/aq-show-2023-12-a-13-rijna/
Asi se pojedu přesvědčit.