Pokracuji v elektronkove serii s nasimi zapadnimi sousedy - Nemecko. Velky hrac na poli NOS produkce, neni treba dlouze predstavovat.
Kdyz se vyslovi Telefunken (zalozen 1923).... pojem s velkym P, jedna z nejlepsich znacek na svete, coz odrazi jejich poptavku i ceny na trhu. V mem pomyslnem zebricku urcite patri do nejuzsiho vyberu, i kdyz mi rucemi prosly jen ECC81/ECC82. Jejich zvuk bych popsal jako vyvazeny napric celym frekvencnim spektrem, plasticky 3D prostor s usporadanou hudebni scenou plnou nejjemnejsich nuanci nenasilne servirovane posluchaci. Vyborne se kombinuje s dalsimi premianty, kteri hraji vlastni "premier league" (Brimar a Miniwatt)

. Zajimavym se pak stava tip na nakup 5965 coz je presny ekvivalent ECC81, pouze pro prumyslove odvetvi, protoze zvukove je to porad Telefunken, ale za zlomek ceny.
Dale tu je elektroinzenyrsky matador Siemens & Halske zalozeny v roce 1847 (!!), ktery zanikl jiz v roce 1966. Opet mam zkusenost pouze s predzesilovacimi elektronkami, konkretne ECC81, ECC82, ECC83. Novejsi produkce, vydavana pod hlavickou "Siemens" datovana k roku 1980 me nejak neoslovila. Neni to o tom, ze by nehrala dobre, ale pripletly se mi do cesty starsi a vzacnejsi kousky vyrobene za ery Siemens & Halske (logo protnuteho S&H), ktere jsou proste dal. Obecne zvuk Siemens & Halske je posazeny trochu nize, stavnatejsi projev nez Telefunken, presto stale krasne prostorovy, detailni. Mam doma i raritni kousek v podobe "chrome plates" (jako v pripade jugoslavskych EI), ktery nabizi jeste o chlup vice zabavy nez standartni konstrukce s sedou anodou "grey plates".
Dalsim zajimavym vyrobcem je Valvo, ktery ma take dlouholetou tradici (vyroba od roku 1924). Mam zkusenost, ze tato znacka je jedna z nejtezsich na urceni puvodu (min. ECC81,ECC83), protoze muze jit o vyrobu DE, NL, UK a je dobre znat ci dohledat konstrukci a kodove oznaceni na tele elektronky. Vysledek je ale porad stejny, jde o premiovou vyrobu tech nejlepsich znacek

. Zvukove jsou ECC8x podobne Siemens, maji hlavne vyborne podani prostoru a dynamiky, takove to "ticho" mezi notami.
Musim zminit jeste Valvo E180CC, jde o ECC81 naprosto zamenitelne, puvodne pouzivane v prumyslu a vypocetni technice (podobne jako 5965), ale maji prodlouzenou zivnostnost az 10000h a hlavne mnohdy zni jeste lepe nez vetsina ECC81, pritom jsou cenove dostupnejsi. Jedine na co si je dat pozor je je jejich rozmer neb jsou o pul palce vyssi nez klasicke ECC8x a nemusi se kazdemu vejit pod kryt pristroje viz. muj Vincent SA-T8

.
A na zaver jsem si nechal me "cerne kone" RFT, casto oznacovane jako "vychodonemecke Tesly". Uprimne, nikdy mi jako Tesly neznely, i kdyz jsem narazil na clanky a inzerci, kde byly popisovane jako Tesla. Opet mam zkusenost jen s predzesilovacimi elektronkami ala ECC81,82,83, ale urcite stoji za zkousku i vykonove EL34, i kdyz jejich cena uz tak lidova neni.
Co se tyka zvuku Ecc81,Ecc83 jsou vyborne elektronky co do pomeru kvalita/cena, jsou mene durazne a detailni jako Tesly, ale porad jako celek hraji moc dobre. Doporucuji do setup, kde je zamer umirnit projev at uz prilis basovy nebo naopak moc ostry co jde do vysek (ano i to elektronky predvadi). A nyni k oznaceni "cerny kun" .... ECC82, moje oblibene, za par drobnych odvadi neskutecnou praci, paradne utahle a uderne basy a pravo-levy prostor!! Casto jsem se k nim vracel u Primaluna integrace a nyni uspesne udavaji tempo v mych monoblocich. Setkal jsem se vsemi vyrobnimi variantami ECC82 viz obrazky: