Koudy: když elektronky žhnou....

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Koudy: když elektronky žhnou....

Příspěvek od koudy42 »

Dnes to bude kratka zastavka ve dvou zemich na vychode/jihovychode Evropy:

prvni z nich je byvala Jugolaslavie, odkud pochazi vyroba EI presne "Ei Niš" Yugoslavia. Tak jako Tesla vybaveni bylo presunuto na Slovensko v pripade "JJ", tak v byvale Jugoslavii probehlo neco podobne ovsem s Telefunken (tusim v roce 1970) :). A o tom je cele EI, zvukem se blizi Telefunken, ale poridite je stale daleko levneji a nehrozi riziko, ze narazite na padelky. S touto znackou mam velmi malo zkusenosti, pouze ECC83 EI Yugoslavia, ale jejich zvuk stoji za to. Dominuji predevsim od vyssich stredu az po nejjemnejsi nuance na vyskach. Elegantne podane, akuratni a citelny hlas, usporadana scena a extra utahle na basech, ne ze by jim chybely, ale opravdu nepridaji nic, pokud je nejaka basova linka tak ji s nemeckou(jugoslavskou :)) preciznosti prenesou. To vse zahrane jak to umi opravdova NOS trida.
Po kladne zkusenosti s nimi jsem poridil jeste vzacnejsi kousky s tzv "chrome" plates neboli leskle "desky"/anody. Tento kousek je jeste o kousek dal nez klasicka EI ECC83, mam podobnou zkusenost i s jinymi znackami klasicke sede vs. leskle "desky".
vypada pak takto:
Obrázek

A druhou zemi je pak Madarsko a jeji vyroba Tungsram. V tomto pripade nejde o zadne "stehovani" vyroby, ale naopak o vice jak staletou tradici! Mel jsem tu cest jen s Tungsram ECC81, ktere mi konstrukci i projevem pripominaji vychodonemecke RFT. Zvukove jsou nenapadne, nezabarvene, nestrahavaji na sebe prvoplanove pozornost, ale o to vic je clovek oceni pri dlouhodobem poslechu. Prostor velmi slusny (hlavne levo/pravy), totez smysl pro detail a dynamiku. Zajimave do elektronkoveho tandemu, kde doplni vysledny projev. A hlavne velmi dostupne a rozsirene.

DJRix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJRix »

Tungsram vyhlasil v kvetnu ochranu nad veriteli, tak tezko rict jak dlouho se budou dat od nich flasky jeste koupit. Co se tyka JJ, tak jedine snad jeste horsi flasky byly POLAM.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Jak jsem psal, Tungsramek je na trhu dost. JJ si k Tesla nemuze cichnout co se tyka spolehlivosti, ale jinak maji take co nabidnout po strance zvuku, hlavne jejich "zlata edice". Ceskoslovensko vemu hned v dalsim bloku ;). Polam jsou Polaci a tam asi neni o co stat, ale nemam vlastni zkusenost.

efendi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efendi »

Tungsram má aj súčasnú produkciu? Myslel som, že elektronky už dávno nevyrábajú.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Obrázek ... Mazda vyrobena Tungsramem v Madarsku. A tak to nekdy s elektronkama je viz pokrizena vyroba Miniwatt a Mullard ap

Vinco
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vinco »

Ked tu uz tolko hejtujete elektronky od JJ Electronic....kupil som si onehda v NY sluchatkovy/predzosilovac Woo Audio33. Po vymene seriovych vykonovych 2A3 elektroniek od Sophia Electric za JJ Electronic 2AE W40 doslo k jednoznacnemu posunu do uplne ineho levelu. Ale ze do uplne ineho, jednoznacne demonstrovatelneho na dobrej aparature. Asi po roku ma nahlodalo toto internetove bluznenie a dal som spat seriovo dodavane elektronky....no bolo to len na 5 minut, viac sa to naozaj nedalo.
Takze za mna....nezovseobecnoval by som, v ziadnom pripade. A tiez verim, ze stare NOS 2A3, napr. RCA musia byt zas ina liga. Len kde a za kolko ich dnes zohnat.....
Pre doplnenie uvadzam, ze ako usmernovaciu mam nasadenu Takatsuki 274B, kupenu priamo v Japonsku.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Ja mam s nimi dobre zkusenosti, i kdyz jsem mel vzdy JJ z druhe ruky, tudiz zahorele a funkcni. Brzy rozepisu vic. Jinak souhlas, kazdy ma nejake osobni zkusenosti a 100 lidi 100 chuti.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Přikládám svůj názor na JJ. Osobně používám neustále dvojici JJ802S bez gold verze pinů. Jsou vynikající, spolehlivé a zapadnou mi do zvukového obrazu. Velmi dobré jsou i 803s a e83cc. Jako každá elektronka mají "svůj sound" v obvodech, ale rozhodně na současnou produkci nemohu říci nic špatného.
Zvukově excelentní jsou pro mne také KT77. Současná výroba JJ je vysoce konkurenceschopná, řekl bych.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Slovensko: hola sousedni produkce vola JJ... jak pravi wikipedia "It is based in Čadca, in the Kysuce region of Slovakia."
Velmi rozsirena soucasna vyroba, ktere neni mnoho (vedle Ruska a Ciny). Nekteri na JJ nedaji dopustit, jini je nemusi.... paralela k fotbalovym klubum. Co jsem mel moznost dohledat na Internetu, velm oblibena produkce u hudebniku ci hifistu.

Ma zkusenost: od vykonovych po predzesilovaci JJ elektronky a musim rict, ze se urcite v konkurenci neztrati, coz je velka poklona. Cetl jsem diskuze, co se tyka spolehlivosti..... za sebe muzu rict, ze jsem mel plne funkcni JJ lampy a nikdy neresil zadny problem s vadnymi kusy. Verim, ze se najdou vylozene spatne kousky, to je bohuzel velkovyroba, i kdyz tim neomlouvam vystupni kontrolu!

Prvni setkani bylo s vykonovymi JJ KT88, ktere me provazely nekolik let a nemuzu na ne dopustit. Lze dohledat ve starsich vlaknech s Yaqin MC100B. Spokojenost od vysek po basy, lehce nadprumerne. Totez muzu rict o EL34, ktere jsem mel v Primaluna Dialogue 2. Levne, dostupne a zahraji co maji, zadne neduhy ala dunive basy, slita scena ap., za dane penize velmi dobre. Nechavam si je v supliku, kdyby mi prisel opet pod ruky zesilocac s EL34 :).
Pak jsou zde predzesilovaci elektronky. Mel jsem doma zakladni (cerveny potisk) ECC82, ECC83, ECC802, totez v selektovane (zlate) edici. Kazda ma sve uplatneni.
Zakladni vynika vybornym pomerem vykon/cena, signatura napovida odkazu Tesla produkci, nedosahuje, presto charakter zvuku tam je.
Zlata" edice pak ukazuje poctivou konstrukci, kterou odrazi jeji zvuk. "Zlate" JJ ECC82,ECC83 jsou jako "plnotucna slehacka", naserviruji hudbu bez omezeni, syte stredy, bohate vysky a kulatejsi, ale o to efektnejsi basy.
"Zlate" ECC802S jsou podle nich "light", ovsem o to detailnejsi, vzdusnejsi, prostorovejsi.... proste netlaci na pilu a nezni tak prvoplanove, o to vice je clovek s odstupem oceni. V nekterych setupech hraji prim.

Tolik ma zkusenost s JJ .... brzy pokracovani doma "This is TESLA!!!! :)
Obrázek

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

A jsme doma .... Tesla! Nyni pojem znamy ve svete hlavne diky Elonu Muscovi, zajimavosti je ze nazev nasi TESLA mel byt pripomenutim fenomenalniho vizionare a elekteotechnika Nikolu Tesla, ale diky "soudruhovi" doslo v roce 1948 k rozkolu a tehdejsi Jugoslavie (presneji Srbsko odkud pochazel Nikola) se stala ideovym nepritelem, a proto bylo vysvetleno, ze TESLA je zkratkou TEchnika SLAboprouda ..... smutne.

Ohledne znaceni, zluty potisk by mel odkazovat na starsi produkci a bily naopak na mladsi. Cisla 32, 37 pak na prislusny podnik kde byly vyrobeny. Pak zde byla vojenska produkce ala zkrizene mece. Pokud k tomu ma nekdo vice informaci, necht klidne doplni nebo me pripadne opravi :).

Abych byl uprimny , k teto znacce jsem hledal cestu tezko, i kdyz prvni zkusenost s malymi elektronkami Tesla 6F32 ve sluchatkovem zesilovaci byla vyborna. Kdyz se mi dostaly do ruky klasicke Tesla ECC83, osadil jsem je na prvni pozici v zesilovaci Yaqin MC100B, ale na dlouho se v nem neohraly a brzy je nahradila konkurence. Mozna to bylo tim, ze jsem nedocenil jejich projev, ktery nema takovy "wow efekt" (coz je v hifi vetsinou dobre), dalsim faktorem bylo zkouseni dalsich elektronek po namlsani ze sluchatkoveho poslechu pres lampy.
Na nejaky cas jsem pak na Teslu nenarazil, az se mi v kratkem sledu dostaly do ruky Tesla ECC82, a pak Tesla ECC802S v Primaluna integraci, od te doby se staly Tesla ECC802S zakladnim kamenem moji elektronkove sestavy. S oblibou jsem jim rikal "cerny kun", i kdyz si takove oznaceni nezaslouzi. Maji navykovou dynamiku, prostor a pekne slapou do basu, jsou velmi slusne balancovane napric celym pasmem a zapadnou do vysledneho projevu ktery podtrhnou svoji signaturou. Jsou stalici dodnes at uz v predzesilovaci Vincent, kde je velmi casto dosazuji na prvni i vystupni pozici, tak v monoblocich. Podtrzeno secteno moje nejoblibenejsi TESLA! Dale velmi kladne hodnotim Tesla E88CC se zlatymi piny (mam i verze se zlatym gridem!). Poslouchal jsem je celou dobu co jsem mel pujcene Daliborovy monobloky, stejne tak kdyz jsem poprve dovezl svoje monobloky verze 2. Charakterizoval bych je podobne jako TESLA ECC802S, respektive velmi casto jsem je mel v tandemu v mych monos. Setrim si je zaroven pro dalsi projekt, kterym bude phono preamp postaveny prave na ECC88 elektronkach, kde snad budou hrat prim ;). Timto moje zkusenosti s predzesilovacimi elektronkami bohuzel konci, nikdy se mi nechtelo davat "krvave" castky za raritni E83CC nebo ECC803S a vzdy jsem radeji sahl po zahranicni konkurenci, cili mi tu lezi po jednom kuse v supliku a snad se jednou donutim je sparovat a je mi jasne, ze top co lze od TESLA slyset mi unika.

Pak jsou zde kultovni "elka" aka vykonove elektronky .....TESLA EL34, ktere mohu vrele doporucit a v Primalune pravidelne odsouvaly KTxx na stridacku. Libily se mi hlavne "hnede", ktere maji opravdu masivni plastovy zaklad a bytelnou konstrukci. Zvukove neni co resit, pokud sezene clovek ctverici ve vyborne kondici, nezbyva nez si uzivat "ziveho" podani oblibenych skladeb, vyborny timing, povestne "ticho mezi notami". To je vse co se tyka vykonovych elektronek, mala ale o to zajimavejsi zkusenost.

Poslednim typem, ktery mi prosel rukama je "elektronka" Tesla 6Z31, ktera je vlastne dualnim usmernovacem a v zahranici je znama spise pod oznacenim 6X4. Pouzil jsem ji po uprave predzesilovacieXindak XA3200mk2 misto puvodniho zapojeni patice 6Z4 (je nutne prehodit zapojeni 2 pinu). Zvukove se mi jevil projev vice otevreny, detailnejsi, udernejsi basy, slo spise o nuance, ale vysledek za to stal a hlavne Tesla 6Z31 stoji desetikoruny!

Timto mam CSSR sekci uzavrenou a jdeme za zapad :).

zarkow
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zarkow »

Smekám klobouk před tvým přehledem, jako lampový elév jsem za tyto užitečné informace moc rád.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Pokud to jen jednomu hifistovi pomuze budu rad *2thumbsup*. Vzdy je to subjektivni jako hodnoceni ostatnich komponent, ale jak jsem jiz vickrat zminil, kazda znacka/typ elektronky ma urcity projev a na tom lze stavet. Nejvetsi kouzlo je v kombinovani znacek/produkce elektronek, protoze se umi paradne doplnovat, cili osazeni celeho systemu jednou znackou byva casto kratozrake a muze zbytecne pripravit jeho majitele o max. pozitek. To je muj hlavni poznatek tube rollingu *sunglases*.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Pokracuji v elektronkove serii s nasimi zapadnimi sousedy - Nemecko. Velky hrac na poli NOS produkce, neni treba dlouze predstavovat.

Kdyz se vyslovi Telefunken (zalozen 1923).... pojem s velkym P, jedna z nejlepsich znacek na svete, coz odrazi jejich poptavku i ceny na trhu. V mem pomyslnem zebricku urcite patri do nejuzsiho vyberu, i kdyz mi rucemi prosly jen ECC81/ECC82. Jejich zvuk bych popsal jako vyvazeny napric celym frekvencnim spektrem, plasticky 3D prostor s usporadanou hudebni scenou plnou nejjemnejsich nuanci nenasilne servirovane posluchaci. Vyborne se kombinuje s dalsimi premianty, kteri hraji vlastni "premier league" (Brimar a Miniwatt) *thumbs up*. Zajimavym se pak stava tip na nakup 5965 coz je presny ekvivalent ECC81, pouze pro prumyslove odvetvi, protoze zvukove je to porad Telefunken, ale za zlomek ceny.

Dale tu je elektroinzenyrsky matador Siemens & Halske zalozeny v roce 1847 (!!), ktery zanikl jiz v roce 1966. Opet mam zkusenost pouze s predzesilovacimi elektronkami, konkretne ECC81, ECC82, ECC83. Novejsi produkce, vydavana pod hlavickou "Siemens" datovana k roku 1980 me nejak neoslovila. Neni to o tom, ze by nehrala dobre, ale pripletly se mi do cesty starsi a vzacnejsi kousky vyrobene za ery Siemens & Halske (logo protnuteho S&H), ktere jsou proste dal. Obecne zvuk Siemens & Halske je posazeny trochu nize, stavnatejsi projev nez Telefunken, presto stale krasne prostorovy, detailni. Mam doma i raritni kousek v podobe "chrome plates" (jako v pripade jugoslavskych EI), ktery nabizi jeste o chlup vice zabavy nez standartni konstrukce s sedou anodou "grey plates". Obrázek

Dalsim zajimavym vyrobcem je Valvo, ktery ma take dlouholetou tradici (vyroba od roku 1924). Mam zkusenost, ze tato znacka je jedna z nejtezsich na urceni puvodu (min. ECC81,ECC83), protoze muze jit o vyrobu DE, NL, UK a je dobre znat ci dohledat konstrukci a kodove oznaceni na tele elektronky. Vysledek je ale porad stejny, jde o premiovou vyrobu tech nejlepsich znacek :twisted:. Zvukove jsou ECC8x podobne Siemens, maji hlavne vyborne podani prostoru a dynamiky, takove to "ticho" mezi notami.
Musim zminit jeste Valvo E180CC, jde o ECC81 naprosto zamenitelne, puvodne pouzivane v prumyslu a vypocetni technice (podobne jako 5965), ale maji prodlouzenou zivnostnost az 10000h a hlavne mnohdy zni jeste lepe nez vetsina ECC81, pritom jsou cenove dostupnejsi. Jedine na co si je dat pozor je je jejich rozmer neb jsou o pul palce vyssi nez klasicke ECC8x a nemusi se kazdemu vejit pod kryt pristroje viz. muj Vincent SA-T8 :lol:.

A na zaver jsem si nechal me "cerne kone" RFT, casto oznacovane jako "vychodonemecke Tesly". Uprimne, nikdy mi jako Tesly neznely, i kdyz jsem narazil na clanky a inzerci, kde byly popisovane jako Tesla. Opet mam zkusenost jen s predzesilovacimi elektronkami ala ECC81,82,83, ale urcite stoji za zkousku i vykonove EL34, i kdyz jejich cena uz tak lidova neni.

Co se tyka zvuku Ecc81,Ecc83 jsou vyborne elektronky co do pomeru kvalita/cena, jsou mene durazne a detailni jako Tesly, ale porad jako celek hraji moc dobre. Doporucuji do setup, kde je zamer umirnit projev at uz prilis basovy nebo naopak moc ostry co jde do vysek (ano i to elektronky predvadi). A nyni k oznaceni "cerny kun" .... ECC82, moje oblibene, za par drobnych odvadi neskutecnou praci, paradne utahle a uderne basy a pravo-levy prostor!! Casto jsem se k nim vracel u Primaluna integrace a nyni uspesne udavaji tempo v mych monoblocich. Setkal jsem se vsemi vyrobnimi variantami ECC82 viz obrazky:
Obrázek
Obrázek

Tony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tony »

Koudy42,
po cca siedmych rokoch som menil na svojom zosiku vsetky elektronky.
Isli prekvapivo tazko von, a relativne aj nove dnu.
Je na to nejaka finta - spray, alebo je to lepsie nechat cele “nasucho”?

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Zde bohuzel nemam zkusenost. Kdyz manipuluji s elektronkami v paticich, tak pouzivam lehky viklavy pohyb do stran. Predpokladam ze nejde o nejaky stary neudrzovany pristroj a ma standartni patice s kulatymi otvory. Pri projektu s monobloky, jsem diky vagnimu popisu koupil patice jake jsou na obrazku a drzely jak kleste, kde bylo riziko poskozeni pristroje nebo min. elektronky, proto jsem se rozhodl je nepouzit.
Obrázek

Odpovědět