Koudy: když elektronky žhnou....

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Koudy: když elektronky žhnou....

Příspěvek od Jarda69 »

Čistě teoreticky. Bedny udělat co nejvíce těžké a pak teprve případně něco pružného mezi podlahu. Ideální by bylo kdyby se ty kamenné desky daly pevně přidělat k bednám. Ale to je asi nereálné. Když budou bedny pružně na deskách a desky pružně na podlaze, tak to asi taky něco udělá, ale pak se budou bedny víc hejbat.
Dobrá finta je to vysypávání beden pískem, ale to asi moc výrobců nedělá. Dobré je závaží nahoru, ale to má největší vliv u štíhlých dvoupásem, kde je středobas hodně nad podlahou. Ale zvedá to hmotnost beden a tak to má vliv i tady.

Hmm, byl si o minutu rychlejší. Mazat už to nebudu.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Je dobre si to zkusit, protoze zmena muze byt okamzita a nic nestoji, podobne jako laborovani s umistenim/natocenim reprosoustav. Obecne necekam, ze vibrace dokazi uplne eliminovat, protoze pouzivam sloupove bedny v male mistnosti, do toho mam mekkou korkovou podlahu, ktera neni lepena, ale "zamkova" (rozebiratelna) na penove vrstve, cili netvori monolit s nivelacnim podkladem.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jaké vibrace vlastně řešíš? Když položíš ruku na vršek bedny, tak něco cítíš? Při hlasitějších pasážích?

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Rozlisuji jak se siri k poslechovemu mistu / do kresla :).

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Aha. Takhle nahlas jsem ještě nehrál *2thumbsup*

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Ono zalezi na nahravce, nektere jdou pekne hluboko a monobloky se toho opravdu neboji, jinak posloucham vyhradne vecer :).

Dnes poslech s antivibracnimi podlazkami
Obrázek

Stabilita hrozna, ale na test postaci.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Já ted mám stojanovky. Nemam hroty, ale jen podobné korkove ctverecky mezi bednou a stojanem. Na bedne mam zatez ze zeleza. Pri beznem poslechu nejsou konecky prstů cítit na bedně žádné vibrace.

New shukey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od New shukey »

koudy42 píše:
21 zář 2022 17:54
Ono zalezi na nahravce, nektere jdou pekne hluboko a monobloky se toho opravdu neboji, jinak posloucham vyhradne vecer :).

Dnes poslech s antivibracnimi podlazkami
Obrázek

Stabilita hrozna, ale na test postaci.
Bas by měl být pevný,konturovaný,úderný,žádná rozhučená rozplizlá koule.Pokud ho nemá zesilovač pod kontrolou,nepomůžou žádné podložky,ani svěcená voda.Jinak je pěkné si hrát s různými zbytky co dům dal a věřím,že i něco bude částečně efektivní,ale chtělo by to vyzkoušet i něco sofistikovanějšího,přímo určeného k těmto účelům.Vím,že je to asi proti sochifi zásadám a v očích takového člověka voodoo,ale šlo by aspoň o rozšíření obzorů a praktickou zkušenost 8-)

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

@Jarda: ano kdyz jsem mel regalovky, tak jsem mel repro - antivibracni podlozka - stojan - hroty - zulova deska a vse v pohode.

@Mara: presne tak, pri navrhu monobloku konstrukter venoval peci navrhu a spocital trafa tak, aby zvladaly jeste vetsi dynamicke spicky nez predchozi verze, a tak resim vibrace, protoze basy jdou az sklepa :). S cim mas dobrou zkusenost pod bedny z hifi tridy?

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Tak antivibracni podlozky pod bednami jsou pryc....dostavily se povestne basy "jako kdyz pleskne hovno o stan" :D. Naopak jsem pridal korkove polstarky mezi kreslo a dlazdice.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Tak antivibracni podlozky pod bednami jsou pryc....dostavily se povestne basy "jako kdyz pleskne hovno o stan" :D. Naopak jsem pridal korkove polstarky mezi kreslo a dlazdice, zase o chlup lepsi pocit z poslechu. Jen me to utvrzuje, ze mam problem pouze s vibracemi v poslechovem miste.

@Jarda: udelal jsem zmineny "handtest" na bedne a pri vyssim volume je citit jen min. zavibrovani pri basovych pasazich.

EDIT: ne o chlup, ale primo skok co se tyka eliminace vibraci co sly do kresla! Dekuji za otevreni teto diskuze, ktera upozornila a primela me resit tento doprovodny jev *thumbs up*.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Koudy, zase nedramatizuj ;-). 2x6.5 palca BR, co sa prebudza niekde nad 30Hz, to urcite nie su "basy co jdou do skkepa". Ver mi, viem o com hovorim. O existencii sub-kontra oktavy len tak nejako tusis. Ked si na cisle co sa zacina jednotkou, tak to su "basy do sklepa"

A skus si tu miestnost premerat - vibrujuce kreslo - to je podla mna len nejaky sialena rezonancia, ako sa da aj cakat pri takej velkosti. To nie je ziadna chyba ani nedostatok repro alebo zosika - proste fyzika nepusti. A to rozhodne tym, ze podlozis kreslo nevyriesis. Mozno sa ti nebude rovno triast, ale dozvuk v tej miestnosti stale bude.

A zrolovana pena v rohu - to rozhodne nie je "bass trap" to takto nefunguje. To sa takto lahko oj...bat neda. To stoji peniaze.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Ano pribarvil jsem to, mysleno ze bas je konkretni a texturovany jaky lze vymackat od lampoveho krmeni ze 17W monobloku. Mel jsem doma "vetsi" bedny s basakem pres 30cm, cili vim co je "velky" zvuk. Fyziku mistnosti jsem jiz komentoval a necekam, ze s tim zmuzu neco zasadniho. Jsem si vedom, kdyz je repro doporucene od 30m2, tak to ma sve nevyhody, ale nelituji meho rozhodnuti a nehodlam nic v tomto ohledu menit, zvlaste kdyz jsem ho kupoval nove. Ohledne basstrapu, lepsi mit vyuzity takto srolovany akusticky panel s jehlany nez nic, je tam spis ze ho mam, protoze predtim tam nebylo nic :). Pocitam s dokoupenim dalsiho hranolu jako mam napravo.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Zacnu serii o tube rollingu netradicne geograficky .....od vychodu, protoze zde mam nejmensi zkusenosti co se tyka elektronek:

Cina:
zeme "draka", dle mych zkusenosti, produkuje predevsim vyborne znejici vykonove elektronky, namatkou Shuguang KT88, 300B pripadne PSVane EL34, ktere maji opravdu vyborny pomer zvuk/cena a kolikrat i obecne nej zvuk v konkretnim zapojeni. Zajimave jsou i specificke typy, ktere je mozne sehnat jen extremne drahe u konkurence nebo raritni NOS kousky. Napada me treba 845ky par za ~1590e u KRAudio ~ vs 250e u Shuguang.

O poznani horsi je to s predzesilovacimi elektronkami, zde muzu doporucit pouze FullMusic 12A*7 nebo opet PSVane 12A*7, ktere jsou expresivni, uderne na basech s relativne zivym podanim, ale problem je s vystupni kvalitou viz. nektere me starsi prispevky, kdy jsem se setkal s vadnymi kusy.

Uplny prusvich jsou pak "ruske klony" cinskych elektronek jako 6N6, 6N1, 6x4 atp. Zde se bavime o elektronkach za desetky max. stokoruny, ktere pouziva napriklad Vincent do svych zesilovacu a zbytecne tim degraduje potencial svych hybridnich zesilovacu. Po prelampovani za ruske NOS elektronky doslo ke zlepseni hlavne udernosti na basech, dynamice a detailech a to vse za par korun, absolutne nechapu proc to nedelaji uz z vyroby. Zaroven zivotnost ruskych sousedu bude jinde nez cinske lampy v tomto pripade.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Dalsi zemi a predevsim nejvetsim soucasnym elektronkovym producentem je Rusko. Kdyz budu ignorovat deni ve svete a antipatie k teto zemi, musim konstatovat, ze ruske NOS i novodobe elektronky jsou synonymem pro TOP pomer vykon/cena!!!

Opet zacnu u vykonovych elektronek, za zminku stoji Electro-Harmonix (KT88, EL34, 6SN7) nebo Tungsol s vlastni "tridou" KT120, KT150. Dle zkusenosti s KTxx urcite doporucuji EH, neutralni projev ala "tranzistorovy" zvuk s prijemnymi sudymi harmonickymi :). Sve misto si najdou i Tungsol KT120, maji neco navic, co jsem nedokazal presne urcit a neustale se k nim vracel na ukor EH KT88, ale nakonec jsme od nich upustil, presto Tungosl hraje diky KT120/KT150 vlastni ligu. Dalsimi lampami byly Gold Lion KT88, ktere patri k tomu nej co lze mezi KT88 poridit, ale jako vzdy zalezi na konkretnim pristoji a jak zapadnou do sestavy. Za ryzi poklad povazuji 6P3S (6L6), ktere v me Primaluna Dialoge 2 vytlacily veskere KTxx a po sleze i EL34 elektronky diky vybornemu prostoru, mely utahle a uderne basy, vyrovnane napric celym frek. spektrem. Parovanou ctverici slo poridit za 1000Kc!! Velmi specificke pouziti, asi jen pro majitele Primaluna, presto dobre vedet, ze lze koupit ctverici techto elektronek za polovicni cenu jedne KT88 :) a muzou udelat neskonalou paradu.

Predzesilovaci elektronky.....za zminku stoji Sovtek 12AX7LPS, stoji par korun a umi nabidnout velmi zajimy zazitek z poslechu, konkretne v analogove vetvi- phono od Projectu. Samozrejme take Elektro-Harmonix 12AX7, 12AU7, 12AT7, velmi slusny mix pozitivnich vlastnosti, tzn. zadne "vrele, teple" podani, basy nadprumerne, uderne, celkovne projev ktery na sebe nestrhava pozornost a splnuje zaklady pro zarazeni do elektronkoveho tandemu s dalsimi znackami. Tungsol 12AX7 made in Russia me moc neoslovily, bas kulatejsi, neni tak definovany jako u konkurence, stredni a horni frekvence docela ok, ale americke NOS originaly jsou ve vsech techto aspechtech vyrazne lepsi. Zlatym hrebem soucasne produkce pak jsou Gold Lion 12AX7,12AU7 ..... vyborne se poslouchaji, neunavujici, libive az "kremove" stredy, a expresivni vysky, na zanry ala jazz, instrumentalni hudba dokazi byt partakem pro dlouhodoby poslech. Opet na basech to neni top co lze u 12A*7 osadit, ale nabizi hodne pohodove muziky a hlavne staci vymenit dve banky pro urcity zanr, cili je dobre je mit ve sbirce.
V soucasnosti pouzivam v monoblocich 6N23P (ECC88) od Reflectoru a Voshkodu. Konkretne vojensky typ Reflector 6N23P-EV (obecne vojenska produkce miva znaceni modreho kosoctverce s napisem "OTK"), ktere maji prodlouzenou zivotnost a robustnejsi konstrukci. All roundery, uderne basy, drajv, vyborne stredy, feeling, cistota projevu, radost poslouchat. Velkou konkurenci je Voshkod 6N23P, konkretne kousky z roku 1970 s double wired getter, tzn. "talir" na vrsku elektronky na dvou nozkach. Prirovnal bych je projevem k holandskym Miniwat, co se tyka stavnatych stredu a "live" vystoupeni. V monoblocich jsou trochu vybiravejsi jake elektronky maji v tandemu (ECC82) narozdil od Reflectoru, ale kdyz se doplni akuratni elektronkou ala Tesla ECC802S, tak vysledek je vyborny a opet stoji par stovek! Suma sumarum TOP zvuk a zivotnost.

Dobre zminit, ze hodne prodejcu co nabizi Voshkod 6N2P oznacuji tyto elektronky jako ECC83/12AX7, presto ze maji odlisne zhaveni a clovek si zadelava na pekne problemy pri nespravnem pouziti!!! Ve spravnem setupu se dostavi opet velka porce muziky za smesne penize.

Doporuceni dostanou i Reflector 6N6P, 6N1P ci 6X4 (jde vlastne o dualni usmernovac), ktere jsem mel v monoblocich Vincent, viz. prispevek vyse. Stejne tak v pripade sluchatkoveho zesilovace LittleDot mk3, kde 6N6P slouzi ve vykonove sekci. Spolu s nimi jsem ve sluchatkaci pouzival take male Voshkod 6ZH1P-EV(EF95), ktere hraly prim na predzesilovaci pozici a diky teto zkusenosti jsem dale cilil na tuto znacku.

Ruskou pout pak zakoncim docela netradicni elektronkou GU50, kterou pouzivam jako vykonovou, i kdyz neni v hifi uplne rozsirena min. ne v nasich koncinach, ale byla vyuzivana napriklad ve vojenske technice (stare Migy) ad. radiokomunikaci. Tim, ze jsem narazil na sikovneho konstruktera a projekt "GU50BM", tak se povedlo skloubit nekolik zajimavych faktu ...... hlavnim je frekvencni charakteristika napadne podobna legendarni elektronce 300B, pritom vykonem je GU50 cca. na dvojnasobku. Dale velka dostupnost diky dlouhodobe vyrobe tzn. 1 kus ~ 100Kc. A cele to podtrhuje konstrukce monobloku, ktery ma prikon lehce pres 100W, coz do hifi nepatri, ale pro nekoho to muze byt zajimave :).

To byl ramcovy popis a roli hraje samozrejme predevsim sestava, kterou jsem v dany moment mel, protoze za posledni 2 roky to byl turboletni vyvoj od integracu, pres delenec az po DIY monobloky :).

Odpovědět