kychtax

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
hřebík
Kontaktovat uživatele:

Re: kychtax

Příspěvek od hřebík »

blesk666 píše:
14 dub 2023 09:37
Moze to byt aj tak ze Kychtaxa ten YT bavi aj kvoli tomu, ze su tam aj nahravky koncertov ktore nevysli na ziadnom nosici ci streamovacej platforme a niektre tie koncerty su aj pekne nahrate. Potom spolu s obrazom k tomu, je to zabava pocuvat a pozerat to. Takze aj ten lacny hardware v telke a kompresia nahravky tomu nezoberu zabavnost. Navyse je to obsah ktory sa casto neda nikde inde pocut v lepsej kvalite. Zaujimave su napr zive koncerty z Londynskych “Tiny Desk” alebo Seatelskeho alternativneho radio KEXP. (je toho urciye ovela viac).
Souhlas. Z tohohle důvodu si pouštím youtube také - je tam spousta koncertů, hudebních videí... Rád tam taky objevuju nové věci... A i když kvalita není nejvyšší, někdy je pak zklamání, když si člověk pustí to samé ve vyšší kvalitě, ale bez obrazu. Ten původní komplexnější "multimediální" zážitek se někdy bez obrazu uz znovu nedostaví, byť přes slyšitelně a objektivně vyšší zvukovou kvalitu.

K přehrávání z TV: Proč ne, hraju tak relativně často také. Kromě youtube používám televizi také pro filmy, Tidal (aplikace v televizi) a občas také jako streamer třeba pro quobuz přes BubbleuUPnP z telefonu. A není to tak špatné. Rozdíl mezi zdroji je samozřejmě (dost) slyšet.

Rozumím i tomu, že někomu hraje TV líp než PC či streamer, když z PC/streameru hraje třeba přes USB/koaxiál a z TV přes optiku. Optické oddělení digitálního zdroje někdy udělá v sestavě (pozitivně) slyšitelný rozdíl, který může být "zásadnější" než nedostatky jinde.

Docela by mě zajímalo (ještě jsem nedozkoumal), zda dnes televize umí bitperfect přenos (a které), třeba pro můj scénář "quobuz přes BubbleuUPnP z telefonu do TV a TV optikou dál do DACu". Mám dojem, že případě mé TV (pát let stará LG OLED) tomu tak úplně není a pro 100% bitperfect přenos quobuzu používám jiné zdroje.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Zajímavá diskuze a "prozření".

Ono to podle mě ukazuje na jeden základní fakt - nejdůležitější a zásadní je vždy kvalita nahrávky.
Kvalitní nahrávka poslouchaná na (téměř) jakémkoliv zařízení nikdy nebude "tahat" za uši. Jasně že při poslechu třeba v autě nebo ve sluchátkách z mobilu to nebude žádné hi-fi, ale ani žádné utrpení.

V případě streamování (nemluvím o streamu z lokální sítě) si nemyslím, že by moderní TV byly nejslabším článkem řetězce. Jistě se to bude lišit podle konkrétních výrobků a způsobu připojení, ale žádná tragédie to není.

Konkrétně ke kychtaxovu "případu":

Jsou na YT kvalitní nahrávky? Některé jistě ano, např. zde již zmiňované záznamy koncertů.
Tipnul bych si, že YT asi oprávněně předpokládá, že většina uživatelů ho neprovozuje na nějakých zvukově extra kvalitních zařízeních, a tak bude používat i nějakou "líbivější" ekvalizaci. Ve spojení s vizuální složkou to pak může být celkem příjemný neurážlivý zážitek, jakkoliv ne ve smyslu pravověrného hi-fi.

Co je ovšem nepřijatelné (alespoň pro mě), to je přílišná degradace kvality v případě ztrátově komprimovaných záznamů. Mp3 v autě? To jakžtakž lze. Doma při soustředěném poslechu? Ne.
Je to tak na YT vždy? S tím nemám osobní zkušenost.

Jinak vzhledem k historii kychtaxových příspěvků se raději zdržím jakýchkoliv komentářů ohledně kabelů, podložek a podobných záležitostí a jejich vlivu na kvalitu poslechu mp3.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Len tak na pripomenutie - nie je MP3 ako MP3, ale to na tomto fóre bolo už rozoberané vela krát. Asi to netreba ďalej rozoberať.
Ešte k posluchu z TV (staršia plazma) - občas si pustím cez aparatúru (či už cez bedne, alebo sluchátka) stanicu Mezzo (klasika, jazz), ČTart (a podobné) a žiadnu traumu z toho rozhodne nemám.
Naozaj nechápem ako sa tu dokáže spustiť búrka v šerbli kvôli absolútne nepodstatným veciam. Neakceptovanie toho že má každý latku nastavenú niekde inde je cesta do pekla. Vykašlite sa na to.

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

Někteří prostě jen nechápou, že zrovna "hifista Kychtax" . . . chápeš?😉

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Jsme na hifi foru. Tak v očích někoho jsem to zabil.
Přitom mně se zdá a když se zamyslím momentálně - zdůrazňuji že z Tidalu (ne youtube) - zatím asi nejlepší zvuk, co jsem měl. Nevím, možná že jsem i v čase změnil i priority (z analytiky spíš k vřelejšímu zvuku). Např. vždycky jsem bojoval s výškami. Buď jich bylo málo a honilo se to jak se dalo (ATC, Xav před úpravou) a ty výšky nakopnul nějaký např. kabel a pak mně to trápilo, že to třeba bylo zvýrazněné na úkor dalších atributů. což u mne např. dělal Nordost Valhalla nebo někdy stříbro, což je myslím i obvyklé.. Ale.. Pak jsem si nechal v Xavianu udělat pořádně výškovou sekci v bednách a výšky se rozvinuly, ale stále je to úplně neuklidnilo. Mimochodem Roberto Barletta, chtěl neklidné výšky v mých repro vyřešit a uklidnit jejich snížením o 2-3db. Na něj to bylo moc venku a vlastně tehdy i na mně. Když mi předtím přišly (a na řadě beden od X) trochu utopené. Měl právě z tohoto důvodu z jejich utlumení obavu.
Ale.. nechal jsem si poradit i od Kocoura (a za tu radu a trpělivost s vysvětlováním Ti moc děkuji!), ať na výšky raději nesahám, že pokud je problém v sestavě, pak mi proto mohou vadit. Ale je možné, že s jeho vyřešením se to může srovnat!? A naopak při jejich utlumení od 2db už by mi v budoucnu mohly chybět?! Takže jsem tuto radu uposlechl a zkusil dále řešit vylepšení/ nahrazením lepších součástek ve výhybce za ještě lepší (plus další drobnosti), konkrétně nakonec odpory Mundorf Supreme a Mundorf MCap EVO Silver Gold Oil kapacitory. A toto u mne velmi pomohlo, ty ještě lehce rozježené výšky dostaly klid, ale přitom jsem o ně nepřišel - krásně si to sedlo.
Tak taková malá úvaha nad vývojem.

PS1. Mimochodem, Xavian už má úpravu Virtuos již i přímo v ceníku, jak je ta úprava již asi populární. *2thumbsup* https://eshop.xavian.cz/upgrade-program ... -virtuosa/
PS2. Kluci z Brna Kocour a Rix, jste borci a děkuji za Vaše rady a úpravy - *klanimse*
a taky můj dík patří Dastovi, Nordlandovi, Zabinymu a dalším kolegům, majitelům Xavian za rady. Děkuji!
Přílohy
xavian.jpg

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

To co popisuji výš. Třeba na tomhle videu níž, jsem přes sluchátka zřetelně slyšel nádechy, různou sílu, a nějakou texturu, jejich charakter. Na bednách ano, ale dosti méně a ne vždy. A pokud jsem toho docílil (před úpravou beden), tak zase hudba byla posazená výš a pocitově mi chyběla plnost, váha orchestru nebyla taková jakou by měla mít a jaká by asi měla být. Po úpravách, změnách (vč v repro) je dosaženo obojího, dění na výškách už mi množstvím vyhovuje, různé ruchy a nádechy jsou zřetelné a zároveň orchestr má tělo a váhu, že nemám problém si představit živý orchestr. (samozřejmě kvalitativně je to pořád pouze Yt), ale v nějakém hodnocení "makro" a celku, ne mikro detailů, už mi to vyhovuje.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Cau Honzo, to co pises o vyskach a plnosti a tak, to se resi mnohem, ale MNOHEM efektivneji akustikou. Ale chapu, ze ne kazdy ma moznosti.
kychtax píše:
14 dub 2023 13:20
Mimochodem Roberto Barletta, chtěl neklidné výšky v mých repro vyřešit a uklidnit jejich snížením o 2-3db. Na něj to bylo moc venku a vlastně tehdy i na mně. Když mi předtím přišly (a na řadě beden od X) trochu utopené. Měl právě z tohoto důvodu z jejich utlumení obavu.
Zajimave. To mozna i trochu vysvetluje, proc mi zatim vsechny Xaviany co jsem zatim slysel prisly, jako kdyby to hralo jak pod dekou, utlumene. No asi to takhle ma pan Barletta rad, mne to teda prijde ponekud nerealisticke.

Jinak ohledne YT jako zdroje - mne to teda rozhodne nijak neurazi. Jasne, kvalitou to zaostava, ale jak uz bylo psano, je tam spousta veci, ktere nikde jinde nejsou a hlavni je samotna kvalita nahravky. Oproti tomu neni zas az tak podstatne, ze to je v nejakem ztratovem formatu. Spis by mi vadil ten opticky vystup z TV. Kdyz uz SPDIF, tak spis koax nebo AES/EBU, ale hlavne - u SPDIF transportu hraje kvalita SPDIF vystupu u zdroje celkem podstatnou roli, a to u TV asi nebude nic moc.

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

Rozdil Discovery vyskac vs Revelator 7000 zvukove, plus lepsi kondenzatory a rezistory pred vyskacem, to je o uplne jinem vjemu nez co se udela akustikou. To neni o ciste spl urovni vysek.

Akustikou se udela hodne, ale z monacoru revelator neudela, z bennicu superior taky, stejne tak z obi dvoulinky ani zakladni postribreny jantzen zvukove neudela.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Jo, ja to nemyslel tak, ze to, cim vsim si prosel, nema vliv. Spis to vidim trochu optikou paretova pravidla - kdy ty problemy vyresil za cenu hodne casu, energie, zkouseni, spekulovani a nakladu. Kdyby sel cestou uprav akustiky, bylo by to efektivnejsi, alespon pro vyznamnou cast tech problemu. Ale jak jsem psal, taky chapu, ze ne kazdy tohle chce, nebo muze resit.

Roberto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roberto »

Tidal Hifi používám a spokojenost, i kdyz ne všechny nahrávky jsou super. Něco podobného nabizi i Youtube , Music Premium za 149,-/mesíčně, měl by tam být i hires. Má někdo zkušenost?

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Tiež používam Premium, zdá sa mi, že kvalita je vyššia voči free, ale žiaľ, myslím si, že ani hi-res, ani lossless to nie je :(

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

s akustikou jsem víceméně spokojený v rámci obývačky. Ale jak píše Kocour s pořádně udělanými výškáči je ta pomyslná hranice kde se "začíná" o dost výše. A naopak nemůžu s "základem" dosáhnout někam, když budou ty vyšší frekvence potlačené nebo jim bude něco jiného chybět, nebude to dotaženo.
Často to je možná ten typ upgrade, který člověk nepochopí, dokud ho neudělal, neslyší u sebe, nemá tu zkušenost.
Dobrý je si poslechnout někde např. beryliovou Bliesmu *2thumbsup*

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Bliesmu proto, aby pochopil jak můžou výšky hrát a jak hrají člověku doma. U mně to tak bylo. Mně to posunulo k tomu se tím ještě chtít zabývat a rozhodně té zkušenosti nelituji, viz předchozí příspěvky.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

To znamena ze chces ist do bedni kde tie Bliesmy budu osadene?

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

no to ne. To bych se pohyboval někde úplně jinde. Jenom přiblížit, vylepšit v rámci možností, co tam je. Kalota SC Revelator mi vyhovuje.

Odpovědět