Jak jsem slíbil napíši něco o průběhu úpravy akustiky pomocí stropních podhledů. Celková plocha cca 365x200 vč otapetování obrazovou tapetou mi zabrala sobotní dopoledne - asi 4 hodinky práce.
- panely jsem začal lepit od středu pod stropem směrem doleva a dolů. Jde to velmi lehce. Použil jsem montážní lepidlo Soudal 48A, po vytlačení klasické housenky po vnějším okraji a rozetření stěrkou směrem ku středu jsem panel umístil na požadované místo a lehce přitlačil, po 1 min. je spoj již dostatečně pevný pro přiložení dalšího čtverce. Pozn. přitlačit opravdu lehce, promáčknutí nebo zlomení panelu není problém.
- poslední čtverce ve sloupci jsem dořezával přímo k nábytku. Pro tento účel jsem částečně sestavil jednu skříňku na finální výšku a tu jsem posunoval po celé šířce budoucího obkladu. Řezání jde lehce klasickým konstrukčním nožem (obklad je o něco málo pevnější než polystyrén). Na foto je také vidět struktura panelu. Pozn. řezat raději venku (terasa, balkón apod.) vzniká jemný prach, v žádném případě poblíž komponentů popř. sbíry LP či CD.
- na předchozím fotu jsou vidět i nevzhledné spáry vzniklé jednak mírně křivým stropem resp. sádrokartonovým podhledem a také tím, že panely jsou opravdu primárně určeny pro usazení do profilů a hrany nejsou zvlášť upravovány. Na zakrytí spár jsem koupil speciální pružnou "látkovou" pásku - velmi tenká a přizpůsobí se každé spáře či trhlině. Po dolepení a případném dořezání jsem zakryl spáry uvedenou páskou, foto je ze stavu před zahájením těchto úprav. (foto po zakrytí spár nějak nevyšlo). Pozn. pro profesionální vzhled lze spáry překrýt lištami např. lištami z masivu 15x4 mm a namořit třeba v barvě repro, povrch panelů nechat původní (mě by se to líbilo více, ale když jsem tu tapetu tak potřeboval)
- nalepení obrazové tapety nebudu rozebírat, foto je ihned po dokončení. Po vyschnutí se tapeta pořádně vypnula, nevypadá to nejhůř. Pozn. tyto obrazové tapety německé výroby se lehce "promáčí" - natřít lepidlem a plácnout na zeď, tapeta se opravdu velice dobře napne.
- konečně se dostávám k tomu hlavnímu - změně akustiky. Ještě k vlhké tapetě jsem rozvinul sestavu a pustil jsem si svoje "testovací" CD - Divné století od Nohavici. Jedním slovem paráda. Tak pozitivní změnu jsem nečekal. Zvuk sestavy je opravdu lepší. Poprvé jsem takové zlepšení zaznamenal asi před měsícem, kdy jsem BWíčkám pořídil Cerabally. Je to další posun. Nemám zatím zapojený gramec, ale už se těším na analogový večer. Původně jsem chtěl počkat až dodělám střední část skříňkové sestavy, ale až to dopíšu jdu zapojovat.
- v souvislosti s tím, že mi zbyly nějaké čtverce uvažuji z nich udělat podstavy pod repro, vtlačit do čtverců něco pevnějšího v místech kde jsou Cerabally. Nemám však představu co přinese utlumení odrazů směřujících z beden kolmo dolů. Ale tyto experimenty přijdou až posléze. Nejprve musím začistit tapetu, dát tam lišty, vymalovat zbylá bílá místa a hlavně dodělat nábytek a dolepit panely dole za bednami. Potom řádně umístit a naladit gramec atd.
- snad se mi podaří vyrobit ze zbylých panelů dva "paravány" v rámu o velikosti 120x60 cm, které bych mohl zapůjčit "experimentátorům" za podmínky bezpečného koloběhu, ale dříve jak koncem května to nebude.
-pro dnešek stačí a jdu zapojovat gramec.