marasten

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
marasten
Příspěvky: 223
Registrován: 20 pro 2009 09:58
Kontaktovat uživatele:

marasten

Příspěvek od marasten »

Zdravím všechny,
jsem tu už nějakou tu dobu a pár těch příspěvků jsem už taky vypotil :lol: a tak nastal čas si zařídit takový to svoje vlákýnko.
Jmenuji se Martin a o hi-fi se zajímám asi od 17 let, což je už necelá půlka mého života (sakra ten čas letí). Rozhodně se nepovažuju za člověka, který je nějak zvláště zkušený, ale bez zkušeností taky nejsem (něco už jsem slyšel) a jelikož deně mám možnost slyšet hudební nástroje (piáno) na živo, tak nějakej základ tam je :) .
Když se podívám na můj dosavadní vývoj v hi-fi, hig-end doma mít asi nikdy nebudu, tak už mě pár zajímavých věcí prošlo rukama. Něco bylo jen krátce, ať už z důvodů jenom zapůjčení či mě to zvukově nevyhovovalo a něco u mě zůstalo na delší dobu. Nepatřím mezi ty co komponenty mění nějak často a když se už konečně pro něco rozhoupám a pořídím si to, tak to u mě zůstává delší dobu ( řádově roky ). Zastávám názor, že když změna, tak musí být pořádná. Jinak to podle mě nemá smysl a jsou to zbytečně vyhozené těžce nabyté finance. Taková ta změna typu " poslouchej jak ty výšky jsou ještě o kousek detajlnější a ty středy o fous jasnější " to není nic pro mě. Mě to musí vždy praštit do uší (samozřejmě k lepšímu) jinak to nemá cenu. Nic méně je fakt, že se stoupající kvalitou je to čím dál těžší a mnohonásobně dražší a tak se výměny prodlužují a jednou nakonec ustanou.
V poslední době se mě stala taková zajímavá věc a to , že jsem asi TOTÁLNĚ propad analogu ve fopmě LP :mrgreen: . Je to zajímavé, protože když se podívám nazpět, tak gramofonů jse u mě vystřídalo zdaleka nejvíce ze všech druhů komponentů, ale chytlo mě to až teď. Člověk asi musí dozrát nebo co. Asi něco jako s klasikou, tam jsem se ještě nedostal. Ve výběru hudby mám docela široký záběr a jediné co nemusím je obligátní dechovka a pak takové ty "tvrdší" žánry ( metal, hardrock, atd. ...), nejvíce v oblibě má blues a jazz, ale i nějaký ten pop a nějakou tu "elektriku" :) .
No a teď co mě přišlo pod rukama. Zmíním se jen o tom hlavním.Nikdy jsem nevlastnil něco jako minisystém nebo midisystém a takové podobné věci. Doma byl vždy základ zesilovač a reprosoustavy, magnetofon, gramofon.
Moje první vlastní reprodukční zařízení, pominu li osobní kazetový přehrávač ( nebylo to Sony) Aiwa, momochodem velice povedený s celokovovou mechanikou, dolby B, autoreverzem a relativně dlouhou výdrží, byl nějaký dělaný zesilovač ( už fakt nevím co to bylo) a stojanové bedýnky Videoton (typ ?). Pak přišel na řadu další zesilovač Tesla tovární výroby a můj první vlastní gramofon Tesla NC 440 s přenoskou Tesla NM 2101. Dále na řadu přišel nový zesilovač NAD 310. S odstupem času musím říct, že ač je to základní model, byl velice dobrý a v poměru výkon/cena super. K němu přibyly nové reprosoustavy Dali 606, připojené kabelem Dali Boa. Potom mé první ochutnání CD formátu ve formě NAD 512 připojen něčím od XLO a k němu tuner NAD 402 (ten byl taky velmi povedený).
S tímto systémem jsem vydržel nějaký ten rok během tohoto času nastal změna jen u gramofonu a to na super stroj Marantz. Nádherný stroj s přímím náhonem, perfektní ramínko osazené vložkou Ortofon OMB5. Bohužel si typ nepamatuji, bylo to poctivých cca 15 kylo kvality. Bohužel jsem to v té době nějak nedokázal ocenit. Dodnes toho lituji.
Po čase následovala taková druhá hlavní vlna obměny přístrojů a úprk do o hodně kvalitnějších vod. Celá obměna proběhla během jednoho roku (mimo kabeláže).Zakoupil jsem můj vysněný lampový zesilovač a to Audiomat Arpege a k němu a k němu (ač se to zdá nelogické kuli citlivosti) reprosoustavy Shan Emotion 520 a jako zdroj Regu Planet.
Od té doby nastala změna jen u gramofonu a to, že po době "bez" jsem měl JVC, pak následoval velice pěkný a dobře hrající Tesla NC 450 s přenoskou Shure M44MA, který byl loni na vánoce vyměněn za můj první nový gramofon Pro-ject Debut III Esprit s přenoskou Ortofom M2Red. A zde mě ten analog dokonale pohltil *hura* .
Ještě jsem zapoměl na phono předzesilovače: Aura PZ2 ( velice dobrý s bateriovým napájením) a NAD PP1. Ta Aura byla lepší. A dnes má Pro-ject Tube box II.
Co se týka kabeláže, tak po mnoho a mnoho dnů, no spíše týdnů testů všeho možného, v četně reprokabelů, kde set 2x2m vážil asi 8 kilo :shock: jsem zakotvil o Nordostu a to konkrétně Solar Wind a Blue Heaven.
No a to je prozatím vše.
Jako správný LP nadšenec jsem si už objednal pračku na LP. Myslím si, že ta by měla být povinou výbavou každého fandy analogové drážky, stejně jako kartáček na LP.
Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
lachim
Příspěvky: 2257
Registrován: 17 dub 2008 18:43
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od lachim »

marasten

velice pěkné představení.
skvělá instalace.
je vidět, že i za (relativně) málo peněz lze vytvořit vyváženou sestavu.
vidím i napájecí kabel v.d.h. genie nebo to je jen podobný oplet?
jak jsi vybíral zesilovač k bednám? je to , pro mě, zcela ojedinělá kombinace.
většinou lze shan vidět s "tradičnějšími" zesilovači.
máš, zdá se, ideálně velkou místnost a pohodové spolubydlící.
přeji hezký poslech!

marasten
Příspěvky: 223
Registrován: 20 pro 2009 09:58
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od marasten »

lachim - díky
Kabel je v.d.h. genie , máš dobré oko *thumbs up* je zapojen do Audiomatu (jediný kde se dá vyměnit).
Ten výběr byl zajímavý, původně by mě taky nenapadlo to dávat dohromady, ale nakonec souhrou okolností se to nějak sešlo a on to k sobě jde. Já neposlouchám nějak nahlas ( když je volume na deváté hodině, tak to je maximum) a synfonické orchestry taky nemusím a tak tu relativně nízkou citlivost neřeším.
Místnost je cca 23m čtverečných a spolubydlící momentálně nejsou :mrgreen:

Uživatelský avatar
Mark Levinson
Příspěvky: 1361
Registrován: 17 dub 2008 20:39
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od Mark Levinson »

Pěkné představení, jak píše Lachim. Pěkná sestava, vysněný zesilovač je legenda a Regu dobře znám, zvukově zdařilý přehrávač charakterem se blíží vinylu. Ustavení ideální a odpovídá tomu, že si člověk zatím může dělat co chce ;)
Přeju hodně příjemných poslechových zážitků *thumbs up*

Uživatelský avatar
lachim
Příspěvky: 2257
Registrován: 17 dub 2008 18:43
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od lachim »

marasten

napájecí kabely lze vyměnit téměř všude.
otázka poměru výkon/cena.
troufám si tvrdit, že by se vyplatilo k tomu cdp rega vyměnit napájecí šňůru za kvalitní, stíněnou.
nebo právě v.d.h. genie. což by bylo ještě lepší. kvůli jeho filtarčním vlastnostem.
(jak změřil pma)
mě by to "na počkání" udělal maestro pytel. ty jistě také někoho najdeš.
pokud by jsi měnil, tak délku 1,8m a více.
myslím, že by to bylo slyšet.
23 m2 je parádička. pokud máš dobrý poměr stran a kapku akustiku....
bude ti to hrát "jako z praku".
přesně tyhle tvé shan má můj blízký soused zabalené na půdě.
už tak 3 roky ho tlačím do zesíku, cdp a vytvoření stereo sestavy.
tak mu pošlu tvůj "link".
:-)

Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 2228
Registrován: 07 črc 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: marasten

Příspěvek od fox »

Máš to moc pěkné. Gratuluji. Je zajímavé sledovat, cestu vyzrálých hifistů ke gramofonu.

Uživatelský avatar
Davidus
Příspěvky: 348
Registrován: 19 úno 2010 23:10
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od Davidus »

Moc hezká sestavička. Zaujal mě ten Audiomat. Něco jsem o něm přečetl a docela lituji, že jsem na něj nenarazil dřív. Teď již mám NVE.

marasten
Příspěvky: 223
Registrován: 20 pro 2009 09:58
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od marasten »

lachim

abych řek pravdu, pouštět se do výměny napájecího kabelu u ty Regy, tak do toho bych asi nešel.
Kabel je tam na pevno, taková ta klasicská tkanička a ještě by se musel zvětšovat otvor, aby to tam vezlo. A vrtat kůli tomu do cca 5mm silné stěny z hliníku, tak to se mě nechce. Kdyby to bylo v nějaké plastové destičce, nebo možná i v plechu, by se o tom dalo uvažovat, ale takhle ne.
Co se týká akustiky, tak tam mám velké rezervy, chtělo by to s tím něco udělat, ale zatím se k tomu nemůžu nějak dokopat a při mým požadavku aby to nerušilo vzhled interiéru to nebude ani jednoduché. Je to přeci jenom obývák a né jenom poslechovka.
S bedýnkama jsem spokojen, ikdyž na netu občas čtu, že jsou nic moc,tak si myslím, žei nový za ty peníze co stály měly velmi dobrý poměr cenny vůči kvalitě a když si vezmu za kolik se teď dají koupit bazarové (cca 18000kč), tak je to velmi výhodná koupě. Jen si člověk musí uvědomit, že to objemově jsou spíše regálovky, to dělá ten tvar a síla stěn 26 a 34mm ( jsou velmi fortelně udělány.

Davidus
Jo, jo Audiomat je super *klanimse*
Teď je dobré, že má u nás zase po delší době zastoupení (dříve dovážel p.Slanec - AudioART).
Jen ty ceny, hlavně vyšších modelů jsou už hodně vysoko (aspoň pro mě) :(

Uživatelský avatar
lachim
Příspěvky: 2257
Registrován: 17 dub 2008 18:43
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od lachim »

marasten

šňůru chápu..
s akustikou lze i v obýváku dělat spoustu pohledově pěkných věcí.
ale pokud jsi takhle spokojený, tak si užívej hudby z vyvážené, krásné sestavy.

marasten
Příspěvky: 223
Registrován: 20 pro 2009 09:58
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od marasten »

No, abych řekl pravdu s akustikou moc spokojen nejsem, i když nějaká katastrofofa to taky není, prostě obývák ;)

marasten
Příspěvky: 223
Registrován: 20 pro 2009 09:58
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od marasten »

Tak jako správný analogový potažmo gramofonový nadšenec, jsem si udělal radost.

Právě jsem si domů přiezl pračku na LP desky OKKI NOKKI *hura* *hura* *hura* *jupi* *jupi* *jupi*

O proti starší verzi vypadá o moc lépe *thumbs up* povtch z hliníkového plechu s bezchybným eloxem v mém případě matné černé barvy.
Mám též akrylátový kryt, aby se na ni neprášilo *hura*

PS.: v zádu na štítku je uvedeno "made in Germany" *bravo*

mfr
Příspěvky: 35
Registrován: 21 pro 2008 22:57
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od mfr »

marasten píše:Právě jsem si domů přiezl pračku na LP desky OKKI NOKKI
kdes ji koupil?

marasten
Příspěvky: 223
Registrován: 20 pro 2009 09:58
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od marasten »

mfr píše:
marasten píše:Právě jsem si domů přiezl pračku na LP desky OKKI NOKKI
kdes ji koupil?
Kde by, u pana Bricha ve studiu Britek. Objednal jsem on zajistil, já zaplatil a odvezl. Normální nákup *thumbs up*

Jinak je dováží p.Diok z Panského Dvora, určitěmá pár kousků skladem. ta moje je taky původně od p. Dioka.

jkb4
Příspěvky: 245
Registrován: 14 led 2009 20:19
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od jkb4 »

Zajímavá sestava. Pro komorní poslech to může být skvělé. Mně nejvíc zaujal ten regál na komponenty. Tos dělal sám nebo je to komerční výrobek?

mfr
Příspěvky: 35
Registrován: 21 pro 2008 22:57
Kontaktovat uživatele:

Re: marasten

Příspěvek od mfr »

marasten píše:
mfr píše:
marasten píše:Právě jsem si domů přiezl pračku na LP desky OKKI NOKKI
kdes ji koupil?
Kde by, u pana Bricha ve studiu Britek. Objednal jsem on zajistil, já zaplatil a odvezl. Normální nákup *thumbs up*

Jinak je dováží p.Diok z Panského Dvora, určitěmá pár kousků skladem. ta moje je taky původně od p. Dioka.
vim ze je dovazeji do P.Dvora, proto jsem se ptal, abych zjistil, kde nakupuji hradecaci...

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti