NA

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
bacil2
Kontaktovat uživatele:

Re: NA

Příspěvek od bacil2 »

NA píše:
03 zář 2023 21:05
Bacile, představ si, že někomu jinému zase přijde neskutečné, že si někdo myslí, že podle dělící frekvence a strmosti vyhybky právě ten dotyčný pozná jak to hraje.
Tu niekto tvrdil, že sa zvuk pozná podľa deliacej frekvencie a strmosti vyhybky??? Nevkladaj mi láskavo do huby niečo, čo som nepovedal!

... a mimochodom, samozrejme ak to nie je tajné, akú to má deliacu frekvenciu a strmosť výchybky? ;)

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

vyhybky jsou realizované ze špičkových součástek od firmy Mundorf a jsou velmi netradiční koncepce.

Více zde: https://noble-audio.webnode.cz/products/stone/
:lol:

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

NA píše:
03 zář 2023 21:05
Aleskla, s vážnými zájemci jsem připraven se na provedení povrchu domluvit.

Bacilovi děkuju za názor. Akorát nechápu proč bych měl od něj dostávat nějakou šanci. Nemám ambice se zavděčit všem lidem, prokletí tohoto druhu mě naštěstí neobtěžuje.
Bacile, představ si, že někomu jinému zase přijde neskutečné, že si někdo myslí, že podle dělící frekvence a strmosti vyhybky právě ten dotyčný pozná jak to hraje. Respektive, že jeho představa o tom správném zvukovém podání je správná i pro ostatní, a že ten jeho názor je nějak nadřazen.
Zdá se, že si bacil předsatvuje, že on je nějakým správným arbitrem toto posuzovat.
Buď vždycky trpělivý k chybám druhých, sám jich máš mnoho, které potřebují také shovívavost.
A neumíš-li udělat sám sebe dokonalým, jak to můžeš očekávat u druhých?

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Fidji99,
kdybych nebyl trpělivý a shovívavý, tak bych reagoval třeba jako MaBat na slovanetu a nazýval bych názorové oponenty za magory, blázny a pod.
Noble Audio - výroba a prodej

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... a akú to má deliacu frekvenciu a strmosť výhybky?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

No predsa výbornú, takú "akurát" :)

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

...
Bacil.jpg

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Obrátil se na mě čerstvý majitel vintage reprosoustav MB Quart 980 S II (r.1986-1990, 3.200,- DM)

Bedny pořídil i když nebyl možný jejich poslech. Bohužel, jak se nezřídka u staré techniky s všelijakou minulostí za ty dlouhé roky stává, tak bedny mají jak se nakonec u mě ukázalo technický problém. Po poslechu doma si jejich nový majitel hned všiml výrazného podání výšek s hodně nepříjemným podáním sykavek. Bylo to natolik nepříjemné, že ho to donutilo ten problém řešit a obrátil se na mě. Takže v tomto případě nešlo o touhu po lepším zvuku přes klasický upgrade vyhybek na lepší součástky, ale vyřešení vyloženého problému ve zvuku.

Provedl jsem základní měření průběhu impedance a frekvenčního průběhu na poslechové ose beden.
Z výsledků bylo hned zjevné, že bedny jsou vyladěné do co nejvyšší možné citlivosti, tedy logicky se slabším zastoupením hlubokých basů a ještě se zvýrazněným pásmem výšek. To samo o sobě dělá zvuk tenkým a světlým.
Zde se k tomu ještě přičetl problém s jedním výškovým reproduktorem, druhá bedna měla zcela rozdílný frekvenční průběh na výškách s převýšením o cca. +5dB, a rozdíl byl patrný i na impedanční průběhu.
Po změření impedančky a frekvenčky samotných výškáčů bylo hned jasné, že na vině je měnič, nikoli nějaký problém ve vyhybce. To celou situaci komplikovalo, protože jsem si původně myslel, že budu řešit pouze lehčí ladění ve vyhybce v podobě přídavného utlumení výšek, případného umravňování rezonance středové kovové kaloty, pokud by nebyla řádně potlačena a výměnu některých klíčových součástek vyhybky pro výškový a středový reproduktor pro dosažení větší čistoty a hladkosti na vrchním pásmu.
Po rozdělání výškáčů jsem zjistil, že ten co je zjevně v nepořádku prošel masivní opravou v podobě neodborného zásahu. Náhradní výškáč není snadné sehnat, a to i přesto, že vizuálně shodné se nacházejí v mnoha modelech této značky z té doby. Jsou totiž 4 i 8 Ohmové varianty a ještě se liší dalšíma technickýma parametrama. V nabídce bazarů zrovna nebyly žádné vhodné výškáče MB Quart, natož přesně tyto model. Ale byly nalezeny stojanové 2p za přívětivou cenu které ale měly podle dostupných informací výškáče jiné, 8 a ne 4 Ohmové. Pro běžného odvážlivce se šroubovákem a pájkou by to nepřinášelo dobré řešení, protože to vyžaduje udělat impedanční a akustická měření samotných měničů, práci v simulátoru a doladit vyhybky na nový měnič. Pro mě to je ale jen otázka času a práce, takže jsem na tuto možnost vyřešení problému kývl a do pár dní jsem měl v rukou "nové" výškáče. Trochu jsem měl obavy aby jejich citlivost nebyla o moc nižší což by plány vyřešení problému mohlo překazit. V plánu sice bylo u beden snížit hladinu výšek, takže nějaké 2dB dolu by nebyl problém, ale třeba 4 už pravděpodobně ano. Takže tři dny napětí jak to dopadne. Naštěstí realita byla taková, že citlivost byla dost podobná a přeladění vyhybky se dalo rozumně udělat. Výsledný frekvenční průběh jsem ladil s útlumem na výškách nad 3kHz proti původnímu stavu o cca 2,5dB, což se při následném poslechu ukázalo pro mě jako optimální.
Nové součástky vyhybek byly zvoleny rozumně vzhledem k hodnotě beden, tedy žádné kondíky za tisíc a více. Před výškáčem byl nahrazen kondenzátor MKT za nižší řadu MKP Jantzen, bipolární elektrolyt za MKP a odpory před kalotama byly použité kvalitnější metalizované provedení.

Měření impedančního průběhu těchto beden ukázalo další a zprvu netušený problém a tím je hodnota minimální impedance v oblasti vyšších basů, ta je totiž v poměrně širokém rozsahu frekvencí pouhých 2,4 ohm! To jsou sice hodnoty na které a i pod padají impedance i u současných beden z vysokých cenových tříd při použití 2-3 basových měničů, ale u těchto beden se počítá, že je budou krmit nákladné monobloky a ty umí hrát bez potíží i do dvou ohmů. Ale staré bedny nižší třídy dostanou za partnery většinou nějaké slabší integráče, a pro ně je to velmi proudově zatěžující. Takže jim výrazněji vzroste zkreslení a při vyšších hlasitostech by dokonce mohly vypínat ochrany.
Rozhodl jsem se tento problém také odstranit, hlavně proto, že to jde jednoduše a v případě těchto beden dokonce bez negativních následků pro zvuk. 980 jsou totiž naštěstí uzavřené bedny a ještě na basech slušně podvyživené, což je krásně patrné v porovnání s mými Stonehenge, které jsou co se basů týká vlastně totožné kategorie. Také mají dva 8“ basáky v uzavřených skříních a i velmi podobný vnitřní objem, přesto mají už na 70Hz +3 a na 30Hz dokonce +8dB proti těmto 980. Takže řešení bylo jednoduché, prostě použít dostatečně výkonově dimenzovaný odpor 0,5 ohmu. V daných podmínkách těchto beden to nepřineslo žádné nepříjemné zdůraznění basů a ztrátu prokreslenosti spodku jako by hrozilo u beden vyladěných na plnohodnotné spodky v basreflexové konstrukci, ba naopak to na basech jemně pomohlo. Takže výsledný stav jsou již rozumnější téměř 3 ohmy na impedančním minimu.

Tyto bedny mají jednu poměrně velkou vzácnost, přípojné reproterminly jsou na dně beden. Navíc to jsou sice už šroubovací terminály, ale je to jenom niklovaná mosaz. To je celkem nešikovné, takže bedny ještě dostaly do spodní zadní části nové vysoce kvalitní měděné a pozlacené low mass reproterminály.
Při kontrolním poslechu po úpravách jsem mohl konstatovat, že zvuk mě ničím vyloženě neirituje, takže cíl byl splněn a bedny budou ještě dlouho sloužit ke spokojenosti.
MB Quart 980 S II obrázek.jpg
MB Quart 980 S II vyhybky.jpg

Mike_Czech
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike_Czech »

Zdravím Vás Pavle, za mne parádní práce *palec*
Mám rád Vintage techniku, ale je potřeba aby si majitelé nově pořízených kousků uvědomili,
že je opravdu po těch letech vhodné svěřit takto staré přístroje nebo v tomto případě reprobedny odborníkům a nechali je prohlédnout.
Věřím, že bedny budou po Vašem servisním zásahu hrát velmi dobře a to dlouhou řadu let
a gratuluji novému majiteli, tento model rozhodně nehraje špatně *palec*

seas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od seas »

Pěkný *palec* . Basáky vypadaj na "naše" TVM.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

ARN 6604(8) 8"
IMG_20241125_220333.jpg

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Jsou jen velmi podobné na první pohled.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

seas píše:
25 lis 2024 21:12
Pěkný *palec* . Basáky vypadaj na "naše" TVM.
Jsou to Grundigy, a jsou parametrově jinde...

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

to je přesně důvod proč nekupovat vintage bedny - vzhledově možná OK ale parametrově jsou dnes měniče jinde

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

tak on ne každý má k dispozici statisíce na nové bedny. Pokud vybíráš mezi léty prověřenými (povedenými) modely, které jsou technicky v pořádku, nemusí to být špatné řešení. Z druhé strany, při prodeji beden, které bych pořizoval nové, budu tratit znatelně víc, než když pošlu do světa 2nd hand.

Odpovědět