Panzer

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Panzer
Kontaktovat uživatele:

Panzer

Příspěvek od Panzer »

Ahoj,

strucne predstaveni: Stavime dum, a zaroven s tim planuji porizeni noveho (prvniho poradneho) audia pro prehravani. Vetsinu zkusenosti s muzikou a kvalitou zvuku mam spis z "druhe strany" - hral jsem na baskytaru v ruznych amaterskych metalovych partickach, cas od casu vylet do o neco mekciho rocku, jamovani s kamarady.

Muziku vetsinou posloucham na sluchatkach (Beyerdynamic DT 931) z pocitace, po vetsinu casu pres externi MOTU 828 (pokud neni zrovna ve zkusebne, pripadne u nekoho doma). Repro mam jen prtavce Tannoy Mercury M2 (v soucasnem byte stejne moc mista neni).

Na basu v soucasnosti hraju pres staveny aparat Rozdall (stavi to Rudolf Rozdalovsky) Dual Bass Gun 150 - lampovy dvoukanal, osazeni a vice na http://www.rozdall.cz/index.php?akc=basove. K tomu mam pripojenou jednu 1x15" a jednu 4x10" bednu. Basu mam poslednich cca pet let Stuart Spector Design Euro 5-LX, aktivni 5-prazec s prubeznym krkem (take vyrabena u nas kousek od Plzne) - vice viz http://www.spectorbass.com/bass_euro_Euro5LX_1.html.

Ted uz ale moc casu na hrani nemam, takze se me muzicirovani postupne omezuje na jamicek parkrat do roka, a vyrazne vic muziku posloucham. Nove bydleni taky poskytne vice prostoru (a snizi pravdepodobnost pomsty sousedu pri vyssi poslechove hlasitosti).

Z muziky posloucham metal (coz lze ocekavat, vzhledem k tomu ze jsem se ho pokousel nejakych 20 let hrat - ojoj, to to leti), ale s pribyvajicim vekem je metalu mene a mene a pomer je spolednich pet-deset let vyrazne ve prospech mekciho rocku, blues a jazzu (takze typicke kolecko "tohle si musis poslechnout" pri navsteve nekoho ze znamych casto vypada cca Slipknot - Tom Waits - Pink Floyd - John Coltrane - Yat-Kha :-)

Asi nejzhavejsi kandidat na novou sestavu je Xavian Giulia (jednak se mi libi zvukove, jednak jsem - viz soucasny aparat a nastroj - patriot ve smysluplnych mezich (pokud je neco srovnatelne slusne, dam prednost ceskemu, resp. evropskemu vyrobci, ale kupovat trikrat drazsi a trikrat mene kvalitni vec jenom kvuli made in mi na druhou stranu prijde jako nesmysl). Co se tyka zesilovace, uvazuju o doporucenem Vincent SV-234, a premyslim (to jsem ale zatim neslysel) nad kombinaci Vincentiho lampove predzesu SA-T1 a monobloku SP-T100. K tomu nejaky slusny DAC - naprostou vetsinu hudby mam ve FLAC formatu na file serveru. Rad si necham poradit...

Z pohledu hifismu jsem tedy zhruba v prvnim stadiu nakazy - nadsene objevovani ;-) muj vyvoj brzdi jedna ma zasadni vlastnost (asi charakteristicka vzhledem k diagnoze studia na MFF) - kdyz se neco nejak deje, musim chapat proc; slyset bez pochopeni mi nestaci (pochopit bez toho, abych slysel rozdil ale akceptuji) :-) O to je ale cely proces zabavnejsi (nastesti materialu ke studiu je k dispozici dost), a vydrzi mi na dlouho - jinak by stacilo urcit castku, nechat to nekoho postavit a nainstalovat - sice bych mel system navrzeny znalejsi hlavou a lepsima usima, ale uplne by to ztratilo kouzlo :-)

Pro zacatek asi vse :-)

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Re: Panzer

Příspěvek od jkb4 »

Jestli nelpíš na precizním provedení truhlařiny, nechej si lepší bedny než Xavian postavit. Mrkni na audioweb.cz

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STUDIO_ESO »

jkb4 píše:Jestli nelpíš na precizním provedení truhlařiny, nechej si lepší bedny než Xavian postavit. Mrkni na audioweb.cz
Pane komoří, nedávejte mu to po lžičkách. Dejte konkrétní odkaz, kdo se s tím má hledat...
Obrázek
Obrázek
http://audioweb.cz/vase-bily6.htm, nebo (na metál vhodnější)
Obrázek
http://audioweb.cz/vase-bily4.htm, případně (ještě lepčejší bas)
Obrázek
Obrázek
http://audioweb.cz/vase-bily3.htm.

Ale, nebylo by vhodnější něco "světovějšejšího"?

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

A něco světovějšejšího zde:
http://audioweb.cz/vase-kany1.htm
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Nechápu, pano kolego jkb4, co máte proti provedení dřeva, mě se zdá výborné !!!

Kdyby to přeci jen mohlo být z fabriky a né samodomo, luxus je třeba tohle:
Obrázek
Obrázek

To je, podle mého soudu, mistrální kousek.

:mrgreen:

Hezký den všem,
JS

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Pár xaviánů jsem slyšel a na metal rozhodně nedoporučuji díky teplému zabarvení zejména basů díky použitým měničům Scan speak s vulkanizovanou membránou. Na metal je ideální membrána tvrdá (kevlar,karbon)

Panzer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Panzer »

Dekuji vsem za tipy, projdu si to, ale asi zustanu u masove produkce - truhlariny jsem si uzil dost pred lety pri opravach mahagonoveho Pirata (neco takoveho jako na obrazku tady http://www.yachting.cz/pirat/pic/titulobr.jpg - myslenka je to ale lakava, hmm uvidime :-)

Pro Mike(a) - ja to znam hlavne ze strany aparatu - hral jsem i docela tvrdou muziku (od speedu pro grind core) a vystridal jsem spoustu ruznych kombinaci - taky Hartke s hlinikovymi membranami, ale vratil jsem se zase k papirovym. Co se tyka velikosti repraku - vyzkousel jsem 1x15", 4x10", 4x10"+2x12", a skoncil jsem u 1x15"+4x10" ( a to ma spodni hacko na petistrunce 30 Hz). Ty desitky my prisly vyrazne udernejsi nez velky patnactky, na poradny basy je (zduraznuji ze podle mych mozna ne zcela relevantnich zkusenosti s aparaty) dulezity aby byly reproduktory rychly, a zesilovac je mel tezce pod kontrolou (wattu neni nikdy dost - hral jsem jednu dobu pres 500W transitorovou hlavu, a vic by neuskodilo). Kdyz vim co chteji kapely treba na letosni Brutal Assault, tak je to vetsinou 8x10"...

Ale souhlasim, ze je rozdil mezi basovym aparatem a reprobednou (ktera to navic musi zahrat cely dohromady) - takze posim berte muj komentar s rezervou, spis jako pohled z druhe strany mixaku (velmi amatersky, podotykam). Ke zminovanym Xavianum - me testovaci Slipknot zahraly naprosto uzasne (o to vetsi neprijemny sok byli stari Blind Guardian, ale to bylo podle me hlavne kvalitou nahravky), na "mekcich" zanrech (pro me necvicene ucho) nadhera (Tom Waits Blue Valentine i drsnejsi Real Gone...).

Zkousel jsem si v ramci priprav (a vyzkumu) udelat (po cca mesici) statistiku co posloucham na bednach a co na sluchatkach, a k memu prekvapeni byl pomer mezi tvrdou muzikou a jazz/blues/mekky rock a metalem na bednach asi 10:1; to je bohuzel jev povahy spise sociologicke a zpusobeny okolnostmi, ktere se jen obtizne ovlivnuji (jako ma draha polovicka ;-).

Studio Eso - to je David Audio Design z Hong Kongu? Hraje to tak hezky, jak to vypada?

Jinak kdyz jsem si svuj uvodni prispevek precetl, nevim proc se mi vybavil stryc Pepin ze Saturnina - "Dejte mi papir, tuzku a kruzitko; nic mi nerikejte, ja uz si na to prijdu sam" (tak jsem to samozrejme nemyslel) - na druhou stranu, neni to krasna zabava ? :-)

Panzer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Panzer »

... a samozrejme jsou to obslehly B&W :-)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Panzer píše:..... na druhou stranu, neni to krasna zabava ? :-)
Je to ta nejkrásnější zábava, která existuje, ale má jednu malinkou chybu: Automaticky tě degraduje do podřadného tábora DIY, tzv. "pájkařů", kteří ve světě HiFi, natož HiFi High-Endu, dle názoru mnohých nemají co pohledávat. Jsou to totiž povětšinou holoprdelníci a jejich výtvory pravděpodobně hnojačkami, které přehrají všechno, nejen cinky, linky, pinky, dinky nahrávky.

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Aleska píše:
Panzer píše:..... na druhou stranu, neni to krasna zabava ? :-)
Je to ta nejkrásnější zábava, která existuje, ale má jednu malinkou chybu: Automaticky tě degraduje do podřadného tábora DIY, tzv. "pájkařů", kteří ve světě HiFi, natož HiFi High-Endu, dle názoru mnohých nemají co pohledávat. Jsou to totiž povětšinou holoprdelníci a jejich výtvory pravděpodobně hnojačkami, které přehrají všechno, nejen cinky, linky, pinky, dinky nahrávky.
No ono je to také o způsobu, kterým NĚKTEŘÍ pánové od pájky prezentují sami sebe. Pokud člověk vystupuje stylem "k doktorovi s bradavicí nepůjdu, stačí ji pomalovat černým fixem a pak pod lupou vypálit na slunci, a slepé střevo si vyoperuju taky sám, laparoskopicky - pletací jehlicí", to se pak nelze divit, že někteří zbohatlíci si raději koupí dokonale provedený finál. :mrgreen: A to říkám při vědomí toho, že nějakých cca 250 párů škopků jsem taky postavil. Pravda, když jsem se tím po několika párech začal živit LEGÁLNĚ, když jsem začal platit daně a vozil zboží vozem svým, nikoli vozem zaměstnavatele, musel jsem trochu zdražit. To je normální vývoj, tím si asi projdou téměř všichni.

A mimochodem, ono také existuje DIY dělané za účelem toho, že chce člověk posunout vývoj někam dále a udělat něco, co se běžně ani koupit nedá. V poslední době jsem např. viděl dva naprosto vynikající DA převodníky. Ani jeden z pánů se neprezentuje na internetové scéně. Což značí to, že realita je od netu někdy trochu odlišná.

Ale dovolil bych si uzavřít můj příspěvek krásným citátem: "V ČECHÁCH DĚLÁ BEDNY, KDO MÁ DO PRDELE DÍRU." Kdysi to říkal Standa Votlučka (SHAN), ale myslím že autorem citátu je Pavel Dudek - Kazzatel, pokud se tedy nemýlím...

Panzer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Panzer »

:-) Ja nerikam, ze si hodlam vsechno (nebo vubec neco) stavet - ale obecne rad bych rozumnel tomu, proc neco hraje tak jak to hraje... Ucho (myslim me ucho), nechci zevseobecnovat) je v kombinaci s mozkem zradna vec, a rado se necha podvedomim zblbnout, takze je myslim dobre pocity (a reklamni slogany prodejcu ;-) alespon do urcite miry konfrontovat s rozumovou uvahou.

Ze neco zni jinak, prestoze to ma shodne tri vybrane parametry, samozrejme muze znamenat take jen ze ma teorie (a merene parametry) je chybna nebo nedostatecna. Kvantova fyzika a teorie relativity jsou zesouladeny (nebo je o to alespon snaha) az teorii superstrun; o temne hmote se zatim spekuluje... Ze nejakemu jevu nerozumim, neznamena ze neexistuje ("Ale vazeny kolego, vase teorie se rozchazi s fakty! - Tim hure pro fakta." Hegel), ale stejne tak by mi pripadalo jako chyba rezignovat na pochopeni - kdyz i ja slysim ze SACD zni jinak nez CD, nestaci mi prohlasit ani "uzasny prostor", ani to zavrhnout "digital jako digital", ale chci pochopit rozdil mezi PCM a DSD (cimz se mi otevre dalsi krasna oblast teorie ;-) Veda je krasne nikdy nekoncici intelektualni dobrodruzstvi, a to ze nam realita obcas ustedri pohlavek a ukaze nam, co vsechno jeste nevime, ji cini jenom o to pritazlivejsi :-)

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

Všetko je o prachoch, keby sme všetci mali plné kešene, nikto by to neriešil stavbou lacného "repro high endu" DIY. Tých pár pár nadšencov, ktorí to ale myslia vážne, že doma repro urobím ešte lepšie - možno aj áno, ale nikdy to nebude mať štatút originálneho výrobku registrovanej (a prípadne aj hodnotnej) značky a dá sa na tom maximálne len prerobiť - nikto tú piplačku neocení a predajcovia môžu zostať kľudní. Vždy to bude len kópia, prípadne rovno povedzme - falzifikát, alias padělek.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

palipol píše:....... Vždy to bude len kópia, prípadne rovno povedzme - falzifikát, alias padělek.
To taktéž platí i pro výrobce. Takže která uznávaná značka je originál, abychom věděli, že vše ostatní je kopie, falzifikát či dokonce padělek ? Nebo ta "podoba" je mnohdy čistě jen náhodná ?

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

Aleska píše:
palipol píše:....... Vždy to bude len kópia, prípadne rovno povedzme - falzifikát, alias padělek.
To taktéž platí i pro výrobce. Takže která uznávaná značka je originál, abychom věděli, že vše ostatní je kopie, falzifikát či dokonce padělek ? Nebo ta "podoba" je mnohdy čistě jen náhodná ?
Neviem ako ti odpovedať, ale "originálny výrobok registrovanej značky" (ktorá vôbec nemusí byť uznávaná) je snáď dostatočný doklad jeho pravosti (bez pitvania detailov obchodnej registrácie a toho, kto a v akej krajine výrobok vyrobí...).
Alebo pravda je v skutočnosti taká, že napr. Taliani okopírovalí DIY jedného miestneho nadšenca, dali tomu názov Sonus Faber Cremona Auditor Elipsa, vylepšili povrchovú úpravu, dali lepšie meniče a nehanebne to predávajú po celom svete??

Obrázek

nope
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nope »

Xavian Giulia je výborně hrající reprosoustava. Pan Barletta uzavřený systém opravdu umí. Osobně bych k ní pořídil nějaký dělený zesilovač právě od Vincenta. Pokud se líbí jejich zvuk asi není moc co řešit. Na rady od klávesnice bych moc nedal. Vždy je nejlepší osobní zkušenost. Každý to totiž slyšíme jinak. Jednomu se líbí to, jinému zase pravý opak. Čeho bych se však vyvaroval je nechat si reprosoustavy někým postavit. Osobně jsem o tom také uvažoval, ale naštěstí včas vystřízlivěl. Ač se tvůrce snažil sebevíc, žádný zvukový zázrak to nebyl. Provedení ozvučnice mělo svůj punc garážovky. Cena za noname výrobek dostatečně vysoká. Záruka jen "na hubu", takže vlastně žádná. Výhledově zcela neprodejné. Ani za cenu měničů. O "profesionálním" přístupu "konstruktéra" hovořil i fakt, že dokázal reprosoustavu naladit jen podle ucha. Neměřil ji, nebylo totiž čím. :lol:

Odpovědět