Tomáš

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Tomáš

Příspěvek od Jarda69 »

Takže to přepina utlumove clanky ze tri odporu? To musi byt krasa. Ja se dostal jen k prepinaci s pseudo log prubehem 2k5

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Tomáši, proměnou výstupní impedanci má i každý potenciometr z principu věci.
Použitý přepínací odporový dělič, stejně jako potenciometr má určitou nominální hodnotu, zde 10k ohmů. To znamená, že vstupní impedance je 10k a výstupní je opravdu proměnná, a mění se v závislosti na nastavené hlasitosti. Při poloze na minimum je hodnota výstupní impedance 0 a při nastaveném maximu to je rovno nominální hodnotě, tedy 10k. To nic nemění na tom, že ta nominální hodnota má být alespoň 5x nižší než hodnota vstupní zátěže nacházející se za korekčním článkem (potenciometrem, odporovým děličem)
V případě aktivního předzesilovače za attenuací následuje vstup předzesilovače a ten je vždy výrobcem navržen se vstupní impedancí odpovídající hodnotě použité u attenuace. V případě pasivního řízení hlasitosti ale následuje vstup cizího přístroje.výkonového zesilovače a ten může být různý, z pravidla se nejběžněji pohybuje od několika málo kilo ohmů do 100k. Zde už záleží na tom, co uživatel použije za výkonový zesilovač a tedy jakou úrovní odporu zatíží attenuátor, a měl by se řídit doporučením výrobce toho pasivního „předzesilovače“ - Ideální vstupní impedance koncového zesilovače: 47 kΩ až 100 kΩ (či více).
Takže připojit koncáky které mají vstupní impedanci pouze 10k je zásadní chyba a výsledek, tedy zvuk a chování řízení hlasitosti tomu musí odpovídat.

Jarda69 ne, bude to jako potenciometr, tedy dva odpory.
Noble Audio - výroba a prodej

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

NA
Plácáš tady nesmysly,nevíš,jak to mám zapojený.
Běž si radši koupit nějakej mikrofon a nauč se konečně měřit bedny,aby ti to zas nemusel dělat Pistole :mrgreen:

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Min. pro muj vkus to musi byt neposlouchatelnea kombinace -pasivni preamp s nevhodnou V/V impedance ke koncum, ktere jsou D tridy a jeste proprany zvuk DAC Toppingem. To bude suche Martini, co sroluje i usni bubinky stareho cestare, co je zvykly rezat asfalt bez ochrany sluchu :lol:.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Jednak poslouchám na SMSL SU 10,nevhodná impedance tam vůbec neni,víš co,běž se radší do tý svý díry,který říkáš poslechovka opékat nad lampami :D

Leony5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leony5 »

Ahoj, ty rošty jsou pěkný, jaké to má rozměry ? Kde si to koupil ?

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Ano, přiznávám, nevím jak to má Tomáš zapojené, představit si jak propojit předzesilovač s dvěma monobloky je nad mé chápání.

Už je mi hloupé to dále tajit, a je mi hanba, že všechnu smetanu jsem sklízel já.
Všechny reprosoustavy za posledních skoro dvacet let kompletně navrhoval, měřil a ladil tady Tomáš.
Dokonce vyráběl i truhlařinu a dělal kompletní montáž. Musím napsat, že to je velmi všestranně nadaný a šikovný člověk, protože bedny byly vždy velmi slušné, za práci si nikdy neřekl mnoho a ještě skromně zůstal celou tu dobu schován v pozadí.
On je ten co za tím vším stojí, dělá i veškeré úpravy a tuning beden.
Takže ode dneška se prosím s objednávkami obracet rovnou na něho, aby všechny finance tekly rovnou k tomu, co si to zaslouží.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Koupil jsem je někde v Německu,už nevím kde,mají je taky v Kauflandu,tenkrát tam byly moc drahý,teď koukám že už je zlevnily,ještě víc než jsem za ně zaplatil já(bylo drahý poštovný)
https://www.kaufland.cz/product/534848267/
deska.jpg

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Odvazny nazev 3D akusticky panel, mereni ucinnosti samozrejme zadne ....

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Já to řeším hlavně DRC,co takhle Koudy přestat urážet a přijít na poslech,co?

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Neurazim, jen pouzivam tvoji nezvanou merici terminologie. Slo o prehnanou nadsazku.

Dekuji za pozvani! Pokud to nemam extra z ruky rad si tvoji sestavu poslechnu. Totez plati samozrejme z me strany ;).

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Tvl vy jste pripadi. Jeste pozvete NA a bude to dokonaly :lol:

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Fidji99 píše:
06 srp 2026 12:16
Klucove slova:

Premenliva vystupna impedancia v zavislosti od atenuacie
Citlivost reproduktorov
Posluchova vzdialenost
Zisk koncoveho stupna

Cim netvrdim, ze je to najvhodniejsie kombo, celkovo tieto pasivne preampy su hladanim problemu, ktory neexistuje.
Ja by som teda nadviazal. kto ma zaujem nech si urobi taketo cvicenie.

Vypočítaj elektrickú kooperáciu 10kOhm pasívneho atenuátora a koncoveho zosilňovača so vstupnou impedanciou 10kOhm.
Parametre systému: 4V zdroj DAC, zisk zosilňovača 27dB, citlivosť reproduktora 90dB/2,83V/1m, priemerná úroveň akustického tlaku (SPL) 80dB, špičková SPL 100dB vo vzdialenosti 1m.

Vykonajte nasledujúce výpočty postupne, pričom použijete striktne elektrotechnické vzorce:

1 Výstupné napätie zosilňovača potrebné na dosiahnutie SPL 80dB a 100dB na základe citlivosti reproduktora.
2 Požadované vstupné napätie zosilňovača pre obidva ciele SPL pomocou násobiteľa zisku 27dB.
3 Požadovaný útlm systému (v dB) vzhľadom na 4V zdroj DAC.
4 Vypočítajte špecifický pomer polohy bežca (\alpha) potrebný na dosiahnutie týchto presných úrovní útlmu. Na zistenie správneho \alpha musíte do prenosovej funkcie deliča napätia zahrnúť paralelnú záťaž zosilňovača 10kOhm.
5 Vypočítaj presnú výstupnú impedanciu (Z_{out}) atenuátora v týchto špecifických polohách \alpha.

6 Vyhodnoťte impedančnú kompatibilitu striktne na základe vypočítaných hodnôt Z_{out} v pracovných bodoch 80dB a 100dB voči štandardnému premosteniu (bridging ratio) zdroja k záťaži 1:10. Nezaložte vyhodnotenie na maximálnej teoretickej výstupnej impedancii atenuátora 2500\Omega.

Ja nie som ani konstrukter, ani elektrikar a moje znalosti su "Univerzita Zivota" co sa tyka ohmov a zemnenie je pre mna dodnes uplna magia. K tejto teme som sa dostal, ked som daval dokopy svoj multikanal, ktory je dost kompelxny a vtedy som sa naucil slova ako "gain matching" a "impedance matching".

Takze je lahko mozne, ze sa mylim, dokonca je aj mozne, ze som uplne zblbol niekolko modelov AI, kde som sa snazil si informacie overit a teda ma zavadzaju. Preto budem vdacny, ak ma nejaky elektrotechnik opravi a ja sa naucim nieco nove.

Kazdopadne vysledok by mal , ze ked si to Tomas vyhuli na priemernu hlasitost 80dB tak ma stale rezervu, lebo v danom realnom operacnom pasme a atenuacii vyse 20db nema ziadny problem z impendance mismatch.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Zhrnutie vypoctu po krokoch:

1. Na vygenerovanie akustického tlaku 80dB a 100dB dodáva zosilňovač na výstupe napätie 0,895V a 8,949V.
2. Zosilňovač so ziskom 27dB vyžaduje na dosiahnutie týchto výstupov vstupné budiace napätie 0,040V a 0,400V.
3. Pri 4V výstupe zo zdroja DAC musí systém aplikovať útlm -40dB pre pracovný bod 80dB a -20dB pre pracovný bod 100dB.
4. Zahrnutie 10kOhm paralelnej vstupnej impedancie zosilňovača do prenosovej funkcie posúva mechanické pracovné body atenuátora do polôh bežca $\alpha = 0,0101$ a $\alpha = 0,1098$.
5. Výstupná impedancia atenuátora (Z_{out}) v týchto špecifických polohách nadobúda hodnoty 99,98Ohm a 977,44Ohm

6. Obe hodnoty Z_{out} sa nachádzajú pod limitom 1000 Ohm. Prevádzka atenuátora v hodnote 80dB aj 100dB SPL spĺňa požiadavku na impedančné premostenie (bridging ratio) 1:10 voči 10 kOhm záťaži zosilňovača.

Co implikuje jednu z dvoch moznosti:

a) cele to je uplne inac, a tie pasivne atenuatory funguju na inych principoch, ako je presvedceny Claude [Inymi slovami, zblbol som AI lebo som pouzil nespravne promptovanie]
b) Claude tomu rozumie dobre a vysledok je korektny a dobre tomu nerozumie N.A.

pre mna to je zaujimave hlavne ako cvicenie na temu "daju sa LLM pouzit na fact-checking aj v temach o ktorych neviem veci uplne do detailu". Skusim si overit este na ASR, ak sa N.A> nenahneva, strojovo by som prelozil jeho tvrdenia o tom ako funguju atenuatory a spytam sa na ASR, tam je dost ludi co takymto veciam rozumeju. Su tam aj ludia s Purifi, tak mozno sa vyjadria.

Sory Tomas, ak ti plevelim vlakno.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Určitě se můžeš zeptat lidí na onom fóru, dostaneš nějaké jejich názory, a můžeš jim dát větší váhu.
Mnoho lidí tvrdí, že kabely nemůžou změnit zvuk, nebo že materiál membrány reproměniče nepromlouvá do zvuku, a že pokud je shodný frekvenční průběh, musí být shodný i zvuk. Mé praktické testy ukazují něco jiného.

Ty moje vyjádření zde jsou učiněné na základě mých vlastních praktických testů, kdy jsem použil pasivní attenuator na 10k ke dvěma koncákům. Jeden měl vstupní impedanci 22k a druhý 33k a v obou případech se mi zvuk nelíbil a lepší jsem dosáhl s kvalitním aktivním předzesilovačem. Zde je hodnota vstupní impedance používaných monobloků jen 10k, proto jsem projevil pochybnosti.

Odpovědět