Opět přidám pár postřehů po testování novinek.
Pro-ject S-shape:
Opticky je to moc pěkné rameno s dobrým zpracováním. Ovšem už při prvním seznámení jsem hned zjistil že kvalita zpracování prostě není jako na Signature. Jako největší slabinu u něj vidím zvolená ložiska. Jdou velmi lehce. Ale není to jako na karbonovém evu. Tam jde pohyb opravdu lehčeji. Jinak jsem ho chtěl pro snad nejlepší řešení nastavení antiskatingu. Toto se dá pěkně nastavovat, kdy a jakou vahou má začít. A hlavně je pohyb závaží na ose plynulí. Takže si ho mohu přesně doladit podle měřící desky. A nakonec pro mne velké plus za vyměnitelný headshell. Když rád testuji přenosky.
Pro-ject Phono Box DS3:
Tento předzesilovač jsem koupil naslepo. Protože jsem potřeboval k přenoskám Grado 1mV zisk 56db při 47kOhmu. Což je jaksi problém a mnoho jich na trhu není. Dále mne lákalo vyzkoušet symetrické propojení. A to je na tomto předzesilovači to nejlepší. Opravdu musím uznat že je to velké vylepšení. Takto tiché phono v podobné ceně určitě není. Je snad i o trochu tišší než Accuphase AD-50. Je to tak výrazné že slovo šum v pozadí již neřeknete. Zůstane jen praskot od mechanického poškození. Když ho však porovnám zvukem tak se již vracíme do jeho cenové kategorie. Je to takový obyčejný trochu měkčí zvuk s průměrnými detaily a dobrou dynamikou. Vhodný tak pro přenosky do 30tkč.
Pro-ject connect IT/DS XLR:
V příspěvku výše jsem tyto kabely pomluvil. Měl jsem je v provedení 5P-RCA a testoval sem je na minulém phonu Graham Slee Era Gold V. Tam se mi v porovnání s dalšími kusy moc nelíbily. Zvukem byly bez detailu a měly takový tenký zvuk. Zde to ovšem funguje celkem dobře. A po několika hodinách jsem nenašel nic co by mi vadilo. Zřejmě to mají ke svojí elektronice doladěno. Původně jsem je vzal jako "provizorní" ale je možné že již zůstanou.
A na závěr přidám takovou školáckou chybu s tv. Je mi známo že televize u sterea nemá co dělat. Ale zde jsem ji měl ještě z dob kdy jsem provozoval kino. I tak jsem ji zavěsil ke stropu a dal jsem ji co nejvýše s myšlenkou že to pomůže. Spodní okraj televize byl 95cm od země. A bedny na betonových podstavcích jsou vysoké 110cm. Takže se jakoby překrývaly 15cm. Nedávno se mi televize pokazila takže jsem ji dal pryč. Náhle jsem při poslechu zjistil že přibylo mnoho středů a výšek. A ještě se mi znatelně rozšířila scéna přede mnou. Takže když jsem šel dávat novou tv hned jsem vytáhl mikrofon a šel nastavovat. Rozdíl byl +5db 200-20.000hz bez televize. Což je opravdu velmi mnoho. Novou tv jsem zvedl o těch 15cm a nyní je zároveň s horním okrajem beden. Zvuk zůstal téměř stejný, hlavně podle měření. Dále jsem musel znovu nastavovat sub. Ten byl úplně rozhozen. Potřeboval přidat v celém pásmu 5db a ještě doladit přes dsp. Jako další bonus se mi opravdu znatelně spravil dozvuk. Teď jsem opravdu nadšený. Proto doporučuji každému kdo má telku mezi bednama vyzkoušet poslech bez ní! Fakt je do strašné dusítko zvuku. Přidám něco pro měřáky: