Svatováclavský hudební festival 2009

Kam se chystáte na živý poslech
cough
Kontaktovat uživatele:

Re: Svatováclavský hudební festival 2009

Příspěvek od cough »

Cough jen nestíhá, jinak by psal doalelujá ;)

K zvukařině na Gardinerových nahrávkách: je to mix všeho, není však důležité, na jakém labelu to vyšlo (Erato, Decca, Philips, DG, Archiv, SDG...) ale kdo je po tím podepsaný jako tonmeister + faktor náhody ono se to někdy povede, člověk neví jak, někdy moc ne...

Každopádně pokud se bavíme o Haydnově Stvoření s JEG, tak to je po zvukařské stránce luxusní (Rainer Maillard), zatímco nahrávka Haydnových Ročních dob (tuším Ulrich Vette) s JEG je místy, no, lehoulince uřvaná, nikoli však tak jako třeba Beethovenova Missa Solemnis s JEG, kde je to zvukařská téměř katastrofa
(taktéž Herr Vette)... Ale spíš i půjde o to, že aparát, který používalo DG na přelomu 80 a 90 let (asi A/D převodníky) měly pár technických fíčur – Erik Blabla tvrdí, že to bylo tím, že se při přebuzení zcela rozsypaly), které dělaly právě tento typ „uřvaného“ zvuku (spolu se snahou se dostat mikrofonem co nejblíž), zatímco v polovině 90 let to už bylo víceméně ok, ale zase nelze to úplně zobecnit...)

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

humpf píše:
mesires píše:humpf:[/b] strucna odpoved na Tvoji otazku: nakazil jsem se od cougha.
Realne: z mych zkusenosti plyne, ze doopravdy smysluplne se neda nahravku hodnotit z upoutavek na internetu, clovek musim mit doma cele album a trochu to naposlouchat (Ruby by mohl asi take povidat - kdo vi kde mu je konec). Takze jsem si precetl nejake recenze a tam Gardiner dopadl dobre, Gardinera mam VELMI rad, takze ... "kdyz ji milujes, neni co resit" ...
Souhlas, určitě je třeba v klidu si naposlouchat celé skladby, to je jasné. A je lepší naposlouchat v klidu víc verzí. Recenze nelžou, Gardiner je určitě skvělý. Navíc, jak jsem pochopil, máš rád historické nástroje. Takže by sis asi nevybíral nahrávku s běžným orchestrem. Někdo by možná dal přednost starší analogové nahrávce, někdo by si zase vybral současnější nahrávku než Gardinerova z roku (tuším) 1995. Ale to nebude nejspíš zásadní pro nikoho z nás tří. Hifista by se asi taky ptal, jestli nahrávka není místy přeřvaná, přece jen, Stvoření je poměrně dynamická skladba a DGG není úplně spolehlivá záruka kvality. To tě ale taky možná nemusí trápit.

Jsem občas malicherný blb. Pohlídal bych si, jak je Stvoření rozděleno na dva disky - určitě je příjemnější mít přestávku mezi dvěma částmi, ne uprostřed dění. A pak pro někoho může být důležitý jazyk: Stvoření existuje ve dvou víceméně plnohodnotných jazykových variantách - anglické a německé. A konečně, pokud je pro posluchače důležitý text, je příjemné mít po ruce libreto. Ideálně bude součástí textové přílohy cd. Ale to jsou banality. Gardinerova nahrávka je německy (tedy v Haydnově vlastním jazyce), stvoření dělí uprostřed druhé části a nevím, jestli je součástí některého vydání libreto. V každém případě ale věřím, že budeš spokojený. Co si pamatuju, těžko začít líp. Zbytečně se v tom vrtám. Navíc tomu houby rozumím. Snad tím cancáním nikoho nepohorším.
humpf: díky za rozbor ;) Můžeš prosím jenom zmínit některé nahrávky, které bys doporučil? Inspiračně, než se rozhoupu k objednávce.

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

mesires píše:díky za rozbor ;) Můžeš prosím jenom zmínit některé nahrávky, které bys doporučil? Inspiračně, než se rozhoupu k objednávce.
Kdybych nevěděl, jaký jsi dobrák, podezříval bych tě, že si ze mě utahuješ - ty moje kecy nebyl žádný rozbor. :oops: ;)

Nemůžu říct, že bych doma dokola poslouchal různé verze Stvoření, takže si nemůžu hrát na nějakého experta a někomu něco radit. Kdybych si měl vybírat nějakou novější dostupnou nahrávku s historičtějším přístupem (a vynechal svou úchylku pro sacd), zkusil bych (kromě Gardinera) nejspíš Hogwooda, McCreeshe (oba anglicky) a Harnoncourta (německy). Zajímavý může být pro někoho Spering a Christie.

Ale nemyslím si, že by člověk musel zrovna v tomhle případě na historickém provedení lpět - a pak se nabídka rozšíří. Obzvlášť pokud by byl ochotný poslouchat taky starší nahrávky. Ale ty dáš určitě přednost historickému přístupu. Což dává smysl.

Čekal bych taky, že si vybereš angličtinu, protože jí nejspíš rozumíš líp (a na textu ti - jak jsem pochopil - asi záleží), takže se ti bude nejspíš líp poslouchat.

Hlavně nemyslím, že potřebuješ moje rady.

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

Diky za tipy. Az uzraju a budu kupovat, tak to jeste jednou proverim.

Jak jsi dobre vydedukoval, preferuji dobove poucene provedeni a jeste lepe dobovym orchestrem :roll:

Pokud jde o jazyk - anglictina by bodla, ale neni rozhodujici. Hogwood, McCrees a Christie ... uvidime. Z Harnoncourta mam trochu strach (skoro uz predsudky).

Ano na textu mi zalezi, Stvoreni patri mezi ty 100% priklady programove hudby a pouha hudba bez libreta je v tomto pripade asi jako fish&chips bez ryby ...(nic lepsiho me zrovna nenapadlo - zustalo mi to v hlave ze ctvrtecni hodiny francouzstiny). ;)

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

Diky za tipy. Az uzraju a budu kupovat, tak to jeste jednou proverim.

Jak jsi dobre vydedukoval, preferuji dobove poucene provedeni a jeste lepe dobovym orchestrem :roll:

Pokud jde o jazyk - anglictina by bodla, ale neni rozhodujici. Hogwood, McCrees a Christie ... uvidime. Z Harnoncourta mam trochu strach (skoro uz predsudky).

Ano na textu mi zalezi, Stvoreni patri mezi ty 100% priklady programove hudby a pouha hudba bez libreta je v tomto pripade asi jako fish&chips bez ryby ...(nic lepsiho me zrovna nenapadlo - zustalo mi to v hlave ze ctvrtecni hodiny francouzstiny). ;)

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

mesires píše:Z Harnoncourta mam trochu strach (skoro uz predsudky).
To mě mělo napadnout. A ve Stvoření obzvlášť. Tak snad McCreesh. Ale Gardiner bude beztak nejlepší volba.

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

A za týden vyjde Jacobsova nahrávka: http://www.mdt.co.uk/MDTSite/product//HMC992039-40.htm

Jacobs umí ze svých lidí dostat, co se dá.

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Sice jsme zasvinili vlákno o festivalu, ale vypadá to, že si to tu pár lidí přečetlo. Třeba si někdo z našich prog-rockerů pustí Haydnovu pecku.

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

humpfe diky za podporu!
Ted se tesim na Haendlovo Vzkriseni za 10 dnu. Luks a Col.1704 ve me vzbuzuji velke nadeje *hura*

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Fiat Luks! :lol:

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

Fiat lux uz bylo, ted to bude neco jako Consummatum est
Cili zase se bude konzumovat :)

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Možná tě to překvapí. A jsem zvědavý, jestli budeš po koncertu shánět nahrávku - a kterou. 8-) Koopman, Hogwood nebo něco jiného, novějšího, lepčejšího?

http://daten.digitale-sammlungen.de/~db ... 32&seite=1

http://www.haendel.it/composizioni/libr ... ezione.pdf

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

mesires píše:humpfe diky za podporu!
Spíš jsem původně zkoušel, jestli si poslechneš i něco jiného než Gardinera. Podle mě stojí za to poslechnout si někdy Stvoření s opravdu velkým obsazením (McCreesh, Hogwood). Pro mě je velké obsazení blíž tomu co já osobně :oops: od té skladby bezprostředně očekávám (pokud si na Gardinera správně vzpomínám). Ale určitě to není jediná možnost a hlavní je tvoje spokojenost. A spokojený s Gardinerem nejspíš budeš. A možná pak někdy zkusiš ještě něco dalšího: jiné sólisty, jiné obsazení, jiný přístup, jiný jazyk... *thumbs up* Kecám. :oops:

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

humpf: ten cas na vyber a koupi jeste nenastal. Az na to prijde, tak zkusim poslechnout vice interpretaci a asi se budu drzet tvych doporuceni (+ si asi jeste proctu recenze). Prozatim pro me vzdy platilo, ze preferuji mensi / komornejsi obsazeni, ale konkretni provedeni me muze presvedcit o opaku.

Byl jsi na nejakych dalsich koncertech?

Odpovědět