Svatováclavský hudební festival 2009

Kam se chystáte na živý poslech
humpf
Kontaktovat uživatele:

Svatováclavský hudební festival 2009

Příspěvek od humpf »

Mesires už několikrát Svatováclavský festival zmínil. Možná by festival mohl mít své vlákno.

http://www.shf.cz/program.php

humpf
Kontaktovat uživatele:

Re: Svatováclavský hudební festival 2009

Příspěvek od humpf »

Je mi líto, že jsem nestihl včerejší Haydonovo Stvoření s PKF (dnes v Praze http://www.pkf.cz/koncerty/b1-stvoreni.html). Ale mesires by mohl vyprávět.

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

Az bude chvilka casu, tak sem napisu sve dojmy, v nejhorsim pripade zkopiruju svuj prispevek z facebooku.

cough
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cough »

a nechcete si poslechnout opravdove Haydnovo Stvoreni? ;)

http://www.musikverein.at/konzerte/konz ... ?idx=20066

nebo o den driv Haydnovy Rocni doby?

http://www.musikverein.at/konzerte/konz ... ?idx=20054

budu kupovat listky pro vice lidi, tak se kdyztak ozvete...

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

cough: s veškerou úctou k Tobě a k siru Gardinerovi, bude to zcela jistě jedinečný zážitek.
Ale popis "opravdové" mi doopravdy připadá silný. PKF spolu s těmi sólisty a sborem to zvládli doopravdy perfektně.

Jinak Gardinerovo Stvoření si chci koupit. Zvláště poté, co se mě manželka po koncertu zeptala, jaktože to doma ještě nemáme ;)

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

Tak níže kopíruji svoje stručné dojmy z koncertu 6.10.2009 - Haydn: "Die Schöpfung". Oratorium in 3 Teilen, Hob. XXI:2

Dnes večer nezapomenutelný duševní i duchovní zážitek: Haydnovo Stvoření v interpretaci PKF pod vedením Jakuba Hrůši, Český filharmonický sbor Brno, zahraniční sólisti ( Mary Nelson - soprán (Anglie), Mark Le Brocq - tenor (Anglie), Mathew Brook - baryton (Anglie)).

Libreto / texty skvěle napsané (částečně citace z Genesis, částečně z Miltonovy knihy Ztracený ráj) - velmi dobře přeloženo. Kdo nesledoval text, tak toto oratorium zná buďto velmi dobře nebo o hoooodně přišel.

Skvěle zahrané a zazpívané sólisty i sborem.
Sólisti mě doopravdy fascinovali, totéž platí o dirigentovi (je o 4 roky mladší než já :-) ).

Jediný mínus, který bych vyslovil, byla akustika kostela, sbory ale i hra celého orchestru se "slévaly". V tomto případě akustika dobře ošetřeného poslechového sálu by byla plusem. Nic to ale nemění na výkonu interpretů. Koncerty v kostelích jsou, to je SHF.

Jeden z nejlepších koncertních zážitků mého života.
Po obsahové stránce - doslova duchovní unešení, po závěrečném AMEN jsem byl "jednou nohou v nebi".

Standing ovations!

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Milá nabídka, coughu, díky. Vychází ten nákup lépe než přes web?

Doufám, že aspoň vy dva se tu nezačnete dohadovat, kdo je snob a kdo nemá srovnání.

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

A ještě malý OT. Mesire, můžu se zeptat, jak ses rozhodl zrovna pro nákup Gardinerovy nahrávky? Proč ne třeba Hogwood, Spering, McCreesh, Harnoncourt ... nebo Jochum nebo Kubelík .. nebo Rattle či Davis? Nechci tvůj nápad zpochybňovat, jen jsem zvědavý. Sólisti? Angličtina, nebo němčina? Nahrávka? Dobové nástroje nebo běžný orchestr? Velké nebo malé obsazení? Osobně jsem vždycky zvědavý na všechny nápady od každého, kdo má k věci co říct.

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Doufám, že jsem nepostrašil, neurazil apod. Jsem opravdu zvědavý, protože nejsem žádný velký oratiorián a rád se něco dozvím. :)

cough
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cough »

mesires: no mohli bysme se hádat, dostali banána.... ;) jdeš do toho? :lol:
ten koncert s PKF mohl být opravdu pěknej (barytonistu jsem slyšel několikrát, zpívá Gardinerovi ve sboru) to vůbec nezpochybňuju, na druhou stranu bych nedoporučoval kalibraci Gardinerem naživo ;), to se ti pak přihodí, že začneš psát divné příspěvky jako cough.... :mrgreen:

kdo neuslyší, neuvidí, neuvěří... byl jsem asi před měsícem na Gardinerovi ve Wroclavi (Handel - Izrael v Egyptě) , před čtrnácti dny v Eisenstadtu na Fransu Bruggenovi (Haydn, symfonie). Se vší úctou ke stáří pana Bruggena, to byl proti Gardinerovi jen stín (myšleno to, co se ozývá do sálu, ne to, co kdo tancuje na pódiu, tam stařičký Bruggen nemůže mladíkovi Gardinerovi konkurovat, ale o to vůbec nejde)... je to prostě jinde...

Ještě perlička k zážitku s JEG ve Wroclavi. Na tomto koncertě metr přede mnou seděl sám oný Paul McCreesh, slavná osobnost staré hudby a hudební ředitel festivalu ve Wroclavi. Co předváděl když poslouchal kolegu-konkurenci Gardinera? V pravidelných intervalech se opakovalo: po chvilce se do interpretace JEG tak vžil, že si pohupoval hlavou v rychlých sborech a brkal prsty o lavici v kostele, v pianissimech pokyvoval uznale-s údivem hlavou, pak sebou trhnul, jako by si uvědomil, že musí zachovávat dekórum, kradmo se kolem sebe rozhlédl, že ho nikdo nepozoruje a spokojeně se zaposlouchal a celé znovu...) :D

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Coughu, nechtělo by se ti zásobovat nás svými koncertními zážitky častěji, nejlépe v samostatném vlákně? Je tu určitě víc lidí, kteří si je rádi přečtou, i kdyby třeba sami nic nepsali.

Koukám, že ke Stvoření nikdo nic. Škoda.

A k festivalu, kterého se má týkat tohle vlákno, taky ne. Sám jsme sice ještě něco viděl, ale nestálo to za řeč. Takže jsem ani nemohl odradit někoho, komu se některý koncert líbil.

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

cough: Diky za prispevky! Kalibraci Gardinerem na zivo bych doopravdy rad zazil :D Termin mi nesedi, takze ne. Pristi rok chci Gardinera a Savalla sledovat a az budou v mem akcnim dosahu, rad bych zajel - na cokoliv. To Stvoreni bude skvele, navic v musikvereinu bude podstatne vhodenjsi akustika.

humpf:
strucna odpoved na Tvoji otazku: nakazil jsem se od cougha.
Realne: z mych zkusenosti plyne, ze doopravdy smysluplne se neda nahravku hodnotit z upoutavek na internetu, clovek musim mit doma cele album a trochu to naposlouchat (Ruby by mohl asi take povidat - kdo vi kde mu je konec). Takze jsem si precetl nejake recenze a tam Gardiner dopadl dobre, Gardinera mam VELMI rad, takze ... "kdyz ji milujes, neni co resit" ...

Cough by mohl doopravdy vice psat, ale je budto liny, nebo ma malo casu, nebo mu to nestoji za to ...

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

humpf: napis co jsi slysel a aspon strucne hodnoceni. Diky!

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

mesires píše:humpf:[/b] strucna odpoved na Tvoji otazku: nakazil jsem se od cougha.
Realne: z mych zkusenosti plyne, ze doopravdy smysluplne se neda nahravku hodnotit z upoutavek na internetu, clovek musim mit doma cele album a trochu to naposlouchat (Ruby by mohl asi take povidat - kdo vi kde mu je konec). Takze jsem si precetl nejake recenze a tam Gardiner dopadl dobre, Gardinera mam VELMI rad, takze ... "kdyz ji milujes, neni co resit" ...
Souhlas, určitě je třeba v klidu si naposlouchat celé skladby, to je jasné. A je lepší naposlouchat v klidu víc verzí. Recenze nelžou, Gardiner je určitě skvělý. Navíc, jak jsem pochopil, máš rád historické nástroje. Takže by sis asi nevybíral nahrávku s běžným orchestrem. Někdo by možná dal přednost starší analogové nahrávce, někdo by si zase vybral současnější nahrávku než Gardinerova z roku (tuším) 1995. Ale to nebude nejspíš zásadní pro nikoho z nás tří. Hifista by se asi taky ptal, jestli nahrávka není místy přeřvaná, přece jen, Stvoření je poměrně dynamická skladba a DGG není úplně spolehlivá záruka kvality. To tě ale taky možná nemusí trápit.

Jsem občas malicherný blb. Pohlídal bych si, jak je Stvoření rozděleno na dva disky - určitě je příjemnější mít přestávku mezi dvěma částmi, ne uprostřed dění. A pak pro někoho může být důležitý jazyk: Stvoření existuje ve dvou víceméně plnohodnotných jazykových variantách - anglické a německé. A konečně, pokud je pro posluchače důležitý text, je příjemné mít po ruce libreto. Ideálně bude součástí textové přílohy cd. Ale to jsou banality. Gardinerova nahrávka je německy (tedy v Haydnově vlastním jazyce), stvoření dělí uprostřed druhé části a nevím, jestli je součástí některého vydání libreto. V každém případě ale věřím, že budeš spokojený. Co si pamatuju, těžko začít líp. Zbytečně se v tom vrtám. Navíc tomu houby rozumím. Snad tím cancáním nikoho nepohorším.

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

mesires píše:humpf: napis co jsi slysel a aspon strucne hodnoceni. Diky!
Collegium Marianum v O-Zábřehu. Líbil se mi cellista (jiný než je v programu) a samozřejmě repertoár. Jinak bych se s dovolením hodnocení raději zdržel.

Odpovědět