Amatér hledá lowcost sestavu

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Apache
Kontaktovat uživatele:

Amatér hledá lowcost sestavu

Příspěvek od Apache »

Ahoj,

je mi jasné, že z takových dotazů, jako budu mít já - tedy ve stylu "nemám ani páru" - tu asi nebýváte moc nadšení, ale pokusím se alespoň co nejdůkladněji popsat, co chci. Pokud tedy má smysl při budgetu cca 12 000,- vůbec cokoliv specifikovat...Sám to znám, když občas radím na fóru s výběrem notebooku, ale i tak budu rád, když se najde někdo, kdo mě, jako naprosto neznalého, nasměruje.

Takže rád bych do svého studentského panelákového pokoje +- 25m čtvetečních pořídil svou první hudební aparaturu, která by sloužila zejména k relaxaci ve stylu "přijdu v 8 večer z práce, svalim se do křesla, pustim si oblíbené album a jen poslouchám" a dále samozřejmě k produkci zvukové kulisy k běžné činnosti (nikoliv na filmy). Nevlastním žádné CD (pouze několik eLPíček a to spíše z nostalgického hlediska), hudbu bych rád přehrával pouze z digitálního uložiště - ideálně ze serveru na domácí síti, ale klidně i z notebooku nebo připojeného harddisku. Nejsem žánrově vyhrazený a neposlouchám nic mega alternativního, těžiště mého poslechu je určitě v různých formách rocku 60tých a 70tých let, prostě klasika jako Zeppelíni, Floydi, Doors, Velveti atd.,a k tomu dál třeba různé ženské jako P.J.Harvey, Kate Bush, Björk nebo Norah Jones, ale i elektroničtější věci jako MGMT nebo Radiohead. A někdy mě klidně přepadne chuť třeba na Dr.Dre na přelomu tisíciletí - dnes už, imho, vpodstatě taky klasiku. Vážná hudba není vyloučena, ale šlo by o minoritní záležitost, stopové množství určitě nepřekročí většina "taneční" hudby nebo opravdu syrové (či surové) odnože metalu.

Nakonec dodám, že netoužím po designových výstřelcích, rozhodně dám přednost "obyčejným" dřevěným krabicím. Úplně se ani nebráním bazarovému nákupu, ale pokud to nebude vzhledem k rozpočtu vyloženě nutné, rozhodně bych to bral spíš jako alternativu než primární cestu.

Ještě jednou budu moc pokud se najde někdo, kdo si dá tu práci a smysluplně mi poradí, díky :) .

P.S.: Záměrně jsem nevyjmenoval, jaká dílčí zařízení vlastně hledám - tedy prostě vše, co potřebuji k tomu, abych přehrál hudbu uloženou na disku.

archeocomp
Kontaktovat uživatele:

Re: Amatér hledá lowcost sestavu

Příspěvek od archeocomp »

Ahoj ak to má byť na stereo (dva kanály) tak určite doporučujem nákup cez bazár. Potrebuješ zosilovač a pár bední. Na aukro/bazos je toho plno. Skús si nájsť niečo za tú cenu a určite budeš spokojný.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Ahoj, rozhodně se necítím kovaný v tom, radit jakou sestavu za tyto peníze bys měl pořídit a zda to je vůbec reálné. Ale podělím se se svojí zkušeností, kdy jsem s podobným rozpočtem nedávno vyřešil druhou poslechovku v pracovně...
Řešil jsem to pár měsíců a pořád jsem se nemohl dostat na rozumný rozpočet s žádnou bazarovou sestavou (o nové nemluvě) a kupovat naslepo přes AUKRO jsem nechtěl. Tak jsem to vyřešil koupí aktivních beden AUDIOENGINE 5+ ( http://www.positronix.cz/audioengine-5-a5-0 ) za cca 11tis. K tomu jsem ještě navíc koupil DA převodník D1 (http://www.positronix.cz/audioengine-d1-ad1 ), který sice není nutný a je již mimo tvůj rozpočet, ale výsledný zvuk je zase o něčem jiným, než když hraješ ze zvukovky přes sluchátkový výstup. Bedny hrají překvapivě dobře, což potvrzují i různé testy ( http://www.whathifi.com/audioengine/a5/review), takže pokud doma v poslechovce (= obývák) řádí děti nebo manželka, klidně se zašiji do pracovny a spokojeně poslouchám a poslouchám (i když většinou z CD Denon 735, který mám k tomu napojen - ale není to nutnost). :D

P.S.: s prodejcem/dovozcem je rozumná domluva - bral jsem bedny od něj s tím, že kdyby mi zvuk nevyhovoval, mohu je vrátit. Pokud budeš kupovat přes net, máš ze zákona automaticky možnost vrátit do 14 dnů...
P.S.2.: Ale... pokud si chci nějakou desku opravdu v klidu vychutnat se všemi detaily, počkám až všichni usnou a jdu na velké bedny, ten zvuk je o řád jinde, i když moje sestava není žádný TOP LEVEL... :).

Apache
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Apache »

Díky, ale popravdě mi pořád není uplně jasné, jakou cestou bych se měl vlastně ubírat co se zapojení týče. Původně jsem si myslel na receiver přímo připojený do sítě nebo s vlastním diskem a z něj přímo stereo. Za předpokladu, že bych využil notebook, neshoří veškerá snaha o lepší zvuk na integrované zvukové kartě? A jaký by tedy měl být sled kabelů a zařízení od notebooku až k reproduktorům?

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Nejsem technik, abych ti odpověděl přesně, ale podle mne je to tak, že právě použitím převodníku obejdeš zvukovku. Do převodníku tak běží digitální signál, od něj již signál do aktivních beden. Jistě to není nejoptimálnější řešení, ale podle mne efektní v poměru cena/výkon.
Místo NTB můžeš použít i jiné síťové zařízení - od smart TV s digitálním výstupem až po nějaký síťový streamer či media server. Ale PC nebo NTB bude nejspíš nejdostupnějším řešením...

jfed
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jfed »

Ahoj,
pokud bys nechtěl bazar, tak bych se porozhlédnul třeba u českých AQ (aq.cz) a to nejen na bedny, ale i na zesilovače, resp. D/A převodníky, ať už jejich značky nebo Pro-ject "krabičky", případně třeba i základní zesilovač od BC Acoustique (modely EX 202.1, 302 ... ten jsem měl možnost si poslechnout, v přímém porovnání se stereo recieverem Onkyo 8050 zahrál dle mého zvukově lépe, čistší výšky a a o fous lepší dynamika).

Takže například:
Zesilovač: BC EX 202.1 ... 5990 Kč (EX 302 ... cca 6500 Kč)
Repro: AQ z řady Tango ... 3990 - 7990 Kč
DAC: Pro-ject USB Box S ... 2780 Kč / DragonFly 1.2 ... cca 4000 Kč

Apache
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Apache »

Díky, už je mi to poměrně jasnější ;) Ty AQ, to je české jako Made in ČR nebo české jako "designed in ČR, made in China"? :D

Musím se přiznat, že mě to ale pořád táhne spíš k možnosti něčeho, co by se obešlo bez notebooku a rovnou bylo přes síť napojeno k serveru - zejména kvůli pohodlí a tak nějak pocitu, jak jsem si tady přečetl v jiném vlákně, že počítač mám spojený s prací a rád bych ho nechal na tu chvilku vypnutý...Problém je asi v tom, že takové funkcionality jsou spíše trend poslední doby a tak se asi taková zařízení moc po bazarech nevyskytují, co?

Začínám trochu zpochybňovat ten rozpočet, nastřelil jsem ho, pravda, bez opravdu lepšího náhledu do problematiky. Né že bych si mohl moc vyskakvoat, ale víte jak - spíš než o nějaký strop mi jde o maximalizaci "value for money", nebo chtete-li česky a tématicky "co nejvíc muziky za co nejmíň peněz". Aneb proč si objednávat pizzu o průměru 32, když při průměru 40 dostanu za 125% vkladu 150% pizzy :D .

jfed
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jfed »

AQ je česká (přesněji spíš moravská) firma, vyrábějící v ČR, viz také http://www.aq.cz/o-firme/
Nevím, jestli preferuješ 2pásma, 3pásma, regálovky, podlahovky, ... každopádně by sis určitě vybral. Řada Labrador je výtečná, ale už cenově zase výše.

ad přehrávání rovnou z počítače, sítě ... na to tady budou lepší odborníci a i tak bude eixstovat spousta různých řešení. Možná by ti stačilo jen doinstalovat nějakou aplikaci ala multimediální centrum (XBMC, nyní Kodi ... http://kodi.tv/about/), kterou jde ovládat z mobilu/tabletu apod.

Každopádně navyšování rozpočtu pči výběru nového zařízení znám, asi jako spousta dalších zde, holt "s jídlem roste chuť" ;-) ... ale stojí to za to si dopšpórovat, zvláště pokud ti to má pár let vydržet.

jfed
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jfed »

jen jsem se ještě díval na AQ stránky a mají i pár zvýhodněných setů, na tomto bys 1000 ušetřil proti samostatnému nákupu (jestli dobře počítám) + k tomu nějaký ten DAC

http://www.aq.cz/obchod/audio-sety-253/ ... -a-2-2167/

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Dovolil bych si jako bedny na základě osobní zkušenosti doporučit Pro-ject Box 5 za 250 éček, což je zhruba polovina uvažovaného rozpočtu.

Tady je recenze:
http://www.box-designs.com/inhalt/en/te ... c-1210.pdf

Mám sice čtyřky s menším středobasem, ale rozdíly budou minimální (třeba výškáč je stejný pro všechny jejich modely).
Pod tu recenzi bych se podepsal.

-- výškáč je skvělý a jeho provázanost se středobasem (130mm) je skutečně prvotřídní - kompaktnost zvuku je ještě lepší než třeba u centrických KEF...... - podle efičáka teď výhybky u Pro-jectu ladí Pistole, ladí je dobře, součástky jsou kvalitní.
-- v té recenzi se několikrát vyskytuje při popisu poslechových dojmů anglické slovo "tuneful", což znamená libozvučný, melodický, zpěvný...... - to slovo sedí jako prdel na nočník, bedny které baví poslouchat (přitom jsou zároveň opravdu detailní a s věrnou (neutrální) barvou nástrojů).
-- velká výhoda je, jak se také píše v recenzi, že jsou snadné k ukočírování, tj. bude to hrát prakticky s čímkoliv.
-- pokud jde o vzhled a zpracování, bez sebemenších výhrad - vše dokonale lícuje a klavirní lak je bezchybný, ty bedny, obzvlášť v černé, vypadají skvostně.

Pokud bys časem přišetřil na firemní stojany, máš velice klasickou reproduktorovou soustavu, která nezazdí i mnohem dražší elektroniku, než asi ze začátku k nim budeš mít.
Do 25m2 v podstatě ideál.

Obrázek

Poměr hodnota/cena je *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

Apache
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Apache »

Pánové velice děkuji za doporučení. Za těch 7000 co by stály tyto Pro-ject jsem kouakl že už je i nějaký ten Labrador od AQ, na který tu padla chvála, jak by si to stálo mezi sebou? Musím se přiznaz, že mě docela nadchla myšlenka něčeho domácího, k tomu by se dal vybudovat i jistý citový vztah :)

Nicméně já se zase vrátím k tomu svému, pořád ztroskotávám na tom, jak ty reproduktory vlastně nakrmit, čím dál tím míň se mi líbí představa, že bych kvůli tomu musel obsluhovat počíčat, jak už jsem zmínil v předchozím postu. Největší problém mi dělá zorientovat se v tom, k čemu je vlastně potřeba ještě zesilovač a k čemu už ne, nicméně zatím jsem se proklikal internetem ke dvoum variantám a obě pocházejí od značky DENON:

a) http://hifimarket.cz/denon-dran5-ceol-piccolo-p2291 Pokud jsem to dobře pochopil, tak tenhle malý zázrak je prostě vše co potřebuji mezi síťovým kabelem k serveru a reproduktory? To mě docela udivuje a zároveň vytváří skepsi, když, jak už jsem pochopil, to musí převést signál na analogový a ještě zesílit a krom toho mě celekm děsí ventilátor, nicméně tady schytal chválu http://www.whathifi.com/denon/ceol-piccolo/review

b) http://www.alza.cz/denon-dra-f109-dcd-f ... 260616.htm tento komplet je snad jakýmsi předchůdcem toho Piccola?

Tak jak tak obě vynucuje zvýšení rozpočtu, pokud tedy mám vzít za své reproduktory v ceně kolem 7000...

jfed
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jfed »

Já jsem měl možnost poslouchat AQ Labrador 23 (2pásmové podlahovky), byl jsem na testovacím poslechu v Cinema shop v Praze, kde mi na nich velice ochotně předvedli, jak dokáží zahrát zesilovače BC Acoustique. Chtěl jsem k testu právě tyto, protože konstrukcí i velikostí jsou podobné mým domácím Authentic Voice 221 (mimochodem taky - kdysi - česká výroba, už je mám tak 10 let a hrají stále skvěle ... pro mé ucho). Bratr má AQ Labrador 24 a nemůže si je vynachválit (v kombinaci s receiverem Onkyo). V časopise Stereo se objevily i ty regálové Labradory 279 a 29 (na aq.cz máš recenze), opět s velmi dobrým hodnocením.
Ze starších beden (ale ta řada se dělá myslím pořád) bych doporučil i regálovky Tannoy Mercury (nedávno tu byly v inzerci za 2tis, váhal jsem o nich, že bych je pořídil jako druhé do jiné místnosti, ale byly hned pryč). Vždy to bude nakonec hlavně o tvých uších, doporučuju si každý komponent někde poslechnout (i jiné značky), každému sedne něco jiného. Tebou uvedné komponenty s možností přehrávání ze sítě neznám.

Ještě jsem se znovu vrátil k tvému úvodnímu příspěvku, kde píšeš - cituji "...Nevlastním žádné CD (pouze několik eLPíček a to spíše z nostalgického hlediska), hudbu bych rád přehrával pouze z digitálního uložiště ...".
Tady bude důležitá i informace, v jakém formátu máš uloženou většinu hudby, abys neinvestoval slušné finance do zesilovače a repro a pak to nebylo degradováno kavlitou mp3 s malým bitrate ...

Doporučuji ti případně sledovat i vlákno "Jak na streaming hudebních dat do DACu?" (www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=6&t=13526)

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

K zamyšlení:
http://www.thomann.de/cz/dynaudio_bm5a_ ... c83361a161

Kdo slyšel, nepochopí...

jfed
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jfed »

ad Zdeny ... to je ale cena za 1 kus repro, takže při součtové ceně 2ks se to už asi dá pochopit

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Z dotazu není zcela zřejmé, co vlastně bude zdrojem ?
A jakou další elektroniku máš k dispozici (receiver, TV) ?
Zvuk z NB z integrované zvukové karty JE většinou nic moc, je nutné ji obejít USB DACem.

1) NB + USB DAC + aktivní repro
levný USB DAC 1-2 tKč a aktivní 2p reprobedny za 10 tKč už je široký a kvalitní výběr

2) NB + USB DAC + zesilovač + pasivní repro
Z kvalitních zesilovačů si lze vybírat, bazar je dostupnější.
Repro AQ Kentaur, Labrador - jsou starší kvalitní modelové řady. Dnes jsou v nabídce již novější Tango, Wega. V tvé cenové skupině bych se zaměřil na 2p regály.

Pokud opravu nechceš NB, tak síť přes AVR jedině s TV...

Odpovědět