amatér prosí zkušené o rady
amatér prosí zkušené o rady
Zdravím všechny na skvělém fóru. Před 2ma lety jsem, za myslím velice výhodných podmínek, koupil pár sloupových beden Bowers&Wilkins DM603, do té doby jsem poslouchal na starých teslách po tátovi a ze zvukem jsem sice nebyl úplně spokojen, ale myslel jsem si že náhodou nehrajou úplně špatně .)...
K novým bednám jsem potřeboval zesilovač a nepřemýšlel jsem vůbec nad ničím, věděl jsem že mám bedny 8ohmu s výkonem 120W. Náhodou v aktuální nabídce Makra byl zesilovač Pioneer VSX-416 s výraznou slevou, pro mě jako úplněho amatéra skvělá šance a tak jsem si pro něho hned jel.
Potřeboval jsem to taky něčím spojit tak jsem si u nás v elektru (Šternberk) koupil nejlepší dvojlinku co měli (asi 12,- m) a rychle všechno pospojoval.
Nikdy jsem nevlastnil žádný CD přehrávač, vyrostl jsem už v dobách kdy jsem všechnu muziku stahoval z internetu, zmiňuji se jen abych zmínil zdroj muziky, v 80% jde z mého notebooku, připojeného klasickým 3,5 jackem Zbývajících 20% připadne na můj satabox DREAM multimedia DM600 PVR-S, který mám připojený ze zesilovačem kabely PROLINK.
Po 2 letech jsem dostal chuť něco přikoupit a poskládat si u sebe v pokoji domácí kino, jenže nemám dostatek financí abych si naráz koupil všechny reprobedny co mi chybějí, tzn. subwoofer, střed a regálovky. Tak jsem uvažoval co koupit nejdřív. Mám možnost mít pár regálovek B&W nejspíš ve stejné řadě jako sloupy co mám (jeden majitel), snad bych za rozumnou cenu mohl sehnat i střed z druhé ruky. Automaticky mě napadá hledat zase B&W, ale tady bych se chtěl zeptat jestli, "je nutnost mít všechny repra v sestavě od stejného výrobce ?" A tím myslím i subwoofer a nebo to není zas až tak důležité aspoň v případě subwooferu ?
Když bych si tedy koupil tyhle 3 reprobedny, neměl bych subwoofer na který nemám peníze. Měl bych 5.0. Abych do toho dostal zvuk, musím na zesilovači přepnout stereo na 5.1. Pozná zesilovač že nemám subwoofer a budou dál hrát basy moje sloupáče a nebo budu mít zvuk bez basu, v případě filmu ?
A nebo bude lepší koupit nejdřív subwoofer, udělat si 2.1 a po našetření dokoupit 3 zbývající repra ?
Moc rád bych bych se dozvěděl pár rad už ohledně toho co mám, vím že určitě zesilovač bude na prd a i repra většina z vás hned zařadí do skupiny nejhorších .), ale spadl jsem k tomu jako slepej k houslím a teď bych to rád dostal na trošičku jinou úroveň. Nerad bych se dočetl že základ bude prodat zesilovač a koupit jinej, dost mě brzdí finance a tohle by byla určitě velká částka navíc .). Taky by mi moc pomohla rada ohledně zapojení mého sataboxu, mám na něm optický kabel - je lepší na přenos zvuku? Pomůžou v mém případě, kdy je zdrojem notebook, výrazně dražší reprokabely?
Do hudby jsem blázen, podle toho co jsem zde vyčetl poslouchám asi úplně všechno jiného než většina z Vás, to snad ale nevadí. Mám tím namysli taneční muziku, hip hop, černou muziku, kde jsou nejvýraznějším prvkem mohutné basy. Pokoj mám malý cca 15m, bez holých stěn, s kobercem. Mám představu že bych za regálovky se středem dal 10 000,- a za subwoofer si rád připlatím a klidně taky z druhé ruky. Jen nevím jestli tohle všechno má vůbec cenu kvůli tomu mému zesilovači.
Předem díky Zdenek
K novým bednám jsem potřeboval zesilovač a nepřemýšlel jsem vůbec nad ničím, věděl jsem že mám bedny 8ohmu s výkonem 120W. Náhodou v aktuální nabídce Makra byl zesilovač Pioneer VSX-416 s výraznou slevou, pro mě jako úplněho amatéra skvělá šance a tak jsem si pro něho hned jel.
Potřeboval jsem to taky něčím spojit tak jsem si u nás v elektru (Šternberk) koupil nejlepší dvojlinku co měli (asi 12,- m) a rychle všechno pospojoval.
Nikdy jsem nevlastnil žádný CD přehrávač, vyrostl jsem už v dobách kdy jsem všechnu muziku stahoval z internetu, zmiňuji se jen abych zmínil zdroj muziky, v 80% jde z mého notebooku, připojeného klasickým 3,5 jackem Zbývajících 20% připadne na můj satabox DREAM multimedia DM600 PVR-S, který mám připojený ze zesilovačem kabely PROLINK.
Po 2 letech jsem dostal chuť něco přikoupit a poskládat si u sebe v pokoji domácí kino, jenže nemám dostatek financí abych si naráz koupil všechny reprobedny co mi chybějí, tzn. subwoofer, střed a regálovky. Tak jsem uvažoval co koupit nejdřív. Mám možnost mít pár regálovek B&W nejspíš ve stejné řadě jako sloupy co mám (jeden majitel), snad bych za rozumnou cenu mohl sehnat i střed z druhé ruky. Automaticky mě napadá hledat zase B&W, ale tady bych se chtěl zeptat jestli, "je nutnost mít všechny repra v sestavě od stejného výrobce ?" A tím myslím i subwoofer a nebo to není zas až tak důležité aspoň v případě subwooferu ?
Když bych si tedy koupil tyhle 3 reprobedny, neměl bych subwoofer na který nemám peníze. Měl bych 5.0. Abych do toho dostal zvuk, musím na zesilovači přepnout stereo na 5.1. Pozná zesilovač že nemám subwoofer a budou dál hrát basy moje sloupáče a nebo budu mít zvuk bez basu, v případě filmu ?
A nebo bude lepší koupit nejdřív subwoofer, udělat si 2.1 a po našetření dokoupit 3 zbývající repra ?
Moc rád bych bych se dozvěděl pár rad už ohledně toho co mám, vím že určitě zesilovač bude na prd a i repra většina z vás hned zařadí do skupiny nejhorších .), ale spadl jsem k tomu jako slepej k houslím a teď bych to rád dostal na trošičku jinou úroveň. Nerad bych se dočetl že základ bude prodat zesilovač a koupit jinej, dost mě brzdí finance a tohle by byla určitě velká částka navíc .). Taky by mi moc pomohla rada ohledně zapojení mého sataboxu, mám na něm optický kabel - je lepší na přenos zvuku? Pomůžou v mém případě, kdy je zdrojem notebook, výrazně dražší reprokabely?
Do hudby jsem blázen, podle toho co jsem zde vyčetl poslouchám asi úplně všechno jiného než většina z Vás, to snad ale nevadí. Mám tím namysli taneční muziku, hip hop, černou muziku, kde jsou nejvýraznějším prvkem mohutné basy. Pokoj mám malý cca 15m, bez holých stěn, s kobercem. Mám představu že bych za regálovky se středem dal 10 000,- a za subwoofer si rád připlatím a klidně taky z druhé ruky. Jen nevím jestli tohle všechno má vůbec cenu kvůli tomu mému zesilovači.
Předem díky Zdenek
Re: amatér prosí zkušené o rady
v prvom rade si treba dobre rozmyslieť, čo od domáceho kina očakávam. Spomínal si, že si blázon do hudby (žáner je v tomto prípade nepodstatný). Bol si niekedy na koncerte živej kapely? Odkial si tú svoju hudbu počul? Zo zadu? NIE. Z boku? NIE. Z predu? ÁNO. Toto je základné kritérium pre postavenie zostavy, ktorá dokáže čo najprirodzenejšie reprodukovať našu oblúbenú hudbu. Ak sa chceš posunúť v kvalite dopredu, popracuj a investuj na zostave, ktorú už máš. Napr. externý DAC (to čo je v notebooku je pre priemernú kvalitu hifi absolútne nepostačujúce). Skrátka, skús sa orientovať na kvalitné stereo. DK je na filmy a niekto môže argumentovať, že aj hudobné koncerty sú nahrané v 5.1 ale o čo ide? o hudbu z javiska, alebo o výkriky a tlieskanie fanúšikov zo zadu. Takže, notebook ako zdroj hudby a mechanika, kvalitný externý DAC + dobrý zosík. Z toho Ti výde nejaký zvuk. Ak bude málo basov (asi bude) tak je tu (pre mňa neoblúbená) cesta vo forme subwooferu. To je zvlášť kameň úraz, pretože dobré basy sa nedajú kúpiť za hubičku a subwoofer, ktorý už začína hrať počúvateľné basy začína na cene cca 1000-1500€.
Nie som frajer cez PC, no tu sa nájde pár takých, čo to majú dotiahnuté do detailov. Napr. taký Cough, no ten nesmie použiť výraz hip-hop vo svojej posluchovke. Jeho "šperkovnica" by mohla vybuchnúť
Ale nie len Cough
Nie som frajer cez PC, no tu sa nájde pár takých, čo to majú dotiahnuté do detailov. Napr. taký Cough, no ten nesmie použiť výraz hip-hop vo svojej posluchovke. Jeho "šperkovnica" by mohla vybuchnúť
To je kameň úrazu. Kým na 5.1 potrebuješ 4 koncové zosilňovače, ktoré navyše treba napchať do jednej kravice s Tunerom... A celé to stojí 400dolors... Matematika je jednoduchá. 4 zosilňovače + 1 predzosilňovač + tuner + marketingovo uznávaný nápis Pioner za 10 000, nemôže byť rovnako kvalitné ako 1 predzosík + 2 koncové zosíky v jednej krabici.sAI3Ro píše:...... Jen nevím jestli tohle všechno má vůbec cenu kvůli tomu mému zesilovači.
Předem díky Zdenek
A na subwoofer naozaj pozor. K tým bedniam je akýkoľvek pod cenu, čo som spomínal, mršenie zvuku.
Jen abych dosvědčil že jsem opravdu amatér, už jsem musel použít vyhledávač na slovíčko DAC .)... Když jsem napsal že si klidně připlatím za subwoofer z druhé ruky, měl jsem na mysli původní cenu někdo okolo 15 - 20 000 abych já kupoval cenu max do 10 000,-
, představte si teď můj zvuk, pro všechny tady by to byla určitě katastrofa, já s mp3 320kbps a klasickým jackem píchlym v nb jsem nadšenej... .)
subwoofer bych chtěl hlavně kvůli filmům, basy mi teď příjdou skvělé, ale myslel jsem že sub ještě pomůže
subwoofer bych chtěl hlavně kvůli filmům, basy mi teď příjdou skvělé, ale myslel jsem že sub ještě pomůže
Ahoj, Zdeňku.
Srdečně Tě u nás vítám a zdravím do Štemberka.
Jsem jen amatér, stereofonní dinosaurus. Černou muziku máme společnou, kevlarový střeďák B&W, je pro výborný. Hliníkový výškáč byh lepším reprodrátem nedráždil. Zdůrazní se chlad a horní pásmo zvuku.
V árendbíčku, jak píšeš se toho nahoře moc neděje. 70 % muziky je v soul-funkových melodiích basy, syntetizátorů a bicích. Stereo 2.1. a woofer pro stereo. A bude velmi dobře.
Kino bych ošidil zadními levnými efektovkami.
Doporučuji centr stejný model B&W. V kině se 70% děje dělá na centru. Kabel stejný.
S kinem ti poradí fandové. Co jsem zkoušel na ONKYO 602, koaxiální kabel byl lepší, ale rád vede brum z antény. Optika je O.K. jen lehce zastřená.
Mi se Tvá sestava líbí.

Zpět k dotazu ohledně SW resp. provozu bez něj. Na A/V receiverech lze nastavit i konfiguraci bez něj t.j. 5.0 - výhybka převede nejnižší kmitočty do předních sloupků, nebo např. s centrem a SW bez surroundů 3.1. Možnosti jsou rozmanité.
Pokud se týká shodnosti repro, pro mne se zdá nezbytné aby alespoň center byl ze stejné řady jako přední repro, případně byly shodné alespoň výškové repro.
Pokud se týká shodnosti repro, pro mne se zdá nezbytné aby alespoň center byl ze stejné řady jako přední repro, případně byly shodné alespoň výškové repro.
Naposledy upravil(a) Mih dne 10 pro 2009 16:50, celkem upraveno 1 x.
Bavil jsem se s jiným amatérem (díky bohu za tohle fórum .) a z našeho rozhovoru jsem udělal závěr že AV receiver který mám hraje buď ve stereu nebo jen v 5.1 tj hloupost ?
Máme doma poschovávaný krabice snad úplně od všeho, od žehličky po televizi, ale krabice od receiveru i s manuálem se záhadně ztratila :/... proto o mém zesilovači nevím vůbec nic
Máme doma poschovávaný krabice snad úplně od všeho, od žehličky po televizi, ale krabice od receiveru i s manuálem se záhadně ztratila :/... proto o mém zesilovači nevím vůbec nic
Nastavení není nic složitého, můžeš zkontrolovat nastavení nynější konfigurace. Tlač. MENU// Configuration//. Měl by se objevit seznam všech repro které lze zapojit. Ponechat pouze přední L + R (ostatní zaškrtnout None) a u nastavení Large/Small zaškrtnout Large.
DAC = digital analog converter, robí z núl a 1ničiek analógový signál. Vlastne je to alfa a omega výstupnej kvality zo zdroja hudby (CDP, PC..) V lacných CDP a hlavne v PC sú prevodníky, ktoré plnia účel ale o kvalite sa hovoriť nedá.sAI3Ro píše:....použít vyhledávač na slovíčko DAC .)... Když jsem napsal že si klidně připlatím za subwoofer z druhé ruky, měl jsem na mysli původní cenu někdo okolo 15 - 20 000 abych já kupoval cenu max do 10 000,-, představte si teď můj zvuk, pro všechny tady by to byla určitě katastrofa, já s mp3 320kbps a klasickým jackem píchlym v nb jsem nadšenej... .)
So subwooferom je to naozaj ťažké. Ty máš celkom dobré bedne, ktoré v dobrom reťazci môžu podať veľmi dobrý zvuk. Dovolím si tvrdiť, že je tu na fóre viac ľudí, ktorí by sa veľmi potešili ak by im stáli v obývačke. Máš skvelý základ z ktorého nedokážeš dostať to, čoho sú naozaj schopné. Zatiaľ najlepší článok reťazca, brzdený zbytkom zostavy. Nekupuj nič, zoznám sa s tunajšími hifistami, navštív niektorých aby si pochopil o čom to celé je a aby si sa naučil počúvať. Požiaj si nejaký lepší CDP a zosík, aby si počul aký je to rozdiel ak to zapojíš do zodpovedajúcej zostavy. Takto máš skvelé bedne a na hovno motor o palive ani nehovorím. To ako keby si kúpil BMW 7 (bedne), do toho dal motor z fordu fiesta 1,1 (zosík) a do nádrže lial prepálený fritovací olej (hudba z bežného PC). K tomu sa dá kúpiť ešte použitá Tatra 815 (subwoofer) ktorá sa bude tváriť, že vykrýva nedostatok výkonu tej 1.1ky z fordu.
A ďalšia vec, prečo ešte počkaj s nákupmi, postavenie bední je tiež nevhodné. Tým, že navštivíš pár skúsenejších, naučíš sa čo to aj o vplyve samotného postavenia bední a akustiky miestnosti. Trpezlivosť Ti zachráni kopec peňazí a sklamaní.
O postavení beden se mi už někdo ozval, bohužel je pokoj opravdu malý a na nějaké rošády není prostor... Výhledově do budoucna tenhle problém budu určitě řešit 
Hodně z nás si prošelo tím že s hifi začínal nejdříve přes nějáké 5.1 kino nevalné kvality ale v dobré vůli s tím že víc beden bude mít lepší zvuk a že ten zesilovač (AV reciever) umí za relativně málo pěněz hodně věcí. Zvukově se nedá srovnat 5.1 zesilovač za 15 000kč
a stereo zesilovač za stejné peníze. Stereo zesík vyhrává protože jsou v něm jen dva kanály a nic víc. V AV reciveru je toho podstatně více jak již psal Acon. Je to na tobě musíš se rozhodnout mezi tím co chceš. Subwoofer můžeš mít i ve stereu a kvalitní stereo ti dá lepší zvuk než levné 5.1 a i ten zvuk z toho filmu bude ve stereu s wooferem lepší. Pokud uvážíme v jaké cenové kategorii by jsi se s případným 5.1 systémem pohyboval. Pokud se budeš držet našich rad dá se i hodně ušetřit. Nákup prodej je spirála smrti a o peněžence ani nemluvím. Ty bedny které vlastníš nejsou rozhodně špatné a zaslouží si mnohem lepší zesilovač než máš ted.
Taky jsem také filmový fanoušek a jde to i ve stereu
a stereo zesilovač za stejné peníze. Stereo zesík vyhrává protože jsou v něm jen dva kanály a nic víc. V AV reciveru je toho podstatně více jak již psal Acon. Je to na tobě musíš se rozhodnout mezi tím co chceš. Subwoofer můžeš mít i ve stereu a kvalitní stereo ti dá lepší zvuk než levné 5.1 a i ten zvuk z toho filmu bude ve stereu s wooferem lepší. Pokud uvážíme v jaké cenové kategorii by jsi se s případným 5.1 systémem pohyboval. Pokud se budeš držet našich rad dá se i hodně ušetřit. Nákup prodej je spirála smrti a o peněžence ani nemluvím. Ty bedny které vlastníš nejsou rozhodně špatné a zaslouží si mnohem lepší zesilovač než máš ted.
Taky jsem také filmový fanoušek a jde to i ve stereu
Není úplně vyloučena ani výměna mého AV receiveru, jen jsem nad tím ani nepřemýšlel a zavrhl to jen z důvodu aktuální finanční situace, věřím že Stereo má své kouzlo, muziku bych stejně pořád valil ve stereu, ale domácí kino je takový můj sen už řádku let. Kdyby mi kamarád nenabídl tyhle BWéčka tak bych dnes valil na systému od SONY za 9000,- i s dvd přehrávačem, takže...
Chtěl jsem si teď na Vánoce udělat radost a něco si dokoupit, napadl mě ten subwoofer. Když přehlídnete můj nynější AV receiver, po které značce bych se měl poohlídnout k mým repro a v jaké cenové relaci ? Opravdu se musím dívat na subwoofery okolo 1000 až 1500€? Když bych chtěl opravdu mohutné a přesné basy i v těch nejnižších tóninách ?
A mohl by mi ještě někdo poradit ohledně těch kabelů ? Když je poprvé viděl původní majitel mých sloupů tak ho to rozesmálo jak dlouho nic a začal jim říkat tkaničky
Nemám na mysli kabely za tisíce, na to nemám ostatní výbavu, řeším kabeláž v řádu stovek oproti mým tkaničkám
Chtěl jsem si teď na Vánoce udělat radost a něco si dokoupit, napadl mě ten subwoofer. Když přehlídnete můj nynější AV receiver, po které značce bych se měl poohlídnout k mým repro a v jaké cenové relaci ? Opravdu se musím dívat na subwoofery okolo 1000 až 1500€? Když bych chtěl opravdu mohutné a přesné basy i v těch nejnižších tóninách ?
A mohl by mi ještě někdo poradit ohledně těch kabelů ? Když je poprvé viděl původní majitel mých sloupů tak ho to rozesmálo jak dlouho nic a začal jim říkat tkaničky
Nemám na mysli kabely za tisíce, na to nemám ostatní výbavu, řeším kabeláž v řádu stovek oproti mým tkaničkám
Ahoj, k repro B&W se zvukově hodí výrobky DENON, vzájemně si sednou....
V Tvém případě bych se zajímal o nabídku Mirka - nick "Pytel"
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... 922#p40240
A máš po starostech na dlouho..
V Tvém případě bych se zajímal o nabídku Mirka - nick "Pytel"
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... 922#p40240
A máš po starostech na dlouho..