CLO z Ameriky, kolik???
Re: CLO z Ameriky, kolik???
U spousty veci je clo zanedbatelne, takze se mnohdy nevybira. Ale jiste musis pocitat s 20% dph, ktere se kalkuluje z ceny zbozi vcetne dopravy.
Nahoře máš tu kalkulačku. ALe pokud bys nakupoval zesík za 3000USD a doprava plus pojištění by byla 200USD, tak je výsledek následující:THresil píše:Vidím, že diskuze se pěkně rozjela...
A mohli byste prosím napsat konkrétní příklady doplatku (CLO) u různých částek (10 000, 15 000, 20 000, 30 000 Kč) z vlastních zkušeností?
Total customs value: Kč54925.61
Import duty: Kč2471.65
Import VAT: Kč11479.45
Total import duty & VAT due: Kč13951.10
Total landed cost: Kč68876.71
Tedy doplatil bys 14 táců a celkem místo 55 zaplatil 68. Minimální cena na kterou se nevztahuje clo a daň je tuším 20EUR, dřív to bylo 150, takže v tomhle směru je taky utrum. Máloco se dá už jen kvůli velikosti označit za cenu 20EUR.
Mám kamaráda celníka a ten říkal, že často balíky otevírají místo celníků pošťáci, protože nestíhají či co a to je asi porušení listovního tajemství a hrozí za to i kriminál. Ale dokažte to, že ano

od 20€ se plati clo, dph od 150€ (taky ale uplne presne nevim, jake jsou ty limity, ale je to +/- par euro)
ja kdyz neco vybiram, pro jistotu rovnou pripocitavam clo a dph, nema cenu to nejak sidit.
posledne jsme si objednavali par desek z USA (asi tak pred mesicem) v cene cca 40$, cekal jsem vymereni celniho poplatku, ale prislo to bez celniho rizeni - byl jsem docela prekvapeny, mozna to bylo tim, ze to odesilatel poslal jako obycejny balik? tedy ne jako obchodni balik s tracking number...
na baliku byla pritom cena radne vyznacena
ja kdyz neco vybiram, pro jistotu rovnou pripocitavam clo a dph, nema cenu to nejak sidit.
posledne jsme si objednavali par desek z USA (asi tak pred mesicem) v cene cca 40$, cekal jsem vymereni celniho poplatku, ale prislo to bez celniho rizeni - byl jsem docela prekvapeny, mozna to bylo tim, ze to odesilatel poslal jako obycejny balik? tedy ne jako obchodni balik s tracking number...
na baliku byla pritom cena radne vyznacena
Nepravda.jacq píše:od 20€ se plati clo, dph od 150€
Platí se nad 25 EUR a jak clo tak DPH clo je u obvyklých položek zanedbatelné (4%) dph podle státu příjemce. Clo a hranice je jednotné v celé EU DPH je národní. Cena dopravy se započítává.
Já si nechal poslat kondenzátory v hodnotě 3790kč do repro a po 2 měsících než celá procedura proběhla mi celkem vyměřili navíc 900kč. Docela pálka při tak nízké ceně. Ale co nadělat. Pořád se to ještě vyplatilo. Tady bych je nesehnal.
Je to ještě trochu jinak.
Zásilky se dělí na obchodní a neobchodní povahy. V diskutovaném případě se jedná o obchodní zásilku. V takovém případě se DPH nevyměřuje tehdy, když úhrnná hodnota zásilky (vlastní hodnota zboží+dopravné+pojištění) nepřesahuje 22 EUR (nebo ekvivalent v jiné měně).
Od cla jsou osvobozeny zásilky s vlastní hodnotou zboží nepřesahující 150 EUR (nebo ekvivalent v jiné měně).
Samosebou to neplatí pro alkohol, cigarety, parfémy. Ale o tom se tu nebavíme.
Zásilky se dělí na obchodní a neobchodní povahy. V diskutovaném případě se jedná o obchodní zásilku. V takovém případě se DPH nevyměřuje tehdy, když úhrnná hodnota zásilky (vlastní hodnota zboží+dopravné+pojištění) nepřesahuje 22 EUR (nebo ekvivalent v jiné měně).
Od cla jsou osvobozeny zásilky s vlastní hodnotou zboží nepřesahující 150 EUR (nebo ekvivalent v jiné měně).
Samosebou to neplatí pro alkohol, cigarety, parfémy. Ale o tom se tu nebavíme.
tak uz v tom mam tez pekny bordel.Donuts píše:Nepravda.
ale nekde jsem cetl to, co pise winelover. jen nemuzu ten clanek najit...
:edit. kua jasne, tu sem to cetl:
http://www.celnisprava.cz/cz/clo/odbavo ... fault.aspx
a doufam, ze celni sprava ma pravdu
V minulosti jsem se taky domlouval s výrobcema ješětě když to bylo těch 150euro/$190 aby snižovali hodnotu a vždy s úspěchem. Teď až budu objednávat tak už bych jistě nezkoušel.
Ale zajímalo by mě když výrbce pošle zásilku jako dárek bez faktury a pojistí ji na plnou částku. Je důvod aby napařili dph a clo má s tím někdo zušenost?
Mě jediné co napadá tak já když něco prodávám do zahraničí tak píšu na balík použitý zesilovač + dárek a pojistim to na plnou cenu. Nikdy se mi nestalo, že by majitel po mě platil něco navíc. Pokud by na tohle výrobce přistoupil tak si myslim, že by mohlo být vše ok.
A teď můj názor, mě příjde né uplně fér platit nějaké poplatky když to budu mít pro své osobní učely! Nejsem podnikatel a když už si něco objednám co u nás nemají nevim proč bych měl platit něco státu. To je muj pohled na věc.
Ale zajímalo by mě když výrbce pošle zásilku jako dárek bez faktury a pojistí ji na plnou částku. Je důvod aby napařili dph a clo má s tím někdo zušenost?
Mě jediné co napadá tak já když něco prodávám do zahraničí tak píšu na balík použitý zesilovač + dárek a pojistim to na plnou cenu. Nikdy se mi nestalo, že by majitel po mě platil něco navíc. Pokud by na tohle výrobce přistoupil tak si myslim, že by mohlo být vše ok.
A teď můj názor, mě příjde né uplně fér platit nějaké poplatky když to budu mít pro své osobní učely! Nejsem podnikatel a když už si něco objednám co u nás nemají nevim proč bych měl platit něco státu. To je muj pohled na věc.
Protoze stat je rozkradeny a pomalu uplne v piˇi, tak je treba vybrat od lidi co se da. Kazda koruna dobra. Proto se uvaluji spotrebni dane, dph, ruzne jine skryte dane, poplatky za luzko atd... Takze aby stat nezchudl uplne, rozumnej aby bylo stale co krast a tunelovat, je treba zvysovat dph. Z ceho by se pak ty nejkvalitnejsi ceske dalnice platily ? A nebo z ceho by se platilo za ozvuceni promopru ?
Jedinne legitimni reseni je objednat si to na firmu a uplatnit dph. Sice jej zaplatis, ale v podstate ihned narokujes. Jinak s tim odrbat asi nejde. Nehlede na to ze to predstavuje dalsi zdrzeni nez se veci dostanou k tobe. Pokud muzu nakupuju v unii, pokud ne tak uprednostnuju fedex. Rychle a bezpecne.
Nase posta ti klidne muze nechat zasilku u souseda. Na tom vy nic nebylo, ale velmi rad bych vedel jak by se uplatnovala reklamace kdyby balik byl domlaceny.
Jedinne legitimni reseni je objednat si to na firmu a uplatnit dph. Sice jej zaplatis, ale v podstate ihned narokujes. Jinak s tim odrbat asi nejde. Nehlede na to ze to predstavuje dalsi zdrzeni nez se veci dostanou k tobe. Pokud muzu nakupuju v unii, pokud ne tak uprednostnuju fedex. Rychle a bezpecne.
Nase posta ti klidne muze nechat zasilku u souseda. Na tom vy nic nebylo, ale velmi rad bych vedel jak by se uplatnovala reklamace kdyby balik byl domlaceny.
A hle, netrvalo to tak dlouho a máme zde další vlákno s politickým zaměřením...

Tak na tom, že je zpoplatněných tolik věcí co by neměly a dokonce tolikrát se asi shodnem...sekal píše:A hle, netrvalo to tak dlouho a máme zde další vlákno s politickým zaměřením...
THresil :
Na čem se shodneme (nebo ne) je v této souvislosti zcela irelevantní....
Tolik citace jednoho z pravidel resp. podmínek využívání tohoto diskusního fóra, které vy teď chlapci začínáte nenápadně porušovat, TomasT pak zcela flagrantně...Velmi důrazně prosíme do fóra nevkládejte:
- diskuzi o politice - jsme fórum o hi-fi a poslechu hudby

Byla to odpoved na tento nazor proc se musela sniźit hodnota zbozi od ktere je nutno uvalit DPH. Neni to o politice, ale spis o korupci. V zapeti nasledovala odpoved tykajici se dph. Takze nevim vubec proc do toho rypes.knopi píše:A teď můj názor, mě příjde né uplně fér platit nějaké poplatky když to budu mít pro své osobní učely! Nejsem podnikatel a když už si něco objednám co u nás nemají nevim proč bych měl platit něco státu. To je muj pohled na věc.
Výše uvedený text má jednoznačně explicitně politický ráz a je tedy v rozporu se stávajícími pravidly tohoto fóra, z nichž to konkrétní-porušené jsem citoval.. Tvé zdůvodnění pak považuji za více než úsměvný alibismus... Ostatně v souladu s již zmíněnými pravidly, které mi před časem připomenul Efičák, jsem nahlásil tvůj příspěvek jako závadný a jsem zvědav, jak se k tomu admin nebo moderátoři postaví...TomasT píše:Protoze stat je rozkradeny a pomalu uplne v piˇi, tak je treba vybrat od lidi co se da. Kazda koruna dobra. Proto se uvaluji spotrebni dane, dph, ruzne jine skryte dane, poplatky za luzko atd... Takze aby stat nezchudl uplne, rozumnej aby bylo stale co krast a tunelovat, je treba zvysovat dph. Z ceho by se pak ty nejkvalitnejsi ceske dalnice platily ? A nebo z ceho by se platilo za ozvuceni promopru ?
Buď se tady budeme - v rozumné míře a slušně - moci bavit o politice anebo ne.. Výsledkem nedávno proběhnuvší ankety na toto téma bylo striktně negativní stanovisko.. Tak jak to tedy je ? Někomu se budou (btw dosti vulgární) projevy frustrace s polit. (pod)textem tolerovat a jinému ne