Před časem jsem tady položil otázku ohledně Wiim Ultra:
FS píše: ↑06 pro 2024 07:54
Teď se hodně mluví o WiiM Ultra, nezkoušeli jste někdo porovnat se svými aparáty v roli digitálního transportu?
Mezitím se mi podařilo mít Wiim Ultra k vyzkoušení. Testovali jsem s kamarádem přístroj výhradně v roli digitálního trasportu - propojení Ultra přes USB do mého DAC versus propojení Metronome DSS před HDMI do stejného DAC.
Přiznám se, že jsem se docela těšil na možnost, vyměnit, co se funkcí týče, méně vybavený DSS za Wiim Ultra.
Bohužel, v přímém porovnání byl zvuk z Wiim placatý a bez života.
Můžu jen tipovat, proč je tomu tak - nabízí se vysvětlení, že je to způsobeno kompromisním napájením Wiim Ultra bez možnosti připojit pořádný zdroj, ale to jsou jen bezcenné spekulace.
Na závěr jen zmíním, že jsme si při tomto testu s kamarádem také udělali porovnání několika napájecích a repro kabelů. Degradace zvuku přechodem z DSS na Ultra byla pocitově závažnější, než vliv jednotlivých kabelů. A nejde ani tak o míru vlivu na zvuk, jako o skutečnost, že zatímco u kabelů to bylo typicky "něco za něco", tak v případě Ultra se jednalo o po všech stránkách horší výsledek.