Dac,nebo streamer?
Dac,nebo streamer?
Dobrý večer vsem.
Mám dotaz ohledně streamru. Chtel bych zakoupit streamer,nebo dac. Ma otázka zní. Je lepší ohledne zvuku,zakoupit v mém případě dac eversolo z8 a poslat signal z domaciho pc? Nebo je ohledně zvuku lepší rovnou koupit streamer eversolo a6? O aplikace atd .mi nejde ciste jen o zvuk. Nevim přesně co vse dokaze pc udelat se zvukem,tusim ,ze nic dobrého. Hraju pres apogee groove.
Mám dotaz ohledně streamru. Chtel bych zakoupit streamer,nebo dac. Ma otázka zní. Je lepší ohledne zvuku,zakoupit v mém případě dac eversolo z8 a poslat signal z domaciho pc? Nebo je ohledně zvuku lepší rovnou koupit streamer eversolo a6? O aplikace atd .mi nejde ciste jen o zvuk. Nevim přesně co vse dokaze pc udelat se zvukem,tusim ,ze nic dobrého. Hraju pres apogee groove.
Re: Dac,nebo streamer?
Pokud v PC používáte přehrávače, které umí obejít mixer zvuku Windows (které můžou data převzorkovat), tak je i PC v pohodě. Mám v PC přehrávače Audirvana a Foobar2000, pak stačí nainstalovat zvukový ovladač ASIO a pak i PC přehrává všechny zvuky bez jakýchkoliv změn, tzv. Bit-perfect a do převodníku DAC "tečou" přesné data přehrávaného souboru. Na druhou stranu, pokud nechcete mít u poslechu zapnutý PC, tak je i ten streamer Eversolo DMP-A6 dobrá volba (sám o něm uvažuji...) a myslím, že zvukově to bude srovnatelné.
Takhle jednoduchý to zdaleka není. PC jako přehrávač hudby stačí nenáročným začínajícím posluchačům, ti náročnější ale brzo narazí na hromadu problémů, který v podstatě znemožňujou používat PC jako kvalitní přehrávač hudby. PC je totiž pro přehrávání hudby mrcha se spoustou problémů. Je to doslova generátor nejrůznějších rušení a například dropouty (kraťounký pomlky ve zvuku) způsobený latencí operačního systému, to je problém, kterej je dost složitý vyřešit.
Děkuji, no ja mám htpc a poustim pres nej tidal. Myslel jsem ,ze dac chyby z pc jakoby napravi,asi jsem to nekde cetl 

Aha, tidal. Jak taky jinak.
Nevím kde jsi četl že DAC napraví chaby PC, ale je to nesmysl. DAC je převodník signálu z digitálu na analog, ne opravna chyb co do toho signálu zanese PC.
A HTPC je pořád PC.

Nevím kde jsi četl že DAC napraví chaby PC, ale je to nesmysl. DAC je převodník signálu z digitálu na analog, ne opravna chyb co do toho signálu zanese PC.
A HTPC je pořád PC.
Jasně,ze je to stále pc. Myslite tedy ze pc. Jako zdroj signalu je spatna volba? Ze Streamer je tedy lepsi?
Rozhodně streamer.
Pokud audio PC, tak by to melo byt dedikovane PC s prehravacem, operacnim systemem a nastavenim specialne pro audio, jinak to nejspis bude horsi, nez dnes dostupne, celkem uz levne streamery. Mam doma Intel NUC s linearnim napajenim a Euphony OS. To hraje rozhodne lepe nez PC s windows, nebo i nejakym generickym Linuxem a minimalne castecne to resi problemy, o kterych pise Liamee. Znamy pak jednou prinesl ten Eversolo streamer a rozdil naprosto minimalni, ve slepem testu bych to nerozeznal.
pletou se tady dvě věci DAC vs Streamer - ale ke streameru taky potřebuješ DAC pokud není už od výrobce integrovaný do Streameru. Jinak z pohledu kvality v tom není rozdíl mezi PC v roli streameru a specializovaného Streameru - rozdíl je jen v komfortu ovládání. Pokud hovíš PC a baví tě něco měnit, nastavovat a zkoušet tak si pořiď PC, pokud chceš přijít domů a jen zmáčknout čudlík a poslouchat tak si pořiď Streamer a nejlépe s integrovaným DACem abys nemusel nic konfigurovat. Jo a neposlouchej Liamee - jako obvykle mluví o věcech kterým nerozumí - "DAC napraví chaby PC, ale je to nesmysl" - není to nesmysl a zřejmě jsi myslel DAC připojený asynchronně přes USB k PC - potom DAC dokáže korigovat nepřesné hodiny v PC.
Ano,presne tak jsem to myslel s těmi chybami. A ano,myslel jsem streamer s integrovanym dac. Pc mam obyc s Windows. Jde mi jen o to -pokud budu prehravat tidal z pc do externího dacu-ever solo z8. Tak jetli se neduhy tohoto prehravani(Windows atd) promítne do retezce. Nebo, jak jsem již psal rovnou steeamer s integrovanym dacem. Nebo třetí možnost dac a streamer zvlášť.
A co si myslíš ,že streamer je? Je to malej počítač,jednoduchej procesor,síťová karta,někdy převodník,operační systém,obvykle Android.
Počítač s Windows můžeš používat v pohodě,už není potřeba systém Asio,Windows 11 už nepřevzorkovává muziku.Sám už asi 3 roky používám mini PC Intel nuc a externí převodníky
Počítač s Windows můžeš používat v pohodě,už není potřeba systém Asio,Windows 11 už nepřevzorkovává muziku.Sám už asi 3 roky používám mini PC Intel nuc a externí převodníky
Soráč že sem leziem, ale celkom by ma zaujímalo prečo je potreba externého prevodníku, keď nejaký prevodník by mal mať v sebe hádam každý moderný zosilovač. Netvrdím že lepší ako kvalitný externý, ale svoje určite urobí.
Či mi niečo uniká?
Taky myslím, že se tu PC přehnaně démonizuje. Mám za PC přes USB připojený RME ADI-2 DAC a nikdy jsem žádné pazvuky, výpadky, latentence a rušení neslyšel. Hraje mě to k maximální spokojenosti a užívám si to!
Zaplaťpánbůh, že nejsem netopýr....! 

Podle mého názoru spadá "audio PC" do kategorie "cesta je cíl".
Je to super věc, když se tím člověk baví, začne si kvůli tomu třeba hrát s Linuxem, něco nové se naučí... - mimochodem, každý hifismem nepostižený, komu jsem doma předvedl přehrávání na stejném PC z Linuxu (mpd, archlinux) a Windows (JRiver media Center, foobar2000), dal přednost zvuku z archlinuxu.
Používat svou pracovní stanici jako zdroj hudby a k tomu zvažovat koupi DAC mi nedává smysl. Takové řešení je kompromisní a to je pak lepší koupit nějaký levný šikovný streamer s integrovaným DAC - jako bonus je potom možnost použití i bez zapnutého PC.
Je to super věc, když se tím člověk baví, začne si kvůli tomu třeba hrát s Linuxem, něco nové se naučí... - mimochodem, každý hifismem nepostižený, komu jsem doma předvedl přehrávání na stejném PC z Linuxu (mpd, archlinux) a Windows (JRiver media Center, foobar2000), dal přednost zvuku z archlinuxu.
Používat svou pracovní stanici jako zdroj hudby a k tomu zvažovat koupi DAC mi nedává smysl. Takové řešení je kompromisní a to je pak lepší koupit nějaký levný šikovný streamer s integrovaným DAC - jako bonus je potom možnost použití i bez zapnutého PC.
Digitálnu vetvu nikdy nebuduješ “do smrti”. Vývoj hw, os a sw je tu jednoducho najdynamickejší v rámci audia.
Prešiel som si od PC/Mac+DAC, cez streamer s integrovaným DAC, dedikovaný streamer+DAC až po audio PC ako transport/streamer+DAC.
Osobne si myslím že ani jedna cesta nie je vyslovene nesprávna, tak či tak nie je kvôli dynamike výboja nikdy konečná.
Treba však chápať že streamer je tież len v podstate PC s nejakým operačným systémom+software. Budúce upgrade a funkcionality sú čisto však v rukách výrobcu. Taktiež nejaká podpora a aktualizácie po ukončení výroby nie je vždy dlhodobejšie samozrejmosť.
Osobne nie som zástanca hrania z nejakého PC používaného aj na bežnú prácu, nakoľko streamer/transport alebo PC (ďalej mu hovorme audio PC) v úlohe audio PC by malo byť nízko emisné z hľadiska produkcie rušenia, čo je pri výkonnom univerzálnom PC obvykle nie dosť dobre možné.
Výhodou audio PC je možnosť naňho inštalovať ľubovolné OS a SW vybavenie vyvinuté špeciálne pre audio účely. Či už sú to rôzne optimalizované OS velmi často na báze Linux a nad nimi SW vyvinutý pre prehrávanie a streamovanie hudby plus prácu s knižnicami, Či už je to Roon, Daphile, Audirvana…
Zároveň je možnosť ďalšej optimalizácie či už napr samostatný Roon core server a s DAC mať spojený len Roon Bridge (endpoint) Čo môže byť aj streamer podporujúci Roon ready (Roon endpoint) a v Roon core možno mať ešte aktivované/doinštalované DRC (filtre upravujúce frekvenčnú charakteristiku pre konkrétnu miestnosť). DRC unožňujú aj iné SW ako Roon, ja používam napr. Daphile. Okrem DRC je možné mať nainštakované aj SW (napr HQ player) s možnosťou úpravy filtrov, resamplingu…
Zároveň pri delenon riešení máš volné ruky. Audio PC môžeš mať niekoľko viac rokov a pri inovácii na trhu zmeníš len SW a/alebo . DAC. Prípadne môžeš upgrejdovať aj časti toho audio PC (napr o dedikovanú ethernet alebo USB kartu s oddeleným napájaním…)
Prešiel som si od PC/Mac+DAC, cez streamer s integrovaným DAC, dedikovaný streamer+DAC až po audio PC ako transport/streamer+DAC.
Osobne si myslím že ani jedna cesta nie je vyslovene nesprávna, tak či tak nie je kvôli dynamike výboja nikdy konečná.
Treba však chápať že streamer je tież len v podstate PC s nejakým operačným systémom+software. Budúce upgrade a funkcionality sú čisto však v rukách výrobcu. Taktiež nejaká podpora a aktualizácie po ukončení výroby nie je vždy dlhodobejšie samozrejmosť.
Osobne nie som zástanca hrania z nejakého PC používaného aj na bežnú prácu, nakoľko streamer/transport alebo PC (ďalej mu hovorme audio PC) v úlohe audio PC by malo byť nízko emisné z hľadiska produkcie rušenia, čo je pri výkonnom univerzálnom PC obvykle nie dosť dobre možné.
Výhodou audio PC je možnosť naňho inštalovať ľubovolné OS a SW vybavenie vyvinuté špeciálne pre audio účely. Či už sú to rôzne optimalizované OS velmi často na báze Linux a nad nimi SW vyvinutý pre prehrávanie a streamovanie hudby plus prácu s knižnicami, Či už je to Roon, Daphile, Audirvana…
Zároveň je možnosť ďalšej optimalizácie či už napr samostatný Roon core server a s DAC mať spojený len Roon Bridge (endpoint) Čo môže byť aj streamer podporujúci Roon ready (Roon endpoint) a v Roon core možno mať ešte aktivované/doinštalované DRC (filtre upravujúce frekvenčnú charakteristiku pre konkrétnu miestnosť). DRC unožňujú aj iné SW ako Roon, ja používam napr. Daphile. Okrem DRC je možné mať nainštakované aj SW (napr HQ player) s možnosťou úpravy filtrov, resamplingu…
Zároveň pri delenon riešení máš volné ruky. Audio PC môžeš mať niekoľko viac rokov a pri inovácii na trhu zmeníš len SW a/alebo . DAC. Prípadne môžeš upgrejdovať aj časti toho audio PC (napr o dedikovanú ethernet alebo USB kartu s oddeleným napájaním…)