DIY HiFi stolík, pomoc s rozmermi
Re: DIY HiFi stolík, pomoc s rozmermi
Když už,tak řešení hlodavce se mi líbí.
Proč?
Protože se mi bytostně závitové tyče nelíbí. Vždy to vypadá jako v továrně nebo dílně. Pokud se však překryjí,jak je navrženo,je to jiná.
Jinak si myslím,že podstatný rozdíl vlivu vibrací je v tom,že pokud je jedno patro od druhého odděleno hroty je to lepší,než všechna patra stažená závitovou tyčí.
Asi nejlepší je,když jsou závitové tyče,kde je na matici hrot a jednotlivá patra jsou na těch hrotech.Něco jako Pagoda.
Jinak trojnožka mě vždy přišla nahovno. Pořád překážela buď síťové šňůře,nebo reprosvorce nebo... prostě furt.
Jinak hloubka police by měly být minimálně 55 cm. Porotože nikdy nevíte do jakých komponent se nakonec dostanete ,a ty pořádný zesíky mají hloubku 0,5 m normálně.
Proč?
Protože se mi bytostně závitové tyče nelíbí. Vždy to vypadá jako v továrně nebo dílně. Pokud se však překryjí,jak je navrženo,je to jiná.
Jinak si myslím,že podstatný rozdíl vlivu vibrací je v tom,že pokud je jedno patro od druhého odděleno hroty je to lepší,než všechna patra stažená závitovou tyčí.
Asi nejlepší je,když jsou závitové tyče,kde je na matici hrot a jednotlivá patra jsou na těch hrotech.Něco jako Pagoda.
Jinak trojnožka mě vždy přišla nahovno. Pořád překážela buď síťové šňůře,nebo reprosvorce nebo... prostě furt.
Jinak hloubka police by měly být minimálně 55 cm. Porotože nikdy nevíte do jakých komponent se nakonec dostanete ,a ty pořádný zesíky mají hloubku 0,5 m normálně.
To je právě na desingu to nejkrásnější - každému se líbí něco jiného. Mně se třeba křečíkovo DIY takéboxer píše:Když už,tak řešení hlodavce se mi líbí.
Proč?
Protože se mi bytostně závitové tyče nelíbí.....

Já mám DIY rack a dnes bych jej řešil trochu jinak - má 4 tyče M20 a 6 tyčí M10. Při první příležitosti nahradím ty čtyři M20 zase nerezovými M10 a již to bude vypadat méně dílensky, prostě se to bude ztrácet, ty M20 dost opticky a hlavně humpolácky "vynikají".

Předvrtáno jsem měl. Do masívu asi nebude problém, Já to dával do MDF, což jsou "piliny" s pojivem a v tak homogením materiálu se hroty začaly ohýbat.Já je dával do bukové spárovky a šly tam bez problému (zatloukáno plochou přes kovový hranolek).
Martine, předvrtal sis díru na ten středový závitový váleček? Bez ní se to zaráží těžko ...
Jinak ten druhý návrh se mě líbí. Něco takového bych zkusil.
ešte ma napadla taká vec, vyrobiť si vlastné hroty a podložky s závitom
prevŕtala by sa polica ako aj drevená noha cez ktorú by bola závitová tyč
na vrchu by bola zapustená podložka do police s závitom
potom by nasledovala polica a noha
a na konci nohy zas hrot s závitom
viz. obrázok:

prevŕtala by sa polica ako aj drevená noha cez ktorú by bola závitová tyč
na vrchu by bola zapustená podložka do police s závitom
potom by nasledovala polica a noha
a na konci nohy zas hrot s závitom
viz. obrázok:

Stano
Problém :
a) výška dřevěné nohy - musíš vrtat ve stojanové vrtačce (aby otvor byl přesně kolmý), ne pod každou stojanovku se Ti cca 20 cm noha + vrták vejde
b) musíš mít hooodně dlouhý vrták (výška nohy + uchycení)
Samozřejmě v profi fabrice není problém ...
To už je jednodušší toto :
- noha k polici přišroubovaná pěkným nábytkářským šroubem (na imbus nebo hvězdičku)

- široká hlava tohoto šroubu samozřejmě zapuštěná do police
- utahovací otvor (imbus/hvězdička) ve šroubu současně slouží jako lůžko (miska) pro hrot.
- hrot potom normálně uchycený (narážecí nebo šroubovací závitová vložka) do spodku nohy
Problém :
a) výška dřevěné nohy - musíš vrtat ve stojanové vrtačce (aby otvor byl přesně kolmý), ne pod každou stojanovku se Ti cca 20 cm noha + vrták vejde
b) musíš mít hooodně dlouhý vrták (výška nohy + uchycení)
Samozřejmě v profi fabrice není problém ...
To už je jednodušší toto :
- noha k polici přišroubovaná pěkným nábytkářským šroubem (na imbus nebo hvězdičku)

- široká hlava tohoto šroubu samozřejmě zapuštěná do police
- utahovací otvor (imbus/hvězdička) ve šroubu současně slouží jako lůžko (miska) pro hrot.
- hrot potom normálně uchycený (narážecí nebo šroubovací závitová vložka) do spodku nohy
Křečku, beze slov, jen:

Ono to jde i takto

nebo na koncích s tímto

to z těch Lachimovejch fotek to je skutečně hnus.
I sebelepší nápad se dá zazdít, jen se musí chtít !

nebo na koncích s tímto

to z těch Lachimovejch fotek to je skutečně hnus.
I sebelepší nápad se dá zazdít, jen se musí chtít !
vyzerá to dobreboxer píše:Fotky od Lachima.

to fox: ale tie nemajú tak "jemné" závity
To bude podvrh. Lachim je estét a ortodoxní hifista.boxer píše:Fotky od Lachima...
NIKDY by nepoužil police, barevně nesladěné s odstínem reprobeden.
NIKDY by si nedal domů viditelné závitové tyče.
Leda by byly zlaté/platinové/turmalínové. Už dávno pochopil, že hifi je o penězích, bez toho to nehraje.
Navíc má doma pod všemi komponenty (vč. křesla, květináčů, mikrovlnky a ledničky) dcerabóly.
PS : ty závitové tyče v Boxerově odkazu jsou nerezové, vč. nerez matek.
Počítejte s tím, že taková tyč (odhaduji to na průměr M20) stojí v nerezu cca 400,- Kč/m.
S tímto jemným závitem myslím ještě mnohem víc (nějaký strojař určitě upřesní čísla těch závitů).
To už je efektivnější a estetičtější dát tam obyčejnou M10 za 29,- Kč + 50 mm eloxovanou hliníkovou trubku za 290,- Kč/m ...
Aleska
Ty píšeš na Lachimovic fotky = hnus.
Mě se závity nelíbí,ale to v tvém provedení je dle mého (ne)vkusu super hnus. Opravdu jak v dílně nebo lépe jak ve sklepě na zavařeniny.A ty matice na ukončení ,které měli bicykly na konci osiček,to je síla.
Mě se závity nelíbí,ale to v tvém provedení je dle mého (ne)vkusu super hnus. Opravdu jak v dílně nebo lépe jak ve sklepě na zavařeniny.A ty matice na ukončení ,které měli bicykly na konci osiček,to je síla.
Boxere, jestliže jsou tvoje (Lachimovy) fotky právé a u něj hnus, a u mně superhnus, jak potom vypadá (dle tebe) vkus a supervkus ?boxer píše:Aleska
Nebo je to pouze tím, že Lachim je Lachim a já jsem já ?
Prostě co je povoleno (a obdivováno) pánovi, není dovoleno (a je haněno) kmánovi ?

Pravdu ale máš, je to síla, skoro masakr !
Závitové tyče a matice - hl. tie veľké - sa mi tiež vôbec nepáčia, príde mi to ako amatérske, dočasné riešenie...
A ešte jedna vec - zavetrenie.
Je mi jasné, že to nespadne, ale nech mi nikto nepovie, že je to naozaj tuhé.
Obzvlášť, keď sú police zo skla...
A ešte jedna vec - zavetrenie.
Je mi jasné, že to nespadne, ale nech mi nikto nepovie, že je to naozaj tuhé.
Obzvlášť, keď sú police zo skla...