DIY HiFi stolík, pomoc s rozmermi

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Funkyboss
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY HiFi stolík, pomoc s rozmermi

Příspěvek od Funkyboss »

Otázku hifi stojanu jsem nedávno taky řešil. Nakonec jsem se rozhodl pro DIY variantu především kvůli konkrétním specifikacím rozměrů. Použil jsem 30mm závitové tyče (pozink), police jsou z 20mm tlustý spárovky, řezaný na rozměr 60 x 42 (š x h). Mezi matky a police jsem dal filcové podložky. Hloubku jsem schválně nechtěl větší, jelikož se tak lépe manipuluje s kabeláží, navíc nemám stojan přiražený ke zdi (ani by to právě kvůli kabelům nešlo). Mezi stojanem a zdí mám navíc schovanýho 8-psa, abych neměl kabely všude roztahané. Stojan v mé konfiguraci je už prázdný dost těžký, sice jsem ho nevážil, ale nesli jsme ho ve dvou. Tento typ stojanu určitě doporučuju, velkou výhodou je jeho bytelnost, jednoduchá změna nastavení výšky jednotlivých polic když si koupíš jiné komponenty. A cenově mě to vyšlo levněji než komerční varianty.
P.S. Ty bílé kroužky na rozích není žádné woodoo, ale chrániče aby si náš malej nerozrazil hlavu než se naučí pořádně chodit ;)
Obrázek

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od samoT »

Přihazuju taky návrh, kdyby někdo hledal inspiraci. Takhle bych rád řešil svůj stolek. Akorát nevím z jakého materiálu udělat nohy, nejspíš z nějaké hliníkové tyče.

Rozměry desky (mm): 700 x 500 x 50

Obrázek

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Návrhy pěkné...a kdo si hraje nezlobí *2thumbsup*
Ale jinak, vyhozené peníze *headbang*
Pokud to není pod gramofón, tak vliv na zvuk je "0"

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Obrázek
Stano píše:mám na mysli spodok kam sa "zapichne" špička hrotu
Celé je to složeno ze 3 kusů:
a) Horní matky s vnitřním závitem a zajišťovacími "křidélky"
b) Vlastní špička, nahoře se závitem pro nastavení výšky
c) Podložky s miskou pro hrot

Ta podložka je tam proto, aby se hrot špičky "nezapíchl" do spodní desky, na kterém horní patro bude stát a nezničil ji (i nepoškrábal). Nejlepší jsou podložky, které mají na spodní straně pogum, nebo něco proti skluzu - jinak je nebezpečí, že jednotlivá patra budou na sobě klouzat a bude to nestabilní, přece jenom jsou to hladké a vyleštěné povrchy.
Ramones píše:Návrhy pěkné...a kdo si hraje nezlobí *2thumbsup*
Ale jinak, vyhozené peníze *headbang*
Pokud to není pod gramofón, tak vliv na zvuk je "0"
Předveď nevyhozené peníze a dej sem foto tvého racku, nebo jak to máš uspořádáno, jako základ pro diskuzi.
*offtopic* Spokojenost se vzhledem je základem spokojenosti se zvukem, o tom není snad pochyb. Je to jako u přehrávání obrazu a zvuku u DVD = je-li krásný obraz, pak ani nevnímáš že zvuk není v HiFi kvalitě, ale *thumbs down* *thumbs down* *thumbs down*

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Dej to na tři nohy. Stojan se nebude viklat a z boků se pěkně dostaneš ke komponentům ze zadní strany.

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

Aleska píše:c) Podložky s miskou pro hrot...
...Nejlepší jsou podložky, které mají na spodní straně pogum, nebo něco proti skluzu - jinak je nebezpečí, že jednotlivá patra budou na sobě klouzat a bude to nestabilní, přece jenom jsou to hladké a vyleštěné povrchy...
takže je na spodnej strane iba guma, nie je to na fix :/
fox píše:Dej to na tři nohy. Stojan se nebude viklat a z boků se pěkně dostaneš ke komponentům ze zadní strany.
zvažoval som aj túto možnosť ale to by som zas musel pridať dosť na hľbke kvôli 60x60mm hrubým nohám
viz zadnú časť ECI3
Obrázek

Tony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tony »

Trojnožka má najlepšiu stabilitu, ale aj nevýhodu - ak máš na prístroji v strede vzadu napr. 220V zásuvku, máš problém...
Tá zadná noha viacmenej zavadzia akýmkoľvek vstupom/výstupom.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Tří nebo čtyří nohy ?
Je to úplně jedno - stejně vezmeš vodováhu a budeš každou polici vyvažovat do nuly, aby to stálo rovně a stabilně. Právě proto jsou na těch hrotech závity, aby to bylo možné regulovat. A je jedno, jestli šroubuješ 3, nebo 4.
Tři nohy jsou sice (taky) pěkné, naprosto stabilní, ale pochybuji o tom, že se jejich hroty nedají výškově regulovat. To by stačila malá nerovnost podlahy (a že i jich je !) a čím víc pater, tím by to bylo víc znát, že police nejsou v rovnováze a že to celé "někam letí".
Nejdou-li výškově regulovat nohy = šmejd a může to stát cokoliv, značku jakoukoliv (a týká se to i reprobeden).

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Ta DIY se zavitovyma tycema jsou pekne "industrialni" :D Jako podstatny problem vidim v manipulaci a uklidu - jak za tim vyluxujete ? Taky o necem premyslim, ale rozhodne to dam na kolecka (ne otocny, staci aby to slo vytahnout rovne dopredu) a do spodni casti chci nejak vyresit ulozeni napajecich kamelu a jezevcika s noznim vypinacem na kabelu, aby se to nevalelo po zemi)
http://www.icetech.cz/zbozi/257476-prod ... vypinacem/

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

bh69 píše:Ta DIY se zavitovyma tycema jsou pekne "industrialni" :D Jako podstatny problem vidim v manipulaci a uklidu - jak za tim vyluxujete ? .........................
Je to otázka názoru - mně se to líbí, snad právě proto - v jednoduchosti je krása a on jednoduchý je, i výrobně, jen o tom natáčení matek se mi pár dní potom i zdálo.

*headbang* luxování: Sám jsem se o tom problému již zmínil a jak vidíš ticho po pěšině. Ono je něco jiného jednou za čas rozebrat rack typu Naim a něco jiného vystěhovat něco těžkého a bez koleček. Takže luxuji pouze tam, kam se dostanu a neluxuji tam, kde se nedostanu. :lol:

durgo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od durgo »

niečo pre inšpiráciu ;)
Obrázek

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Ad misky pod hroty - stačí je přilepit, s ohledem na způsob zatížení se to určitě nehne.
Např. Chemoprén nebo Silikon.
Osobně bych je ale zapustit a navíc i zalepil přesně na úroveň té police (přesný otvor uděláš sukovníkem za pár korun).

Závitové tyče jsou dobré řešení, z hlediska stability se mi líbí víc než jednotlivá patra na hrotech.

Já osobně teď nakonec dělám toto :
Obrázek
- police spárovka jasan 25 mm (ladící k jasanovým parketám a dveřím)
- závitové tyče 10 mm, matky, 45 mm široké a 3 mm vysoké podložky (současně přesně centrují trubkové nohy)
- protože se mi nelíbí viditelné závity a matky, budou kryté Al elox lesklou trubkou 50 mm (stěna 2,5 mm)
- přechod noha-police navíc krytý Al elox kroužkem vysokým 10 mm
- hliníkové eloxované prvky za rozumnou cenu dodají a na míru nařežou zde : http://www.alzabradli.cz
- mám také malé děti, proto přední rohy budou zaoblené (radius cca 25 mm)

Malá technická (když už řešíte tuhost a rezonance) - police podepřená čtyřmi nohami rezonuje výrazně méně než trojnožka.

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Martinp píše:hroty jsou asi jasný a matky jsou narážecí, tzn, naklepneš ji do spodku nohy stolku a do ní našroubuješ hrot.
Osobně ale s nima nemám moc dobré zkušenosti. Do tvrdšího materiálu se špatně narážejí a ohýbají se.
Já je dával do bukové spárovky a šly tam bez problému (zatloukáno plochou přes kovový hranolek).
Martine, předvrtal sis díru na ten středový závitový váleček? Bez ní se to zaráží těžko ...

PS : Znám Tvou práci - samozřejmě pouze vtip *2thumbsup* !

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

...Spokojenost se vzhledem je základem spokojenosti se zvukem, o tom není snad pochyb.

S tím souhlasím, ale jinak diskutovat nemusím. Pouze jsem napsal svůj názor.

Odpovědět