lechos píše:Cože: von ten Filip nemá osvětlení stroboskopu ? Podivné...tak leda dobastlit doutnavku s rezistorem ze staré žehličky, vypínače...ale to bude na panelu jak pěst na voko...použít nějaké krycí bakelitové pouzdro či jak. Musí bejt ovšem napájena střídavinou, to znáš.
lechos: Říká chlap, kterej furt řve, že pro něj není práce a sedí na tom celé dny doma lidem, kteří normálně pracují.
Óňa: Si koupíš doutnavku, objímku a flexošňůru...
kdo tu řve můžeš mně říct ? jsi od rána na raušu ? opilej ? byl jsi asi moc dlouho hodnej a už Ti zas kape na karbid...ach jo...dokážeš znechutit každou diskuzi, bejt admínem tak vodsať letíš na sekundu. doživotně. jenom zde kazíš svým puchem ovzduší
Jestli máš problem s montáží a páječkou, asi tě čeká veliký výkon.
Když budeš kupovat doutnavku, nejlepší je se závitem E14 (mignon) , ty už mají zabudovaný odpor a jdou připojit na 230V. Pak stačí koupit dvoužilovou flexošnůru asi 1,5m dlouhou na jednom konci s vidlicí na druhé s holými konci, ty zamontuješ do objímky E14 ,kterou také budeš muset koupit.
Pokud seženeš pouze takovou malou doutnavku s vyvedenými drátky, musíš koupit i odpor 68k až 100k na výkon 1W. Pamatuj, že pracuješ s nebezpečným napětím 230V a můžeš si způsobit úraz nebo smrt. Celé takové světýlko musí být bezpečně izolováno. Tohle raději svěř odborníkovi. Takovou lampičku stroboskopickou lze řešit i LEDkou , /trafo na cca 5 - 6 V, jednocestné usměrnění diodou a srážecí odpor.
Ale zkus také to nejjednodušší. Stroboskopický jev je viditelný i pokud máš v místnosti zářivkové osvětlení (ale né s elektronickým měničem) anebo i pod obyčejnou žárovkou. je to sice trochu rozmazané , ale je to vidět.
A ještě jsi spomínal propojovací kabel, že bys nerad něco pájel. U dané sestavy je zbytečné podléhat kabelovým podvodům a nakupovat předražené kabely za mnoho tisíc. Vyhni se také nejlevnějším "tkaničkám" s plastovými cinchy prodávané v elektromarketech v cenách kolem 60.-Kč. Ovšem v některých prodejnách toho typu jsou k mání solidnější kabely /tlustší provedení a solidnější koncovky, většinou zlacené/ v cenách kolem 500.- Kč. Z těch vyber.
Hele to je super. Diky moc za radu. Prinesl jsem lampickovou zarivku, postavil k ni gramec a jestli je smysl tech ctverecku, aby se pri stelovani jakoby zaslavili, tak ten vnitrni kruh se mi zastavi kdyz steluju u rychlosti 33 a ten vnejsi u 45... takze na doutnavku se muzu vybodnout!
Kabely: mel jsem z toho popravde ten samy nazor, ale nakonec jsem si napsal o tyhle... http://elektro.bazos.cz/inzerat/5313836 ... G-62AU.php
Tak snad budou dobre udelany.
Ted jeste vyresit problem s pritlakem prenosky. Neni nejaka podobna vychytavka, aniz bych mel vahu?
Diky jeste jednou!