Hledá se šikovný a ochotný audiofil

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
audafreak
Kontaktovat uživatele:

Re: Hledá se šikovný a ochotný audiofil

Příspěvek od audafreak »

Ten efekt u dentální hygieny svědčí o tom, že problém bude nejspíše přímo v uchu. Správně jste se vyjádřil o masáži, opravdu jde o určitý druh masáže způsobený pohybem obličejového svalstva. U mne se někdy změnil tón pískání či jiné zvuky po otevření úst dokořán.
Patrně jsou poškozeny buňky v uchu zodpovědné za vnímání těch vyšších kmitočtů. Mám to dost stejně, jednu dobu mne doslova píchaly do uší sykavky a činely apod. Konzultoval jsem to i s neurologem. Řešil jsem to neposloucháním některé hudby, ničeho, co obsahuje mnoho vysokých kmitočtů (vůbec ne bílý šum), nic nahlas, určitě ne na sluchátka, to je zrádné, pobyt v přírodě. Po pár měsících se to "spravilo" a uši se uklidnily. Patrně ty konkrétní sluchové buňky nadobro odumřely ;) .
Kvalitu nahrávky či aparátu bych ve vašem případě asi neřešil.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Mně se občas objeví slabé pískání. Stačí hodně vysunout spodní čelist, pískání zesíli a při návratu zmizí.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... sused mi nedávno hovoril, že mu tak silno píska v ušiach, že si do nich musí na noc dávať protihlukové štuple aby nerušil ženu ;)

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Pro pochopení mechanismu slyšení uvedu takový zjednodušený příklad, je to dobré k pochopení jedné z potenciálních příčin tinnitu i možná co s tím.

Část ucha, která vnímá zvuk, si lze představit jako spirálovitou šnečí ulitu, dovnitř které se přenášejí zvukové vlny. Po stěnách ulity jsou rozmístěny buňky, které jsou jako ladička naladěny (rezonují) na určité frekvence. Ty co jsou u vstupu na nízké, dále střední, úplně nejhlouběji na konci spirály ulity na nejvyšší. Nejsou tam rovnoměrně, na středech je jejich největší hustota. Tam je ucho nejcitlivější a zároveň nejlépe jednotlivé frekvence rozlišuje.
Při vnímání zvuku se rozvibrovávají paralelně různé buňky a všechny tyto signály se pak zpracovávají jako zvuk.
Stářím postupně odcházejí ty nejvnitřnější - přestáváme vnímat nejvyšší frekvence.

Pískání či vnímání tónu jako píchání může být například nějakým poškozením těch vnitřních buněk či jejich nervových drah. Proto se to zkouší léčit i větším prokrvením, Tanakan, masážní techniky apod., aby se podpořila samoléčba. Bohužel už většinou neúspěšně. Asi je už pozdě, když s tím jdeme k lékaři, nebo je příčina někde jinde.

ruinin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ruinin »

Oldear píše:
16 lis 2022 22:17
Už jsem nechtěl reagovat, ale vidím, že to zjevně nepobíráš, tak to doplním a důrazněji upozorním.

Jasně jsem ti psal, že si postnul růžový šum, ale Ty na tinitus potřebuješ šum bílý. Špatně jsi to přečetl, nebo nepochopil, tak dokládám obrázky, kde je to zřetelné. Bílý šum určitě nemá střední kmitočty, je to lineár v 20Hz - 20kHz. Pokud i tady potřebuješ nejvyšší kmitočty jak píšeš, tak budeš asi netopír.
Chyba bude asi jinde než Tinitus. Pokud se vůbec zaobíráš "zvukovým odpadem", jako je MP3 a nepoznáš rozdíl mezi 128 Kbps a 320 Kbps, tak Tvoje technika je kvalitou velmi slabá a nebo máš velice malou rozlišovací schopnost, jako posluchač. Jiné posluchače i zdejší členy ta komprese MP3 rve za uši a nikdo to tady neposlouchá. Pokud něco hodláš porovnávat, např. gramec a DACem, či zvukovkou v PC, tak musíš mít obě ty "větve" na stejné kvalitativní úrovni a to Ty zřejmě nemáš, tak nemůžeš dělat závěry.
Asi se Ti pomoci zde na foru nedá.
Žij si blaze a moc se v tom nešťourej. Neber to ve zlém.

BTW: píšeš, že muselo někde dojít ke ztrátě dat a co třeba to zprzněné MP3. Najdi si to ve Wavu, popř. Hi-Res a bude to o něčem jiném.
Promiň, ale moje zkušenost je úplně jiná než tvoje.

Za prvé - to, že mi nevadí kvalita mp3, snad neznamená, že jsem vyhodil 30 000 za high end aparaturu. Založím kvůli tomu nové vlákno, kde si to chci ujasnit s někým, kdo tomu rozumí, ale chci jen reagovat na tvoje myšlenky.

Asi se shodneme, že kvalitní, neutrální, jasný, vyvážený zvuk reproduktorů Epos - i když je neznáš, můžeš si to ověřit v recenzích - které stály cca 20 000 Kč v roce 2000, je nebe a dudy proti průměrným reprákům z Datartu. Když jsem je poprvé slyšel doma po nainstalování, ano, pouštěl jsem si tehdy obyčejný CD s klasickou hudbou nebo jazz, tak mi spadla čelist. Stačil k tomu základní zesilovač NAD a obyč CD přehrávač Denon. K tomu špičkový subwoofer Velodyne. Pozval jsem tehdy kamaráda, který hrál na trubku v České filharmonii a pustil mu pátou symfonii od Mahlera, část, kde žestě hrajou fakt symfonický heavy metal. Kamarádovi naprosto spadla čelist - tvl, říká, to jsem netušil, že tohle je možný, to je skoro, jako kdybych byl v tom sále.

Z toho mi vyplývá, že investice do kvalitních repro a neutrálního zvuku NAD zesilovače se vyplatila. A taky mi z toho vyplývá, že si asi nehraju na audiofila, ale že tu kvalitu slyším.

Možná uplynulo přes dvacet let, pustím si písničku Police nebo Dire Straits z obyč PC, na deezeru, mp3, jsem spokojen, protože ty moje reproduktory pořád produkujou čistý, neutrální, vyvážený zvuk. Pustím si za chvíli z deezeru Mahlera, který tak ohromil mého kamaráda z filharmonie.

Samozřejmě mě před rokem nebo dvěma napadlo srovnat poslech vinylu a mp3 z počítače. Jak už jsem psal, z pc to bylo lepší, jasnější výšky, navíc jak víme, čím je jehla blíž středu desky, tím jsou basy silnější a naopak.

Myslím, že moje uši prostě neřeší nějakou sotva postřehnutelnou ztrátu, za kterou může mp3, ale zřetelnou ztrátu a zkreslení, za který můžou nekvalitní reproduktory nebo sluchátka.

Nikdo tady nepsal, že reprodukce přírodních zvuků je mnohem náročnější než reprodukce hudby, takže nedává smysl, aby když moje aparatura dokáže nezkresleně podat housle, činely, trubky, aby nedokázala zahrát cvrčky nebo zvuk moře.

Co se týká bílého šumu - ano, máš pravdu, že tam je rozsah od nízkých do nejvyšších frekvencí a je to lineární - o tom se nepřu, asi jsem se špatně vyjádřil. Výsledek ale pro mě je ten, že mi to trhá uši. Mnohem příjemnější je druhé nejvyšší pásmo v tom spektru na aplikaci MyNoise.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

ruinin

... už neeee. Tys tady měl určitý požadavek a já se Ti jen snažil ochotně pomoci, neboť s tím mám osobní zkušenost. Vůbec nechci řešit Tvoje Hifi - nehifi, mimochodem """ že jsem vyhodil 30 000 za high end aparaturu """, předpokládám, těch 30 litrů myslíš v Éčkách.
Hraj si s čím chceš a poslouchej si také co chceš a mně už vynech, já nehodlám rozporovat Tvoje nápady a postupy. Je mi to fuk.

Domnívám se, že tady jen provokuješ. Promiň.

HOWGH

ruinin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ruinin »

Tak abych nekecal, našel jsem vinyl koncert pro klavír , trubku a smyčce od Šostakoviče, tutéž, identickou nahrávku jsem našel na deezeru v kvalitě mp3 320 kb/s.

Pouště jsem si to z reproduktorů stejná hlasitost, pak jsem ještě zkoušel pustit si to do sluchátek Sennheizer 555, který m vždycky stačily a vyhovovaly. Za "boha" jsem nebyl schopen poznat rozdíl. Přepínal jsem si na zesilovači pořád dokola vinyl, pc, a ž jsem už nevěděl, jestli poslouchám vinyl nebo pc. Z toho mi vyplývá, že moje uši nejsou schopné rozeznat kvalitní nahrávku na vinylu od mp3. Ale moje uši sakra rozeznaj rozdíl mezi kvalitními a průměrnými reproduktory. Takže ať mi nikdo neříká, že mp3 je na vině, že cvrčci nebo voda nezní věrohodně. A nebo 320 kb/s nestíhá zvuk cvrčků nebo vody. Ještě dodám přesný typ reproduktorů, subwooferu a zesilovače, který používám.

ruinin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ruinin »

Oldear píše:
18 lis 2022 15:27
ruinin

... už neeee. Tys tady měl určitý požadavek a já se Ti jen snažil ochotně pomoci, neboť s tím mám osobní zkušenost. Vůbec nechci řešit Tvoje Hifi - nehifi, mimochodem """ že jsem vyhodil 30 000 za high end aparaturu """, předpokládám, těch 30 litrů myslíš v Éčkách.
Hraj si s čím chceš a poslouchej si také co chceš a mně už vynech, já nehodlám rozporovat Tvoje nápady a postupy. Je mi to fuk.

Domnívám se, že tady jen provokuješ. Promiň.

HOWGH
přečti si moje srovnání mp3 s vinylem - jestli si myslíš, že to je provokace, tak už nevím, poctivě se tady snažím poslouchat rozdíl mezi mp3 a vinylem, nevím, co je na tom divnýho

ruinin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ruinin »

Epos M 12, NAD 302, Velodyne CHT. Jdu založit vlákno, kde se budu ptát, jestli mám vůbec aparaturu, která neurazí audiofila- dosud jsem myslel, že kategorie high end je víceméně totéž co používaj audiofilové.

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

ruinin píše:
18 lis 2022 15:40
Tak abych nekecal, našel jsem vinyl koncert pro klavír , trubku a smyčce od Šostakoviče, tutéž, identickou nahrávku jsem našel na deezeru v kvalitě mp3 320 kb/s.

Pouště jsem si to z reproduktorů stejná hlasitost, pak jsem ještě zkoušel pustit si to do sluchátek Sennheizer 555, který m vždycky stačily a vyhovovaly. Za "boha" jsem nebyl schopen poznat rozdíl. Přepínal jsem si na zesilovači pořád dokola vinyl, pc, a ž jsem už nevěděl, jestli poslouchám vinyl nebo pc. Z toho mi vyplývá, že moje uši nejsou schopné rozeznat kvalitní nahrávku na vinylu od mp3. Ale moje uši sakra rozeznaj rozdíl mezi kvalitními a průměrnými reproduktory. Takže ať mi nikdo neříká, že mp3 je na vině, že cvrčci nebo voda nezní věrohodně. A nebo 320 kb/s nestíhá zvuk cvrčků nebo vody. Ještě dodám přesný typ reproduktorů, subwooferu a zesilovače, který používám.
Promiň, ale pokud vím, Deezer už poskytuje pouze službu Premium, což je CD kvalita, 1411 kbps nerozumím tedy jak jsi mohl srovnávat Deezer v kvalitě 320 kbps...

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Rozdíl mezi 320kbps MP3 a FLAC ve zvuku rozdíl o parník nedělá, ač se to někdo snaží občas tvrdit. Zato pořádné bedny ano, tvůj názor je naprosto správný a každý kdo si nelže do kapsy to pozná hned jak hudba spustí *palec*

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

No hlavne pri srovnani mp3 vs. vinyl neporovnavame stejna vydani a stejne mastery. I kdyby ta mp3 byl rip toho stejneho vinylu, neni to to same.

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

Tohle je opravdu zajímavé téma.Můj názor je, že pravdivá reprodukce zvuků přírody je stejně nemožná jako reprodukce živé hudby - nejlépe klasické. Tohle prostě hifi neumí. Dá se tomu jen přiblížit. U té přírody je to složitější, protože takové nahrávky by se musel ujmout nějaký hodně dobrý zvukař, třeba jako když Bob Katz vypiplal nastavení subwoofewru. Kromě toho si myslím, že stejně jako na kvalitní nahrávku klasické by mp3 nestačilo. Ale zpět do lesa- řečeno slovy pana Homolky - cvrček v lese je holt cvrček v lese. Ale cvrček v bytě - jeden je s odpuštěním k nasrání, dva a více jsou už na biolit. Zvuk v otevřeném prostoru zní úplně jinak, než v místnosti a nahrávka by to musela obsáhout. Dobře si pamatuji jak odlišně se hraje (na trumpetu) venku a dokonce i v tom lese, než v sále nebo na zkušebně. Kdo chce cvrčky skutečně věrně, nabízí se varianta homeless - to je člověk, který je doma v lese.

Odpovědět