Oldear píše: ↑16 lis 2022 22:17
Už jsem nechtěl reagovat, ale vidím, že to zjevně nepobíráš, tak to doplním a důrazněji upozorním.
Jasně jsem ti psal, že si postnul růžový šum, ale Ty na tinitus potřebuješ šum bílý. Špatně jsi to přečetl, nebo nepochopil, tak dokládám obrázky, kde je to zřetelné. Bílý šum určitě nemá střední kmitočty, je to lineár v 20Hz - 20kHz. Pokud i tady potřebuješ nejvyšší kmitočty jak píšeš, tak budeš asi netopír.
Chyba bude asi jinde než Tinitus. Pokud se vůbec zaobíráš "zvukovým odpadem", jako je MP3 a nepoznáš rozdíl mezi 128 Kbps a 320 Kbps, tak Tvoje technika je kvalitou velmi slabá a nebo máš velice malou rozlišovací schopnost, jako posluchač. Jiné posluchače i zdejší členy ta komprese MP3 rve za uši a nikdo to tady neposlouchá. Pokud něco hodláš porovnávat, např. gramec a DACem, či zvukovkou v PC, tak musíš mít obě ty "větve" na stejné kvalitativní úrovni a to Ty zřejmě nemáš, tak nemůžeš dělat závěry.
Asi se Ti pomoci zde na foru nedá.
Žij si blaze a moc se v tom nešťourej. Neber to ve zlém.
BTW: píšeš, že muselo někde dojít ke ztrátě dat a co třeba to zprzněné MP3. Najdi si to ve Wavu, popř. Hi-Res a bude to o něčem jiném.
Promiň, ale moje zkušenost je úplně jiná než tvoje.
Za prvé - to, že mi nevadí kvalita mp3, snad neznamená, že jsem vyhodil 30 000 za high end aparaturu. Založím kvůli tomu nové vlákno, kde si to chci ujasnit s někým, kdo tomu rozumí, ale chci jen reagovat na tvoje myšlenky.
Asi se shodneme, že kvalitní, neutrální, jasný, vyvážený zvuk reproduktorů Epos - i když je neznáš, můžeš si to ověřit v recenzích - které stály cca 20 000 Kč v roce 2000, je nebe a dudy proti průměrným reprákům z Datartu. Když jsem je poprvé slyšel doma po nainstalování, ano, pouštěl jsem si tehdy obyčejný CD s klasickou hudbou nebo jazz, tak mi spadla čelist. Stačil k tomu základní zesilovač NAD a obyč CD přehrávač Denon. K tomu špičkový subwoofer Velodyne. Pozval jsem tehdy kamaráda, který hrál na trubku v České filharmonii a pustil mu pátou symfonii od Mahlera, část, kde žestě hrajou fakt symfonický heavy metal. Kamarádovi naprosto spadla čelist - tvl, říká, to jsem netušil, že tohle je možný, to je skoro, jako kdybych byl v tom sále.
Z toho mi vyplývá, že investice do kvalitních repro a neutrálního zvuku NAD zesilovače se vyplatila. A taky mi z toho vyplývá, že si asi nehraju na audiofila, ale že tu kvalitu slyším.
Možná uplynulo přes dvacet let, pustím si písničku Police nebo Dire Straits z obyč PC, na deezeru, mp3, jsem spokojen, protože ty moje reproduktory pořád produkujou čistý, neutrální, vyvážený zvuk. Pustím si za chvíli z deezeru Mahlera, který tak ohromil mého kamaráda z filharmonie.
Samozřejmě mě před rokem nebo dvěma napadlo srovnat poslech vinylu a mp3 z počítače. Jak už jsem psal, z pc to bylo lepší, jasnější výšky, navíc jak víme, čím je jehla blíž středu desky, tím jsou basy silnější a naopak.
Myslím, že moje uši prostě neřeší nějakou sotva postřehnutelnou ztrátu, za kterou může mp3, ale zřetelnou ztrátu a zkreslení, za který můžou nekvalitní reproduktory nebo sluchátka.
Nikdo tady nepsal, že reprodukce přírodních zvuků je mnohem náročnější než reprodukce hudby, takže nedává smysl, aby když moje aparatura dokáže nezkresleně podat housle, činely, trubky, aby nedokázala zahrát cvrčky nebo zvuk moře.
Co se týká bílého šumu - ano, máš pravdu, že tam je rozsah od nízkých do nejvyšších frekvencí a je to lineární - o tom se nepřu, asi jsem se špatně vyjádřil. Výsledek ale pro mě je ten, že mi to trhá uši. Mnohem příjemnější je druhé nejvyšší pásmo v tom spektru na aplikaci MyNoise.