Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Miero
Příspěvky: 1440
Registrován: 07 kvě 2010 20:33
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od Miero »

jj, tieto by mohli stacit :-)

Opticky kabel by mohol stacit i ten najlacnejsi co najdes, t.j. 100Kc. Jedine co nemusi by u neho idealne su konektory, tzn. mohol by vypadavat, ale to nemas zarucene ani u draheho :-)

kejsler
Příspěvky: 18
Registrován: 25 říj 2019 18:33
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od kejsler »

Ještě mě napadlo, jaký je vlastně rozdíl mezi tím TRS a XLR?

Miero
Příspěvky: 1440
Registrován: 07 kvě 2010 20:33
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od Miero »

u toho TRS v manuali pisu, ze sluzi aj na pripojenie nesymetrickych vstupov (unbalanced), ale vnutri mimo ineho konektoru asi nebude medzi nimi ziaden rozdiel

kejsler
Příspěvky: 18
Registrován: 25 říj 2019 18:33
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od kejsler »

Tak Miero, už jsem to všechno nakoupil :) ... ani nevíš jak bych ti chtěl poděkovat. Moc jsi mi pomohl. Až dorazí, tak dám ještě vědět jak jsem spokojený :)

Ještě jednou díky.

kejsler
Příspěvky: 18
Registrován: 25 říj 2019 18:33
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od kejsler »

Tak reproduktory už jsou doma, ale jsem velice zklamaný. Zkoušel jsem pouštět hudbu ve flac a vše jede perfektně, problém ovšem je když zapnu prohlížeč a video z youtube nebo hru. Ten zvuk je úplně neskutečně degradovaný a praská v něm. Vůbec nechápu proč. Myslíš že mám vadný kusy nebo ty repráky jsou dělaný pouze na poslech hudby? Toto jsem vážně nečekal, ale možná mám jen něco špatně nastavený.

hřebík
Příspěvky: 802
Registrován: 21 bře 2010 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od hřebík »

kejsler: Problém asi v PC. Jaký máš počítač - hardware/software? Kdy konkrétně dochází k problémům?

Příčin může být spousta, např. konflikt hardwaru/softwaru/ovladačů/nastavení, něco v PC nestíhá nějaké přenosy včas... Zkus třeba tohle:

1. Máš zvukovku připojenou přes USB? Zkus jí zapojit do jiného USB portu.
Pokud nepomůže: Máš USB klávesnici, myš či další zařízení? Zkus maximum z nich na zkoušku odpojit, příp. přepojit do jiného portu, či zapojit do PS/2...

2. Máš v PC ovladače pro jiné zvukovky? Odinstaluje je.

3. Povypínej/zavři nepotřebné programy. Spusť jen nezbytné minimum.

4. Máš správné ovladače/poslední verze ovladačů? Zkus plně odinstalovat / znovu nainstalovat ovladače zvukovky, samozřejmě nejnovější verze. Zkus také plně aktualizovat vše v PC na poslední verze.

5. Pokud máš kde nastavit latence audia, zkus si pohrát s nastavením.

6. Zkus tento program: https://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml

Miero
Příspěvky: 1440
Registrován: 07 kvě 2010 20:33
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od Miero »

kejsler, tak to je naozaj divne. to uz hras s tym audioengine d1, alebo este nejako inak?

ak to mas do dacu cez optiku z internej zvukovky, ako si planoval, tak skus este pramo usb do dacu. popripade naopak.

este tiez by bolo fajn to skusit pripojit do ineho pocitaca, televizora ci mobilu.

Uživatelský avatar
RedBaron
Příspěvky: 744
Registrován: 11 dub 2013 16:08
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od RedBaron »

No pokud hudba hraje bezchybně, pak je problém v ovladačích, nastavení nebo zdroji toho co hraje (hra, film, youtube).

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 771
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od pompo »

2-kejsler

Není na tom pranic divného,předpokládám že máš v PC OS Win...něco - v tom případě ti správně radí Hřebík.
Jakmile spustíš ten ten Lat.Check. + ten tvůj (prohlížeč s youtobe) uvidíš asi na grafu rudé hodnoty- to odpovídá vysoké lat. Ve Win k tomu dochází velmi často OBVYKLE NEJVÍC KDYŽ TENTO MONITOROVACÍ PROGRÁMEK NEMÁŠ ZAPNUTÝ :) . Ty jsi slyšel tu nejhorší variantu hraničící s droup-out_y-výpadky. Mnoho lidí běžně poslouchá jemnější verze tohoto jevu a nemají o tom nejmenší tušení ,(nejen to ale budou se klidně i hádat že tam žádnou nemají). Obvykle změní názor po poslechu hrubě upravených Win... jedno kterých, anebo jiného vhodného NEWin... systému.

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 771
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od pompo »

Jo ještě tohle
Můžeš to samos. u přehrávače nebo někde v ovlad. NAbuffer_ovat .zvednout hodnoty vyrovnávací paměti v m/sec tím dosáhneš toho,že to možná přestane praskat ale hrát opravdu "dobře" to nebude.

kejsler
Příspěvky: 18
Registrován: 25 říj 2019 18:33
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od kejsler »

Děkuji všem za rady, všechny jsem si je pečlivě přečetl. Pokud se někomu nechce číst, může přeskočit na závěr.

Jen pro ujasnění, reproruktory jsou zapojeny k počítači přes DAC Audioengine d1 (v reproduktoru je zastrčen jack 6,3 a na druhém konci kabelu je RCA konektor do DACu). DAC je připojen přes optický kabel k počítači do S/PDIF výstupu, který je v počítači označen jako Realtek Digital output. Používám windows 10 Home, vše aktualizováno.

Zkoušel jsem odpojit klávesnici i myš. Nepomohlo. Potom jsem zkoušel DAC na různých USB výstupech. Bez úspěchu. DAC jsem zkoušel zapojit i přes USB k počítači. Nastavil jsem ve směšovači hlasitosti 24 bitů 96 kHz (nativní). To bohužel nepomohlo a musím dokonce říct, že když jsem pustil audio knihu z media playeru, byl to stejný hrozný zvuk jako ten z her nebo prohlížeče přes optiku.

Pak jsem ale vyzkoušel zapojit moje staré reproduktory a zjistil jsem, že přes optiku v nich také praská, ale kabelem to není. Je to totiž vzorkovací frekvencí 192 kHz, kterou posílá moje zákl. deska do DACu. Při přepnutí na 96 kHz přestalo v reproduktorech praskat a vše fungovalo normálně. Dokonce v nich praská i když je zapojím do výstupu ze základní desky místo DACu normálně přes jack místo optiky.

Řekl jsem si OK, JBL jsou v pohodě, bude to asi špatnými ovladači Realtek. Přeinstaloval jsem ovladače Realtek ze stránek výrobce Asus odkud mám základní desku. To bohužel nepomohlo, v reproduktorech přes optiku 192 kHz stále praskalo. Při 96 kHz přes optiku praskání přestalo, ovšem kvalita zvuku je mnohem horší, než zvuk posílaný přímo ze základní desky na jack (stále testuji na starých reproduktorech, ale stejné výsledky vykazují i JBL).




Závěrečné ustanovení:
Poslední test, který jsem udělal je, že jsem zapojil staré reproduktory do DAC Audioengine d1 přes RCA a ten jsem zapojil přes USB k PC. Nastavil 96 kHz 24 bit a funguje to skvěle. Pokud ovšem to stejné provedení udělám s JBL reproduktory, praskání sice neslyším, zvuk je však degradovaný. (jako by je DAC nemohl utáhnout). Nejvíce je to slyšet ve hře, je to jako přes reproduktor hodit kus hadru. Zvuk je takový zatlumeny a nevykreslený. U videí na youtube je to lepší, ale pořád to zní hůř než na mích starých reproduktorech Genius SP-HF1800A za tisícovku z Alzy. Hlavně výšky jsou tak nadoraz, že praskají (jako by byly oříznuté výšky).
DAC by měl mít 110 db. JBL mají 108 db. Proč nefunguje optika nechápu (zřejmě moje základní deska nemá hotový ovladače pro optiku). Ovšem proč nefungují ani přes USB na 96 kHz nechápu, když na starých repro to jde.
Když připojím JBL na výstup základní desky, vše jede v pořádku. Zvuk ve hře je perfektní.

Takže teď nevím co dělat. Osobně si myslím, že chyba bude v Audioengine d1 (což jsem vůbec nečekal), protože na starých Geniusech funguje zvuk skvěle (asi mají větší impedanci). Napadá mne koupit interní zvukovou kartu Creative blaster AE-5 a nějak to přes redukce propojit, ale u DACu je výhoda, že má regulaci hlasitosti přes kolečko a vyhazovat další 3000 se mi už nechce. Pokud by někdo věděl, jak např. předělat ten DAC (jiný zesilovače, rezistory ...), tak budu moc rád za každou radu. Jsem totiž elektrotechnik, takže přepájet si to by nebyl problém.

hřebík
Příspěvky: 802
Registrován: 21 bře 2010 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od hřebík »

Nastavovat při optice napevno 192 kHz je dost riziko, řada běžných optik tohle normálně, bez problémů nezvládne. Příčina bývá na straně zdroje nebo přijímače optického signálu, či samotného optického kabelu. 192 kHz je často za hranou konkrétní implementace optického přenosu a nastavovat tuto hodnotu pevně je zbytečné. Podívej se schválně do manuálu k DACu a základní desce, jakou podporu pro optiku oficiálně uvádí.

A polož si otázku: Kolik hudby/zvuku v 192 kHz provozuješ? I 96 kHz je v případě optiky někdy na hraně. Předpokládám, že reálně přehráváš velkou většinu hudby ve 44,1 nebo 48 kHz, takže pokud nastavuješ výstup napevno, nastav jednu z těchto hodnot a dej vědět, jestli se zvuk zlepšil.

Zkusil jsi taky body 2-6 z mého příspěvku výš? Tj. odstranit ovladače jiných zvukovek, minimalizovat počet spuštěných programů v PC a prozkoumat latence / možné konflikty?

kejsler
Příspěvky: 18
Registrován: 25 říj 2019 18:33
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od kejsler »

Kolik hudby/zvuku v 192 kHz provozuješ?
Jo, souhlasím. 48 kHz by mi bohatě stačilo, nepracuji ani nenahrávám hudbu. Ty frekvence jsem zkoušel nastavit, ale zvuk je přes optiku ai USB stále špatný.

Ovladače jsem nainstalované žádné neměl, jen ten Realtek a ten jsem kompletně odinstaloval a nainstaloval znovu. Ty latence a programy jsem nezkoušel.

Co mne však napadlo (a je to nejpravděpodobnější), že to bude možná taky kabelem. Kupoval jsem 2x tyto kabely:
https://www.muziker.cz/bespeco-rcj300

Je to délka 3 metry a při takové délce podle mne už může být znát úbytek napětí. Na těch starých repro je totiž kabel 1,5 metru. Na druhou stranu při výstupu ze základní desky to jede v pohodě, ale zkusím ještě ty kratší kabely.

Každopádně díky.

hřebík
Příspěvky: 802
Registrován: 21 bře 2010 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od hřebík »

Délka optického kabelu může hrát roli, zrovna nedáno jsem zaznamenal opětovné diskuse o ne/vhodnosti různých délek optických kabelů v případě 192kHz optického přenosu zde: https://www.head-fi.org/threads/hugo-m- ... t-15287963
A čti tam dál následující příspěvky - obsahují doporučení na optické kabely dostačující na 192 kHz při vícemetrových délkách. Téma optických kabelů nedostačujících při 192 kHz se často opakuje. Rozhodující není cena optického kabelu, ale skutečná kvalita a taky štěstí na konkrétní kus :)

Ale asi fakt prostě jen nastav nižší hodnotu a máš praskání pořešené.

Miero
Příspěvky: 1440
Registrován: 07 kvě 2010 20:33
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od Miero »

1) doporucujem skusit USB DAC na inom PC a ak to bude rovnako zle, tak vratit ten DAC ak to este je mozne a zohnat si nieco funkcne
1+) skusal si sluchadla do DACu a uplne odpojene repro?
2) v kabloch z DACu do repro to nebude, jedine zeby boli tak dlhe, ze tie reprobedny mas zapojene v inej elektrickej zasuvke nez DAC a PC (iny elektricky okruh) co by rozbijalo napr. USB prenos (dialo sa mne s Pro-ject pre-box s2 digital) - skus zapojit vsetko do jednej predlzovacky, co je spojene vodivym kablom (t.j. i monitor)
3) optika toslink je oficialne specifikovana len do 96kHz, ak to funguje i viac je zhoda okolnosti
4) vypadavanie zvuku na optike moze sposobovat i vysoky jitter z vysielaca (PC), ale kedze to nejde ani po USB (iny ovladac), tak to bude myslim obecnejsi problem s Windows (rozbita instalacia, popripade nejaky problem, napr. malware bezaci na pozadi)
5) 192kHz je uplna zbytocnost zeruca 2x vacsi vykon nez 96kHz; nastavit max. na 96/24, ale ak to praska tak by som tam dal 44.1/24 alebo 48/24 podla toho co bude lepsie (problem v PC resp. medzi PC a DACom)
6) je mozne, ze by ten problem bol i s Genius SP-HF1800A, akurat tie nehraju tak kvalitne, aby to s nimi slo poznat?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti