Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
kejsler
Kontaktovat uživatele:

Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od kejsler »

Zdravím,

pro lidi, kterým se nechce číst, přeskočte na odstavec 2.
1) jen pro úvod bych chtěl předem říct, že nejsem žádný audiofil, ale člověk co se nespokojí se základní sestavou, protože miluji hudbu. Proto jsem se rozhodl vylepšit svůj počítač, abych měl lepší zážitek nejen z hudby, ale i filmů a her a jsem ochoten do audiosestavy dát max. do 10 000. Snažím se tedy vybrat tu nejlepší audio sestavu pro moje představy jako běžného uživatele, který si rád vychutnává zvuk v této cenové relaci.

To by byla moje představa, bohužel jsem ale zjistil, že vybrat správnou repro soustavu je horší než když si žena vybírá nové šaty. Načetl jsem si toho opravdu hodně a nejsem z toho vůbec moudrý, a proto se obracím sem.

Nedávno jsem pořídil novou základní desku kde je integrovaná zvuk. karta realtek a musím uznat, že zvuk je nyní o poznání horší oproti mému předchozímu počítači s interní zvuk. kartou Asus Xonar DS. Rozhodl jsem se tedy, že pořídím novou reprosoustavu, jelikož moje současná základní deska nemá PCI x1 sběrnici, takže tam Asus Xonar nedostanu. Reproduktor mám v plánu pořídit tento:
https://www.czc.cz/yamaha-ns-333-cerna/149447/produkt
popř. něco na tento způsob. Problém ovšem nastává v tom,že nevím čím ho krmit. Četl jsem, že interní zvuk. kartu nemá cenu kupovat, jelikož ji ruší cívky z grafické karty. Osobně si myslím že je to blbost, protože Creative sound blaster AE-5 má backplate, takže by měla být odstíněná, ale dobře. Pátral jsem tedy dál a zjistil jsem, že se dnes prodávají tzv. DAC převodníky, ale s těmi nemám žádné zkušenosti. Jejich výhodou je, že nejsou v počítači, takže je neruší el. mag pole a vyhovovaly by mi víc, jelikož jsou zaměřeny na stereo výstup (nepotřebují žádné 7.1). Co ale vidím za nevýhodu je připojení oproti sběrnici na základní desce přes sériovou linku USB, která je samozřejmě pomalejší.

Nakonec jsem viděl i videa, kde říkali že v dnešní době nemá zvuková karta vůbec význam s ohledem na kvalitu dnešních integrovaných zvuk. karet a nejdůležitější je správný reproduktor (což si nemyslím, protože na mém předchozím počítači ten rozdíl byl markantní i na reprácích za 1000 korun).

Moje hlavní otázka tedy zní, jaká je nejlepší volba pro zlepšení zvuku na počítači? Interní zvukovka nebo DAC? Nebo to jsou vyhozené peníze, protože na reprácích Yamaha NS-333 nepoznám rozdíl?

Výběr by potom byl mezi interní zvuk. kartou Creative Sound BlasterX AE-5 nebo DAC převodníkem JDS Labs ODAC (měl jsem vybraný Schiit Modi 3, bohužel ale kvůli jeho nedostupnosti ho nemohu nikde koupit. Pokud by měl někdo návrh, kde ho koupit, budu jedině rád). Popř. jejich ekvivalenty.

2) Otázky:
a) má cenu vůbec v dnešní době kupovat DAC/zvuk. kartu při kvalitě dnešních integrovaných karet? Byl by poznat na reproduktorech Yamaha NS-333 rozdíl?
b) je pravda, že zvuk. karta je rušena grafickou kartou? A pokud ano, jak moc je to poznat pro uživatel jako jsem já?
c) zatěžuje DAC přes USB vícevláknový CPU? Pokud ano, jak moc oproti interní zvukovce v PCIe sběrnici?
d) je rozdíl v PCIe sběrnici proti USB? Nemá potom DAC převodník horší zvuk kvůli sériové lince? Nebo je to jedno?
e) co je na kvalitu zvuku pro počítač lepší: DAC nebo interní zvuková karta? Jaký je vlastně rozdíl?

Za každou radu budu velice vděčný a omlouvám se za tak obsáhly thread.

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od kejsler »

/edit
f) je rozdíl mezi jackem a RCA výstupy pro reproduktor?

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Ahoj,

nejsem odborník na PC. Mám PC se zvukovou kartou ve slotu - je to stařičká, ale slušná ESI Julie určená pro přehrávání a nahrávání hudby. Nevím jak hrají současné interní zvukové karty, ale asi se zázrak nekoná.

Kdysi dávno, cca před 10-ti lety jsem si myslel, že i moje karta je dostatečná a hrál jsem z jejích cinch výstupů do zesilovače Vincent. Na popík a art rock možná dobré, na akustiku bylo poznat, že to není ono. Testoval jsem DAC Firestone Audio - Fubar 4 plus (neplést se soft. přehrávačem FOOBAR) a hrálo to přes USB daleko lépe, než z audio výstupu zvukové karty. Pak jsem pořídil BB-DAC od T.Tichého, a tam už se zvukem ESI Julie vůbec nechytá.

Dnes se dají pořídit kvalitní DAC převodníky, např. Audioquest Dragonfly už od 3 000 Kč (nové), atd.

zde odkaz na schiit MODI 3
https://www.audigo.cz/Domaci-audio/D-A- ... dio-Modi-3

Na zdroji zvuku prostě záleží. Pokud není zdroj poddimenzován, tak se to pozitivně projeví i ve zvuku repro (má cenu koupit kvalitnější). Na tebou odkazované Yamahy ještě potřebuješ integrovaný zesilovač.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Pozor! K tym reproduktorom potrebujes aj zosilnovac, nestaci len DAC.

Ak hladas nejake s integrovanym zosilnovacom, tak sa pozri napr. na aktivne studiove monitory:
- https://kytary.cz/studio/studiove-monit ... -monitory/ ... akurat pozor, mnohe z nich sa predavaju na kusy a nie na pary.

A ak to mas k sedeniu u PC, tak studiovy monitor bude lepsia volba nez velke repro, pretoze je optimalizovany na blizky posluch.

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejsler »

Moc Vám děkuji za odpovědi. Hlavně tobě Miero, určitě vyberu nějaký ten studiový. Neměl bys nějaký dobrý návrh pro mě? Jak říkám, hlavně na poslech hudby, ale aby to stačilo i na filmy a hry. Zkrátka takový ten univerzální dvoupásmový do 5 - 6000.

PaveN:
Já vůbec nechápu kde na ty produkty chodíte :D ... ta tvoje zvukovka Julie vypadá úplně fenomenálně oproti té Creative, ale to asi bude jiná liga. Takže pokud to dobře chápu, doporučuješ DAC převodník?
Problém je však v tom, že ty převodníky co se mi libí nemohu nikde sehnat a když už, tak od 4 000 a výš a to je už pro mě moc, protože chci spíše investovat do reproduktoru. Např. Schiit Modi stoji v USA 100 dolarů = 2 500,- a to je sakra rozdíl. (to dělá asi to clo).
Mám také vybraného Abrahamsena A-dac, ale toho nemůžu nikde sehnat a na stránkách výrobce není cena. Klidně bych pořídil i z bazaru, ale nevím kde nebo pro moje potřeby by mi vyhovoval i Audioengine d1.

Jinak k tomu dragonflyovi, přijde mi to strašně malý. Myslíš že to bude mít lepší kvalitu než ta interní zvukovka od Creative AE-5?

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejsler »

/edit
Narazil jsem na tento DAC převodník. Za tu cenu je super. Je to Firestone audio Fubar 4.
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... 1-fubar-4/

Co myslíte? Vyplatí se? Na mojí základní desce je totiž S/PDIF výstup.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Ak chces vyberat novy DAC, tak skus prihliadnut i k tomu to zoznamu nezavisle skontrolovanej hifi elektroniky:
- https://www.audiosciencereview.com/foru ... list.8949/

No DACom ponahlat nemusis, najvacsi rozdiel spravia dobre reprobedny.

Minule som tu doporucoval toto:
- post208764.html#p208764

Tie repro JBL LSR ide vybrat i v mensom napr. model 306 a este mensi 305.

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejsler »

Ty JBL vypadají moc pěkně, mě by stačil rozměrově ten nejmenší model 305. Díky za tip. Akorát nevíš jestli při zapnutí u tohoto reproduktoru píská trafo? U mích současných reproduktorů totiž píská trafo a je to slyšet víc než můj počítač, který má 6 ventilátorů a je to strašně otravné když nic nehraje (je to samozřejmě Genius za litr).

Jinak nevíš jak je to u připojení převodníku USB/SPDIF? Jaký je v tom rozdíl? USB je sériová linka (podle mne nekomprimovaná). PDIF je taky sériová lina, ale už je dekódovaná nebo to je úplně to stejný jako USB?

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejsler »

/edit
No akorát jsem si teď všiml, že ty reproduktory nemají RSA vstup :( to bych musel vybrat správný převodník.

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejsler »

Nebo exstují kabely, který převedou RSA z převodníku na XLR do repro?

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Na tych LSR su jednak vstupy XLR a druhy tam je este TRS konektor, co je vlastne velky jack.

Ak budes mat na prevodniku RCA, tak na druhej strane kabla do toho TRS konektoru tam das velky MONO jack. Napr. pomocou takejto redukcie:
- https://kytary.cz/bespeco-slad305/HN105173/

Inak ten reproduktor by piskat nemal. Mozno bude trochu sumiet ak das ucho blizko k repraku. Ale ak tam mas pocitac s vetrakmi, tak to bude myslim v pohode.

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejsler »

Rozumím, vybral jsem tedy ten reproduktor co jsi doporučil s audioengine d1. Teď se trošku placám s výběrem kabelu pro připojení, protože bych to chtěl připojit přes S/PDIF, ale nevím co je lepší jestli coax nebo optika.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

ten audioengine d1 ma aj usb vstup, skus najprv ten. ak budes pozorovat nejake "ruchy" z pocitaca (napr. cvrlikanie, ci pri pohybe mysi, praci z disku a podobne) tak skus potom optiku.

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejsler »

No já jsem našel tento:
https://www.muziker.cz/klotz-fohtt02-2-m

Je to docela slušný kabel za dobrou cenu. Chci ho koupit hlavně kvůli tomu, že audioengine jede přes USB jen na 96 kHz, zatímco na optiku až 192 kHz. Vím že tam asi rozdíl nepoznám, ale za ty 300 mě to nezabije, když je ta možnost.

Jinak ještě jsem se díval, že k tomu monitoru nedávají kromě power cordu žádné kabely. To budu muset ještě koupit 2x RCA a červený půjde do jednoho a bílí do druhého že? Prodávají se vůbec ty kabely odděleně?

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejsler »

/edit
Vlastně nakonec jsem našel tento kabel:
https://www.muziker.cz/bespeco-rcj300

Tím pádem bych vlastně vůbec nepotřeboval ty redukce jak jsi mi posílal a mohl bych koupit dva tyto kabely a každý zapojit do jednoho výstupu z DACu.

Odpovědět