Jaký stereo přijímač/zesilovač pro Heco Celan 500?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jaký stereo přijímač/zesilovač pro Heco Celan 500?

Příspěvek od tombas »

Po delší odmlce podávám zprávu o doplnění mé nekompletní sestavy o CD přehrávač.
Dnes jsem strávil velmi příjemné odpoledne v Hi-fi studiu Špalíček v Ostravě a to za odborné péče pana majitele.
Bože jak jsem byl naivní a hloupý *headbang*, když jsem si myslel, že když koupím jakékoliv alespoň trochu kvalitní komponenty, tak to bude spolu hrát výborně. Ale kdepak *taktone*.

Bohužel konstelace hvězd mi nebyla příliš nakloněna a sortiment CD přehrávačů v kategorii kolem 10 tKč není v tuto chvíli ve Špalíčku příliš bohatý.

Zapojili jsme Audiolab 8000s k bednám Heco Metas 700 (jediné Heca, které byly k dispozici) a k tomu do sestavy Denon DCD-500AE. Repro kabely byly bi-amp (značku si nepamatuji :oops:) a signálový nějaký kvalitní za 1500,-.
Pustili jsme CD "135 Years Anniversary PETROF - Live Piano Show" skladbu 3. Boogie meets classic a... NIC!. Žádné nadšení, žádný život... jo hrálo to, ale jako za sklem, sevřený prostor uprostřed mezi bednama, obroušené výšky, celkově měkké podání, žádná realistická syrovost a dynamika. Další skladba byla č.5 Perfect Lovers. Žádné zlepšení.
Postupně hrál Vivaldi - Čtvero ročních období - Jaro - skladba 1 a Léto skladba 6.
Popravdě, čekal jsem mnohem více od tohoto CD a začal jsem se bát, že není něco v pořádku s ostatními komponenty sestavy.

Pak jsme zapojili Marantz CD 5003.
Pro porovnání hrály stejné skladby a hned bylo znát výrazné zlepšení, prostor se rozšířil až za bedny, celá scéna se pročistila a přibylo detailů, ale ne moc. Co mě však po chvíli začalo vadit, byly ostré výšky s pichlavými vrcholky a subjektivně nedostatek spodních basů.
Prostor byl dobře čitelný, ale jakoby prázdný, prostě jako když umažete (nebo spíše potlačíte) pozadí s různými ruchy a dozvuky apod.
Po vložení CD ruského sopranisty Vitase jsem měl dokonale jasno. Výšky byly nepříjemně ostré a sykavky syčivé jak kobra přes útokem na kořist.
To mě docela zklamalo, už jsem doufal, že Marantz by mohl být ten pravý CD player pro mou sestavu, ale s těma výškama bych dlouho nevydržel :(.

Jako třetí a poslední CD jsme zapojili Rotel RCD 06.
Postupně hrály dříve popsané disky, - Vitas, Piano show, Vivaldi, ale přidal jsem i Spirituál kvintet a Bacha.
Rozdíl v kvalitě zvukového podání byl o třídu výše nad Marantzem, a na míle vzdálený Denonu. Prostor byl snad jen o chloupek užší než u Marantze, ale ani zdaleka nebyl tak rozevlátý. Naopak, celá scéna byla pevně uchopena, tóny byly tvořeny přesně a důrazně, přitom pevně a transparentně. Basy ani náznakem neduněly, byly úderné a rychlé. Výšky čisté a syté, ale špičky citlivě uhlazené a sykavky příjemně nesyčivé. Prostor byl příjemně naplněný a detailní a působil uceleným dojmem. Nic nechybělo, nic nevyčnívalo. Přitom nástoje měly svou dynamiku.
Trochu jsem byl zklamán, že sestava ihned odhalila mé nepříliš kvalitně nahrané CD Bacha :roll:, ale to je asi problém CD a ne sestavy.
Nádherně zněl Spirituál kvintet, vokály byly čisté a přítomnost přímo realistická.
Celkové podání bylo přirozené a neutrální.

Jak to asi dopadlo si umíte představit. Zítra by měl být Rotel doma i se zapůjčenými kabely na odzkoušení :).

Jelikož Heco Metas jsou nižší řada beden oproti Celanům, které mám doma, napíšu ještě pocity z důkladného poslechu domácí sestavy.

Na závěr bych chtěl říct, že díky přístupu, ochotě a radám majitele Hi-fi studia Špalíček, bude moje sestava hrát podle mých představ, i když za cenu vyšších, ale opodstatněných nákladů. Jistě, je tady možnost, že bych chodil a zkoušel ještě jiné značky a kombinace, ale pokud vím Heco už v Ostravě v jiném studiu nemají a poslouchat to na jiných bednách je vcelku o ničem (pro mne).

PS: Vše co bylo napsáno výše berte prosím s přihlédnutím k cenové kategorii celé sestavy.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Skvělé,tombe *thumbs up* .
Přes řeku do stínu stromů.

vince
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vince »

K mému prvnímu příspěvku-popletl jsem si řady.K poslechu jsem měl metas 300,což je docela jistě o dost jiná kategorie.S řadou celan nemám žádné zkušenosti.Proto odvolávám,co jsem neodvolal :) .Celany si užij *2thumbsup*

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Dle mé zkušenosti AUDIOLAB potřebuje k sobě živější komponenty, jinak je zvuk úplně mrtvý (s Denonem a NADem naprosto nepoužitelná kombinace). *headbang* Proto asi nejlepší výsledek s Rotelem, odhadoval bych i kombinaci s CA Azur 640. AUDIOLAB si velmi dobře rozumí s repro Monitor Audio.

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Myslím, že audiolab je hodně neutrální s trochu chladnějším podáním. NAD je totéž a Denon má úplně jiný charakter než NAD a Rotel.
Rotel je živější a na výškách trochu výraznější, což sedí k neutrálnímu Audiolabu lépe. Asi nejlepší podání bylo středů a basů u kombinace Rotel-Audiolab.
Pokud jde o bedny, tak to nebylo vůbec špatné, Heca jsou celkem živé a dynamické s dobrým podáním prostoru, k audiolabu a rotelu vhodná kombinace.
Ještě nedělám definitivní závěry, budu mít celý víkend na testování s Celanama, pak teprve napíšu konečný verdikt. Vzhledem k tomu, že Celany jsou o kategorii lepší než testované Metasy, měl by být rozdíl slyšitelný.

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

fajn, že se rysuje úspěšný závěr po nákupu neprobádaných kombinací *palec*

Odpovědět