Jaký stereo přijímač/zesilovač pro Heco Celan 500?
Jaký stereo přijímač/zesilovač pro Heco Celan 500?
Zdravím všechny hifisty, audiofily, odborníky i nadšence.
Prosím o radu s výběrem vhodného přijímače/zesilovače k Heco Celan 500. Cena kolem 10k Kč.
Koupil jsem výhodně tyhle bedny a potřebuji dokoupit zbytek železa tak, aby to hrálo co nejlépe.
Nejsem takový hifista jako většina lidí tady a nemám ani takové finanční zdroje, které bych mohl do sestavy investovat.
Budu vděčný za každou radu a pokud to půjde, zkusím si někde doporučenou kombinaci poslechnout.
Jsem z Ostravy, tak snad se tady najde studio, kde mají Heco k poslechu.
Děkuji
Edit: Ještě doplním, že mám místnost cca 19m2 zatlumenou, hudba bude různorodá, ale především akustické nástroje, vokální i velká hudební tělesa, klasika, pop, v menší míře rock, příležitostně filmy.
Prosím o radu s výběrem vhodného přijímače/zesilovače k Heco Celan 500. Cena kolem 10k Kč.
Koupil jsem výhodně tyhle bedny a potřebuji dokoupit zbytek železa tak, aby to hrálo co nejlépe.
Nejsem takový hifista jako většina lidí tady a nemám ani takové finanční zdroje, které bych mohl do sestavy investovat.
Budu vděčný za každou radu a pokud to půjde, zkusím si někde doporučenou kombinaci poslechnout.
Jsem z Ostravy, tak snad se tady najde studio, kde mají Heco k poslechu.
Děkuji
Edit: Ještě doplním, že mám místnost cca 19m2 zatlumenou, hudba bude různorodá, ale především akustické nástroje, vokální i velká hudební tělesa, klasika, pop, v menší míře rock, příležitostně filmy.
Re: Jaký stereo přijímač/zesilovač pro Heco Celan 500?
K Heco (nemám je teda moc rád) určitě yamahu.Původně jsem si chtěl koupit celan 300 a na yamaze hrály nejlépe.Z nových asi ax-497.Jinak bych se podíval po něčem z druhé ruky.Celany mají zvláštně zabarvené výšky,ale s yamahou to není tolik znát.Myslím,že budeš určitě spokojen.Z Celanu toho pak uz stejne moc nedostanes.Jediné,čím mě nadchly byly basy.Škoda toho výškáče.Pokud je máš s velkou slevou,tak to nebyl špatný kup.Přeji příjemný poslech. Vince
Díky za odpověď, Celany 500 jsem koupil nové za poloviční cenu z výprodeje skladu. Jinak bych si bedny v ceně kolem 25kKč nemohl hned tak dovolit. Našel jsem několik recenzí se slušným hodnocením a tak jsem do nich šel. Každopádně to v mém případě bude posun k lepšímu (10 let staré domácí kino Panasonic - v té době špička).
Kdysi jsem slyšel Heca v kombinaci s Cambridge audio a hrálo to výborně, hlavně ty basy, jak píšeš. Abych pravdu řekl, uvažoval jsem spíše o něčem jako je CA, NAD, HK než o Yamaze, ale zajdu si poslechnout pár kombinací a uvidím, teda uslyším, co se mi bude nejvíc líbit.
Chtěl bych k tomu připojit DVD/SACD přehrávač Pioneer DV-LX 50.
Ještě jednou díky a snad ještě někdo s vlastní zkušeností něco napíše.
Kdysi jsem slyšel Heca v kombinaci s Cambridge audio a hrálo to výborně, hlavně ty basy, jak píšeš. Abych pravdu řekl, uvažoval jsem spíše o něčem jako je CA, NAD, HK než o Yamaze, ale zajdu si poslechnout pár kombinací a uvidím, teda uslyším, co se mi bude nejvíc líbit.
Chtěl bych k tomu připojit DVD/SACD přehrávač Pioneer DV-LX 50.
Ještě jednou díky a snad ještě někdo s vlastní zkušeností něco napíše.
Zkusil bych i Pioneer A6. I když německé testy beru trošku s rezervou,v Audiu dostal tenhle zesilovač 80 bodů, Yamaha AX 497 jen 65 bodů. To je velký, určitě slyšitelný rozdíl. Sám mám nový ještě vyšší model Pioneer A9 a je to fakt bomba. I v anglických testech dostala A6 pět hvězd z pěti. Stojí kolem 11.000,- Kč.
Díky, mrknu i na ten Pioneer. K tomu DVD by asi pasoval zvukově dobře, ale nevím, jak si rozumí s Heco. Kdybych bral Yamahu, tak asi vyšší model RX-797. Přece jen, ten tuner je výhoda.
Hledal jsem levnější alternativu,jak jsi psal nahoře do 10k,proto ten nižší model. 

tombe,
jsi z OVY,zajdi do Špalku(má HECO v nabídce,ale myslím si,že ,,best-nějakázelenina'' to u něj nebude),řekni co jsi koupil a nech si nějakou osvědčenou kombinaci pustit.Jirka M. by měl mít již něco vyzkoušeno a měl by Ti nějaké varianty nabídnout,když už jsi do těch Celanů praštil.Jinak je to celkem o ničem kvákání,protože jsou to na tomto levelu vždy velké kompromisy a jenom Ty musíš vědět co chceš upřednostnit,takže není jednoznačné,že když někdo řekne k nim YAMAHA,že u Tebe to bude také tak.HK,NAD,YAMAHA,DENON,Marantz,AA,MF... tam má,ale krom toho se pro Tebe může vykrystalizovat i úplně jiná kombinace s jinou zn.,ať přímo tam nebo někde jinde.Jenom Ty s tím budeš denně bydlet a jen vlastní dlouhodobá spokojenost je nakonec tím správným oceněním dobré volby a přiměřené schopnosti přístrojů
.
PS:Stejně uvidíš,že nakonec půjdeš do trošku dražšího zesíku,ať už to bude jakákoliv zn.než tebou zmiňovaných 10k.
jsi z OVY,zajdi do Špalku(má HECO v nabídce,ale myslím si,že ,,best-nějakázelenina'' to u něj nebude),řekni co jsi koupil a nech si nějakou osvědčenou kombinaci pustit.Jirka M. by měl mít již něco vyzkoušeno a měl by Ti nějaké varianty nabídnout,když už jsi do těch Celanů praštil.Jinak je to celkem o ničem kvákání,protože jsou to na tomto levelu vždy velké kompromisy a jenom Ty musíš vědět co chceš upřednostnit,takže není jednoznačné,že když někdo řekne k nim YAMAHA,že u Tebe to bude také tak.HK,NAD,YAMAHA,DENON,Marantz,AA,MF... tam má,ale krom toho se pro Tebe může vykrystalizovat i úplně jiná kombinace s jinou zn.,ať přímo tam nebo někde jinde.Jenom Ty s tím budeš denně bydlet a jen vlastní dlouhodobá spokojenost je nakonec tím správným oceněním dobré volby a přiměřené schopnosti přístrojů

PS:Stejně uvidíš,že nakonec půjdeš do trošku dražšího zesíku,ať už to bude jakákoliv zn.než tebou zmiňovaných 10k.

Přes řeku do stínu stromů.

korys: máš naprostou pravdu, jedině vlastní ucho může nakonec rozhodnout o vhodné kombinaci, jen jsem chtěl trošku zúžit výběr na 2-3 značky a vyloučit kombinace, které k sobě zvukově vůbec nepasují.
Do špalku to mám asi 10min. vycházkovým tempem, byl jsem tam mezi svátkama, ale narazil jsem na pečlivě zamčené dveře.

Ještě k těm bednám, vím, že jsem na to šel úplně špatně a obráceně než by to mělo být. Osobně z toho co jsem slyšel bych nejspíš volil B&W nebo focal, možná AE (těch variant je spousta), ale ta cena se prostě nedala odmítnout. Kdyby to byl nějaký vyloženě šunt, tak bych ani za polovic do toho nešel, ale Heco považuju ve své kategorii za nadprůměr a než mnohem kompromisnější repro za plnou cenu v kategorii 10-13 tKč, tak jsem volil Celan 500 za stejnou cenu ve výprodeji. To sem ale nepatří, jen možná zbytečně ospravedlňuji své rozhodnutí.

Ještě jednou všem díky a klidně můžete psát dál, hlavně pokud má někdo vlastní zkušenosti s Heco.
Jestli pro tebe neni těch 10 tisíc naprosto limitních, tak bych zvážil některý z Vincentů z druhé ruky. SV-121 by mohl být zvukově vhodný (Celany ale neznám) a chodí v nabídkách slabě na 10. Při citlivosti těch beden je to naprosto dostačující. Osobně uvažuju o tom jít výš a nabídl bych ti svůj SV-233, ale byl by pro tebe zbytečně silný a já teď aktuálně nemám prostředky na doplacení zbytku. Mám ho ale zapojený s Pioneerem DV-989Avi a jestli je nová LX-50 alespoň z části tak dobrá jako 989, tak si to ten přehrávač zaslouží. Možná to nepůjde naplno poznat na těch tvých bednách, ale třeba si jednou pořídíš lepší. Nebo nemá smysl jít až do LX-50, pokud ti jde o základní sestavu. Kdyby tě to přece jen zaujalo, není problém, když se mi ozveš přes SZ.
Taky jsem teď viděl skvělé nabídky na zesilovače od Arcamu, Audiolabu atp. Jsou to věci z Anglie, ale jsou s dvouletou zárukou. A jestli ještě nemáš ten Pioneer, tak se dá vzít i pasující CD nebo univerzální DVD přehrávač a máš sestavu sladěnou i vzhledem. A přiznejme si to, Arcamy nevypadají tak špatně a zvukově budou k tvým bednám více než dostačující.
P.S.:
Taky jsem teď viděl skvělé nabídky na zesilovače od Arcamu, Audiolabu atp. Jsou to věci z Anglie, ale jsou s dvouletou zárukou. A jestli ještě nemáš ten Pioneer, tak se dá vzít i pasující CD nebo univerzální DVD přehrávač a máš sestavu sladěnou i vzhledem. A přiznejme si to, Arcamy nevypadají tak špatně a zvukově budou k tvým bednám více než dostačující.
P.S.:
A kolik jsi za ně vlastně dal?tombas píše:...ale ta cena se prostě nedala odmítnout. Kdyby to byl nějaký vyloženě šunt, tak bych ani za polovic do toho nešel, ale Heco považuju ve své kategorii za nadprůměr a než mnohem kompromisnější repro za plnou cenu v kategorii 10-13 tKč, tak jsem volil Celan 500 za stejnou cenu ve výprodeji. To sem ale nepatří, jen možná zbytečně ospravedlňuji své rozhodnutí.![]()
Vincent SV 121 je parádní kousek, nový je ovšem hodně nad limit a z druhé ruky by musel být opravdu ve 100% stavu, jinak bych měl z toho strach
. Cena 10 tKč je orientační, limit je přibližně 20 tKč (+- 2000,- pokud budou opodstatněné) za sestavu zesilovače a DVD přehrávače (kvalitního s DVD-A a SACD). Tuner potěší (nebo stereo receiver), ale to je spíše doplněk a dokoupil bych ho později a klidně nejlevnější. To DVD musí mít dekodéry prostorového zvuku a převodník na stereo výstup, tak aby už to bylo pro zesík připravené, proto prozatím padla volba na ten Pioneer LX 50. Ten bych mohl mít za 8990,-. Další možností je za stejnou cenu Yamaha S 1800 s podobnou výbavou.
Každopádně bych si chtěl ten zesilovač poslechnout, než se pro něco rozhodnu, jestli jsou ty peníze navíc opodstatněné, nebo v mém případě to nebude mít očekávaný přínos.
PS: Celany 500 jsem koupil nové v barvě třešeň za rovných 13000,- Kč.

Každopádně bych si chtěl ten zesilovač poslechnout, než se pro něco rozhodnu, jestli jsou ty peníze navíc opodstatněné, nebo v mém případě to nebude mít očekávaný přínos.
PS: Celany 500 jsem koupil nové v barvě třešeň za rovných 13000,- Kč.
Pioneer za tu cenu vypadá slušně. Já mám DV-989 z druhé ruky zhruba za desítku. Šlo to dolů. Tak snad ne i zvukově. Slyšel jsem cosi o tom, že Pioneer stále drží perfektní obraz, ale zvuk už není takový jako u Air Studios poladěné DV-989. Je teda fakt, že i o 989 jsem si přečetl, že CD reprodukce není 100% a že Pioneer už v historii univerzálních strojů měl i lepší. Nevím jak to je, ale jsem s ní spokojen (i při srovnání s Benchmark DAC1).
Taky si dobře rozmysli, proč kupuješ univerzální přehrávač. Jestli potřebuješ zároveň přehrávat DVD, tak je to správný důvod, případně úspora místa s méně přístroji. Protože jinak ti můžu říct, že titulů v DVDA a SACD není mnoho a bývají zároveň dostupné i na LP deskách levněji. Jejich kopírování je dodneška otázkou velké námahy a trochu i štěstí. A 989Avi má kontrolu na kopírované DVDA s watermark, takže to je zase složitější. Kdyby ti bylo DVD video šumák nebo jsi stejně do budoucna uvažoval o DVD rekordéru, tak zatím kup pouze CD přehrávač. I když za 9 tisíc těžký výběr (např. tohle) a předchozí poslech málo pravděpodobný.
K těm bednám se těžko vyjádřím. Za 13 to stejně bude plno kompromisů a osobně bych do toho nešel. Radši jsi měl ušetřit pár kaček na zesíků a vzít mírně použité kvalitnější bedny (to co mám doma se prodává za méně než 13). Tady se dá s jistotou říct, že by ses posunul dál, což u dražšího hifi bývá velmi pozvolné. Ale třeba ti do tvých podmínek Celany sednou, držím palec.
Taky si dobře rozmysli, proč kupuješ univerzální přehrávač. Jestli potřebuješ zároveň přehrávat DVD, tak je to správný důvod, případně úspora místa s méně přístroji. Protože jinak ti můžu říct, že titulů v DVDA a SACD není mnoho a bývají zároveň dostupné i na LP deskách levněji. Jejich kopírování je dodneška otázkou velké námahy a trochu i štěstí. A 989Avi má kontrolu na kopírované DVDA s watermark, takže to je zase složitější. Kdyby ti bylo DVD video šumák nebo jsi stejně do budoucna uvažoval o DVD rekordéru, tak zatím kup pouze CD přehrávač. I když za 9 tisíc těžký výběr (např. tohle) a předchozí poslech málo pravděpodobný.
K těm bednám se těžko vyjádřím. Za 13 to stejně bude plno kompromisů a osobně bych do toho nešel. Radši jsi měl ušetřit pár kaček na zesíků a vzít mírně použité kvalitnější bedny (to co mám doma se prodává za méně než 13). Tady se dá s jistotou říct, že by ses posunul dál, což u dražšího hifi bývá velmi pozvolné. Ale třeba ti do tvých podmínek Celany sednou, držím palec.
Dovolím si polemizovat ve 2 bodech:
1. Požadovat po přehrávači do 10k univerzálnost,DVD,CD,DVD-A,SACD...asi nic moc zvuk na hudbu.Navíc DVD-A je mrtvý formát. Pokud kombajn s SACD,tak slušnější z druhé ruky např:
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =24&t=1677 třeba a cena je už zajímavá.
2.Nesouhlasím s šetřením na zesilovači i kdyby ušetřených pár tisíc dal do beden(tech 5-10k v bednách nic neřeší).Žáden velký skok by se ještě nekonal.Slaboučký zes. zato na dražších bednách je průser,zapomeňte na to,to je dávno překonaný mýtus,že bedny musí být nejdražší z celé sestavy. Myslím,že spousta lidí se už na vlastní uši přesvědčila co dokáže lepší zesilovač vymáčknout z průměrných beden -tak se těch 10k navíc může projevit víc
.
Podle mne je lepší kombinace zes.20k + bedny20k
než kombinace zes.10k + bedny30k.
1. Požadovat po přehrávači do 10k univerzálnost,DVD,CD,DVD-A,SACD...asi nic moc zvuk na hudbu.Navíc DVD-A je mrtvý formát. Pokud kombajn s SACD,tak slušnější z druhé ruky např:
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =24&t=1677 třeba a cena je už zajímavá.
2.Nesouhlasím s šetřením na zesilovači i kdyby ušetřených pár tisíc dal do beden(tech 5-10k v bednách nic neřeší).Žáden velký skok by se ještě nekonal.Slaboučký zes. zato na dražších bednách je průser,zapomeňte na to,to je dávno překonaný mýtus,že bedny musí být nejdražší z celé sestavy. Myslím,že spousta lidí se už na vlastní uši přesvědčila co dokáže lepší zesilovač vymáčknout z průměrných beden -tak se těch 10k navíc může projevit víc

Podle mne je lepší kombinace zes.20k + bedny20k

než kombinace zes.10k + bedny30k.

Právěže si myslím, že za 13 tKč bych moc lepší bedny nekoupil ani z druhé ruky. Běžná cena těch Celanů je 25 tKč. Teď mi jde o to, aby celý řetězec byl zvukově a kvalitativně vyvážený a ne aby se zase z těch beden stal nejslabší článek.
Heca nejsou pro mě úplná neznámá, už jsem je slyšel v regálovém provedení v kombinaci s CA a ta kombinace se mi velice líbila, ale chci slyšet i jiné kombinace, abych mohl porovnávat a vybrat tu pro mě nejlepší (ne nejdražší).
Pokud jde o to DVD, tak to je prakticky hotová věc, DVD-video potřebuji k plazmě a DVD-A a SACD je takový bonus u tohoto přístroje, navíc moc místa na samostatné komponenty taky nemám, i když to není úplná katastrofa. A raději než laciné DVD Samsung za 2500,-, tak volím (snad) kvalitnější značku, kde by měla být i kvalita přehrávání CD podstatně lepší. O DVD rec. neuvažuju, mám TV tuner v PC a co si potřebuji nahrát, tak jde rovnou na HDD v PC.
Otázkou zústává vhodný zesilovač, jak výkonově, tak charakterem zvuku a v přijatelné cenové hladině, ale to je prostě jednoznačně na poslech, to tady nevyřešíme.
Každopádně děkuji za tipy a ochotu poradit. Doporučené značky se pokusím poslechnout.
Přeji hezký den. tombas
Heca nejsou pro mě úplná neznámá, už jsem je slyšel v regálovém provedení v kombinaci s CA a ta kombinace se mi velice líbila, ale chci slyšet i jiné kombinace, abych mohl porovnávat a vybrat tu pro mě nejlepší (ne nejdražší).
Pokud jde o to DVD, tak to je prakticky hotová věc, DVD-video potřebuji k plazmě a DVD-A a SACD je takový bonus u tohoto přístroje, navíc moc místa na samostatné komponenty taky nemám, i když to není úplná katastrofa. A raději než laciné DVD Samsung za 2500,-, tak volím (snad) kvalitnější značku, kde by měla být i kvalita přehrávání CD podstatně lepší. O DVD rec. neuvažuju, mám TV tuner v PC a co si potřebuji nahrát, tak jde rovnou na HDD v PC.
Otázkou zústává vhodný zesilovač, jak výkonově, tak charakterem zvuku a v přijatelné cenové hladině, ale to je prostě jednoznačně na poslech, to tady nevyřešíme.
Každopádně děkuji za tipy a ochotu poradit. Doporučené značky se pokusím poslechnout.
Přeji hezký den. tombas
korys> v zásadě s tebou souhlasím, ale v mém případě se ani nesnažím dosáhnout hi-fi nirvány, protože to je naprosto nereálné. Hledám cenově dostupné řešení, které je bohužel plné kompromisů a je mi naprosto jasné, že za dalších 10 tKč investovaných navíc do jakéhokoliv článku audiořetězce se posunu zase o stupínek výš a blíže k audiofilskému nebi.
Pro mě bylo hodně těžké už rozhodnutí, zda se vůbec do nákupu nového audia pustit, není to můj jediný koníček a musím řešit i jiné finančně náročné záležitosti.
Ty bedny jsou prostě konstanta, základní stavební kámen a k nim musím postavit zbytek. Rozhodl jsem se pro ně dobrovolně, bez mučení
a už mi to nevymlouvejte, že jsem měl volit jinak.
Variant jsou tisíce, snažím se skloubit potřeby s možnostmi a jak se mi to nakonec podaří, ukáže čas.
Kvalitu zesilovače rozhodně nepodceňuji a naprosto souhlasím s tím, že musí být kvalitativně a výkonově rovnocenným partnerem bednám. To DVD ještě zvážím, ale zatím mi to vychází jako nejlepší univerzální řešení.
Pro mě bylo hodně těžké už rozhodnutí, zda se vůbec do nákupu nového audia pustit, není to můj jediný koníček a musím řešit i jiné finančně náročné záležitosti.
Ty bedny jsou prostě konstanta, základní stavební kámen a k nim musím postavit zbytek. Rozhodl jsem se pro ně dobrovolně, bez mučení

Variant jsou tisíce, snažím se skloubit potřeby s možnostmi a jak se mi to nakonec podaří, ukáže čas.
Kvalitu zesilovače rozhodně nepodceňuji a naprosto souhlasím s tím, že musí být kvalitativně a výkonově rovnocenným partnerem bednám. To DVD ještě zvážím, ale zatím mi to vychází jako nejlepší univerzální řešení.
Jasně Tombe,vůbec se toho neboj.Já jen chtěl říct,že pokud můžeš,běž do pořádného zesu(klidně i za víc jak 25k) a bude to s bednama vyrovnaný partner.Ty bedničky Ti budou dobře sloužit a vůbec neřeš jestli budou,nebo nebudou nejslabší článek.Vždy je něco nejslabší článek
.Podle mne je zesilovač srdce systému a klíč ke kvalitnímu zvuku.Klidně může být i dražší než bedniska,ale nikdy ne o moc levnější než bedny.