Kapacita kondenzátorů ve výhybce

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
kopyto
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Kapacita kondenzátorů ve výhybce

Příspěvek od kopyto »

Ahoj,
u jedněch třípásmových regálovek potřebuju vyměnit kondenzátory ve výhybce (do výškáče mi přetéká, co by nemělo).
Po odpájení jsou tam tři - 10U, 10U a 9U.

Co mě zaujalo je to, že v jednom threadu na Audiokarma jsem našel měření pro stejné repro, které se zásadně lišilo - 10U, 33U a 3.3U.

Otázka pro znalejší - mohly se skutečně výhybky takto významně lišit? Moje výhybka je na 99.9% originální, nevypadá, že by v ní bylo cokoli měněno, kondenzátory jsou Made in West Germany.

Předpokládám tedy, že jinou kombinací kondenzátorů a ostatních komponent "vyrobit" stejná pásma - děje se to běžně, že stejné bedny mají jinou výhybku? Bedny jsou Canton Karat 200 https://www.hifi-wiki.de/index.php/Canton_Karat_200

Předem díky za odpověď.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kapacita kondenzátorů ve výhybce

Příspěvek od lechos »

Děje se to. někdy. říká se tomu "inovace" - zkrátka, vše se ve výrobě mění, "vylepšuje".
Vyměň kondy za původní hodnoty, provozem stárnou, kapacita se změní a to obzvláště
u elytů jsou-li zastoupeny, použity.

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

Je to divný, že by tam byli všechny takto menší kapacity. Můžeš dát foto? Pod odpájeným kondenzátorem by měli být na destičce napsané ty hodnoty. Pokud tam jsou tyto tak OK. Tady je foto výhybky. Že by ji až tak změnili se mi nezdá.
canton-karat-filter.jpg

kopyto
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kopyto »

Pod těmi kondenzátory je bohužel jen většími písmeny napsáno číslo toho dílu (2902 etc.)
Výhybka je identická jako na té fotce, jen místo dvou žlutých, kde je explicitně uvedena hodnota v µF, mám jen jeden žlutý 10µF a dva červené, kde je uvedeno 10U a 9U.

Dvě různé AI mě skálopevně přesvědčují o tom, že zápisy 10µF a 10U jsou ekvivalentní, ale thread na Audiokarma https://audiokarma.org/forums/index.php ... ad.740362/ říká něco jiného.

Na tebou poslané fotce výhybky je zase jasně napsáno, že na pozici 2424 je 10µF, což odpovídá AI, ale na pozici 2902 je zase vidět 3.3µF, což odpovídá Audiokarmě, tak babo raď.

Napíšu rozuzlení, až dorazí měřák.
IMG_20250730_074955644_HDR.jpg
IMG_20250730_074925695_HDR.jpg
IMG_20250730_195631751_HDR.jpg

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

Ono ty čísla podle tabulky značí právě tu hodnotu. A 2902 jak máš na tom kondenzátoru by mělo odpovídat těm (3.3µF) Tak nechápu proč tam je 10 :o
Zde si to asi pročítal. Tam to mají taky tak potvrzené:
https://audiokarma.org/forums/index.php ... 362/page-4

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Vsak na te fotce mas 2902 a 10U. Ten spodni. U nebo u by melo byt porad mikro.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Nejspis se jedna o interni kod soucastky a hodnota soucastky se klidne muze casem menit. Muze to byt cislo pozice a pokud zmeni delicku, tak je na stejne pozici jina hodnota.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Jenom pro srandu jsem si dal pomocí Lensu najít něco o tom nejmenším kondu. Zde je výsledek:

Označení:
Na kondenzátoru jsou uvedeny důležité parametry:
10U: Udává kapacitu 10 mikrofaradů (µF).
60 VAC / 100 V-: Značí maximální střídavé napětí 60 V a maximální stejnosměrné napětí 100 V.
bipolar-GPF: Potvrzuje, že se jedná o bipolární kondenzátor, a GPF je pravděpodobně označení výrobce nebo série.
Samozřejmě to je z AI, takže bych to bral s rezervou.

Odpovědět