Kde začít s klasickou hudbou?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Re: Kde začít s klasickou hudbou?

Příspěvek od tujatuja »

Velmi populární a posluchačsky přístupné jsou rovněž:
G.F. Haendel: Triové sonáty
J.S. Bach: Ouvertury
César Franck: Symfonie d moll
A. Borodin: Polovecké tance
M.P. Musorgskij: Obrázky z výstavy
Carl Orff: Carmina Burana
Igor Stravinský: Svěcení jara
aj. aj.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Mne hodne pomaha v orientaci i poslech radia s klasickou hudbou. Co me oslovi, si poznamenam a pozdeji poslechnu pres Tidal.

To je obrovske plus, clovek ma k dispozici slusnou zasobu. Na druhou stranu desive odflaknuty vyhledavani v Tidalu dost komplikuje vyhledavani klasiky.

A na co je taky potreba davat zretel je, ze jedno dilo (zvlast ty zname) existuje v mnoha interpretaci ruznych dirigentu a orchestru. A rozdily jsou obrovske - v jedne interpretaci nezaujme, v jine vyvolava husinu...

Miro_CZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Miro_CZ »

Dneska jsem se tím začal prokousávat a zatím mám poznatky takový, že od Mozarta se mi zatím nic moc nelíbilo, ale Beethoven mě celkem bavil. Každopádně se musím přiznat, že asi po hodině poslechu jsem přepnul na Van Halen 5150 :D

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

jak jsem psal, pokud to k tobe nemluvi neper se s tim, treba to jednou prijde, treba ne

dave_page
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dave_page »

Osobne me nechavala starsi vazna hudba chladnym. Ale pote, co jsem objevil skladatele z 20. stoleti (ve skole o nich mlceli), tak mi to otevrelo branu do uplne noveho sveta.

Olivier Messiaen - Turangalîla
Krzysztof Penderecki
Arvo Pärt
Benjamin Britten
Igor Stravinskij
Steve Reich
.... a tuna dalsich a dalsich

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

dave_page --- nápodobně, u mne také moderna, avantgarda a contemporary v posleších jasně vedou...

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

PavelDosko píše:
25 led 2021 07:49
jak jsem psal, pokud to k tobe nemluvi neper se s tim, treba to jednou prijde, treba ne
To je asi nejlepší rada. A chodit na koncerty, pokud je možnost.

U mě radikálnější přesun ke klasice nastal kombinací více faktorů. Nedostatek času kombinovaný s tím, že na popových (čímž myslím vše kromě klasiky) CD mě časem bavily tak 2 skladby a zbytek nudil. To se asi s online přehráváním už neřeší. Pak lepší úroveň sestavy.

Až později člověk zjistí, že klasika využívá k efektu mnohem víc prostředků než pop a spektrum je tak daleko širší a zajímavější a je co objevovat. Nehledě na 'řemeslnou' úroveň, která je úplně jinde, hlavně u vokálů.

Jo a na popu mi začaly obecně vadit bicí. Jako by mi tu svoji primitivní melodii chtěli vtloukat do hlavy :lol: To nemám rád. :D

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

Já jsem se klasikou "proposlouchával" přes malé formy - koncerty, komořina apod. nebo skrze části velkých forem např. Borodin- Polovecké tance z opery Kníže Igor, předehra k opeře Ruslan a Ludmila - Glinka, předehry k Vánerovým operám, Skočná z Prodané nevěsty a předehra,Dvořák Slovanské tance,Fibich Poem . Asi je lepší začít Barokní hudbou spíš než Hábovým čtvrttónovým laděním nebo Janáčkem, ale třeba jeho houslový koncert Putování dušičky je krásná muzika, Simfonietta taky. V poslední době poslouchám rád Dvořáka, Bacha, Mahlerovy symfonie, Něco si pusť a uvidíš, uslyšíš. A nakonec jeden typ - SACD Má vlast Bamberger Symphoniker - Jakub Hrůša, vynikající.

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

Ještě typ na Mozarta,zkus Isabelle Faust - Alexander Melnikov sonáty pro housle a piáno. Výtečná nahrávka, muzika taky.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Miro_CZ

Tady je každá rada drahá a nejde poradit univerzálně, protože záleží na mnoha okolnostech.
Snad jen obecně: pokud s klasikou začínáš, tak nepobereš ty sloužitější a náročnejší díla, měl by ses soustředit na ty populární věci z klasiky, hlavně melodické a poslechnout např. na Youtube a brát to tak, že líbí a nelíbí. Když si zadáš skladatele a nejslavnější, nebo nejlíbivější a nejhranější jeho díla, tak Ti to tam vyskočí. Viděl bych to hlavně na smyčce, protože např. varhany, fagot a pod. vyžadují velmi kvalitní aparaturu a na té Tvé ten spodek mít nebudeš. Také úprava poslechového prostoru na poslech klasiky je velice důležitá - více než na popík a rock. Jestli z toho něco zkousneš a bude Tě to opakovaně zajímat, tak pak teprve něco kupovat na nosičích.
Klasika je náročná na poslech, pokud máš tedy rád melodii, tak začni u Vivaldiho. Doporučuji smyčce, flétnu a kytaru.

Hodně úspěchů.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Když si člověk v nějkém hudebním software typu Adobe Audition udělá analýzu klasické hudby, vyjde mu graf ve tvaru symetrického kopce. To znamená, že nejvíce hudební energie je soustředěné ve středovém pásmu a směrem k výškám a basům jí výrazně ubývá.
(na rozdíl od rocku a popu, kde je nejvíc energie na basech)
Z toho plyne, že nejdůležitější pro poslech klasiky a hlavně orchestrů, je - dle mého - velmi široká a pokud možno i hluboká stereoscéna s vynikající separací nástrojů a věrným, nezabarveným zvukem, kdy každá nahrávka hraje úplně jinak než jiné. A dále pak výborný timing -- to jsem zažil docela nedávno, když jsem zkoušel jeden nejmenovaný A-čkový koncák. Zvuk byl báječně sytý a barevný, to jo, nicméně ten zesilovač všechno zpomaloval do únavného dechovkářského stejnorytmu um-ca-ca rim-ca-ca... Návrat k současnému "šlapajícímu" zesilovači byl doslova vysvobozením, i když barva není tak dokonalá.
Takže nemyslím, že pokud máš násup basů někde na 40-50Hz a ne na 25Hz, že bys byl odsouzený jen k husličkovému šmidlání, nebo že by se klasika nedala poslouchat.
Nicméně kvalitní hluboký bas samozřejmě je ta pověstná třešnička na dortu.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Hezky ze zkušeností napsáno *palec* .

Odpovědět