Kúpa novej prenosky, predzosilovač a NC 500

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
kite19
Kontaktovat uživatele:

Re: Kúpa novej prenosky, predzosilovač a NC 500

Příspěvek od kite19 »

Aké káble sú vhodné na prekáblovanie ramienka, prípadne kde sa to dá kúpiť?

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

Na inom fóre som videl o tom debatu a jeden tam písal, že sa dajú objednať v Ketose, s poštovným to stojí 7 Eur (Pro-Ject). Tak som im tam napísal email, či ešte majú.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Dado: http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=17804
pozri si to a ja si počkám kto ma za ten odkaz prvý dodrbe :D

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

:D :D nie je to zlý nápad, ale nemám žiadnu CRT TV ktorú by som rozobral.. ja som si pôvodne myslel, že originál kábliky budú drahšie, lebo som videl už aj za 30 a podobne, no v Ketose som ich ani nevidel keď som pozeral po stránke. A keď tu písali, že to majú za 7 € hotové už, tak prečo nie ;) http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... ht=#173150

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

No tak stiglitz je známy Pat a Mat *2thumbsup* . Mne by sa také riešenie celkom páčilo, ale tie drôtiky zo Scartu sa mi nezdajú byť nejaké extra ohybné.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

kite: No tak Stiglitz je známy Pat a Mat *2thumbsup* . Mne sa také riešenia páčia, ale tie drôtiky zo scartu mi neprídu byť nejaké extra ohybné.
dado: Prečo by si mal rozoberať televízor? Však píše o rozoberaní SCART kábla.

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

S499_1023 píše:dado: Prečo by si mal rozoberať televízor? Však píše o rozoberaní SCART kábla.
:D jaaj, jasne, ja som tom nejak zle prečítal alebo pochopil :D ... ale fakt by ma zaujímalo prečo som napísal CRT :D
Naposledy upravil(a) dado1812 dne 09 črc 2014 15:34, celkem upraveno 1 x.

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

dado1812 píše:
S499_1023 píše:dado: Prečo by si mal rozoberať televízor? Však píše o rozoberaní SCART kábla.
:D jaaj, jasne, ja som tom nejak zle prečítal alebo pochopil :D ... ale fakt by ma zaujímalo prečo som napísal CRT :D

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

no nakoniec som len tak jeden nefunkčný (poškodený) Scart kábel "rozpitval" a naozaj sú tam takéto kábliky, dokonca ani nie sú tuhé a jemné ako nitka :D takže ich asi aj nakoniec použijem :)

TJK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od TJK »

S499_1023 píše:No jo, náš legendární šmelinář HiFiKlub Brno.
Ty Tesly neprodává pan HifiKlub Brno. Pán se jmenuje tuším Přemek Michna.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Ale určitě je alespoň z Brna :D.

TJK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od TJK »

Tak to trefa.
Ale já si moc nestěžuju. Krom ramena (které mělo vůli) a pitch kontrolu který má asi uvnitř špatný kontakt - bordel (na nule otáčky drzí absolutně v poho) je gramo jak pan Hifi klub brno často píše v intaktním stavu s nízkýmu letovými hodinami - to mě vždycky dostane. :mrgreen:

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Pro "dado..."
Dovolím si několik malých rad a příspěvků ke stavbě gramce. Předpokládám, že stavíte svůj první stroj. Z vlastní zkušenosti doporučuji ped tím, než provedete optimalizaci všech komponentů, nezabývat se detailním zpracováním finálního vzhledu. Vytvořte nejprv funkční vzorek.
Jako předběžný korpus - základní desku bych volil dvě slepené cca 2cm tlusté desky z dřevotřísky. Je to levné a na prvním funkčním vzorku nebudou vadit různé korekce omylů a úpravy pro variantní řešení. Na spodní desce je umístěno ložisko talíře. Vyzkoušejte různá ložiska a subtalíře. Na vrchní je výřez pro subtalíř a souose přes dvě desky otvor pro motor. Otvor pro raménko bych udělal oválný , aby se daly zkoušet různé raménka. P1101 bych umístil na oválnou kovovou podložku, podobně jako tomu bylo u klasiky SME. Otvor pro motorek udělejte takový, aby se mohly vyzkoušet různé druhy uchycení /pružiny, tlumící pryž,.../ Nohy ZATÍM (pokud seženete) z vraku NC4xx supraphonů.
Ptal jste se někde jaký motor použít a jestli je pravda, že ze střídavých synchronních motorů (SMR..., )se přenáší hluk 50Hz až na přenosku. Ano přenáší, VELLLMI TĚŽKO se takový motor odtlumuje a navíc čast těchto vibrací se přenáší i řemínkem. Je vcelku jedno, jestli se použije motor na 230V nebo na 24V a jestli jsou otáčky určeny frekvencí sítě nebo přídavným krystalem řízeným oscilátorem. Je to slyšet i třeba u DUAL505 (i když ne tak výrazně jako u Supraphon nebo Project) . Já již dávno zanevřel na tyto síťové střídavé pohony. Budete li poslouchat gramec převážně na sluchátka , tak ten brum tam dooost vadí . Mnohem jednodušší z hlediska odtlumení jsou stejnosměrné motory s elektronickou regulací. U nich sice také vznikají mechanické vibrace , ale na vyšších kmitočtech a ty jdou snadněji odtlumit. Pokud jste zběhlý v elektronice můžete si řídící jednotku postavit, zapojení je na webu dostatek. Jsou k dostání komplet různé pohony i s řídící jednotkou pro gramce , ale jsou dražší - doporučuji až později. Ale jednu ověřenou nabídku spolehlivého řešení bych měl. Je to tzv. "FG-SERVO" používaný v gramcích komerční hifi třídy Technics v typech SL-BD ... Motorek je vybaven hallovým snímačem otáček a je řízen speciálním integrovaným obvodem. Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit , že i gramofon s lehkým talířem drží otáčky spolehlivě, stroboskop "jak přibitej" žádné ujíždění, žádné pohupování. Tyto gramce dnes seženete na Aukru kolem 2,5 tisíc. (doporučuji se nejprve vyhrát do zblbnutí s původním Technicsem a pak z něj opatrně vyjmout motor a řídící elektroniku. tu můžete umístit do samostatné skřínky - je to stylové).
No a pokud se dopracujete k optimálnímu řešení když ve sluchátkách uslyšíte jenom základní šum desky , vhodné vybrané raménko budou mít dobré tlumení vibrací, udělejte finální podobu korpusu. Já bych volil stejnou dřevotřísku, ale mezi dvě desky bych vložil desku z hliníku (duralu) cca 4mm tlustou. Povrch. úpravu bych pak svěřil profesionálovi. Pak už jenom vybrat vhodné tlumicí nožky případně se ještě na funkčním vzorku pohrát s odtlumením korpusu.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Zajímavé ovšem je, že u Thorensů se synchronními motorky se žádný hluk nepřenáší. Zkušenostmi z Dualů nemůžu sloužit, Dualy mám jen s přímým pohonem, u belt-drivů mě odrazovala už jen jemná regulace otáček posunem řemene po kuželové řemenici místo nějaké elektronické regulace.

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

TRANSIWATT, vďaka za zaujímavé rady. Ohľadom konštrukcie - presne nejako tak som si ju predstavoval, je to veľmi podobné, skoro rovnaké ako NC500 a idem podľa tohoto vzoru. S tým brumom, neviem ako to je, no NC500 či Pro-ject Debut som už mal možnosť počuť aj na reproduktoroch, aj na slúchadlách a tento brum tam počuteľný nebol. S tým odpružením by som to chcel vyskúšať nejak takto: https://docs.google.com/file/d/0Bx6M5UP ... FIMTA/edit na inom fóre sa tiež zabývali problematikou v brume a vyriešila to pena zo špongie, a po nameraní prístrojom bol brum okolo 0,02 - 0,05 % (tak tam o tom písali), tak to vyskúšam a uvidím čo a ako. Tá regulácia otáčok bude ako na 500vke a Projectoch, čiže prehodením gumičky na hriadeľu motorčeka. Chcem akurát spraviť takú "vychytávku", že použijem ťahový systém na prehodenie taký, ako je na HC15 / 16 a aj mnoho iných Tesláckych gramofónoch. Bude to zo spodu, takže to ani nebude vidieť a keď budem chcieť prehodiť otáčky, len posuniem páčkou. Myslím, že pre začiatok mi to postačí a ako som už spomínal, ako študent ZŠ (resp. teraz už SŠ), nemám na to vhodné finančné podmienky a pracujem s tým, čo mám, alebo čo si môžem dovoliť :)

Odpovědět