Může hrát lépe gramo než CD?
Re: Může hrát lépe gramo než CD?
To je pravda, že vímání zvuk a preference je věc subjektivní.
to Ciba:
Je fakt, že jsem položil otázku hodně obecně. Takže ji upravuji na: Hraje vám analogový zdroj signálu z LP a jeho nezbytné součásti (podle vašeho názoru lépe než digitální zdroj zvuku z CD a jeho nezbytné součásti to vše vzhledem k investici, kterou jste do obojího vložili?
Ciba to napsal výstižně v tom, že každé má své klady a zápory a že bychom měly oba systémy brát jako oddělené. Zkrátka co nelze sehnat na LP, tak si bez vnitřní nechuti k digitálu poslechnu na CD. A opačně.
to Ciba:
Je fakt, že jsem položil otázku hodně obecně. Takže ji upravuji na: Hraje vám analogový zdroj signálu z LP a jeho nezbytné součásti (podle vašeho názoru lépe než digitální zdroj zvuku z CD a jeho nezbytné součásti to vše vzhledem k investici, kterou jste do obojího vložili?
Ciba to napsal výstižně v tom, že každé má své klady a zápory a že bychom měly oba systémy brát jako oddělené. Zkrátka co nelze sehnat na LP, tak si bez vnitřní nechuti k digitálu poslechnu na CD. A opačně.
Jen jestli můžu, už z principu bude vždy hrát lépe vinyl, je to dané systémem. Ano dá se investicí (né zanedbatelnou) dohnat kvalita digitálu na vyžší úroveň, ale charakter nikdy nebude stejný jako u vinylu A o čem celá debata je? Už to tu zaznělo! Je to Achilova pata celé debaty, KVALITA NAHRÁVKY na samotném nosiči! Může být špičkově nahrané CD a mizerné LP! Jde spíš o to, co komu vyhovuje více, vinyl je hodně náročný na údržbu, statický náboj, pračka na LP, už né,vystačím si z CD. Jarda 

Jsem Hifík, to je má diagnóza. Začleňuji do představy o správném zvuku spoustu nesmyslů a homeopatických sugescí.PavelN píše:Obracím se na majitele CDP a gramofonů. Porovnávali jste někdy zvuk z LP a toho stejného hudebního záznamu na CD? Co se vám více líbilo? Lze nějak určit jaká investice do gramo se kvalitativně zvukově vyrovná investici do CDP?
Já sám mám gramo Tesla NC 470 s Ortofon Alpha a levný gramo předzesilovač a použité LP desky. Dnes jsem si na gramu skvěle vychutnal Pink Floyd: A momentary Lapse of Reason (r 88, vydavatel Yugoton). Takhle pěkně podané jsem to ještě neslyšel. Vydržel jsem poslouchat od začátku do konce a to že to mezi skladbami šumí mi vůbec nevadilo
Když mám PavluIn přispět, musím vzít konkrétní gramofon, kabel, přenosku a phono.
Moje Ortofon Alpha na Tesle NC-440 dává s Phono Boxem SE II., tak sytý, dynamický projev, že v rocku, jazzu tato 10-ti tisícová investice, překonává šťavnatostí zvuku můj Vincent za 20t.
Lehké zkreslení na okrajích LP, vnímám jako roztomilé připomenutí nedokonalosti 10" kopie ramínka SME.
já jsem digitál a líbí se mi na cd téměř všechno. jediné, co si opravdu dokážu vychutnat jedině z vinilu je opera. operní zpěv nevím proč nezní bezbolestně ani ze špičkových cdček.
Gramo nebo CD ? Těžko se hledá odpověď.
U mne ale vítězí otáčející se stolík. CD je jen škatule se šuplíkem, kdežto gramofon je krása sama, která naplňuje moje smysly už od patnáctí let./ vždy jsem slintal při pohledu na hifi gramofony Tesla NC, ale jejich cena dvou měsíčních platů byla pro mne tehdy nedosažitelná/.
Myslím si, že nejenom sluch, ale i zrak vyvolává emoce, které potřebujeme ke spokojenosti správného hifika.
U mne ale vítězí otáčející se stolík. CD je jen škatule se šuplíkem, kdežto gramofon je krása sama, která naplňuje moje smysly už od patnáctí let./ vždy jsem slintal při pohledu na hifi gramofony Tesla NC, ale jejich cena dvou měsíčních platů byla pro mne tehdy nedosažitelná/.
Myslím si, že nejenom sluch, ale i zrak vyvolává emoce, které potřebujeme ke spokojenosti správného hifika.
Pane MERHAUTE, vaše ZKRATKOVITÉ NESMYSLY, jsou zkratkovité nesmysly. Já sem názoru, že vyzkoušet se má všechno, ten kdo vyzkoušel, může se svěřovat se svými dojmy a poznatky, já sem jsem za toto fórum vděčný a vážím si lidí kteří se svěří a rádi pomohou. Já sem vyrostl na vynilu a cívkách, dnes provozuji digitál. Toliko odemne.
koukám, diskuze a polemika nebere konce...tak pořiďte si gramec analog a CD player podobné třídy, střídavě přepínejte vstupy při reprodukci téhož titulu na vinylu i v digitálu. a posuďte sami. jednoduché, že. paradoxně, gramofon jsem zakoupil pozdějc než CD-P poáč mně bylo líto poslat staré LP do ekologické recyklace
Kontrolní otázka pro jarblata: z jakého principu bude vždy hrát lépe vinyl a jakým systémem je to dané?
PavelIn
To máš tak, nikdy nie je dôležité, čo hrá lepšie z technického hľadiska. Poznám mnoho ľudí, ktorí dajú prednosť lacnému gramu pred drahým CDP. Osobne k nim patrím, napriek tomu, že vlastním skôr ten drahší CDP
Ale technicky Ti tu všetci odborníci jednoducho a zrozumiteľne vysvetlia, prečo je na tom CD,SACD,DVDA... lepšie, pravdivejšie, neskrelujúcejšie.... Presne tak, ako je to s tranzistorovým a elektrónkovým zosilňovačom. Tiež mám v bedniach po 4ks tranzistorových, ale občas by som prijal flaštičky.
Takže, aby som sa vrátil k mojej prvej vete, tak ju dokončím. Dôležité je, či sa to práve Tebe páči viac tak, alebo tak. Preskoč svoju hififázu hľadania technicky dokonalej zostavy a hneď začni hľadať to, pri čom máš dobrý pocit. Samozrejme, ak sa Tvoj pocit zhoduje s výsledkami meraní, je to jasné. No stále je to o tom istom o Tvojej radosti z reprodukcie obľúbenej hudby.
To máš tak, nikdy nie je dôležité, čo hrá lepšie z technického hľadiska. Poznám mnoho ľudí, ktorí dajú prednosť lacnému gramu pred drahým CDP. Osobne k nim patrím, napriek tomu, že vlastním skôr ten drahší CDP

Takže, aby som sa vrátil k mojej prvej vete, tak ju dokončím. Dôležité je, či sa to práve Tebe páči viac tak, alebo tak. Preskoč svoju hififázu hľadania technicky dokonalej zostavy a hneď začni hľadať to, pri čom máš dobrý pocit. Samozrejme, ak sa Tvoj pocit zhoduje s výsledkami meraní, je to jasné. No stále je to o tom istom o Tvojej radosti z reprodukcie obľúbenej hudby.
Gramofon je obřad, CD je konzum. Nejde o princip ani systém, ale o filozofii, kterou myslím někteří, hlavně technicky založení jedinci těžko pochopí...
Jinak hodnocení lépe/hůře se zdržím, poslouchám samozřejmě i CD, který mi hraje velmi dobře, ale LP je pro mně vždy zážitek, který mě povznese do vyšších svér, a je jedno zda to bude gramec za mega nebo Tesla NC 440... Jde o pocit především.
Jinak hodnocení lépe/hůře se zdržím, poslouchám samozřejmě i CD, který mi hraje velmi dobře, ale LP je pro mně vždy zážitek, který mě povznese do vyšších svér, a je jedno zda to bude gramec za mega nebo Tesla NC 440... Jde o pocit především.
tak pořiďte si gramec analog a CD player podobné třídy, střídavě přepínejte vstupy při reprodukci téhož titulu na vinylu i v digitálu
A tímto dokážeš co?
Vždyť nemáš nikde zaručeno,že LP a CD mají stejnou kvalitu nahrávky. Takže se míchají opět hrušky s jabkama. Jednou to může být tak,u jiného titulu onak.
Pokud někdo k hudbě potřebuje LPíčkovej obřad,tak u něj LP vyhraje vždy.
Pokud bude jen a jen posuzovat na dvou zdrojích hudby svoje emoce z ní,tak to musí být pokaždé (dle kvality jednotlivých titulů) jinak.
Já si podle nálady pustím tu či onu a neřeším to.Uspokojují mne obě,pokud se trefím titulem do nálady.
A tímto dokážeš co?
Vždyť nemáš nikde zaručeno,že LP a CD mají stejnou kvalitu nahrávky. Takže se míchají opět hrušky s jabkama. Jednou to může být tak,u jiného titulu onak.
Pokud bude jen a jen posuzovat na dvou zdrojích hudby svoje emoce z ní,tak to musí být pokaždé (dle kvality jednotlivých titulů) jinak.
Já si podle nálady pustím tu či onu a neřeším to.Uspokojují mne obě,pokud se trefím titulem do nálady.
Presne tak,takze idealne je mat doma gramofon aj CD prehravac a podla momentalnej nalady uzivat plnymi duskami....boxer píše:tak pořiďte si gramec analog a CD player podobné třídy, střídavě přepínejte vstupy při reprodukci téhož titulu na vinylu i v digitálu
A tímto dokážeš co?
PS: Ja teda radsej LP, ale nie vzdy mam chut prejst celym obradom...
tak hele pánové, moje odpověď a reakce patřila autorovi vlákna. kdo nesouhlasí ať si píská cestou do práce nebo zahraje na hřeben. analogově nebo i digitálně...

Já se vznáším, já si létám
nadzvukovou rychlostí,
já si létám, já se vznáším,
a činím tak s radostí.
nadzvukovou rychlostí,
já si létám, já se vznáším,
a činím tak s radostí.