Může hrát lépe gramo než CD?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
PavelN
Kontaktovat uživatele:

Může hrát lépe gramo než CD?

Příspěvek od PavelN »

Obracím se na majitele CDP a gramofonů. Porovnávali jste někdy zvuk z LP a toho stejného hudebního záznamu na CD? Co se vám více líbilo? Lze nějak určit jaká investice do gramo se kvalitativně zvukově vyrovná investici do CDP?

Já sám mám gramo Tesla NC 470 s Ortofon Alpha a levný gramo předzesilovač a použité LP desky. Dnes jsem si na gramu skvěle vychutnal Pink Floyd: A momentary Lapse of Reason (r 88, vydavatel Yugoton). Takhle pěkně podané jsem to ještě neslyšel. Vydržel jsem poslouchat od začátku do konce a to že to mezi skladbami šumí mi vůbec nevadilo :D

Borek
Kontaktovat uživatele:

Re: Může hrát lépe gramo než CD?

Příspěvek od Borek »

a to výlisky Yugotonu nepatřily nikdy zrovna k nejlepším

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

PavelN:
tak jestli zrovno toto LP hraje na tvém uvedeném systému lépe než z CD, tak máš zcela jistě chybu v zapojení řetězce kolem CD přehrávače. Zrovna tahle deska totiž nehraje zrovna z LP moc dobře a při podrobném poslechu zjistíš, ze zvuk je téměř bez dynamiky, bez basů a navíc zcela jasné zkreslení způsobené bůhvíproč buď při záznamu nebo další produkci.
A nebo pak je možné, že mám špatné LP já, protože podlé zkušenosti z mého poslecu tohoto LP (licence Supraphon a navíc mám i CD) jsem dospěl k názoru, že tato nahrávka je opravdu špatná na obou nosičích. Totéž tvrdím i o CD Division Bell.
Při všech srovnáních ale u mě hrají obě CD lépe než LP (Gramo je Sanyo TP1000, Ortofon OM30SE a předzesů bylo několik, nyní low-cost PhonoBox, ale bylo to stejné i na dalších).
Obávám se, že komerční nahrávky obzvláště rocku a popu hrají na LP dost špatně obecně, to platí i pro běžná CD, čímž myslím ne speciální vydání jako např. XRCD, MFSL a jiné, která jsou zpravidla o dost lepší.

A´t někdo napíše zkušenosti z poselchu na originálním LP nebo nějaké lepší edici než Yugoton či Supraphon (lic. Atlantic, tuším, nechce se mi to jít teď hledat).

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Proč by nemohlo? Zvlášť u nahrávek s menší dynamikou jako je rock. U klasiky je to diskutabilní. Gramo obecně dělá "větší" zvuk. Já bych řekl, že při stejné ceně je gramo zvukově lepší než CDP, aspoň v nižší a střední kategorii. Gramo se některých problémů nikdy nezbaví, u CDP je určitý vývoj stále možný. Velkou roli hraje phono předzesilovač, tady se vyplatí jít co nejvýš (u přenosek si tím nejsem tak jistý).

Konkrétně já mám velmi dobrý phono zes. TNT Indiscreto (DIY asi za 2000 Kč) s téměř entry level gramem P-J a přenoskou. A pak i DIY dac (žádný čínský PC highend na destíčce 5 x 10 cm včetně zdroje...). Na LP a CD mám některé věci Oldfielda, stejné věci Massive attack, T. Amos. A zvukově jsou velmi podobné, i když při změně si musím vždycky chvíli zvykat - potom mě baví obojí. LP rozhodněji ovládá basy a má větší scénu, ale zase horší mikrodynamiku (horší přenoska). Oni se ty systémy ve vedení střídají, jak je postupně vylepšuju. Teď zrovna preferuju CD.

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

Môže ...

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Může!

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Může hrát CD líp než gramo? Ano,taky může.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Všem díky za odpovědi

takže gramo může hrát v některých případech lépe než CDP. Šlo mi o porovnání poslechu bežných CD, ne těch japonských mini LP CD, které vyžadují velkou investici. Sám mám Queen - Innnuendo mini LP Japan CD a je o fous lepší než běžné vydání z roku 1991.

Každý jsme jiný a preferujeme ve zvuku rozdílné aspekty.
U gramo se mi skutečně líbí jakoby větší scéna a vzdušnější projev. Na druhou stranu musím přiznat, že v některých skladbách u této LP je slyšet zkreslení. Samozřejmě má LP menší dynamiku a postrádám nejnižší kmitočty, které CD má a také je tu problém ve zobrazení mikrodetailů. Vzhledem k velmi nízké investici do gramo a předzesu, tj cca 3 500,- Kč a zmiňovanému LP 200,- Kč jsem ze zvuku nadšen a užívám si jej.

Ono to jestli nás poslech baví a vyvolává vlastní emociální odezvu asi nebude jen v technicky dokanalé reprodukci!

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

to by se muselo srovnávat jenom srovnatelné...gramec chassis analog za 20 000 Kč bude (možná) hrát (subjektívně) lépe než bakelitová imitace škatule CDP za 900 Kč z tržnice. ačkoliv, životnost a trvanlivost nosičů LP versus CD, odstup, freq.rozsah, dynamika, zkreslení, snadné zálohování, pořizování kopii...hrušky nejsou halušky. taky záleží co zrovna posloucháte, u rocku, metalu a pop music nejsou rozdíly nikterak dramatické

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

lechos

Podle mne srovnávám srovnatelné, naopak je gramofon, co se týče ceny v nevýhodě.
CDP stál oněch 20 tis. a nevím, kolik tehdá stála Tesla NC 470, ale určitě ne 20 tis. Gramo předzes mám také velmi levný. Navíc LP deska byla již letitá.

Také jsem měl doma na poslech jednoho člena hififora a když jsem mu přepínal vstup 1 a 2, kde byl napojen gramo a CDP mylně označil zvuk gramo za zvuk CD, protože předpokládal, že CD bude hrát "lépe". Podle jeho slov je zvuk gramofonu "nadýchaný a teplejší" než zvuk CD.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

PavelN:
zkoušels někdy ke gramci přidrátnout pořádný elektronkový zesík ? opět se vedou nekonečné spory tzv.audiofilů co hraje lépe - přirozeněji: trandy (nedej pane Bože integráče) či vakuové lampy...

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

lechos:

nezkoušel jsem to. Zatím mám gramo zesilovač s tranzistory. Jako hlavní zesilovač mám Vincent SV 226 MkII a tam jsou v přdezesu lampy, takže vím, jak jimi lze ovlivnit výsledný zvukový charakter. Ke gramu i při možném upgrade gramopředzesu budu uvažovat o tranzistorovém. Dobré ohlasy jsou na phono Vincent. Zatím jsem na vážkách, jestli zlepšit zvuk gramce nebo dát šanci CDP externím převodníkem.

Stejně mě ale víc baví poslouchat gramo. Škoda jen, že mám málo LP desek od interpretů, které mám rád.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Mně teda docela jistě hraje gramo lépe než CD, ale na to by se mohlo říct :"Tak si kup lepší CD player !"

JFI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JFI »

vnímání "kvality" zvuku je věc subjektivní, takže ano, může (subjektivně)

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Ode mne jen malá technická poznámka , za pojmem ,, gramofon ,, je nutné vidět také další prvky a přístroje , které mají svůj významný podíl na zvuku ( významný vliv má na kvalitu zvuku např. phono předzesilovač, raménko , přenoska atd. ) . Gramofon - to je velmi komplexní záležitost a podle mě by měla být v idealním případě stejně vyvážená , jako například zbytek řetězce , mám na mysli vyváženost v kvalitě . Z mých dosavadních zkušeností vyplývá , že gramofon , jako samostastný analogový řetězec má potenciál být zřetelně lepší v některých aspektech hodnocení zvuku , zároven , ale má svoje nativní nedostaky a omezení , kde samozřejmě digitál bude vždy lepší , takže i toto může být otázka preferencí . Já osobně se nesnažím najít na tuto otazku jasnou odpověd a beru tyto dva samostatné systémy jako zcela rovnoprávné se svými chybami a omezeními .

Odpovědět