Odpálení AVR - nové kabely?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Uživatelský avatar
overgrounder
Příspěvky: 445
Registrován: 26 říj 2015 11:59
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od overgrounder »

Zdar všem,
snad tu nezpůsobím všeobecný posměch, ale což, chybami se člověk učí.
Nedalo mi to a vyrobil jsem si svépomocí kabely k reprobednám. Použit byl silikonový kabel (CSSS) 5x2,5, zapojen do křížové čtyřky (modrý+černý, hnědý+šedý), zemnící vodič ustřižen na obou koncích společně s vrchní izolací (4 žíla se již nedá sehnat) Osazeno klasicky banánky na straně repro, na terminálech AVR bez zacínování nebo svorek).
Pro vyzkoušení a porovnání dosavadních kabelů (klasická průhledná dvojlinka 2x2,5) jsem to zapojil následovně, terminály A nové kabely, terminály B staré kabely. Bedny Wharfedale (6ohm) mají dva páry terminálů, svorka mezi horními a spodními ponechána, nebylo to tudíž zapojeno pro bi-wiring.
AVR je Onkyo TX8050 - http://www.onkyousa.com/Products/model. ... s=Receiver - nastaven na 6ohm.
Testování kabelů probíhalo tak, že jsem měl vždycky předvoleny buď bedny na výstupu A nebo B, nikdy současně. Nepřepínal jsem to za "pochodu", ale vždy jsem dal napřed mutting a pak přepnul terminály na AVR a znovu zapnul zvuk.
Nu, po asi 10ti minutách to začalo tak trochu smrdět a než jsem k tomu stačil přiskočit, v AVR zapraskalo a zajiskřilo konečná. Všechno jsem odpojil, vše funguje, tedy bedny jsem neměl jak vyzkoušet, ale snad to také přežily. AVR však nahodit nejde, jen při pokusu o zapnutí problikne a šlus.
Výroba kabelů bylo opravdu pečlivá, oplety, bužírkování, hlídání si správných barev... Fakt nevím, kde jsem to podělal *headbang*
Co myslíte, čím by to mohlo být?

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3572
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od PítrsPraha »

No, výstupní reproterminály A a B jsou uvnitř zesilovače elektricky propojeny, takže tím zapojením, jak jsi to měl bys stejně nic nevyzkoušel. Tím, žes měl propojený i terminály na bednách, jsi z těch dvou různých kabelů udělal de facto jeden. To samo o sobě by podle mě nemělo vadit ničemu.

Spíš si myslím, že se ti ve vyrobených kabelech někde opravdu potkalo, co se potkat nemělo.

Ale nejsem elektricky nijak vzdělán, tak třeba pomůžou odpovědi znalejších.

fotolaik
Příspěvky: 392
Registrován: 17 dub 2008 11:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od fotolaik »

Pokud spravne chapu, tak jsi mel oboje kabely z terminalu A a B do repro zapojeny soucasne a jeste jsi mel dane propojky na repro ... nejsem nijak technicky vzdelan a nevim jak je Onkyou udelano, ale myslim, ze tady nekde bude "zakopany" pes ... zapojeni timto zpusobem neni asi uplne vhodne a zrejme mohlo nekde dojiz ke zkratu ? Jsou to jen me dohady - nicim podlozene ... verim, ze ti bude umet nekdo z techniku poradit ....

S499_1023
Příspěvky: 1366
Registrován: 21 říj 2008 18:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od S499_1023 »

Pítrs, fotolaik: Si to nakreslete. Vyzkoušel oba kabely, nic zapojením neposral. Buďto mu někde utekl zkratující vlásek, nebo je příčina závady v něčem úplně jiném.

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3572
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od PítrsPraha »

No, vždyť to píšu :-).

fotolaik
Příspěvky: 392
Registrován: 17 dub 2008 11:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od fotolaik »

to S49...... ja ale pisu, ze jde jen u muj "dohad" - nejsem technik - jen me osobne by nikdy nenapadlo to takhle zkouset - ja preci nevim, zda to Onkyo hraje zonu A a B soucasne - zda se to nejak nastavuje atd ... pamatuji, ze drive nektera avr slo konfigurovat tak, aby hrala zona A a B najednou ( "totozny signal" - ale kazda do jinych repro - treba obyvak A a terasa B ) .. ale opakuji - jak se to dela dnes a v tomto konkretnim pripade Onkyo nevim - proste me zaujal dotaz a napsal jsem svuj nazor - s dovetkem ze je to muj dojem ...
Pitrs jinymi slovy psal to same co Ty .... nebylo treba komentovat jeho prispevek tak, jak jsi jej komentoval ...

AlfH
Příspěvky: 45
Registrován: 31 říj 2015 14:17
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od AlfH »

Doporučuji nejdříve změřit resp. nechat změřit oba reproduktory, pokud nemáte vybavení. Do té doby v žádném případě nepřipojovat na jiný přístroj.

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od Jarda69 »

Takhle na dálku se to těžko posuzuje. Pokud ti to při přepínání hrálo, tak tam zkrat nebyl. Podle toho co píšeš, jsi měl kabely paralerně, takže se ti zvětšila jejich kapacita.
Mohl jsi se dostat na hodnotu, která už zesilovači vadila a mohl se rozkmitat. Ber to jen jako odhad na dálku.
Vycházím z toho, že máš kabely správně a nemohlo se stát, že bys během přepínání udělal šlus.
Podle manuálu opravdu není A a B elektricky propojeno, jak se ti tu někdo snažil namluvit, jen aby byl první.
Pokud platí toto, tak můžeš přepínat A nebo B, případně provozovat oba, pokud máš bedny nad 8 ohmů.
http://img.levneelektro.cz/imagesc/34/7 ... c7bc-o.jpg

Uživatelský avatar
overgrounder
Příspěvky: 445
Registrován: 26 říj 2015 11:59
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od overgrounder »

Vrátil jsem se před chvíli ze servisu, ani tam nebyli schopni s určitostí říct, čím to mohlo být způsobeno, pakliže odmyslíme/vyloučíme špatné zhotovení kabelů. Mezi A a B je relé, čili buď hraje každá zvlášť nebo dohromady, oddělené jsou. Večer to doma ještě pro jistotu zkontroluji, zda jsem někde neudělal botu a nespároval některý z kabelů na jednom konci jinak. :roll:

Ano na štítku je, že 4-16 ohm pro A nebo B, 8-16 ohm pro A+B.
Já měl sice zapojené A+B, ale nikdy jsem to nepouštěl dohromady, jak jsem psal v prvním postu.
Bedny mám (tedy doufám, že ještě mám :-) 6ohm.

Při novém zapojení tedy raději pouze jeden z kabelů na jeden terminál a prohazovat to fyzicky, ne?

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od Jarda69 »

Po jednom. Když tam máš dva, tak je to stejně celkem k ničemu. Odpojit na obou koncích, prostě dát druhý kabel uplně mimo.

Uživatelský avatar
Pytel
Příspěvky: 1143
Registrován: 19 dub 2008 08:59
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od Pytel »

Cituji : ale což, chybami se člověk učí.

Bohužel je to tak, osobně po kompletaci kabely změřím, jestli není něco v nepořádku a poté nechám na Proburnu zahořet celou noc a až poté zapojím a zkouším na své sestavě, než to putuje ke klientovi.

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od Jarda69 »

PítrsPraha píše:No, výstupní reproterminály A a B jsou uvnitř zesilovače elektricky propojeny, takže tím zapojením, jak jsi to měl bys stejně nic nevyzkoušel. Tím, žes měl propojený i terminály na bednách, jsi z těch dvou různých kabelů udělal de facto jeden. To samo o sobě by podle mě nemělo vadit ničemu.

Spíš si myslím, že se ti ve vyrobených kabelech někde opravdu potkalo, co se potkat nemělo.

Ale nejsem elektricky nijak vzdělán, tak třeba pomůžou odpovědi znalejších.
Nebudu hodnotit. Použiju citaci místního GURU :
PítrsPraha píše:Ale beru to jako dalsi Jarynovu vse-relativizujici nesmyslnou snahu se zapojit aniz by vedel, o cem pise.
V tomto případě, ne Jarynovu, ale Pítrsovu...

fotolaik
Příspěvky: 392
Registrován: 17 dub 2008 11:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od fotolaik »

Jarda69 - proc za kazdou cenu provokujes - to jsi na tom fakt tak spatne, ze v kazdym vlakne musis hledat duvod k otravovani ? nerozumim a nechapu ... samozrjme pokud je to Tva přirozenost, tak ok a respektuji - ale v tom pripade jdi provokovat jinam
zakladateli vlakna omluva za OT

S499_1023
Příspěvky: 1366
Registrován: 21 říj 2008 18:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od S499_1023 »

Pítrs, Jarda: A a B nejsou při volbě "jen A" nebo "jen B" elektricky propojeny, takže ten druhý kabel tam klidně může mít. Jarda: Samozřejmě, že kapacita toho druhého kabelu "naprázdno" není ani náhodou taková, aby se mu z toho zesilovač rozkmital. Reprobedny ani koncový stupeň nejsou gramofon, aby alergicky reagovaly na pár pF paralelní kapacity.

S499_1023
Příspěvky: 1366
Registrován: 21 říj 2008 18:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpálení AVR - nové kabely?

Příspěvek od S499_1023 »

Pytel: Důkladná kontrola kabelů po kompletaci ti slouží ke cti, voodoo zahořování už ne.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti