i když podobná témata tu už několikrát byla, dovolím si založit nové vlákno. Potřeboval bych poradit s propojením jednotlivých zařízení, potažmo poradit s tím na co při jejich nákupu dávat pozor.
Nejprve fakta:
1. Momentálně nám zvukovou kulisu dělá mikrosystém Yamaha mcr810
2. V dohledné budoucnosti bych si konečně chtěl udělat radost a pořídit pořádné stereo. (pokukuju po kombinaci Vincenta a AC Melody 103)
3. Dále bude následovat výměna 32''CRT za LED TV ... (jedním z hlavních důvodů je to, že mi leží xbox ladem, protože na analogu to není ono. Navíc mě blikající 60Hz na CRT vyloženě bolí)
4. Potom je tady už zmiňovaný xbox a do úvahy by eventuálně přicházela nějaká kombinace dvd/bluray přehrávače se schopností USB přehrávání filmů a hudby
-- jednotlivé přístruje asi nepořídím najednou ... manželka mi kladla na srdce, že nám musí zbýt něco na jídlo
Požadavky:
1. rád bych všechny přístroje propojil tak, aby používání bylo co nejjednodušší a nejkomfortnější a nemuselo se nic přehazovat (káblíky, přepínače apod.)
2. xbox, sat.přijímač, potažmo DVD/bluRay by mělo fungovat zvukově s TV nezávisle na hifi ... tedy by zvuk hnaný přes hifi byla přidaná hodnota pouze, když budeme chtít (na film, koncert apod.), nikoliv jako nutnost (na zprávy a počasí se mi hifi nechce žhavit)
3. propojení s hifi by mělo zajišťovat co nejlepší kvalitu zvuku
Moje (laické) návrhy řešení:
1. první řešení by bylo, že bych jednotlivá zařízení do tv vedl přes hdmi a zároveň bych jejich analogové výstupy vedl přímo do zesáku pomocí cinch.
2. řešení by bylo vedení veškerého signálu do tv přes hdmi a z TV potom digitálním výstupem (koax nebo optika) do externího DAC (mám v merku CA DAC Magic) a z něj do zesilovače
Moje potenciální obavy:
1. řešení číslo jedno nepotřebuje ext. DA převodník, ale zase bude kvalita zvuku závislá na jednotlivých komponentech. Zvlášť u levnějších dvd/bluray to asi nebude nic moc ... stejně tak satelit.
2. řešení požaduje investici do převodníku, ale myslím, že se vyplatí. Hlavní obava tady je, jestli ten zprostředkovaný digitální výstup z TV (který je převeden z jednotlivých zařízení jako SAT nebo xbox) nebude nějak nezkreslený apod.
3. Pokud vezmu do úvahy 2. řešení, napadá mě další otázka, jestli má cenu se rozhodovat podle typu výstupu z tv: např. Led Samsung má optiku (ckterou bych preferoval), ale na druhé straně Philips (který bych raděj) má dig. výstup koax. Tady nevím, jestli by se potenciálně mohl šířit do zesilovače brum z tv (koax. je drát).
Dotazy:
Které z řešení mi doporučíte jako lepší resp. jaké Vás ještě napadnou?... (přemýšlel jsem i např. stavbě HTPC jakožto univerzální All-in-one krabičce, ale po přečtení pár diskusí jsem myšlenku raději zavrhl)
Určitě jsem nějaké dotazy zapomněl, ale to vyplyne podle Vašich připomínek.