Optimální propojení multimedií(XBOX, SAT) do analog hifi

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
xronos
Kontaktovat uživatele:

Optimální propojení multimedií(XBOX, SAT) do analog hifi

Příspěvek od xronos »

Zdravím všechny příznivce kvalitního zvuku,

i když podobná témata tu už několikrát byla, dovolím si založit nové vlákno. Potřeboval bych poradit s propojením jednotlivých zařízení, potažmo poradit s tím na co při jejich nákupu dávat pozor.

Nejprve fakta:
1. Momentálně nám zvukovou kulisu dělá mikrosystém Yamaha mcr810
2. V dohledné budoucnosti bych si konečně chtěl udělat radost a pořídit pořádné stereo. (pokukuju po kombinaci Vincenta a AC Melody 103)
3. Dále bude následovat výměna 32''CRT za LED TV ... (jedním z hlavních důvodů je to, že mi leží xbox ladem, protože na analogu to není ono. Navíc mě blikající 60Hz na CRT vyloženě bolí)
4. Potom je tady už zmiňovaný xbox a do úvahy by eventuálně přicházela nějaká kombinace dvd/bluray přehrávače se schopností USB přehrávání filmů a hudby
-- jednotlivé přístruje asi nepořídím najednou ... manželka mi kladla na srdce, že nám musí zbýt něco na jídlo ;)

Požadavky:
1. rád bych všechny přístroje propojil tak, aby používání bylo co nejjednodušší a nejkomfortnější a nemuselo se nic přehazovat (káblíky, přepínače apod.)
2. xbox, sat.přijímač, potažmo DVD/bluRay by mělo fungovat zvukově s TV nezávisle na hifi ... tedy by zvuk hnaný přes hifi byla přidaná hodnota pouze, když budeme chtít (na film, koncert apod.), nikoliv jako nutnost (na zprávy a počasí se mi hifi nechce žhavit)
3. propojení s hifi by mělo zajišťovat co nejlepší kvalitu zvuku

Moje (laické) návrhy řešení:
1. první řešení by bylo, že bych jednotlivá zařízení do tv vedl přes hdmi a zároveň bych jejich analogové výstupy vedl přímo do zesáku pomocí cinch.
2. řešení by bylo vedení veškerého signálu do tv přes hdmi a z TV potom digitálním výstupem (koax nebo optika) do externího DAC (mám v merku CA DAC Magic) a z něj do zesilovače

Moje potenciální obavy:
1. řešení číslo jedno nepotřebuje ext. DA převodník, ale zase bude kvalita zvuku závislá na jednotlivých komponentech. Zvlášť u levnějších dvd/bluray to asi nebude nic moc ... stejně tak satelit.
2. řešení požaduje investici do převodníku, ale myslím, že se vyplatí. Hlavní obava tady je, jestli ten zprostředkovaný digitální výstup z TV (který je převeden z jednotlivých zařízení jako SAT nebo xbox) nebude nějak nezkreslený apod.
3. Pokud vezmu do úvahy 2. řešení, napadá mě další otázka, jestli má cenu se rozhodovat podle typu výstupu z tv: např. Led Samsung má optiku (ckterou bych preferoval), ale na druhé straně Philips (který bych raděj) má dig. výstup koax. Tady nevím, jestli by se potenciálně mohl šířit do zesilovače brum z tv (koax. je drát).

Dotazy:
Které z řešení mi doporučíte jako lepší resp. jaké Vás ještě napadnou?... (přemýšlel jsem i např. stavbě HTPC jakožto univerzální All-in-one krabičce, ale po přečtení pár diskusí jsem myšlenku raději zavrhl)
Určitě jsem nějaké dotazy zapomněl, ale to vyplyne podle Vašich připomínek.

MartinSt4
Kontaktovat uživatele:

Re: Optimální propojení multimedií(XBOX, SAT) do analog hifi

Příspěvek od MartinSt4 »

Možností je daleko víc. Na začátku se rozhodnou jestli bude vše ve stereu, nebo multikanál na filmy. Vincent je z tohoto pohledu dobrá volba, ale vybral bych zesilovač s Main in (SV232,234-možnost zapojení preoutu receiveru)
Možnosti:
1. analogové propojení jednotlivých komponentů na zesilovač-nejlevnější, většinou špatná kvalita kvalita zvuku z interního DAC jednotlivých přístrojů.

2. použití dig. výstupu TV a externí DAC, nemám zkušenost, ale je otázka co udělá převod HDMI do SPDIF v TV, teoreticky lepší volba než 1.

3. propojení dig. výstupů jednotlivých komponentů a DAC. V případě sterea nejlepší možnost. Konkrétně DAC Magic má 2(2x opt.+koax, defacto 4) vstupy +USB. V návodu píšou, že možné použít vždy jenom jeden, ale z osobní zkušenosti vím, že možné zapojit oba jak koax tak optiku, ale jeden z přístrojů nesmí být v síti(stanby)

Multikanál:
1. AV rec s HDMI, všechny komponenty přes HDMI do receiveru z receiveru do HDMI TV, stereo pre out do zesilovače(vstup Main in).Tím pádem lze použít stereo sestavu jak pro hudbu, tak pro kino bez propojování nebo další beden na kino. Centr a efekty jsou napoveny na receiver.

2. AV rec bez HDMI(pokud není potřeba HD zvuk z BluRay, lze nakoupit za dobrou cenu second hand) obraz přes HDMI jednotlivých zdrojů do TV, zvuk přes dig. výstupy do AV rec. Ostatní jako u možnosti 1.

Osobně používám multikanál s HDMI Receiverem a stereo zesilovačem Vincent SV232. BluRay a HD satelit mám k TV připojené ještě analogově (Sat přes komponentní video -přenese 1080p, BD přes scart) krtečka nebo zpráv v HD nemusím pouštět přes celý řetězec.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Receiver + koncak přes pre outy je zřejmě nejlepší řešení jak všechno zapojit do jedné krabice, která zvládne u všeho multikanál, HD video a zároveň aby z toho lezlo slušné stereo. Receiver stojí cca stejně jako pořádný DAC a je jen na tobě, jestli budeš mít nutkání tam pak ještě DAC strčit, já osobně bych se s tím u lepšího receiveru moc netrápil, ale drtivá většina místních by mě asi utloukla, takže to nebudu radši rozebírat :)

MartinSt4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinSt4 »

Hellboy píše:Receiver + koncak přes pre outy je zřejmě nejlepší řešení jak všechno zapojit do jedné krabice, která zvládne u všeho multikanál, HD video a zároveň aby z toho lezlo slušné stereo. Receiver stojí cca stejně jako pořádný DAC a je jen na tobě, jestli budeš mít nutkání tam pak ještě DAC strčit, já osobně bych se s tím u lepšího receiveru moc netrápil, ale drtivá většina místních by mě asi utloukla, takže to nebudu radši rozebírat :)
S tím bych úplně nesouhlasil. Navrhovaná kombinace Vincent+M103 je pro stereo je podle mně daleko lepší než AV rec(v kategorii do 30t.Kč). V přímém srovnání Denon 2310 vs. CA DAC Magic je Denon výrazně horší, při stejném zdroji signálu(stereo pre out zapojený do koncáku Vincent SV232, dac do normálního vstupu téhož zesilovače, bedny AC M102). Z vlastní zkušenosti bych raději volil lepší stereo a k němu AV rec s preouty, klidně z bazaru, pokud nevyžaduje HD audio dekódery. HD obraz lze zapojit přes HDMI přímo do televize. Je potřeba dávat pozor na to, že levnějí AV receivery nemají kompletní pre outy, většinou až cenové relaci od 20t.

xronos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xronos »

tak já se dnes koukl pořádně na ten DAC a úplně mi uniklo, že tam jsou ty vstupy 2x, což je výhoda a tudíž se kloním k tomu návrhu tahat to přes optiku z každé krabičky zvlášť (pokud to poskytuje)

akorát ještě nevím co s tím xboxem, protože ten žádnej výstup na zvuk nemá ... jedině to táhnout přes tu tv ... ono u těch herních výkřiků apod. je to stejně jedno

co se týče receiveru, tak tu možnosti zavrhuju určitě ... můj selskej rozum říká, že za 10tisíc receiver, kterej musí dělat 5+1 kanálů (plus spoustu dalších blbinek) nemůže konkurovat DAC Magicu, kterej je jenom na D/A převod ... navíc jsem pevně už několik let rozhodnut pro stereo a tudíž by receiver byl předraženej převodník

každopádně díky za odpovědi :)

jo a ještě jeden zdánlivě nesouvisející dotaz ... už nevím ve kterým vlákně to bylo ... ale dostala na frak moje dogmatická představa, že v digitálu se nedá nic pos*at... ale ono to vypadá, že asi dá ... pokud máte odkaz na článek (nebo diskusi), kde jsou popsány rozdíly, rád bych si o tom početl
já si původně myslel, že pokud grabnu track z CD a udělám z něj FLAC ... tak ten potom jakýmkoliv zařízením dám na ten kvalitní DAC a už je jedno, jestli ty 0 a 1 do DA posílá zařízení za 300 nebo za 30000 korun

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

To s tím DACem je věc preferencí. Důležitý je, aby měl receiver preouty a dost HDM vstupů a to se stejně člověk dostane někam k 15-20 tisícům. DAC jde pak dokoupit vždycky. Já Denona 2310 náhodou mám a moc zásadní rozdíl mezi DACem v něm a DACem v mé zvukovce, který by měl být významně lepší, neslyším. Osobně bych radši případné peníze vrazil spíš do lepších beden, než do Dacu. Ale to si každý musí rozhodnout sám. Rozhodně bych se asi vyhnul nějákému honění přes televizi tam a zpátky atd. Vzhledem k tomu, co se chystá zapojit je receiver zařízení určené přesně pro tenhle případ.

xronos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xronos »

Hellboy píše:... Důležitý je, aby měl receiver preouty a dost HDM vstupů a to se stejně člověk dostane někam k 15-20 tisícům. DAC jde pak dokoupit vždycky. ...
no ale pokud bych využil ty hdmi vstupy, tak by padl základní požadavek, že krabičky mají fungovat nezávisle na stereu ... jinak řečeno, AV by musel být zapnutý pořád (i na toho už zmiňovaného krtečka pro dcerky)

navíc 20tisíc oproti 10tisícům je taky rozdíl (a další obrovská bedna k tomu)

MartinSt4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinSt4 »

xronos píše: no ale pokud bych využil ty hdmi vstupy, tak by padl základní požadavek, že krabičky mají fungovat nezávisle na stereu ... jinak řečeno, AV by musel být zapnutý pořád (i na toho už zmiňovaného krtečka pro dcerky)

navíc 20tisíc oproti 10tisícům je taky rozdíl (a další obrovská bedna k tomu)
Z dotazu jsem měl dojem, že jako zdroj sterea bude CD, tak by i kombinace s AV rec byla nezávislá:
stereo: CD-Zesilovač-Repro
multikanál: BD,SAT/Xbox, multimed.centrum/-AV Rec-Zesilovač-Repro
Tím pádem vše bez přepojování a hlavně stejně kvalitní repro+kabeláž pro hudbu i DK.
Jednotlivé komponenty se dají ještě nezávisle připojit do TV a nepoužívat nic dalšího.

xronos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xronos »

jo to jo, zdroj sterea je zvuk

ale nezávislost jsem myslel v tom, že když si děcka pustí kouzelnou školku, tak zapnou tv a sat .... a už se nebudou montovat do AV receiveru

nebo to snad funguje i když AV není zapnutý? to jsem předpokládal, že ne (navíc ani nechci vědět, kolik to žere ;) )

.... ale obecně mi přijde divný kupovat AV receiver za 20 tisíc jenom jako propojku

mě se líbí ta možnost s tím
a) zatím to propojím napřímo analogově
b) přes optiku a DAC

tzn. že do tv půjdou hdmi kabely ... tedy to pojede i když je stereo (i DAC) vypnuté
- pro lepší zvuk se zapne stereo a DAC

MartinSt4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinSt4 »

Receiver v celé sestavě, která je popsaná výše slouží jako dekóder multikanálového zvuku a zesilovač pro centr a efektové repro, přece jenom v případě filmů je multikanál lepší. Pokud multikanál není podmínkou, tak je v sestavě AV rec zbytečný. DAC obecně multikanál nedekóduje. Přirozeně jsou multikanálové předzesilovače, ale to už se pohybujeme v jiné cenové kategorii.

xronos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xronos »

MartinSt4 píše:Receiver v celé sestavě, která je popsaná výše slouží jako dekóder multikanálového zvuku a zesilovač pro centr a efektové repro, přece jenom v případě filmů je multikanál lepší. Pokud multikanál není podmínkou, tak je v sestavě AV rec zbytečný. DAC obecně multikanál nedekóduje. Přirozeně jsou multikanálové předzesilovače, ale to už se pohybujeme v jiné cenové kategorii.
tak to bezesporu jo, ale já opravdu neplánuju kromě 2 beden žádné další kanály

hudba je pro mě důvod, proč chci pořídit hifi, ten můj dotaz tady je spíš kvůli tomu, abych to stereo využil i k filmům ... a zase: u těch filmů mě zajímá hlavně zvuk hudby ... to že v jednom z deseti filmů přeletí v jedné scéně helikoptéra mě nechává chladným ;)

ono popravdě i ten mikrosystém Yamaha není vůbec špatný ... ta plastové hračky, kterým se říká domácí kino strčí do kapsy (manželka si klepe na čelo, co že blbnu a chci kupovat něco jinýho, když to hraje tak krásně)

Ještě poznámka k tomu zesilovači: ano, mám v úmyslu koupit 232 (plus CD S4), musím se ještě rozhodnout mezi 226MKII ... 234 už mi připadá drahá a spíš bych ji volil k V6F (to už by ale na náš prostor a naše uši bylo asi moc)

MartinSt4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinSt4 »

Jo 232+S4+M103 je dobrá kombinace. V případě čistého sterea bych osobně DAC na začátku neřešil, raději vzal větší televizi...a pak by se ukázala event. potřeba.
Jinak o plastovém DK tu nebyla řeč, kvalitní sestava posouvá multikanálový zvuk úplně jinam. Hodně hudebných filmů a koncertů je v multikanálu. Záleží na preferencích, osobně bych kvalitní film bez multikanálu nechtěl.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

MartinSt4 píše:kvalitní sestava posouvá multikanálový zvuk úplně jinam.
Přesně tak. Pod pojmem multikanál si všichni představují jen levné domácí kino a akční filmy. Někteří k tomu přidají koncerty. Ale nikde není zmínka, že drtivá většina hudby v hires (DVD-A,DVD-V, SACD, BD-A) je v multikanále, z toho malá část JEN v multikanále. Ne vše je mixováno dle mne dobře, třeba nemám rád, kdy někdo začne zpívat přímo za mnou, ale pro takové Pink Floyd, Oldfielda, elektronická muzika, live záznamy, ale i jazz, rock a blues nebo klasiku je to úžasné. Třeba předevčírem jsem si pustil DVD-A Clapton-King Riding with the King, naprosto perfektně udělané. Ve srovnání stereo většinou prohrává na celé čáře. Všichni tady uchcávají z Watersovského QSound prostoru. U multikanálu je to normální a mnohem věrnější a přirozenější (asi proto se taky Qsound víc neprosadil). Nebo Sara K. na bluray http://www.audio3.cz/goods.asp?gid=1467861 je taky jedinečný multikanálový zážitek dokonce i když ji nemáte rádi. A je toho spousta.
Muziky v multikanále jsou nepřeberné spousty. Multikanál není sprosté slovo, ale další krok ve vývoji. Po technické stránce je mnohem kvalitnější (vyšší rozlišení než stereo)
Pro šťouraly - reálný svět není stereo, ale multikanálový, má mnohem víc kanálů než jen ubohých 7.1. Zdroje zvuku jsou všude kolem nás, i nahoře či dole.
Takže doporučuji to neodmítat a nenechat se ovlivnit teoretickými řečmi na fórech že stereo je to nejlepší. Není to tak.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

*offtopic*
noaid píše:Pro šťouraly - reálný svět není stereo, ale multikanálový, má mnohem víc kanálů než jen ubohých 7.1. Zdroje zvuku jsou všude kolem nás, i nahoře či dole.
Takže doporučuji to neodmítat a nenechat se ovlivnit teoretickými řečmi na fórech že stereo je to nejlepší. Není to tak.
sorry, ale to je úplný nesmysl.
kanál se rozhodně nerovná počtu beden a už vůbec ne počtu zdrojů zvuku.
tohle bylo známo už v roce 1920.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

reálný prostorový zvukový vjem je čisté stereo - máme totiž dvě a ne 7.1 nebo víc uší...

Odpovědět